Blonde, suple, cu piele fără cusur, femeile scandinave par să fi descoperit "fântâna tinereţii şi frumuseţii veşnice". Nu întâmplător, multe dintre fotomodelele şi manechinele mult apreciate şi solicitate de creatorii de modă şi de producătorii de cosmetice au poposit, pe pasarelele celebrităţii, din Danemarca şi Suedia. La ce le-a dăruit natura au mai adăugat şi ele reţete de întreţinere aduse de-acasă, moştenite, pe linie de familie, de la înaintaşele lor vikinge.
* Alimentaţia - Un loc important în menţinerea pielii sănătoase şi strălucitoare îl ocupă dieta, în care predomină laptele, legumele şi fructele de pădure proaspete, şi peştele, gătit în cele mai variate feluri.
* Masajul corporal şi facial este unul dintre "motivele" frumuseţii nordicelor. Inventat de suedezul Henri Peter Ling (în 1812), el a devenit popular printre femeile scandinave, şi face parte din ritualul lor de întreţinere. Consecvent practicat, el poate prelungi vigoarea şi tinereţea muşchilor faciali şi ai pielii. Se face cu ambele mâini, pe faţa spălată şi dată cu o cremă. Masaţi-vă faţa cu mişcări circulare, ascendente, de la bărbie către frunte şi de la nas către tâmple.
* Pulverizări cu apă minerală de la gheaţă - lasă pielea proaspătă, sănătoasă şi fermă, şi vă ajută să scăpaţi de pungile de sub ochi. Decongestionează, calmează şi relaxează tenul umflat şi obosit.
Câteva reţete
Gheaţă cosmetică cu măceşe
Ingrediente: 3 linguri de măceşe uscate şi mărunţite, o cană de apă.
Puneţi apa pe foc, şi când fierbe, adăugaţi măceşele. Lăsaţi să fiarbă 1-2 minute la foc mic, apoi puneţi lichidul la infuzat, acoperit cu capac, o jumătate de oră. Strecuraţi şi turnaţi ceaiul în tăviţa pentru cuburi de gheaţă, pe care o puneţi la congelator. Când doriţi un tratament facial cu rezultate imediate, masaţi-vă tenul curat cu un cub de gheaţă, timp de câteva minute. Tenul devine mai luminos, mai curat, iar ridurile se estompează.
Tratament cu ulei de merişoare
(se găseşte la magazinele naturiste)
Aplicaţi seara, la culcare, pe tenul şi gâtul proaspăt spălate, ulei de merişoare. Insistaţi în zonele cu riduri - în jurul ochilor, al gurii şi gâtului. Are proprietăţi de hidratare, de hrănire, calmante şi antiseptice deosebite, iar în timp, un puternic efect antirid şi antiîmbătrânire.
(se găseşte la magazine naturiste)
Ingrediente: 2 linguri pudră de merişoare, iaurt.
Amestecaţi pudra de merişoare cu iaurt până se omogenizează. Aplicaţi pe faţă şi pe gât. După 20 de minute, clătiţi cu apă rece. Are efect revitalizant pentru pielea îmbătrânită, ofilită.
Mască cu fructe de pădure
Zdrobiţi şi amestecaţi cu argilă fructe proaspete de afine, agrişe, zmeură, fragi şi coacăze, cât să se formeze o pastă. Aplicaţi masca pe faţă şi pe gât şi lăsaţi-o să acţioneze 30 de minute, apoi îndepărtaţi-o cu apă caldă. Aplicată regulat, redă fermitatea pielii şi uniformizează tenul.
Tratament cu zer
Zerul poate fi folosit pe post de tonic facial. Se aplică cu ajutorul unui tampon de vată pe tenul proaspăt spălat şi se lasă să se usuce. Are acţiune emolientă, calmantă, regeneratoare, antimicrobiană, ajută la vindecarea acneei, precum şi la estomparea petelor de pe piele. Acasă, zerul se poate obţine dacă puneţi lapte bătut să se scurgă printr-un tifon împăturit în 4, la temperatura camerei, timp de 12-24 de ore. Se poate păstra la frigider timp de o săptămână.