Bradul a îmbrăcat la românii ortodocşi o semnificaţie sacră, fiind un element ce nu lipseşte de la niciunul din ritualurile creştine. El îl însoţeşte pe om în momentele de răscruce ale vieţii sale creştineşti: este prezent la botez, apoi la cununie şi, în final, la îngropăciune. În unele zone ale ţării, bradul se găteşte şi de Sărbătoarea Învierii Domnului, de Paşti. Obiceiul cel mai răspândit este însă cel al împodobirii Pomului de Crăciun, de Sărbătoarea Naşterii Domnului. Această întovărăşire dintre om şi brad nu este însă întâmplătoare. La mijloc se află o îndelungată convieţuire, în care bradul i-a ţinut românului nu doar "de suflet", ci şi de sănătate.
Practic, aproape toate bolile îşi află leacul în preajma copacilor "cu cetina tot verde". Mireasma lor puternică nu este doar plăcută, ci şi binefăcătoare trupului, prevenind şi chiar vindecând bolile respiratorii, îmbunătăţind fluxul sanguin cerebral, oxigenând organismul, eliminând procesele inflamatorii, consolidând sistemul nervos, eliminând durerea.
În scopuri terapeutice, de la pin şi brad se folosesc acele, mugurii, conurile, vârfurile crenguţelor tinere şi răşina. Mugurii se recoltează primăvara, înainte de înflorire, şi au un bogat conţinut de uleiuri esenţiale, vitaminele C, K, B12 şi de săruri minerale. Conurile se colectează vara, înaintea formării seminţelor. În conuri se găsesc uleiuri esenţiale, răşini, taninuri, minerale. Ramurile tinere se taie în lunile mai-iunie, iar acele se culeg în orice moment al anului. Toate se pot folosi proaspete sau uscate.
Tratamente interne
Îmbunătăţirea circulaţiei sanguine
Ingrediente: cinci linguri de ace de brad mărunţite, trei linguri de măceşe zdrobite, două linguri de coajă de ceapă mărunţită.
Mod de preparare: peste aceste ingrediente se toarnă 700 de mililitri de apă rece şi totul se pune la fiert, la foc mic, acoperind recipientul cu un capac. Când apa începe să clocotească, capacul se îndepărtează. După zece minute, vasul se ia de pe foc, se înveleşte bine cu prosoape de bucătărie şi se lasă să se răcească treptat, până în zorii zilei următoare. Dimineaţa, preparatul se strecoară.
Se bea câte o ceaşcă, o dată pe zi, pe stomacul gol, timp de trei luni.
(Coaja de ceapă adăugată în acest decoct este benefică în tratarea bolilor de rinichi. Pentru cei care nu suferă de asemenea afecţiuni, ea se poate elimina.)
* Pentru bolnavii care au suferit accidente vasculare cerebrale, este recomandat ca în fiertura din ace de brad să se adauge lămâie. Trei lămâi se curăţă de coajă, se dau prin maşina de tocat carne şi se adaugă peste preparatul fiert şi răcit. În acest caz, tratamentul se administrează timp de două săptămâni.
Creşterea imunităţii, revitalizarea organismului
Mod de preparare:
1. Peste patru pahare de ace de brad se toarnă un litru de apă rece şi două linguriţe de acid citric (dizolvat în puţină apă). Vasul se acoperă şi se lasă într-un loc ferit de lumina soarelui, timp de trei zile.
Se strecoară şi se bea câte un pahar pe zi, la două ore după masă. Durata tratamentului este de 21 de zile.
2. Se face o tinctură dintr-o lingură de muguri de brad şi 100 de mililitri de vodcă de maximum 50 de grade. Recipientul se acoperă şi conţinutul se lasă la macerat într-un loc întunecos, timp de şapte zile, agitând vasul în fiecare zi.
Se administrează zilnic, după masă, câte 30 de picături ca atare sau dizolvate într-o jumătate de pahar cu apă. Tratamentul durează o lună de zile.
Reglarea poftei de mâncare
Se consumă trei muguri proaspeţi de pin, cu zece minute înainte de masă.
Combaterea avitaminozei C, a scorbutului
Mod de preparare: 100 de grame de ace de pin se zdrobesc bine într-un mojar, adăugând o lingură-două de apă rece. Se pune terciul într-un vas şi se toarnă trei litri de apă clocotită şi două linguriţe de acid citric dizolvat. Totul se pune la fiert, la foc mic, timp de 20-30 de minute, după care se acoperă vasul şi se lasă lichidul la infuzat pentru trei ore. Se strecoară.
Se bea câte o jumătate de pahar, pe parcursul întregii zile. Durata tratamentului este de două săptămâni; se face o pauză de zece zile, după care se poate relua.
Bronşită, gripă
Mod de preparare: peste un con de brad pisat mărunt se toarnă o jumătate de litru de lapte. Vasul se pune la fiert, la foc foarte mic. Se lasă timp de zece minute din momentul în care laptele începe să fiarbă. Se trage deoparte, se acoperă, şi după încă zece minute se strecoară.
Se bea îndulcit cu miere, câte o cană, seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare. Decoctul se poate administra până ce simptomele dispar.
Insomnii, dureri de cap
Mod de preparare: trei conuri verzi de pin se dau pe răzătoarea mare. Se toarnă o cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de trei ore. Se bea pe îndelete, pe parcursul zilei. Se poate îndulci cu miere, după gust. Infuzia din conuri de pin nu se administrează mai mult de trei zile consecutiv. Tratamentul se poate relua după o pauză de două săptămâni.
Aritmie
Mod de preparare: peste 60 de grame de vârfuri de crenguţe de pin se toarnă o cană şi jumătate de alcool de 70 de grade. Recipientul se acoperă cu un capac şi se lasă la macerat timp de două săptămâni, într-un loc luminos, dacă se poate în bătaia directă a soarelui.
Se administrează câte 15 picături, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de trei săptămâni, se face o pauză de zece zile, după care se poate relua.
Dureri reumatice
Mod de preparare: într-o cratiţă cu trei litri de apă rece se pun două mâini cu ace de pin. Se pune vasul pe foc şi, când apa începe să clocotească, focul se dă mic, lăsând să fiarbă timp de zece minute. Se trage de pe foc, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de patru ore. Se strecoară şi se păstrează la frigider. Se bea în timpul zilei pe post de apă, timp de zece zile. Durerea va dispărea treptat.
Tinctură din conuri de pin
Reţetă:
Un borcan de trei litri se umple pe trei sferturi cu conuri verzi de pin. Recipientul se completează până sus cu alcool de 70 de grade şi se închide ermetic. Se lasă la macerat într-un loc întunecos, timp de şase săptămâni, agitând vasul periodic. Se strecoară.
Tinctura astfel obţinută echilibrează tensiunea arterială, previne bolile cardio-vasculare şi sprijină recuperarea pacienţilor care au suferit accidente vascular-cerebrale. Se administrează câte o linguriţă, cu 30 de minute înaintea celor trei mese principale ale zilei. Se poate combina cu o cană de ceai sau apă. Durata tratamentului este de o jumătate de an, urmând schema: trei săptămâni de administrare, o săptămână pauză.
Tratamente externe
Împotriva degerăturilor
Mod de preparare şi folosire: peste 50 de grame de ace de brad se toarnă 700 de mililitri de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră. Se îmbibă un tifon în preparat şi se aplică pe zona afectată, lăsând să acţioneze timp de două-trei ceasuri.
Mod de preparare şi folosire: peste 500 de grame de ace de pin bine pisate, se toarnă 300 de mililitri de apă clocotită. Vasul se acoperă şi se lasă la infuzat timp de două ore. Se strecoară lichidul printr-un tifon pus în mai multe straturi, iar pasta stoarsă se întinde pe zona afectată. Se înfăşoară cu un pansament steril şi se lasă să acţioneze timp de o oră. Tratamentul se face zilnic, timp de două săptămâni.
Dureri în gât, amigdalită, laringită, rinită
Mod de preparare şi folosire: 40 de grame de conuri de brad pisate mărunt şi o cană de apă se pun la fiert, timp de 30 de minute. Se acoperă vasul şi se lasă lichidul la infuzat, până ce se răceşte complet, după care se strecoară. Decoctul rezultat trebuie să fie de culoare maro, cu un gust astringent şi un miros plăcut. Se face gargară de trei-patru ori pe zi. Pentru combaterea scurgerilor nazale se administrează câte patru-cinci picături din acelaşi preparat, în fiecare nară, seara, înainte de culcare.
Se pot face şi inhalaţii, adăugând câte 20 de mililitri de decoct la un litru de apă fiartă, de 60 de grade. Durata procedurii este de zece minute.
Băi
Pentru combaterea epuizării fizice, a oboselii cronice ori a stresului, se face baie cu o fiertură din ace de conifere. În acest fel se îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi se ameliorează durerile articulare.
Reţete:
1. La un litru de apă în clocot se adaugă doi pumni de ace de conifere. Se lasă la fiert timp de 20 de minute, se strecoară şi se adaugă în apa pregătită pentru baie, la o temperatură de 37-38 de grade. Se stă în apă timp de 12-15 minute. Corpul se îmbăiază o dată la trei zile, timp de patru-cinci săptămâni. După îmbăiere, se face un duş de câteva secunde cu apă cât mai rece.
2. Două căni de ace de brad şi cinci litri de apă se pun la fiert la foc mic, preţ de 20 de minute. Se acoperă vasul şi se lasă lichidul la infuzat, timp de 12 ore. Fiertura se toarnă apoi în apa pregătită pentru baie. Se stă în apă circa de 20 de minute, o dată la trei zile, fără restricţii de timp.
Transpiraţia picioarelor
Peste 100 de grame de ace de brad şi 100 de grame de conuri de brad se toarnă un litru de apă clocotită. Recipientul se acoperă cu un capac şi lichidul se lasă la infuzat, timp de o jumătate de oră. Se fac băi la picioare în fiecare seară, timp de o săptămână.
Inhalaţii împotriva răcelilor
Peste 200 de mililitri de apă în fierbere se adaugă 10 g de muguri proaspeţi de pin. (Se culeg în lunile februarie-martie, înainte să atingă dimensiunea de cinci centimetri.) Se lasă la fiert două-trei minute, apoi vasul se trage de pe foc, se acoperă cu un capac şi se mai lasă lichidul preţ de o oră la infuzat. Se toarnă în apa fierbinte, pregătită pentru inhalaţii. Remediul se aplică seara, timp de zece minute, până ce simptomele dispar.
Uleiul de brad
Este indicat pentru creşterea imunităţii organismului, în combaterea tusei, bronşitei, anginei pectorale, împotriva durerilor de cap şi a insomniilor, ca diuretic şi coleretic.
Reţetă:
Poate fi achiziţionat din farmacii sau plafar, dar poate fi preparat şi acasă. Se taie vârfurile crenguţelor fără muguri (circa doi-trei centimetri), după care se introduc într-un borcan de 800 de grame. Recipientul se umple cu vârfurile de brad, lăsând un spaţiu liber, de patru-cinci centimetri. Se toarnă ulei vegetal, până la acoperirea completă a crenguţelor. Borcanul se închide ermetic cu un capac metalic, apoi se introduce într-un vas cu o înălţime mai mare decât cea a borcanului. În prealabil, pe fundul cratiţei se aşează crenguţe subţiri de brad sau aşchii de brad. Cratiţa se umple pe jumătate cu apă, se acoperă cu capac şi se pune la fiert, la foc mediu. Când apa dă în clocot, focul se face mic. Se fierbe timp de cinci ore. Urmăriţi nivelul apei din cratiţă, şi când acesta scade, adăugaţi apă fierbinte. Se trage de pe foc, se lasă să se răcorească puţin, apoi uleiul se strecoară, aruncând crenguţele de brad fierte. Într-un borcan curat se introduc alte crenguţe proaspete şi se toarnă uleiul deja fiert. Se pune iarăşi la fiert, tot în baie de aburi, la foc mic, timp de alte cinci ore. După acest interval de timp, uleiul este gata pentru a fi folosit.
Împotriva negilor
Se face o pastă din doi căţei de usturoi pisaţi, zeama de la o jumătate de lămâie şi 30 de mililitri de ulei esenţial de brad. Se aplică pe negi de 3-4 ori pe zi, până la dispariţia completă. Înainte de ungere, degetele afectate se ţin timp de 8-10 minute deasupra unei cratiţe cu apă clocotită, pentru înmuierea pielii.
Împotriva bronşitei
1. Într-un vas cu gura largă, se toarnă un litru de apă clocotită. După ce s-a răcorit puţin, se adaugă trei-patru picături de ulei de brad. Se fac inhalaţii timp de 10-15 minute, acoperind capul cu un prosop. După procedură, capul se şterge bine cu un prosop din bumbac. Este indicat ca după inhalaţie să vă băgaţi direct în pat, învelindu-vă cu o pătură călduroasă.
2. Cinci picături de ulei de brad se toarnă pe piept şi se masează bine. Se acoperă cu un prosop cald şi pe deasupra cu o pătură.
Difterie
Peste o linguriţă de flori de muşeţel se toarnă 250 de mililitri de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 40 de minute. Se strecoară, după care se adaugă cinci picături de ulei esenţial de brad. Se face gargară cu această infuzie de trei-patru ori pe zi, înainte de masă, până ce simptomele dispar.
Băi aromatice
Băile cu ulei de brad sunt eficiente atât pentru restabilirea echilibrului emoţional şi psihic, cât şi pentru diminuarea durerilor articulare, musculare, de cap, pentru prevenirea gripelor şi răcelilor. În acest scop, în cada de baie se toarnă 6-7 picături de ulei de brad. În această apă aromată trebuie să ne relaxăm timp de 15-20 de minute, seara, de două ori pe săptămână.
Uleiul de brad este utilizat cu succes şi în tratamentele cosmetice împotriva ridurilor, a acneei, a descuamării pielii. În crema de faţă de noapte se adaugă una-două picături de ulei de brad. Se aplică aşa cum faceţi de obicei.
Răşina de brad
Răşina se poate colecta din trunchiul coniferelor a căror scoarţă a fost lezată. Acest "clei" cu care arborii îşi "ung rănile" are efecte tămăduitoare şi asupra trupului uman, fiind folosit încă din Antichitate, atât în Egipt, cât şi în Roma imperială, pentru oblojirea şi spălarea rănilor, dezinfectarea arsurilor, a plăgilor şi eczemelor de tot felul. În perioada Evului Mediu, răşina a fost folosită pentru stingerea focarelor de infecţie, în stare fierbinte ea având efecte bactericide. Vindecătorii şi şamanii din Ural şi Siberia, regiuni împânzite de conifere, foloseau răşina împotriva durerilor de tot felul, în tratarea bolilor de ochi şi de stomac.
Angină pectorală
Cinci linguri de ulei de măsline se pun la încălzit pe foc mic, se adaugă o bucăţică de răşină cât buricul degetului mare şi se lasă până se dizolvă complet, amestecând încontinuu. După ce s-a răcit complet, se unge zona din dreptul inimii. Pentru prevenirea atacurilor de angină, tratamentul trebuie urmat o dată pe zi, timp de o lună.
Furuncule, abcese purulente
Se prepară un amestec din două linguri de răşină de brad, ceară de albine, miere, ulei de floarea-soarelui. Ingredientele se dizolvă la foc mic, amestecând până la încorporarea perfectă. Se utilizează ca unguent, aplicând un strat subţire pe zonele afectate.
Tinctură din răşină de brad
Reţetă:
50 de grame de răşină de la orice conifer (brad, pin, molid), 50 de mililitri de votcă şi 50 ml de ulei de măsline se amestecă şi se introduc într-un recipient, de preferat din sticlă de culoare închisă. Vasul se acoperă şi se lasă la macerat timp de o săptămână, într-un loc ferit de lumina soarelui.
Dureri de spate, sciatică
Se frecţionează zonele inflamate sau dureroase cu această tinctură seara, înainte de culcare, după care se îmbracă o pijama din bumbac. Tratamentul nu are restricţie de timp. Dacă se constată, totuşi, o intoleranţă ce se manifestă prin înroşirea sau inflamarea pielii, se întrerupe administrarea.
Ulcer gastric, duodenal
Pe o bucăţică de pâine se scurg trei-patru picături de tinctură şi se consumă o dată pe zi, înainte de masă. Durata tratamentului este de 12 zile.