Supă-cremă de ţelină cu pere şi costiţă afumată
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): * 500 g ţelină (rădăcină) * 300 g cartofi * 200 g praz * 80 g unt * 1 l zeamă concentrată de legume (Knorr+apă) * 1 pară tare * 125 ml vin alb * sare, piper * 150 g bacon tăiat felii * 1 lingură ulei * 150 ml frişcă lichidă * 1 lingură zeamă de lămâie * 1 priză de nucşoară rasă * 1/2 legătură pătrunjel verde.
Mod de preparare: 1. Se curăţă de coajă ţelina şi cartofii, se spală şi se taie bucăţele şi se fierb în zeama de legume circa 30 de minute. Se spală prazul curăţat şi se taie rondele. Se dunstuiesc toate în 50 g de unt încins, până ce devin sticloase. 2. Se curăţă para de coajă şi de partea lemnoasă, se taie cubuleţe şi se căleşte în untul rămas. Se stinge cu vin, se fierbe cu capac, circa 5 minute, se sărează şi se piperează. Se taie baconul mărunt, se prăjeşte în ulei şi se lasă să se scurgă pe hârtie absorbantă. 3. Se mixează supa împreună cu 50 ml de frişcă lichidă şi se condimentează cu zeamă de lămâie, sare, piper şi nucşoară. Se alege pătrunjelul, se taie mărunt şi se bate restul de frişcă lichidă. Se serveşte în farfurii, garnisită cu bucăţele de pară şi de bacon, frişcă bătută şi pătrunjel verde.
Piure de castane şi de cartofi, cu rondele de ceapă prăjită
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): * 750 g cartofi * sare, piper * 100 ml zeamă de legume (Knorr + apă) * 100 ml frişcă lichidă * 1 foaie de dafin * 200 g castane curăţate de coajă * 400 g ceapă * 100 g unt * 200 ml lapte * 1 priză de nucşoară proaspăt rasă * 1/2 legătură pătrunjel verde.
Mod de preparare: 1. Se curăţă cartofii de coajă, se taie bucăţi şi se fierb 20 de minute, cu capac, în apă cu sare. 2. Separat, se pun pe foc zeama de legume, frişca lichidă şi foaia de dafin şi, când dau în clocot, se adaugă castanele şi se lasă să fiarbă 15-20 de minute, până ce se înmoaie. Se îndepărtează foaia de dafin şi se zdrobesc castanele în zeama în care au fiert. 3. Se curăţă ceapa, se taie rondele şi se rumeneşte 20 de minute, la foc potrivit, în 40 ml ulei încins. 4. Se dă într-un clocot laptele, împreună cu 60 g de unt. Se scurg cartofii fierţi, se lasă puţin să iasă aburii din ei şi se zdrobesc cu laptele încins. Se amestecă uşor cele două piureuri - de cartofi şi de castane - şi se condimentează cu sare, piper şi nucşoară. 5. Se spală pătrunjelul, se zvântă, se toacă mărunt şi se amestecă cu rondelele de ceapă prăjită care se servesc presărate peste piureul de cartofi şi castane.
Curcan glasat
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): * 1 curcan mic (circa 3 kg) * sare, piper * 80 g unt moale o puţin şofran (0,1 g) * 3 linguri codiţe de ceapă verde, tăiate rondele * 2 morcovi * 2 rădăcini de pătrunjel * 1/2 rădăcină de ţelină * 700 ml zeamă concentrată de legume (Knorr+apă) * 200 ml zeamă de portocală * 500 ml vin roşu * 1/2 ceapă curăţată * 1 foaie de dafin * 3 cuişoare * 3 linguri sos de soia * 2 linguri miere lichidă * 2 linguri amidon * 3 fire de pătrunjel verde.
Mod de preparare: 1. Se spală bine curcanul, se zvântă, se sărează şi se piperează pe dinăuntru şi pe din afară şi se aşează într-o tavă adâncă. Se freacă untul spumă, se amestecă cu şofranul, rondelele de ceapă verde, sare şi piper şi se pune într-o pungă de plastic. 2. Se desprinde - cu coada unei linguri - pielea de pe pieptul de curcan şi se spriţează sub ea untul din punga de plastic, după ce s-a tăiat un colţ al acesteia. Se întinde untul cu palmele peste tot pieptul de curcan şi se leagă cu aţă de bucătărie aripile şi pulpele. 3. Se curăţă zarzavatul (morcovii, pătrunjelul şi ţelina) se spală, se taie mărunt şi se pune în tavă, de jur împrejurul curcanului. Se dă curcanul la cuptorul încins la 160° şi se lasă să se pătrundă 2 ore şi jumătate, adăugând - puţin câte puţin - zeama de legume. (După 2 ore se acoperă cu folie de aluminiu.) 4. Între timp, se amestecă zeama de portocală cu vinul roşu, se adaugă ceapa, în care s-au înfipt cuişoarele şi foaia de dafin, se pune pe foc şi se lasă să fiarbă până ce scad la 300 ml. 5. Se amestecă sosul de soia cu mierea şi se unge cu el curcanul pe toate părţile, cam cu 15 minute înainte de epuizarea timpului de coacere, după care se dă din nou la cuptor. Se scoate, apoi, tava din cuptor şi se ţine curcanul la cald. 6. Se strecoară sosul din tavă, se degresează, se amestecă cu zeama de portocale şi vinul, se pun pe foc şi se lasă să dea în clocot. Se amestecă amidonul cu puţină apă rece şi se încorporează în sos, pentru a-l "lega". Se mai dă sosul într-un clocot şi se gustă de sare şi piper. Se tranşează curcanul, se presară peste el pătrunjelul verde tocat şi se serveşte cu sos şi cu garnitură de castane sau de varză roşie.
Varză roşie cu caise
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): * 60 g caise uscate * 150 ml suc de mere * 1 varză roşie (circa 1 kg) * 2 cepe * 40 g unt * 200 ml vin roşu * circa 5 linguri oţet de mere * sare, piper * 2 linguri zahăr * 1 foaie de dafin * 1 baton de scorţişoară * 1 lingură boabe de ienupăr zdrobite * 2 linguri gem de caise.
Mod de preparare: 1. Se taie caisele fâşii, se lasă să clocotească puţin în sucul de mere şi apoi să se umfle. 2. Se curăţă varza, se taie mai întâi în patru şi apoi julienne, după ce s-a îndepărtat cotorul. Ceapa curăţată se toacă şi se căleşte în untul topit, până ce devine sticloasă. 3. Se adaugă varza şi se căleşte şi ea 5 minute, amestecând încontinuu. Se stinge cu vinul roşu şi sucul de mere şi se condimentează cu sare, piper şi zahăr. Se adaugă foaia de dafin, scorţişoara (întreagă) şi boabele de ienupăr şi se lasă să fiarbă 30 de minute, la foc potrivit. 4. Se încorporează caisele tăiate fâşii şi sucul de mere şi se mai lasă 15 minute pe foc. Se adaugă şi gemul de caise şi se condimentează cu sare, piper şi oţet.
Tort cu cremă de lămâie
Ingrediente pentru 8-12 felii: Pentru blat: * unt şi făină pentru formă * 6 ouă (albuşuri şi gălbenuşuri separate) * 175 g zahăr * coaja rasă a unei lămâi * 1 priză (mare) de sare * 75 g făină * 25 g amidon
Pentru umplut şi ornat: * 2 ouă * 275 g zahăr * coaja rasă şi zeama de la 2 lămâi * 50 g făină * 1/2 l frişcă dulce bătută * felii de lămâie şi de portocală confiate.
Mod de preparare: 1. Se-ncinge cuptorul la 180°. Se unge o formă rotundă (cu pereţi detaşabili şi diametrul 22 cm) cu unt şi se înfăinează. 2. Se amestecă, într-un castron, gălbenuşurile, zahărul, coaja de lămâie şi sarea cu 2 linguri de apă rece, după care se bat 5 minute cu mixerul (la viteză maximă), până ce devin spumoase. 3. Se adaugă făina şi amidonul (amestecate) şi apoi albuşurile bătute spumă (tare). 4. Se toarnă compoziţia în formă şi se coace 45 de minute, până ce se rumeneşte frumos. 5. Se scoate blatul copt din formă şi se lasă să se răcească. 6. Pentru umplutură şi decor, se freacă spumă ouăle cu zahărul şi cu coaja rasă de lămâie. Se completează zeama de lămâie cu apă, până la 275 ml, şi se încorporează în crema de gălbenuşuri împreună cu făina. 7. Se toarnă crema de lămâie într-o cratiţă, se pune la foc mic, se lasă să dea în clocot, amestecând întruna, după care se fierbe 5-7 minute, amestecând în continuare. Când s-a îngroşat suficient şi a devenit netedă, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească. 8. Se încorporează frişca bătută în crema de lămâie. Se taie blatul în trei părţi, pe orizontală. Se ung cu cremă cele două părţi de jos şi se aşează una peste alta. Se acoperă cu cea de-a treia şi se unge tortul cu cremă, atât deasupra, cât şi de jur împrejur. Se ornează cu feliile de lămâie şi portocală confiate.
Tort cu ciocolată şi mere
Ingrediente pentru 4-6 persoane: * unt şi făină pentru tavă * 4 linguri făină * 1 linguriţă praf de copt * 1 priză sare * 225 g unt * 75 g cacao * 400 g zahăr * 4 ouă bătute * 1 1/2 linguriţă esenţă de vanilie * 100 g miez de nucă tăiat mărunt * 2 mere curăţate şi tăiate felii subţiri. Pentru glazură: * 40 g unt * 3 linguri cacao * 125 ml lapte * 1/2 linguriţă esenţă de vanilie * 275 g zahăr pudră.
Mod de preparare: 1. Se-ncinge cuptorul. Se unge tava cu unt, se aşează hârtia de copt pe fundul tăvii, se unge şi ea cu unt şi se presară cu făină. 2. Se amestecă făina cu praful de copt şi sarea şi se pun pe o altă coală de hârtie pentru copt. 3. Se topeşte untul într-o cratiţă, se adaugă cacao şi se amestecă cu o lingură de lemn, până ce devine o pastă moale. Se încorporează zahărul şi apoi, uşor, ouăle bătute, esenţa de vanilie, făina, nuca şi feliile de măr. 4. Se toarnă aluatul în formă, se dă la cuptor şi se coace circa 55 de minute. Se scoate pe un grătar şi se lasă să se răcească. 5. Pentru glazură, se topeşte untul într-o crăticioară, se adaugă cacao şi apoi laptele, se pun pe foc, se înfierbântă şi se amestecă până ce compoziţia devine netedă. Se ia de pe foc, se adaugă esenţa de vanilie şi se lasă să se răcească. 6. În glazura rece se încorporează zahărul pudră, se amestecă până ce devine moale şi netedă şi se ţine la rece, până ce se îngroaşă. 7. Se îndepărtează hârtia de pe tort, se întinde glazura pe toată suprafaţa lui şi se taie.