Anasonul
În farmacologia arabă străveche, anasonul era utilizat pentru a trata colicile şi durerile abdominale, indigestia, durerile menstruale, tusea, durerile de cap. Se credea de asemenea că are puterea de a "curăţa" sistemul urinar şi a preveni inflamaţiile.
Preparate din anason:
* Ceai: fierbeţi o linguriţă de anason într-o cană de apă timp de 10 minute, apoi strecuraţi.
* Pulbere: se macină seminţele cu râşniţa (de cafea) până se transformă în pulbere şi se adaugă la mâncăruri şi dulciuri. Stimulează digestia şi împrospătează respiraţia.
Scorţişoara
Este, de milenii, unul dintre cele mai populare remedii în ţările arabe. Era folosită pentru răceală, tuse, infecţii respiratorii, în orice boală de stomac, ca ajutor digestiv după mâncăruri grele, balonare, boli cardiovasculare, dureri menstruale, împotriva oboselii şi pentru îmbunătăţirea memoriei.
Preparate din scorţişoară:
* Pulbere în miere: o linguriţă de pulbere de scorţişoară se amestecă cu o linguriţă de miere şi se pun în ceai sau apă. Se ia de 3 ori pe zi.
* Ceai: peste o jumătate de linguriţă de scorţişoară măcinată se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
* Un baton de scorţişoară se fierbe timp de 2-3 minute într-o ceaşcă de apă. Se scoate batonul, iar apa se bea de 2-3 ori pe zi.
Chimenul negru
Tradiţia spune că profetul Mahomed, întemeietorul Islamului, a considerat seminţele de chimen negru un remediu sigur pentru orice boală, cu excepţia morţii. Seminţele de chimen negru sunt un remediu arăbesc tradiţional pentru astm, tuse, dureri de stomac, colici şi dureri abdominale, slăbiciune şi oboseală generală, reumatism, boli ale laringelui şi ale gurii, boli de piele şi cancer. Se credea, de asemenea, că ajută la refacerea femeii după naştere, reglează menstruaţia, stimulează funcţiile hepatice şi renale, ajută digestia, dizolvă pietrele la rinichi, de asemenea ajută memoria, puterea de concentrare şi atenţia.
Preparate din chimen negru:
* Mâncaţi seminţe de chimen ca atare.
* Pulbere: seminţele de chimen se macină până se transformă în pulbere şi se iau cu apă sau cu lapte, câte 3-4 linguri pe zi.
* Decoct: se fierbe o lingură de seminţe de chimen negru 2-3 minute într-o cană de apă, se lasă la infuzat, apoi se strecoară.
* Seminţe cu lapte: se pune pe foc o cană de lapte, la care se adaugă 2 linguri de seminţe de chimen. Când începe să fiarbă, se trage deoparte. Când s-a răcit, se strecoară şi se bea.
* Se presară seminţe de chimen pe pâine şi produse de patiserie.
Cardamomul
Ingredient valoros în bucătăria arabă, e folosit la aromatizarea cafelei, a dulciurilor, băuturilor, produselor de patiserie şi a unor mâncăruri, şi este foarte apreciat şi ca remediu pentru mai multe boli. Stimulează digestia, tratează balonarea, lipsa poftei de mâncare, răceala, răguşeala, astmul bronşic, obezitatea, dizolvă pietrele de la rinichi şi calculii biliari, este dezinfectant şi detoxifiant.
Preparate din cardamom:
* Seminţele măcinate, transformate în pulbere, se adaugă la cafea sau la ceai.
* Pulbere şi miere: un sfert de linguriţă de pulbere de cardamom amestecat cu o linguriţă de miere, de 3 ori pe zi.
Smirna
În limba arabă, smirna (murr) înseamnă amar. Este o răşină - un lichid galben pal, care când se întăreşte devine roşu-brun - colectată de la un mic arbore care creşte în sudul Arabiei şi în Somalia. O puteţi găsi la magazine naturiste sau farmacii sub formă de bobiţe, tinctură sau ulei - e important să fie specificat pe ambalaj că este pentru uz intern.
De mii de ani, datorită proprietăţilor terapeutice de excepţie, smirna a avut nenumărate întrebuinţări la popoarele arabe. Este unul dintre cele mai bune antiseptice cunoscute, de asemenea are efect cicatrizant, astringent, antiinflamator, expectorant, antispastic.
Apa de smirnă, ceaiul sau tinctura sunt excelente pentru a trata bronşita, răceala, durerile de gât, ulceraţiile bucale, afecţiunile rinichilor, orice inflamaţie din organism. De asemenea, rănile, operaţiile şi arsurile minore se vindecă mai repede dacă se aplică pe ele apă de smirnă sau bobiţe de smirnă, după ce au fost ţinute în apă. În vechime, arabii tratau cu smirnă aproape orice afecţiuni ale pielii. Aceasta reduce cicatricele, vindecă pielea crăpată şi uscată, furunculele, negii.
Preparate din smirnă:
* Apă de smirnă: se pun câteva granule de smirnă într-o cană cu apă. Se acoperă şi după 2-3 zile se strecoară.
* Ceai de smirnă: se lasă la infuzat 2-3 granule de smirnă într-o cană de apă clocotită timp de o jumătate de oră, apoi se strecoară.
Rodia
Originar din Iran şi ţările cu care se învecinează, arborele de rodie "se descurcă" de minune în condiţiii semiaride. Seminţele, sucul şi siropul de rodie fac parte din compoziţia multor mâncăruri şi dulciuri orientale şi au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca leacuri pentru o mulţime de afecţiuni. De-a lungul timpului, pulberea de coji de rodie a fost folosită pentru a trata arsuri şi răni cu sau fără infecţie. Apa în care au fiert cojile de rodie este un leac eficient pentru indigestie, iar cojile înmuiate şi sucul sunt utilizate pentru dureri de gât, de stomac, indigestie, boli de inimă.
Preparate din rodie:
* Se mănâncă seminţele ca atare, uscate, sau se stoarce sucul din seminţe.
* Se decojeşte rodia, iar cojile sunt puse la uscat, apoi se pisează până se transformă în pulbere.
* Se fierb cojile de rodie în apă, apoi se strecoară şi se bea lichidul.