Micoze la tălpi şi degetele de la picioare
Scriu aceste rânduri pentru cei care suferă de diferite micoze, mâncărimi etc. la nivelul tălpilor şi între degetele de la picioare. Eu am suferit ani la rând, făcând diferite tratamente medicamentoase, dar cu efect pasager. Călătorind odată cu trenul, vara, o bătrână a observat că mă scărpinam la tălpi şi m-a întrebat ce am. I-am povestit, şi atunci mi-a dat următoarea reţetă, pe care am făcut-o de două ori, după care am scăpat complet de micoza pe care o aveam între degetele de la picioare şi tălpi.
Reţetă: un tifon înmuiat în oţet, peste care se presară conservant (salicil), se aplică pe tălpi şi între degete. Se înfăşoară cu o cârpă, peste care se pune o pungă de nailon, ca să nu pătrundă aer. Se ţine aşa câteva ore (cât suporţi). După ce se scoate compresa, se ţine piciorul în apă caldă şi, cu un cuţit nu prea ascuţit, se curăţă porţiunile unde a fost pansamentul. Să nu vă speriaţi că, în timp, se va curăţa şi pielea. Dacă nu reuşiţi o dată, repetaţi procedeul. Dumnezeu să vă ajute!
M. I. - Oradea
Reţetă contra paradontozei şi pentru albirea dinţilor
Vă dau această reţetă cu toată convingerea, fiindcă dă rezultate excepţionale. Eu o practic de 10 ani, când am avut probleme cu toată dantura care mi se mişca şi nu ştiam ce să fac. M-am dus la un stomatolog bătrân, cu mare experienţă, care mi-a spus să merg acasă, să tai o lămâie în patru şi să-mi frec dinţii până ajung la coaja lămâii. Am făcut tratamentul în fiecare zi, de două ori, dimineaţa şi seara, timp de 10 zile, după care se face o dată pe săptămână. Acum am o dantură sănătoasă, albă, chiar de invidiat. Dacă urmaţi această reţetă, nu o să aveţi probleme cu dinţii sau cu gingiile.
ANNA PRUNILĂ - Baia Mare
Bronşită, tuse, dureri de ficat
Bronşită: Se scobeşte o tulpină de hrean, apoi se umple cu zahăr. După ce s-a topit zahărul, din sucul obţinut se iau câte 3 linguriţe pe zi.
Tuse: * Într-un pahar cu apă caldă stoarceţi o lămâie, îndulciţi cu miere şi beţi pe parcursul unei zile. * Curăţaţi 5 căţei de usturoi, zdrobiţi-i şi amestecaţi-i cu 3 linguriţe de zahăr şi puţină apă. Se pun pe foc până ce dau în clocot, se lasă 5 minute, apoi se strecoară şi se bea pe parcursul unei zile.
Dureri de ficat: Se face o infuzie din frunze de coacăze roşii. Se beau câte 2-3 ceşti pe zi, după mese. Pentru a întări tratamentul, mâncaţi dulceaţă şi compot din aceleaşi fructe.
Ciroză: Zilnic, timp de 3 săptămâni, consumaţi sucul şi coaja de la 4 lămâi.
CONSTANŢA GABRIELA DEDU - Buzău
Leac contra umflăturilor
Pe diferitele părţi umflate ale corpului uman (glezne, braţe etc.) se aplică un prosop de bumbac care a fost îmbibat în suslă (ţuslă). Tratamentul se face înainte de culcare, de câteva ori la rând, dar rezultatele apar imediat. Susla este un lichid foarte puţin alcoolizat, rezultat în urma procesului de fabricare a rachiurilor în alambicuri de aramă, şi care, de regulă, se aruncă. Este o denumire populară, cunoscută mai ales în Ardeal de către posesorii de alambicuri (cazane) pentru fabricat rachiu (horincă, palincă, vinars etc.).
FILIMON GAVRILĂ - Sighetu-Marmaţiei
Reţete de la bunici
Mă numesc Elena Mihaela Nan şi sunt o fidelă cititoare a revistei dvs. Citesc cu deosebit interes rubrica de sănătate şi m-am gândit să vă dezvălui şi eu câteva dintre sfaturile şi micile secrete pe care le-am moştenit de la bunici şi de la părinţii mei. Aşadar:
* Diareea va trece repede, dacă veţi mânca 3-4 cartofi fierţi în coajă, iar pe urmă luaţi şi 1-2 linguri de griş nefiert.
* Herpesul de la gură se va vindeca dacă veţi coace câteva boabe de fasole pe plită şi apoi le veţi pisa, până obţineţi un praf fin, pe care-l aplicaţi la colţul gurii, pe herpes, până când acesta se va usca.
* Dacă vă dor dinţii, faceţi dintr-o bucată de pânză un săculeţ, în care puneţi sare grunjoasă. Puneţi săculeţul cu sare pe plita sobei şi încălziţi. Aplicaţi apoi săculeţul cu sare caldă pe locul dureros.
* Dacă aveţi dureri de stomac şi vă vine să vomitaţi, luaţi 2-3 cepe, striviţi-le cu pumnul şi aşezaţi-le pe burtă, în zona buricului. Veţi simţi cum durerea trece imediat.
Cu multă stimă şi respect,
MIHAELA NAN
Două leacuri sigure
Dragă redacţie,
În dorinţa de a fi folositoare celor interesaţi, trimit pentru rubrica "Leacuri de la cititori" două reţete extrem de eficiente, comode şi ieftine. Ele au fost folosite cu mare succes în familie şi de mai mulţi prieteni apropiaţi, toţi rezolvându-şi definitiv problemele:
Reţetă pentru îndepărtarea mirosului neplăcut al gurii
Timp de o lună, se va bea de două ori pe zi ceai de busuioc, dimineaţa, pe stomacul gol, o cană, iar cea de a doua, în cursul zilei, între mese. Busuiocul se infuzează timp de 5 minute (o linguriţă rasă de plantă uscată) în 250 ml apă fiartă. Rezultatul este extrem de eficient.
Reţetă pentru tratarea definitivă a hemoroizilor
Un săculeţ de pânză cu aproximativ 500 g de tărâţe de grâu se introduce într-un lighean cu apă fierbinte şi se lasă 15-20 minute. Cu acest lichid se fac băi de şezut, care durează până când apa se răceşte (de preferat seara). Operaţiunea se repetă până când rezultatele sunt evidente. Tratamentul este absolut sigur şi are marele avantaj că hemoroizii dispar definitiv.
GEORGIANA B. - Iaşi
Dermatită seboreică
Poate că remediul pe care vi-l propun vi se va părea prea simplu, după o serie de tratamente sofisticate care nu au dat niciun rezultat, dar este sigur, şi de el au beneficiat mulţi oameni, cu rezultate foarte bune.
* Ceai din salvie - 1 linguriţă de plantă mărunţită, pusă la 250 ml apă clocotită. Se lasă 15 minute acoperit, apoi se strecoară. Se fac spălături pe cap zilnic, până la trecerea afecţiunii.
* Coajă de stejar sau frunze de nuc. Ambele se fierb 10 minute, apoi se strecoară. Se clăteşte capul cu ele în fiecare seară.
* Frecţii cu suc de lămâie şi apă. Sucul de la o jumătate de lămâie se pune la 250 ml apă şi se aplică pe toată pielea capului.
Circulaţie periferică proastă şi tumori pe colon
Unguent cu castane
Ingrediente: 100 g castane curăţate de coajă şi uscate, 200 g untură de porc nesărată, 20 ml tinctură din plante medicinale (sau alcool de peste 70 de grade), 20 g ceară de albine, 100 ml ulei, 2 linguri de miere de albine, preferabil polifloră.
Preparare: se curăţă castanele de coajă, se mărunţesc şi se pun la uscat. Înainte de a se pune la uscat, se pot măcina cu maşina de carne. După uscare, se macină cu râşniţa de cafea, apoi se cern. Se obţine astfel făina de castane, care se pune cu uleiul şi untura de porc pe o baie de apă. După ce s-au încălzit, se adaugă ceara de albine. Se lasă pe foc, până se topeşte complet. Se ia de pe flacără şi se toarnă mierea de albine. Se amestecă încontinuu, ca să nu se stratifice. După ce a ajuns la o temperatură sub 40 de grade, se adaugă mierea şi tinctura. În locul tincturii din plante se poate pune alcool. După răcire, alifia se pune în borcănele mici, la rece. Se poate păstra 3 luni.
EUGEN - Alba-Iulia