Exemplul neamţului
Când, în februarie 1866, un grup de politicieni români responsabili (din toate partidele ţării) au organizat răsturnarea domniei pământene a lui Alexandru Ioan Cuza, actul a fost socotit unul necesar şi salvator. Ceea ce s-a numit "monstruoasa coaliţie", gruparea ce a produs lovitura de palat, a fost rezultatul înţelegerii faptului că, în ciuda meritelor uriaşe ale principelui român (Cuza a fost "domnul Unirii"), statul îşi pierdea, treptat, caracterul de stat de drept.
Citeste tot articolul
"Marţea Neagră" a Codului Silvic
O nouă ghiulea politică a trecut pe la poalele pădurilor româneşti. Era pe la jumătatea lunii iunie când, cu maximă discreţie, 37 de deputaţi şi senatori PSD şi un deputat PC au adus o serie de amendamente noului Cod Silvic.
Citeste tot articolul
MIHAIL NEAMŢU - "Cred că în politica românească urmează să se producă mari transformări. Revoluţia procurorilor va genera un seism"
Mihail Neamţu este unul dintre puţinii tineri şcoliţi în Vest, care au ales să se întoarcă în ţară. Are 36 de ani, o dublă specializare, în Filosofie şi Teologie, un masterat în Germania şi un doctorat la Oxford. La revenirea în România, a ales să lucreze timp de un an ca director ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru COSMA IONICĂ, F. AS nr.1131 - "Sufăr de hipertiroidism, Basedow şi plâng des"
În cele mai multe cazuri, intoxicarea organismului cu hormoni tiroidieni produşi în exces (hipertiroidism) se manifestă la început lent şi prin simptome necaracteristice: stare de oboseală, tulburarea somnului, iritabilitate, intoleranţă la căldură etc.
Citeste tot articolul
Yoga pentru forţă, echilibru şi greutate optimă (2)
În Occident, gimnastica yoga a devenit o obişnuinţă. Practicată în centre de iniţiere sau acasă, în dormitor, are acelaşi efect: ţine loc de mişcare (întinde muşchii şi ligamentele), slăbeşte şi, înainte de toate, îţi dă o stare minunată de bine. Încercaţi! S-ar putea să ne daţi dreptate.
Citeste tot articolul
Din nou, despre SEDENTARISM
Este marea "epidemie" a momentului, sursă a aproape tuturor bolilor. În oraşele din România, peste trei sferturi din populaţie este sedentară, iar în mediul rural, procentul este în creştere. La nivel planetar, conform statisticilor OMS, 60% din populaţie este sedentară, o proporţie uriaşă, ţinând cont că miliarde de oameni din ţările lumii a treia nu-şi permit inactivitatea fizică.
Citeste tot articolul
Rădăcinile sănătăţii
Pe Radu Costel l-am întâlnit în Piaţa Centrală din Galaţi. Aşezat strategic, chiar la intrarea în hala veche, taraba sa atrage multă lume. Zecile de rădăcini cu forme bizare stârnesc curiozitatea. Nu există boală pentru care vindecătorul să n-aibă leac. Îl observ în timp ce le explică clienţilor ce au de făcut pas cu pas în timpul tratamentului, dând indicaţii ca un adevărat medic.
Citeste tot articolul
Băuturile şi secretele lor
Berea după vin, un chin. Această zicală populară e lipsită de orice bază ştiinţifică. Se presupune că ar proveni din secolul 19, când vinul era considerat o băutură de lux. Însă mahmureala de după un chef nu depinde de ordinea în care s-au adus băuturile la masă, ci numai de puritatea şi cantitatea alcoolului consumat, ca şi de greutatea corporală şi sexul meseanului.
Citeste tot articolul
Întrebaţi-ne, vă răspundem
Sunt o tânără absolventă de facultate, şomeră, care-şi drămuieşte bănuţul de zece ori înainte de a-l cheltui. N-o să vă-ntreb ce se întâmplă în ţara asta, unde o diplomă nu valorează nici cât un sul de hârtie igienică, fiindcă asta nu depinde de frumuseţe, vreau doar să ştiu dacă pot să folosesc pentru păr săpunul cu care mă spăl pe obraz şi pe mâini.
Citeste tot articolul
Cura de toamnă
Este a doua oară când vă scriu şi, sinceră să fiu, o fac cu acelaşi entuziasm ca prima oară. Şi de această dată, doresc să ofer cititorilor dvs., dar mai ales acelei categorii a cititorilor revistei "Formula AS" care se luptă cu kilogramele în plus, o nouă reţetă de slăbit.
Citeste tot articolul
Casa în care s-a cuibărit năpasta
Străbat în lung şi-n lat drumurile satului, încercând să intru în vorbă cu cineva. Ici, colo, văd numai chipuri morocănoase, mişunând aiurea prin curţi. Degeaba dau bună ziua. Tot ce se-aude e doar o mormăială dogită. Oamenii mă privesc încruntaţi, parcă bănuitori, şi-apoi se ascund repede în casele lor reci şi banale. Satul se numeşte Ariceştii-Rahtivani, se află la o aruncătură de băţ de oraşul Ploieşti şi e înconjurat de nesfârşite islazuri şi câmpuri aride...
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Baricco este, cred, cel mai original scriitor italian contemporan. Despre fiecare dintre romanele lui s-a spus că e o bijuterie şi cititorul român are posibilitatea de a-şi împodobi mintea cu ele, căci au fost aproape toate traduse la Polirom şi Humanitas. Faptul că a avut rubrici de cronică muzicală şi eseuri pe teme culturale în cotidiane de mare tiraj, că a fost frecvent invitat în studiourile TV, i-a asigurat popularitatea printre conaţionali şi le-a împins interesul spre literatura lui.
Citeste tot articolul
Delta în festival
La doar patru ani de la debut, Festivalul Internaţional al bărcilor cu Vâsle "Rowmania" a ajuns cel mai important eveniment de sport, ecologie şi muzică din ţară. Desfăşurat la Tulcea, în ultimele zile ale verii calendaristice, festivalul pornit din dorinţa aprigă de a aduce soluţii pentru salvarea Deltei Dunării şi-a adăugat în fiecare an în program noi competiţii, noi direcţii, noi parteneri internaţionali.
Citeste tot articolul
OANA IONIŢĂ - "Am jăratic în pantofi"
"Cusurgiii" este o emisiune care doreşte să facă oamenii să zâmbească, dar un zâmbet care să te pună pe gânduri, să te îndemne la atitudine. Temele noastre sunt inspirate de social. Vorbim despre afacerile cu borduri, despre preţurile din pieţe, mergem în blocuri, la cetăţenii care se plâng de vecinii manelişti, dar îi arătăm şi pe oamenii respectaţi de comunitate.
Citeste tot articolul
Celta
O vedeam trecând pe bicicletă în fiecare dimineaţă, la aceeaşi oră. Urma neabătut acelaşi drum, printre brazi, pe la capătul poienii, ca să iasă apoi mai jos, în şoseaua mare, care ducea la oraş. Părul ei roşcat părea o flacără jucăuşă, scăpat de sub basmaua cu floricele pe care o purta legată la spate.
Citeste tot articolul
Să rămân ori să plec?
Odată cu trecerea anilor, multe relaţii sentimentale ajung în acest punct: iubirea a dispărut, intimitatea se transformă în plictiseală, sexul... - care sex? Atunci nu mai există decât două căi de ieşire din pustiul indiferenţei: despărţirea ori strădania de a menţine cuplul...
Citeste tot articolul
MIHAI CĂLIN - "Serialele TV m-au ajutat foarte mult. Nu doar financiar, ci şi în meseria de actor"
Tocmai m-am întors dintr-un concediu foarte lung, iar readaptarea la viaţa şi ritmul Capitalei este destul de anevoioasă. Mai avem doar două săptămâni până la premiera unui spectacol pe care-l pregătim la Teatrul Naţional, încă dinainte de vacanţă. Se numeşte "Butoiul cu pulbere", în regia lui Felix Alexa. Se va lucra intens, suntem pe ultima sută de metri.
Citeste tot articolul
RĂZVAN BUCUROIU - "La curţile Duhului" Vetre mânăstireşti din Muntenia şi Dobrogea
Rar mi s-a întâmplat să citesc o carte cu atâta plăcere. Rar mi-a fost dat să mă întâlnesc, prin scrisul altcuiva, cu gândurile şi entuziasmele mele de o clipă. Aşa învăluitor, precis şi plin de scintilaţii stelare cum apare la o primă lectură, scrisul lui Răzvan Bucuroiu nu vrea să impună sau să lumineze propriu-zis nimic: nici teme, nici locuri, nici întâmplări sau mari poveşti fondatoare.
Citeste tot articolul
IOAN POPA - "Ca iconar, trebuie să cunoşti smerenia"
Născut în 1976, la Aiud, Ioan Popa a urmat Liceul de Arte din Cluj-Napoca şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. A început să picteze mai mult din întâmplare. Întâi i-au descoperit talentul şi l-au încurajat măicuţele de la Mânăstirea Râmeţ, unde îşi petrecea vacanţele. Apoi, o profesoară din şcoala generală l-a îndemnat să meargă la un liceu de arte.
Citeste tot articolul
VALENTINA MORARU - "Avem nevoie de toate animalele, fie ele frumoase, urâte, veninoase, blânde sau periculoase"
Şerpii sunt animale considerate "de temut" şi sunt detestaţi prin satele noastre. Cum zice o vorbă din bătrâni, "dacă omori un şarpe, omori un drac şi-un păcat îţi va fi iertat". Este posibil ca tradiţia creştină să fi alimentat legendele negative despre şerpi, asociindu-i cu demonii sau cu şarpele din rai care i-a întins Evei mărul, dar cel mai mult şi mai mult, necunoaşterea este cea care alimentează prejudecăţile nefericite despre unele animale.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII OCTOMBRIE
Cea de a doua pereche de eclipse a acestui an se petrece în octombrie. Prima este eclipsa totală de Lună (aşa-numita "Lună sângerie"), care are loc pe data de 8, la mijlocul zodiei Berbecului, unde se găseşte şi Uranus, planeta marilor şi radicalelor transformări sociale. Din fericire, această eclipsă este prinsă într-un aspect astrologic armonios, numit zmeu, care imprimă evenimentelor o evoluţie pozitivă.
Citeste tot articolul
Rapsodii de octombrie
Toamna a început să-şi facă simţită prezenţa. S-a strecurat insidios în aerul mai rece al dimineţii, în bruma ce se adună în zori pe florile rămase prin grădini şi în aurul topit ce înveleşte copacii. Atinsă, şi ea, de fiorul lui Brumărel, muzica s-a mutat de pe stradă în sălile de concert, ferindu-se de intemperii. Dar nu şi de fanii împătimiţi, care vor avea în continuare motiv să se dezlănţuie, alături de marii solişti care vor poposi, toamna asta, în România.
Citeste tot articolul