1. Anasonul în formă de stea conferă turtei dulci şi vinului fiert - datorită uleiului eteric "anetol" pe care-l conţine - un gust dulceag. În cazul unor probleme digestive, produse, eventual, de o masă copioasă, ceaiul de anason, preparat din frunzele plantei, poate calma durerile.
2. Cuişoarele emană, mai mult decât orice alte mirodenii, un parfum specific Crăciunului. Sunt nelipsite de la prepararea turtei dulci şi a vinului fiert, cărora le dau gustul acela tipic aromat şi uşor picant.
3. Nucşoara era folosită în bucătărie încă de pe vremea celebrei vindecătoare Hildegard von Bingen: biscuiţii cu nucşoară recomandaţi de ea linişteau nervii şi alungau melancolia specifică zilelor friguroase de iarnă. Măcinată proaspăt, nucşoara conferă un gust aparte prăjiturilor de Crăciun, cum ar fi tortul Linzer sau turta dulce.
4. Păstăile de vanilie sunt fructele fermentate ale orhideelor tropicale. Deosebit de aromat este miezul lor, care se răzuieşte din păstăile (batoanele) despicate. Se foloseşte pentru aromatizarea cornuleţelor (cu sau fără nucă), a biscuiţilor şpriţaţi, dar şi a ciocolatei.
5. Pimentul (cunoscut şi sub numele de piper englezesc sau piper de Jamaica) are gust de nucşoară, scorţişoară şi cuişoare la un loc. Proaspăt măcinat, parfumează plăcut vinul fiert şi biscuiţii aromaţi, iar în zilele de sărbătoare, nota sa uşor piperată se potriveşte de minune cu mâncărurile "robuste", picante.
6. Scorţişoara face parte din emoţia venirii Crăciunului, la fel ca flacăra lumânărilor şi bradul. Măcinată fin, se foloseşte atât la gătit, cât şi la copt. Pentru prepararea punciului sau a salatelor de fructe se foloseşte batonul întreg, care nu e doar aromat, ci şi decorativ.