Scrisoarea trimisă de cancelarul german Angela Merkel preşedintelui ales al României, Klaus Iohannis, sintetizează perfect entuziasmul cu care a fost primită în Occident surprinzătoarea victorie a candidatului dreptei, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din România. Sprijinitoare din umbră a lui Iohannis (căruia i-a trimis, de altfel, o scrisoare de susţinere şi înainte de alegeri), dar fără să intervină direct în campania noastră electorală, Merkel îşi vede, în fine, luată o piatră de pe inimă. Într-un est al Europei în care Ungaria şi Bulgaria sunt tot mai puţin predictibile, aruncându-şi ocheade cu ruşii, faptul că Germania are garanţia unui interlocutor raţional, la Bucureşti, poate avea efecte mai importante decât putem înţelege acum.
Bucuria cu care, alături de Angela Merkel, întreaga presă germană şi europeană salută alegerea lui Iohannis e la fel de mare pe cât fusese îngrijorarea că un PSD atotputernic, nepedepsit prin vot popular pentru derapajele anti-democratice din ultimii ani, putea îndepărta şi mai mult România de valorile occidentale. "Scrutinul prezidenţial era considerat crucial pentru România, dar şi pentru întreaga Europă Centrală, unde s-a înregistrat un regres al democraţiei în ultima vreme, în special în Ungaria, unde există tensiuni din cauza crizei ucrainene", punctează Agenţia France Presse.
"Puţini ar fi prevăzut că germanul Klaus Iohannis era capabil să provoace una dintre cele mai mari bulversări politice în România postcomunistă", comentează prestigioasa publicaţie britanică "Financial Times", care scrie că victoria etnicului german reprezintă "un moment de transformare a fostei ţări comuniste, o ocazie de a reduce birocraţia, de a eradica corupţia şi de a crea un mediu favorabil afacerilor". "Gata cu prejudecăţile anti-româneşti!", este sloganul sub care e citat noul preşedinte de pagina de Internet a televiziunii publice din Germania. Valul de simpatie faţă de neaşteptatul câştigător, de două ori minoritar în România, fiind etnic german, pe de o parte, dar şi membru al Bisericii Luterane, este general în cele mult peste 1.000 de articole care i-au fost dedicate după anunţarea rezultatelor. Ziarele nemţeşti nu uită să precizeze relaţia specială pe care primarul Sibiului o are cu Berlinul şi amintesc şi despre promisiunea făcută de Klaus Iohannis, legată de creşterea investiţiilor germane în România, fapt pe care, în discursul lor subtil, diplomatic, atât Angela Merkel, cât şi parlamentarii care o susţin, îl confirmă în mesajele de felicitare trimise către noul preşedinte al României. Mai importantă, însă, decât promisiunile ascunse printre rânduri, este senzaţia reconfortantă că, la 25 de ani de la Revoluţie, în sute de ziare şi în mii de articole se vorbeşte, din nou, de bine despre România. Şi că, după 25 de ani, începem să inspirăm, din nou, speranţă şi încredere, în loc de groază şi repulsie. "Votul din 16 noiembrie e o nouă revoluţie pentru România", scrie presa străină. Ţine de noi, acum, să nu ne fie din nou furată...