O victorie simbolică
Pentru cei mai mulţi observatori ai vieţii politice româneşti, alegerile prezidenţiale din 16 noiembrie a.c. au produs o surpriză imensă. În primul tur, candidatul PSD-ului, prim-ministru al guvernului de stânga al ţării, câştigase cu peste 40% din voturile exprimate, depăşindu-l cu 10% pe principalul său contracandidat, Klaus Werner Johannis, reprezentantul ACL, principala grupare a dreptei.
Citeste tot articolul
"Fenomenul românesc al patriei"
Europa este încă sub unda de şoc a alegerilor din România. Nu există ziar de mare tiraj, televiziune naţională sau publicaţie online care să nu fi inserat măcar o analiză despre "fenomenul românesc al patriei", cum spunea un entuziast alegător din München.
Citeste tot articolul
"Gata cu prejudecăţile anti-româneşti!"
"Vă felicit din toată inima pentru alegerea dumneavoastră în funcţia de preşedinte al României. Vom sprijini România cu sfaturi şi fapte pe calea reformelor importante pentru ţara dumneavoastră şi pentru Uniunea Europeană şi vom rămâne un partener de nădejde. Sunt convinsă că împreună vom putea aprofunda relaţiile noastre bilaterale".
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Un vot care pedepseşte aroganţa"
Nu e atât o mare victorie a lui Klaus Iohannis, cât o mare înfrângere a lui Victor Ponta. Şi pentru aceasta îi suntem îndatoraţi, ca să zic aşa, chiar lui Ponta. Întotdeauna, PSD a pierdut alegerile pe mână proprie. Să ne amintim că Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidenţiale din 2009 într-o singură noapte, printr-o vizită neinspirată făcută lui Sorin Ovidiu Vântu.
Citeste tot articolul
Ţinutul de vis al dacilor
Vrăjiţi de misterele cetăţilor dacice, uităm că de fapt ele sunt înconjurate de cele aproape 40.000 de hectare ale Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina. Dacă ne întoarcem un moment privirea de la vestigiile istorice, descoperim o zonă fascinantă, prin frumuseţe şi bogăţie: păduri virgine, sute de peşteri şi cascade, colonii de lilieci unice în lume şi multe alte minunăţii.
Citeste tot articolul
Cine eşti tu, nostalgie, cu tristeţea ta cu tot?
De câte ori se face Noiembrie, o luăm de la început. Peste lume se lasă ceaţa, în viaţa noastră coboară melancolia. Ce-i de făcut? Îi deschidem uşa şi o poftim la un ceai, ştiind că va trece, sau ne încordăm muşchii în faţa ei? Dacă tema vi se pare interesantă, vă aşteptăm opiniile cu interes.
Citeste tot articolul
VASILE ŞIRLI - "Bătrâneţea e foarte departe de mine"
Vasile Şirli este un celebru compozitor şi producător muzical român. Până a emigra la Paris, în 1986, a semnat numeroase şlagăre de muzică uşoară, muzică de film şi de teatru, dar şi lucrări de muzică cultă. Provine dintr-o familie de meglenoromâni din nordul Greciei care, după peregrinări prin Cadrilater şi Dobrogea românească, s-a stabilit în judeţul Timiş, la Variaş, unde s-a şi născut viitorul compozitor.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Opera lui Lev Nicolaevici Tolstoi, mereu reeditată, retradusă, ecranizată, are şi va avea parte în toată lumea de o hermeneutică nuanţat-comprehensivă. Însă omul care a creat-o continuă să fie o enigmă, fiindcă geniul nu poate fi vârât în tiparele gândirii comune. De aceea interesul pentru cel ce a dat patrimoniului universal atâtea capodopere e viu şi în secolul XXI, sub diverse forme.
Citeste tot articolul
La limitele imposibilului
Există oameni care, doar prin puterea minţii, pot aduce ploaia sau alunga furtunile, despărţind norii cu mâinile goale. Există oameni al căror trup rezistă, în mod miraculos, la temperaturi extrem de scăzute sau, din contră, foarte ridicate. Există oameni cu o memorie fabuloasă, care niciodată nu uită nici cele mai mici aspecte ale vieţii lor. Oameni fenomenali!
Citeste tot articolul
Răspuns pentru IONELA - Baia Mare, F. AS nr. 1140 - "Mă simt foarte rău. Am lupus, poliartrită reumatoidă sau altceva?"
Analizând semnele şi simptomele pe care le acuzaţi de aproximativ un an, se poate trage concluzia că suferiţi de lupus sistemic eritematos, şi nu de poliartrită reumatoidă, aşa cum aţi fost diagnosticată a doua oară, chiar dacă formele de manifestare ale celor două boli se aseamănă şi, uneori, ele pot fi confundate.
Citeste tot articolul
"Am scăpat de dureri cu Lyprinol, miracolul din apa mărilor"
N-am cuvinte să vă mulţumesc, pentru că datorită dvs. am bucuria de a fi din nou un om sănătos. Vreau să-mi exprim public gratitudinea pentru existenţa revistei "Formula AS" şi pentru strădania dvs. de a ne oferi sfaturi de sănătate. Mă numesc Lucia Oliviana Calistrat, am 38 de ani şi datorită revistei dvs. m-am vindecat de spondilartrită anchilozantă, tulburări cardiace, ulcer şi stări depresive.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Scriu aceste rânduri pentru cei care suferă de diferite micoze, mâncărimi etc. la nivelul tălpilor şi între degetele de la picioare. Eu am suferit ani la rând, făcând diferite tratamente medicamentoase, dar cu efect pasager. Călătorind odată cu trenul, vara, o bătrână a observat că mă scărpinam la tălpi şi m-a întrebat ce am.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: ALUNELE
Bune de "ronţăit" la o bere, mai ales dacă sunt sărate şi prăjite, sau puse în prăjiturile şi torturile de sărbători, alunele ascund în miezul lor gălbui şi dulceag, şi nebănuite virtuţi terapeutice. Este vorba de două soiuri: alunele de pădure, care sunt fructele unui arbust (Corylus avellana) şi alunele de pământ, numite şi alune americane sau arahide, care se dezvoltă în sol şi provin de la o plantă anuală (Arachis hypogaea).
Citeste tot articolul
Ajutor la vreme de iarnă: Stimulentele imunitare naturale
Ce este sistemul imunitar? O "armată" formată din miliarde de celule, menită să ne protejeze corpul de orice formă de agresiune din exterior sau din interior. Zilnic, mii şi milioane de microbi cu care intrăm în contact sunt inactivaţi de către acest sistem, fără ca noi să ştim.
Citeste tot articolul
Doctorul "FAŢĂ" (II)
Cu siguranţă că vi s-a întâmplat să auziţi vreo mamă spunându-i prichindelului ei care încearcă să-i ascundă cine ştie ce poznă: "Se vede că minţi, după nas". Lăsând gluma la o parte, trebuie spus că nasul este o parte a feţei care evidenţiază starea multor organe interne. Aici putem găsi indicii privitoare la sănătatea ţesutului osos, la plămâni, stomac, glanda tiroidă, ficat, precum şi la sistemul nervos.
Citeste tot articolul
"Pe umeri pletele-i curg râu,/ Subţire ca un spic de grâu,/ O pierd din ochi de dragă..."
După cum afirmă, în versurile lui aşa de proaspete încă, şi poetul George Coşbuc, când vine vorba despre frumuseţea unei femei, părul este pe primul loc, alături de siluetă. Lung sau scurt, el este întotdeauna remarcat de bărbaţi, iar femeile ar face orice pentru a-l avea sănătos şi bogat.
Citeste tot articolul
Salata pentru slăbit
Se apropie sfârşitul de an şi, mai ales, zilele de sărbători, când fiecare femeie visează să etaleze un trup fără cusur. Dacă nu aveţi încă arme secrete, care să vă împlinească dorinţa, vă oferim noi o stratagemă la îndemână, cu succesul asigurat: SALATELE!
Citeste tot articolul
În Ţara Făgăraşului, acolo unde a început legenda
Peste câteva zile se împlinesc 25 de ani de când Părintele Arsenie Boca se odihneşte sub crucea de la Mânăstirea Prislop, devenită loc de pelerinaj. În această toamnă neguroasă şi rece, dar care nu va putea să oprească strălucirea marii aniversări, revista "Formula AS" s-a întors în locul unde l-a descoperit, în urmă cu cincisprezece ani, pe marele duhovnic al Transilvaniei: satele cele bogate şi mândre, de la poalele Făgăraşilor.
Citeste tot articolul
DRAGOŞ BUCUR - "Sper să am linişte şi să fac în continuare doar ceea ce-mi place"
"Visuri la cheie" este o emisiune pe fond puternic emoţional, care are ca scop ajutarea unor familii ajunse în momente de cumpănă ale vieţii. M-a bucurat foarte mult să observ că spiritul de comunitate şi voluntariat, care cam dispăruse din peisajul românesc, reînvie.
Citeste tot articolul
O dimineaţă cu CRINA SEMCIUC
Bună dimineaţa, nu aş zice asta. De o săptămână avem repetiţii noaptea, pentru piesa "Cineva are să vină", în regia lui Radu Pocovnicu. Le-am încheiat dimineaţă la ora 3, iar azi a trebuit să mă trezesc devreme. Mă pregătesc să merg la gară, să-mi iau surioara. Timp de o săptămână va sta la mine.
Citeste tot articolul
Ioan "Străinul" - duhovnicul Rugului Aprins
Rândurile următoare sunt mai mult despre o umbră, decât despre un om. A trecut pe pământ de parcă ar fi fost un înger trimis din cer, ca cei veniţi să grăiască cu proorocii Vechiului Legământ. Îl chema Ioan, Ioan Kulighin, dar el şi-a spus Ioan "Străinul", pentru că ştia că e doar în trecere pe acest pământ.
Citeste tot articolul
Parfum de sărbătoare cu BZN
Cea mai renumită trupă muzicală olandeză vă dă întâlnire pe 4 decembrie, la Sala Palatului din Capitală. Nu este o premieră, căci Jan Keizer (65 de ani) şi Anny Schilder (55 de ani) au devenit chiar nişte figuri obişnuite pe scena muzicală românească, de care s-au îndrăgostit, se pare, iremediabil. Este cel de-al cincisprezecelea concert al lor în România.
Citeste tot articolul