Soţia împăratului Franz Joseph era obsedată de aspectul obrazului şi al părului ei lung şi bogat, de silueta ei ca un lujer de floare, fiind nedespărţită de oglinzile prezente pretutindeni în palatul imperial. Tenul, părul şi silueta erau la ordinea zilei. Preparatele ei de înfrumuseţare au făcut epocă, sunt celebre şi recunoscute şi astăzi pentru eficienţa lor, iar la Viena există o farmacie care prepară produse cosmetice după reţetele originale ale frumoasei Sissi. Chiar dacă sărbătorile noastre nu se vor petrece în spaţii regale, şiretlicurile împărătesei ne sunt de folos.
Mască cu căpşuni, smântână şi mentă
Aveţi nevoie de câteva căpşuni proaspete, o lingură de smântână, câteva frunzuliţe de mentă uscate mărunţite. Zdrobiţi căpşunile cu furculiţa, adăugaţi smântâna şi menta şi amestecaţi bine. Aplicaţi pasta pe faţă şi pe gât, lăsaţi-o 30 de minute să acţioneze, apoi clătiţi-vă cu apă călduţă.
Cremă împotriva ridurilor
(crema "Celeste" - reţetă din 1874)
Se amestecă în cantităţi egale, pe baie de aburi, ceară albă, ulei de migdale, glicerină şi spermanţet (grăsime obţinută din balene). Ţineţi crema la rece nu mai mult de o lună. Păstrează pielea tânără şi este indicată mai ales pe vreme rece.
Cremă hidratantă şi hrănitoare
Amestecaţi, pe baie de aburi, 20 g ceară de albine, 20 g unt de cacao, 20 ml ulei de migdale şi 10 ml apă de trandafiri. Păstraţi crema la rece, în recipient de sticlă, nu mai mult de 2 săptămâni.
Tonic facial cu oţet de violete
Măşti cu carne de viţel
O mască inedită pe care împărăteasa şi-o aplica pe faţă, de seara până dimineaţa, împotriva îmbătrânirii, este cea din carne crudă de viţel. De asemenea, pentru a-şi păstra pielea corpului tonifiată şi catifelată, făcea în fiecare dimineaţă un duş cu apă rece, iar seara se îmbăia în apă caldă în care turna ulei de măsline. Pe timp de noapte, îşi aplica pe şolduri, pentru a preveni îngrăşarea, comprese îmbibate în oţet.
Reţete pentru păr bogat şi strălucitor
* Împărăteasa avea un păr foarte lung, bogat, de culoarea castanei, pe care îl îngrijea cu mare atenţie. Mai mulţi slujitori se ocupau zilnic de pieptănarea şi coafarea podoabei capilare a împărătesei, iar la două săptămâni, era spălat cu un şampon preparat din coniac şi gălbenuşuri de ou, în cantităţi egale.
* Într-un castron, bateţi albuşul a patru ouă, până se transformă în spumă, pe care o masaţi la rădăcina părului. Lăsaţi să se usuce şi spălaţi părul cu un amestec în părţi egale de rom şi apă de trandafiri.