- Sunteţi inginer silvic în munţii vechilor daci, la Grădişte. Cum arată regatul lui Decebal, când este stăpânit doar de viscol şi de zăpezi?
- Mulţi ar crede că iarna, în munţi, este un nesfârşit peisaj alb, nemişcat, în care nu se întâmplă mare lucru, pentru că vieţuitoarele s-au retras la iernat. Dar abia acum tainele naturii ies la iveală, când pădurea este desfrunzită şi munţii sunt albi şi goi. Dacă ştii să observi, e un bun prilej să vezi cel mai greu şi mai frumos moment al vieţii din munte: lupta pentru supravieţuire. Eu am norocul să trăiesc pe viu întâmplările nevăzute ale naturii, pentru că asta e misiunea noastră, să avem grijă de pădure şi de sălbăticiuni. Când e iarna cea mai grea, când zăpada îţi trece de brâu şi nu se mai văd nici măcar tufele de muri sau de măceşi din nămeţi, când viscolul te orbeşte, încât nu mai vezi nici la doi paşi, noi urcăm cu raniţa plină de sare şi de mâncare pentru animalele pădurii. O bună parte dintre vieţuitoare hibernează, şi-au făcut culcuş, unde aşteaptă adormite venirea primăverii. Dar multe dintre ele înfruntă anotimpul. Sunt mai greu de văzut, mai precaute, pentru că hrana e puţină şi liniştea le expune mai mult. Iarna, care nouă ni se pare superbă, pentru ele este testul suprem.
Când iernile sunt foarte grele, animalele duc, efectiv, o luptă de zi cu zi pentru supravieţuire. Sigur, există şi adaptări. De exemplu, toate au o vestimentaţie specială pentru acest sezon. Dacă cerbii au vara o culoare aproape portocalie, iarna sunt cenuşii, îi confunzi uşor cu arborii sau peticele de pământ. Vara, dacă vezi un lup, nu dai doi bani pe el, zici că e un câine maidanez, însă iarna e impresionant: are o blană mare, ce îi dă o statură impunătoare, feroce. Chiar şi păsările sau urşii îşi schimbă coloritul. Cele mai
expuse la iarnă sunt căprioarele şi puii lor. În cazul lor, salvarea vine din faptul că se strâng în grupuri aflate permanent în stare de alertă, sesizând pericolul în timp util. Nu luptă fizic, dar împreună pot evita un atac. Pentru căprioare viaţa e grea, în primul rând din cauza lipsei de hrană, căci vegetaţia este acoperită de zăpadă. De asta, datoria noastră prioritară este să le ducem mâncare cu raniţa, în locurile unde ştim că se ascund. În al doilea rând, din cauza zăpezii mari, picioarele lor se afundă în omăt, mai ales puii fiind în felul ăsta o ţintă uşoară pentru lupi. Din cauza lupilor, şi mistreţii trăiesc diferit iarna: mai multe scroafe se unesc într-o singură turmă şi acceptă pe lângă ele câţiva masculi care să le apere. Dintre aceştia, unul este solitarul sau războinicul, cel ce intervine în caz de pericol. Am văzut o asemenea scenă sus, la Tâmpu, spre Grădiştea. O turmă de mistreţi atacată de lupi s-a aşezat imediat într-un cerc, cu puii la mijloc. Scroafele erau în jurul lor şi un al doilea cerc de apărare era format din masculi. În jurul acestui cerc alerga masculul războinic şi el înfrunta lupii care îndrăzneau să se apropie. Cu nişte colţi impresionanţi, mistreţul a reuşit să facă faţă, în felul acesta, atacului a trei lupi. În anumite ierni, chiar şi ursul, cel mai puternic dintre animalele acestor păduri, are nevoie de sprijin: îi ducem şi lui mâncare în locurile unde stă.
- La şcoală am învăţat că Moş Martin hibernează. Că iarna doarme fericit într-o peşteră călduroasă, aşteptând primăvara...
- În principiu, da, hibernează, numai că în unele ierni mai iese şi la plimbare. În arealul nostru, de pildă, avem 35 de urşi, pe o suprafaţă care poate adăposti doar 16. De aceea, îi ţinem atent sub observaţie. Cât despre peştera călduroasă, ursul are, de fapt, un culcuş foarte mic, de obicei, o crăpătură îngustă între două stânci sau un mic bârlog sub o piatră. Îl căptuşeşte bine, încă din toamnă, cu frunze şi muşchi, şi după ce cade zăpada, îi face eventual, cu botul, o mică fereastră, un rotund un pic mai mare decât capul său. Am colegi pădurari care au dat peste un astfel de bârlog. Cel mai bine este să te îndepărtezi cât mai repede şi cât mai... neobservat. Pentru că - o ciudăţenie în lumea animalelor - ursul îşi creşte puiul tocmai în timpul iernii. Majoritatea animalelor fac puii primăvara, pentru ca ei să aibă timp să crească şi să poată înfrunta iarna. La urs e altfel. El îl creşte iarna şi, în ciuda dimensiunilor impresionante ale mamei, puiul e cam cât o palmă, abia dacă cântăreşte cinci sute de grame!
- Cunoaşteţi ca nimeni altul pădurile din zona cetăţilor dacice. Există un loc care să vă placă, iarna, în mod special?
- Toată zona Munţilor Orăştiei este foarte frumoasă. Când străbaţi codrii seculari, numai păduri virgine, cam 700 de hectare, e greu să alegi un singur loc. Mai ales iarna, o plimbare oriunde este o minunăţie, o poveste. Pădurile seculare nu pot fi comparate cu cele tinere, plantate de mâna omului. Într-o pădure seculară, ca cea de la noi, arborii au o diversitate de vârste, de la seminţişul mic, abia ridicat peste zăpadă, până la arbori de două-trei sute de ani. Ecosistemul e variat şi bogat, fiecare pasăre sau insectă îşi află mediul potrivit. De-asta, în Occident nu există în păduri frumuseţea de la noi. Doar în pădurile vechi, în care convieţuiesc şi putregaiurile provenite din arborii bătrâni prăbuşiţi, şi copacii tineri, poţi găsi o faună bogată şi variată. Dacă putregaiul lipseşte, lipsesc şi gândăceii, care îşi au în el mediul de viaţă, lipsesc şi păsările, care se hrănesc cu acei gândăcei, lipsesc şi răpitorii şi tot aşa. Toată această superbă forfotă a naturii este acoperită, iarna, de zăpadă. Mai vezi câte o pasăre care zgribuleşte pe-o ramură de copac, mănâncă cetină de brad sau seminţe de brad, ceea ce înseamnă că iarna e grea şi mâncarea puţină. Un loc unde îmi place să privesc toate astea este la Izvorele, în Vârful Cetatea. E pe drumul ce duce către Godeanu, din masivul Şureanu. Priveliştea de acolo este extraordinară şi pădurea de brad impresionantă.
- Printre păsările din pădurile Munţilor Orăştiei, cândva se număra şi cocoşul de munte, cel atât de jinduit de vânători. L-aţi întâlnit vreodată în drumeţiile dvs.?
- Să vorbim, în încheiere, şi despre copaci. Ce face iarna un arbore bătrân, în frigul muntelui?
- Iarna, când e ger şi viscol, şi zăpada se tot pune pe crengile lui îngheţate, bătrânul copac... se strânge singur în braţe. Aţi văzut vreodată inelele de pe trunchiul unui copac tăiat? Ei bine, ele sunt, de fapt, iernile prin care a trecut singur, strângându-se în braţe, în aşteptarea primăverii.