Năravul lupului nu se schimbă
Administraţia Ponta (indiferent de numărul guvernului) s-a vădit, în cei peste doi ani de funcţionare, extrem de inconsistentă şi partizană. Guvernele conduse de liderul PSD au vizat întotdeauna alte scopuri decât cele normale pentru oricare administraţie, primul ţel fiind stabilitatea socială, pe fondul creşterii economice.
Citeste tot articolul
O instituţie... neromânesc de performantă: DNA
În fiecare dimineaţă, cum deschid televizorul, aflu de noi şi noi arestări, de noi şi noi hoţii, de noi şi noi fărădelegi. De circa doi ani de zile, aproape în fiecare zi; cu ceva timp înainte, numai de câteva ori pe săptămână, de unde se vede că ritmul activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a fost accelerat, pe măsură ce procurorii au înţeles că au "liber" la penalii de la cel mai înalt nivel.
Citeste tot articolul
25 de ani de la căderea comunismului
Douăzecişicinci de ani. Un sfert de veac! Atât a trecut de când o mână de oameni au strigat: "Vom muri şi vom fi liberi!", spălându-ne cu sângele lor de toate păcatele noastre coclite sub comunism. Cum de şi-au găsit oamenii aceia curajul şi credinţa în Dumnezeu, alcătuind din cioburi sufletul mare al României libere, e greu de înţeles!
Citeste tot articolul
ŞERBAN PAPACOSTEA, istoric - "Am bâjbâit, în cei 25 de ani. Ne-am strecurat prin istorie"
La 25 de ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989, românii sunt, în bună măsură, un alt popor decât cel de acum un sfert de secol, abia ieşit din comunism. De la generaţia "Omului Nou", supus şi tributar unui sistem social aberant, s-a ajuns, pe neobservate, la "Omul Facebook", când o parte a populaţiei trăieşte, lucrează şi chiar iubeşte pe aşa-zisele "reţele de socializare".
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ALINA BECA, F. AS nr. 1145 - "Cum poate mama suporta mai uşor citostaticele?"
În funcţie de medicamentele folosite (citostatice), chimioterapia poate avea diverse efecte adverse, fenomen datorat faptului că, adesea, chimioterapicele afectează şi celulele normale pe lângă celulele canceroase. Astfel, celulele normale cel mai des afectate par a fi cele care se divid rapid, cum sunt cele din măduva osoasă, din mucoasa gastrică, din aparatul reproducător, de la nivelul mucoasei bucale şi al foliculilor piloşi.
Citeste tot articolul
"După doar 4 luni de tratament cu medicamente homeopate şi produse apifitoterapeutice, sunt alt om"
Mă numesc Viorica Fulea, sunt din Sibiu, şi au început să dea bolile de tot felul peste mine: astm bronşic, bronhopneumonii repetate, pe fondul unui sistem imunitar deficitar, cardiopatie ischemică, hipercolesterolemie, steatoză hepatică, pancreatită cronică, infecţii urinare recidivante şi altele... Un tablou destul de sumbru.
Citeste tot articolul
Masa de Crăciun
Vă poftim la o seară de neuitat, petrecută în sânul familiei. Pe masa aşternută regeşte vor poposi bucate ca în poveşti. Nu vă aşteptaţi la un festin de petrecere, ci la câteva feluri cu gust minunat, cu care le-ar plăcea să se desfete chiar şi celor trei Crai de la Răsărit.
Citeste tot articolul
Sanitarii pădurilor: BRADUL şi PINUL
Bradul a îmbrăcat la românii ortodocşi o semnificaţie sacră, fiind un element ce nu lipseşte de la niciunul din ritualurile creştine. El îl însoţeşte pe om în momentele de răscruce ale vieţii sale creştineşti: este prezent la botez, apoi la cununie şi, în final, la îngropăciune. În unele zone ale ţării, bradul se găteşte şi de Sărbătoarea Învierii Domnului, de Paşti.
Citeste tot articolul
Nu vă jucaţi de-a... doctorul! AUTOMEDICAŢIA
Calmarea unor dureri de cap, oprirea unei tuse sau a unei răceli, stoparea unei diarei... Pentru a combate aceste indispoziţii trecătoare, nu e neapărat nevoie să mergeţi la doctor. Cu o condiţie: să nu vă înşelaţi în ceea ce priveşte diagnosticul şi să urmaţi tratamentele potrivite. În fiecare an, automedicaţia greşită produce zeci de mii de victime.
Citeste tot articolul
Leacuri vechi arăbeşti
Între leacurile populare tradiţionale, un loc important îl ocupă cele din lumea arabă. Remediile arăbeşti au de spus poveşti fascinante despre vechile drumuri comerciale pe care erau transportate condimente şi plante rare, folosite deopotrivă ca alimente şi leacuri.
Citeste tot articolul
Secretele Împărătesei Sissi
Celebra împărăteasă Sissi a Austriei a fost una dintre cele mai frumoase femei ale epocii. Soţia împăratului Franz Joseph era obsedată de aspectul obrazului şi al părului ei lung şi bogat, de silueta ei ca un lujer de floare, fiind nedespărţită de oglinzile prezente pretutindeni în palatul imperial.
Citeste tot articolul
Subţirele de sărbători
În fiecare zi, cu 30 de minute înainte de micul dejun şi înainte de masa de prânz, luaţi o jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară, amestecată cu o jumătate de linguriţă de miere, însoţite de puţină apă. Cura cu scorţişoară şi miere previne depunerea de grăsime şi este eficientă pentru slăbire, chiar şi în cazul meselor cu multe calorii.
Citeste tot articolul
Ornatul cu ciocolată
Prăjiturile simple, torturile sau fursecurile se pot orna foarte uşor cu ciocolată. Ciocolata nu se foloseşte doar pentru umpluturi sau glazuri, ci şi ca ornamente de diferite forme: cârlionţi, aşchii, pătrate, frunzuliţe etc. Topită, ea se picură peste prăjiturile mărunte, rezultând modele decorative extrem de variate.
Citeste tot articolul
Condimentele Crăciunului
Anasonul în formă de stea conferă turtei dulci şi vinului fiert - datorită uleiului eteric "anetol" pe care-l conţine - un gust dulceag. În cazul unor probleme digestive, produse, eventual, de o masă copioasă, ceaiul de anason, preparat din frunzele plantei, poate calma durerile.
Citeste tot articolul
Distribuţia banilor intraţi în contul fundaţiei "Formula AS" în lunile OCTOMBRIE şi NOIEMBRIE 2014
FILIP ADRIANA - Brăila, jud. Brăila (Scrisoarea: "Ajutaţi acest îngeraş de copil să trăiască", F. AS nr. 1134 ) - 2.000 lei.; OBREJA ELENA - Târgu Neamţ, jud. Neamţ (pentru familia Lupu Marinică), (Scrisoarea: "Sunt de etnie romă. Oameni săraci şi necăjiţi", F. AS nr. 1139) - 2.000 lei.
Citeste tot articolul
Muntele cu comori
Când spui Tismana, gândul îţi zboară spre mânăstirea din nordul judeţului Gorj, o comoară a spiritualităţii ortodoxe. Puţini sunt cei care ştiu că dincolo de ogrăzile monahale, acolo unde încep să crească Munţii Vâlcan, care despart Oltenia de Ardeal, o puzderie de peşteri săpate în piatră ascund comori din lumea reală, măsurate în aur greu.
Citeste tot articolul
Poveşti din pădurea de argint
Mulţi ar crede că iarna, în munţi, este un nesfârşit peisaj alb, nemişcat, în care nu se întâmplă mare lucru, pentru că vieţuitoarele s-au retras la iernat. Dar abia acum tainele naturii ies la iveală, când pădurea este desfrunzită şi munţii sunt albi şi goi. Dacă ştii să observi, e un bun prilej să vezi cel mai greu şi mai frumos moment al vieţii din munte: lupta pentru supravieţuire.
Citeste tot articolul
Cu SILVIA KERIM, între pereţii de aur ai amintirilor
Copilăria mea "mică" s-a petrecut într-un timp care în cărţile de istorie are o coroană de aur: "anii interbelici". M-am născut pe strada Parfumului, în casa pe care părinţii mei şi-au cumpărat-o când s-au căsătorit. O casă frumoasă, destul de mare. Case frumoase erau multe şi în jurul nostru. Şi erau şi familii de oameni avuţi.
Citeste tot articolul
ŞTEFAN MARDALE - "Nu mai merge cum stătea/ Nu mai zice cum vorbea"
La 18 ani de la debut, formaţia CRI GRI şi-a prezentat pe 11 decembrie, în clubul bucureştean La Scena, un album ce adună cele mai bune cântece lansate până acum. În lumea muzicală actuală, dominată de dulcegării şi de paiete, CRI GRI are un destin asemănător greieraşului ce cântă de zor, nevăzut, neştiut, bine ascuns în iarbă.
Citeste tot articolul
La colindat, în Ţinutul Pădurenilor
Cum ieşi din Hunedoara, pădurea se prăvale peste tine. Un indicator fără greş care-ţi arată drumul spre ţinutul acela tainic, despre care nu poţi spune niciodată cu siguranţă dacă e real sau coborât din poveşti: Ţinutul Pădurenilor. O lume sălbatică şi ferită, care-şi păstrează cu sfinţenie moştenirile, nepăsătoare la ce se întâmplă în jur.
Citeste tot articolul
VASILE S. DÂNCU - "Mi-e dor de mirosul zăpezii"
Dacă pasiunea pentru statistică şi jurnalism nu l-ar fi furat cu totul şi nu l-ar fi dus la cârma unuia dintre cele mai mari institute de cercetare din ţară, poate că Vasile Dâncu ar fi rămas doar poet. Avea toate datele de partea lui: o copilărie fabuloasă, petrecută pe-un vârf de deal, o bibliotecă cât toată casa, inteligenţă şi, mai ales, puterea de a visa, de a străbate cu gândul până departe, în zări.
Citeste tot articolul
Părintele PANTELIMON ŞUŞNEA de la Mânăstirea Oaşa - "Sărbătorile sunt porţi către veşnicie"
De câţiva ani, în preajma Crăciunului, sute de tineri din toată ţara urcă în munte, la Mânăstirea Oaşa, pentru a prăznui, alături de obştea călugărească, sărbătoarea Naşterii Domnului. Îmbrăcaţi în port popular, fete şi feciori pornesc apoi cu colindul, coborând din zăpezile viforoase de pe Şureanu, în satele de lângă Găbud, metocul din câmpie al Oaşei, aşezat pe frumoasa Vale a Mureşului.
Citeste tot articolul
Întâmplări din zăpezile copilăriei
Dintotdeauna, Crăciunul şi-a lăsat asupra noastră o pecete curată şi luminoasă, greu de explicat. Poate că se întâmplă astfel şi pentru că atunci când am fost copii, trăiam toţi, cu o bucurie fără de margini, magia sfântă a Naşterii lui Iisus. Ne bucuram dezlănţuiţi şi curaţi, pentru că atunci chiar simţeam, cu sufletele noastre naive, răsuflarea cea blândă a sărbătorii, copii pentru care adevărul poveştilor şi adevărul credinţei erau mereu pe pământ, lângă noi.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII IANUARIE
Noul an începe cu un optimism moderat. Suntem cu ochii pe problemele practice. Luna nouă din 5 ianuarie duce la izbucniri emoţionale în familie, pentru că interesele casnice şi cele profesionale se pot găsi la poli opuşi. Viaţa socială se anunţă foarte activă, cu multe planete în Vărsător. S-ar putea să ne dăm seama că cei cu care credeam că putem comunica fără rezerve pot fi deranjaţi de modul în care ne transmitem gândurile.
Citeste tot articolul