Ciocolata nu se foloseşte doar pentru umpluturi sau glazuri, ci şi ca ornamente de diferite forme: cârlionţi, aşchii, pătrate, frunzuliţe etc. Topită, ea se picură peste prăjiturile mărunte, rezultând modele decorative extrem de variate. Cea mai bună pentru ornat este ciocolata de menaj: se modelează mai uşor, se întăreşte mai repede şi se topeşte simplu, pe baie de apă.
Ornamente din ciocolată
Se tapetează o tavă cu hârtie de calc ori cu hârtie specială pentru copt. Ciocolata ruptă bucăţele se pune la topit într-un castron pe baia de apă. Se amestecă până ce se înmoaie şi se toarnă în tava pregătită, formându-se un strat gros, uniform şi neted. Se lasă să se răcească şi se decupează, cu ajutorul unor forme, figurinele dorite. Ciocolata trebuie ţinută la loc uscat şi lăsată să se usuce bine, altfel se taie greu. Se foloseşte nu doar pentru ornarea prăjiturilor şi torturilor, ci şi ca garnitură la îngheţate sau alte deserturi.
Cârlionţi de ciocolată
Se topeşte ciocolata - amăruie sau cu lapte - pe baia de apă şi se întinde, cu o paletă sau cu un cuţit cu lamă lată, un strat subţire pe un fund de lemn. Se lasă să se-ntărească, se ia un cuţit cu lama dreaptă şi se răzuie în direcţia corpului, obţinându-se spirale subţiri ca nişte cârlionţi.
Aşchii de ciocolată
Din tableta de ciocolată se cojesc fâşii-fâşii cu un curăţitor de legume sau cu răzătoarea mare. Mişcările sunt lungi şi uniforme şi se lucrează deasupra unei farfurii. Aşchiile de ciocolată se iau cu o lingură şi se presară peste glazura tortului.
Petale de ciocolată
Se ia o folie de aluminiu şi se taie din ea pătrate de dimensiunea dorită. Se topeşte ciocolata pe baia de apă şi se lasă puţin să se răcească. Se pune pe palmă un pătrat de folie şi cu o lingură sau cu o paletă se întinde peste ea un strat subţire de ciocolată, de mărimea unei petale sau a unei frunze. Se modelează cu degetele cât este moale şi se lasă să se-ntărească. Se procedează la fel cu restul de ciocolată. Se îndepărtează folia.
Clini (icuri) de ciocolată
Se tapetează cu folie o formă rotundă cu diametrul de 20 cm. Se topesc 150 g ciocolată amăruie sau cu lapte pe baia de apă, se întinde un strat subţire peste folia din tavă şi se ţine la frigider până ce se-ntăreşte pe jumătate. Se taie cu un cuţit ascuţit 12 clini de dimensiuni egale, se pune tava în frigider şi se lasă până ce ciocolata s-a întărit de tot. Înainte de a folosi clinii, se îndepărtează folia. Cu aceşti clini se ornează perfect suprafaţa prăjiturilor rotunde (torturi, tarte etc.).
Pătrate de ciocolată
Cu pătrăţele se decorează simplu şi elegant marginile torturilor sau deserturile mai deosebite. Se tapetează cu folie o tavă dreptunghiulară de 32 x 38 cm şi se-ntind 200 g de ciocolată topită, formându-se un strat subţire şi uniform. Pe toată suprafaţa acestui strat se desenează cu o furculiţă linii ondulate, ca nişte valuri. Se ţine la rece, până ce se întăreşte ciocolata pe jumătate, după care se taie pătrate de circa 6 x 6 cm. Se pune tava în frigider şi se lasă ciocolata să se-ntărească bine. Se îndepărtează folia, se scot pe rând pătratele din tavă şi se apasă uşor în glazură, de jur împrejurul tortului.