REAŞEZĂRI
Ziua Unirii, 24 ianuarie, i-a adus, după mulţi ani de manifestări separate, în aceeaşi tribună, la Iaşi, pe preşedintele şi prim-ministrul ţării. Actul, absolut normal instituţional, nu înseamnă, cum cred unii, că între palatele Cotroceni şi Victoria s-a instalat concordia. Klaus Iohannis, noul preşedinte al României, a renunţat la bătăliile publice purtate de predecesorul său, instituind o colaborare pragmatică, în litera legii, cu primul ministru şi guvernul acestuia, deşi obiectivele electorale ale celor doi sunt complet diferite, ba chiar opuse.
Citeste tot articolul
Priveghi la căpătâiul unui arţar
La sfârşitul anului trecut, în Piaţa Libertăţii din Timişoara, s-a petrecut un lucru nemaivăzut: zeci de timişoreni s-au adunat în jurul unui copac tăiat de primărie, ultimul arţar monumental, căruia i-au aprins 100 de lumânări, şi s-au rugat pentru sufletul lui. "Astăzi a fost tăiat un arţar. Dacă nu a meritat să trăiască şi să dea umbră, merită un priveghi.
Citeste tot articolul
Secretele unei demisii - George Maior
De-abia ce s-a uscat cerneala, după prima semnătură "grea", din mandatul lui Klaus Iohannis... Un mandat început precaut, sub semnul tatonării, cu o agendă plină de discuţii de acomodare, se confruntă, brusc, cu o demisie de top, depusă la cancelaria prezidenţială. O mapă nouă s-a deschis şi, înăuntrul ei, prin semnătura de fost diriginte şcolar a lui Klaus Iohannis, a încăput primul nume greu care cade sub noul regim de la Cotroceni: George Maior.
Citeste tot articolul
TRAIAN TRĂUŞAN - "Noi, românii, suntem blestemaţi: prea ne e dor!"
Traian Trăuşan este fostul mare jucător de hochei din anii '70, de la echipele "Steaua" şi "Dinamo". Ungur după mamă, fiu al Mariei Racs şi al lui Traian Trăuşan din Bârzava, Arad, a îmbrăţişat românismul şi dragostea pentru România ca pe o profesie. Petrecându-şi copilăria în umbra, pe atunci stinsă, a Palatului regal de la Săvârşin, a fost contaminat de iubire pentru Rege şi Ţară. A rămas în Vest, în timpul unui turneu sportiv.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru CORNEL GORDAN - Sibiu, F. AS nr.1148 - "Solicit informaţii despre trigliceride"
Pe lângă lipoproteinele cu densitate joasă (LDL) şi lipoproteinele cu densitate mare (HDL), trigliceridele sunt o altă formă de lipide din sânge, care, în esenţă, reprezintă o sursă importantă de energie. Practic, trigliceridele sunt grăsimi formate din mai multe tipuri de acizi graşi, care se regăsesc în organismul uman, fie în sânge, fie în ţesutul adipos.
Citeste tot articolul
"În 2009 am fost diagnosticat cu tumoră malignă la vezica urinară. Datorită d-lui VICTOR BOGDAN, azi sunt un om sănătos"
În 2009 am fost diagnosticat cu tumoră malignă la vezica urinară. După două intervenţii chirurgicale endoscopice, urmate de mai multe şedinţe de chimio şi radioterapie, am crezut că necazul meu a luat sfârşit. Dar n-a fost să fie aşa, în anul 2013, în urma unui RMN, am aflat cu stupoare că boala a recidivat. Am făcut din nou o intervenţie chirurgicală endoscopică TUR-V Bioptic.
Citeste tot articolul
Sănătate cu inteligenţă românească - Noi produse din plante pentru afecţiunile iernii
Preparatele naturale realizate de firmele româneşti au intrat în competiţie internaţională. Proaspete, curate, cu materie primă autohtonă, ele beneficiază de reţetare tradiţionale verificate, dar şi de creativitatea de excepţie a specialiştilor care le produc. Folosiţi-le cu încredere. Au efect garantat.
Citeste tot articolul
Grăsimea de pe burtă
Îi întâlnim pretutindeni: la bazinul de înot, la saună sau la plajă. Bărbaţi şi femei a căror siluetă, privită în profil, seamănă cu litera D. La adulţii de vârstă medie, această constituţie pare să fi devenit tipică: picioarele, braţele şi fesele nu sunt din cale afară de voluminoase, în schimb, burta se revarsă în voie, sau dacă nu, există măcar o burtică. Iar dacă bărbaţii se simt încă în largul lor şi atrăgători cu acea protuberanţă în zona mediană a corpului (cine n-are burta revărsată peste curea nu-i bărbat!), pe femei un pântece proeminent le face mai degrabă să se jeneze.
Citeste tot articolul
Bolile iernii: Sănătate cu alimente
Se spune că în campania electorală din anul 2008 medicii americani le-au făcut recomandări stricte candidaţilor la preşedinţia SUA: "Tăceţi, ori de câte ori se poate. Beţi mai multe lichide ca de obicei. Şi nu vorbiţi niciodată în şoaptă." Şoptitul supune corzile vocale la un efort mai mare, iar în perioada premergătoare alegerilor, candidaţii erau obligaţi să vorbească atât de mult, încât riscul unei laringite trebuia luat în seamă.
Citeste tot articolul
Zânele nordului
Blonde, suple, cu piele fără cusur, femeile scandinave par să fi descoperit "fântâna tinereţii şi frumuseţii veşnice". Nu întâmplător, multe dintre fotomodelele şi manechinele mult apreciate şi solicitate de creatorii de modă şi de producătorii de cosmetice au poposit, pe pasarelele celebrităţii, din Danemarca şi Suedia.
Citeste tot articolul
Mâncaţi şi slăbiţi
Nu zahăr, nu făinoase, nu grăsimi... Iată o dietă uşor de ţinut, în urma căreia obţineţi rezultate remarcabile: slăbiţi până la 5 kilograme. Timp de două săptămâni (şi dacă s-ar putea, pentru totdeauna), renunţaţi total la zahăr şi la orice preparate care îl conţin, la pâine şi la oricare alte produse făinoase (covrigi, prăjituri, cozonaci, paste etc.), precum şi la grăsimi adăugate la salate şi mâncăruri (ulei, unt, margarină, untură).
Citeste tot articolul
Urme vlăheşti în Provence - Ciobanii din sudul Franţei
La câţiva kilometri de Nisa şi Cannes, luxoasele staţiuni de pe malul Mediteranei, în mijlocul câmpiilor de lavandă şi al distileriilor de parfum, există, cu totul neverosimil, turme de oi şi ciobani. Daţi dispăruţi, vreme îndelungată, opriţi de la păstoritul montan, astăzi, ciobanii occitani sunt iarăşi la modă, transhumanţa fiind o sărbătoare care aduce turişti. Iar în poveştile lor, atâtea câte mai sunt, nu poţi să nu recunoşti tradiţia pastorală a ciobanilor din Carpaţi, ajunşi acolo la începuturile istoriei, când, aşa cum scriu istoricii greci, tracii stăpâneau ţărmul Mediteranei.
Citeste tot articolul
Ilias Papageorgiadis - "Iubesc România, o consider şi ţara mea, şi vreau să fac ceva pentru ea"
Născut la Katerini, Grecia, în anul 1975, într-o veche familie de negustori, fost jurnalist şi consultant politic, Ilias Papageorgiadis a venit în 2004 să facă afaceri în ţara noastră şi a devenit un reper în business-ul autohton. A scris două cărţi în limba română despre afacerile imobiliare, cu un autentic talent de povestitor. Are un blog, cu peste 15.000 de cititori pe lună, pe care analizează tendinţele din economia românească şi unde povesteşte diverse întâmplări din mediul de afaceri. Iubeşte România şi vrea să devină cetăţean român.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Hitler şi Stalin sunt subiecte inepuizabile pentru istorici şi pentru dorinţa oamenilor de azi de a cunoaşte sângerosul secol al ideologiilor. Desigur, crimele monstruoase pe care ei le-au săvârşit în numele unor aberaţii doctrinare au influenţat majoritatea încercărilor de portretizare. Dar, beneficiind de cauţiunea intelectualităţii de stânga, biografiile şi reconstituirile istorice legate de Stalin au fost mai limitat acuzatoare în raport cu cele ale lui Hitler, fiindcă generalisimul a ieşit victorios în Cel de al Doilea Război Mondial sau pentru că a împins graniţele lagărului comunist mult dincolo de cele ale URSS-ului interbelic.
Citeste tot articolul
ANCA LUNGU - "Mi-a plăcut Bucureştiul din prima!"
Eu cred în frumuseţea interioară, care se dobândeşte în timp şi care se citeşte, uneori, şi pe chip. Sunt bucovineancă, născută în Suceava, şi am avut noroc de nişte părinţi care s-au străduit să-şi formeze copiii în spiritul bun, al tradiţiei locului, cuviincioşi şi cu respectul valorilor, ceea ce nu înseamnă că am fost nişte copii răsfăţaţi.
Citeste tot articolul
Jos pălăria!
Pândesc de multă vreme clipa în care să aştern pe hârtie o astfel de frază! Ei bine, ea a venit! Doar înşirând, într-o ordine aleatorie, titlul unor emisiuni difuzate în ultima vreme - unele mai noi, altele din arhivă - îmi veţi da dreptate. Aş începe cu acea excepţională emisiune, numită "5 minute de Istorie", realizată cu mult profesionalism şi prezentată de o mare personalitate în domeniu: Prof. dr. Adrian Cioroianu.
Citeste tot articolul
Poveşti de dragoste
Cocoşii cântă de mama focului în mahalaua Silvestru, fără să le pese de vreme, de duruitul căruţei lăptarului, de lătrăturile câinilor sau de ce se mai întâmplă pe pământ. Ei bine, la fel au cântat şi în dimineaţa asta, în zori, deşi eu cred că ar fi putut să tacă, să facă linişte măcar azi, când valsurile vieneze şi ultimatumul imperial s-au transformat în bubuituri de tun. Dar nu, ei au cântat vânjos şi m-au trezit.
Citeste tot articolul
GRETE TARTLER - "Am descoperit despre mine că sunt un om extrem de rezistent. Pot duce la bun sfârşit orice îmi propun"
Şi-a dus la împlinire pasiunile şi n-a ezitat să vireze spectaculos, de fiecare dată când rutina părea să le ameninţe. Dacă ai vrea să-i lipeşti o etichetă ar fi, de altfel, imposibil. Asta pentru că Grete Tartler, cea pe care unii o ştiu doar din cărţile ei minunate de poezii, e şi un muzician curios şi un orientalist pasionat, un traducător meticulos şi un diplomat tenace, care s-a zbătut pentru interesele României în lume. După 16 ani de periplu occidental, Grete Tartler e din nou acasă. S-a întors la Bucureşti şi a hotărât să-şi dedice timpul filosofiei.
Citeste tot articolul
Părintele SERGHIE FILIMONOV, medicul care tratează şi sufletul
Părintele Serghie e înalt şi masiv. Peste reverendă poartă o rasă cu mâneci largi, iar pe piept o cruce aurită. Ţinuta lui, care degajă o majestate blajină, aminteşte de stareţii noştri din mânăstirile moldoveneşti. Dar părintele Filimonov nu este călugăr, ci preot de mir. Şi, în mod ciudat, este şi un chirurg reputat, medic-militar în marina Rusiei, profesor universitar la Facultatea de Medicină din Sankt-Petersburg şi, mai presus de toate, medic homeopat.
Citeste tot articolul
COSTEL VASILESCU - "Eram în al nouălea cer, nu-mi trebuia nimic, decât să cânt la trompetă"
Deşi mi-e ruşine să recunosc, nu auzisem nimic despre el. Am aflat de la un neamţ, Henry Ernst, atât de îndrăgostit de muzica noastră lăutărească şi de fanfară, încât şi-a fondat o casă de discuri pentru a o promova. "Trebuie neapărat să îl asculţi cântând şi să-ţi povestească! E o enciclopedie a muzicii lăutăreşti." Dar au mai trecut doi ani până să îl găsesc. Şi iată-l acum pe marele trompetist Costel Vasilescu în faţa mea: un bărbat distins, înalt, subţire, care îşi aminteşte totul despre anii de glorie ai muzicii lăutăreşti.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII FEBRUARIE
Atmosfera devine ceva mai liniştită în februarie, în bună măsură, datorită faptului că Venus şi Marte, femininul şi masculinul, parcurg, braţ la braţ, aceeaşi zodie: până pe 20 se găsesc în Peşti. Aici, Venus se găseşte în exaltare şi îl molipseşte şi pe aprigul Marte, îmblânzindu-l. Din 20 încolo, cei doi trec în Berbec şi e rândul lui Marte să devină gazdă, el fiind în zodia pe care o stăpâneşte. Acest echilibru ni se transmite, desigur, şi nouă.
Citeste tot articolul
Primăvară în februarie
Chiar dacă mai avem de traversat o lună de iarnă, adierile de primăvară se fac deja simţite. Adieri şi fiori. Încă de la începutul lui februarie, cadrul muzical e gata pregătit şi chitarele acordate pentru luna îndrăgostiţilor. Sensibili la provocări, muzicienii se străduiesc să exceleze în repertorii romantice, chiar dacă iarna îşi mai face, pe ici pe colo, de cap.
Citeste tot articolul