Odată cu trecerea anilor, multe relaţii sentimentale ajung în acest punct: iubirea a dispărut, intimitatea se transformă în plictiseală, sexul... - care sex? Atunci nu mai există decât două căi de ieşire din pustiul indiferenţei: despărţirea ori strădania de a menţine cuplul...
"Iubirea lor s-a pierdut, cum pierd unii un baston sau o pălărie"
Când Maria şi Daniel Ostafie şi-au spus "Da", pe 7 iulie 1994, ei aveau toate şansele de a îmbătrâni împreună. Amândoi îşi doreau copii, amândoi visau o casă a lor şi amândoi ştiau că se pot bizui unul pe celălalt. În afară de asta, se iubeau. "Nu-mi puteam imagina că sentimentele mele se vor schimba vreodată", spune Maria.
Zece ani mai târziu, se întâmplă inimaginabilul. Maria Ostafie stă în sufrageria apartamentului lor, proprietate personală. Copiii dorm, soţul ei lucrează în schimbul de noapte. Când vine acasă, ea îi comunică pe cel mai firesc ton din lume că are de gând să divorţeze. Răspunde scurt, cu un refuz, la rugămintea lui de a mai reflecta asupra deciziei. Întrebată dacă e vorba cumva de un alt bărbat, neagă cu hotărâre. "Nu te mai iubesc", rosteşte ea simplu şi, pentru prima dată, îşi vede soţul plângând.
Acesta este paradoxul multor relaţii. Partenerii au o poziţie asigurată în profesie, achiziţiile materiale importante au fost deja făcute, copiii cresc, merg la şcoală - drum deschis către o trăire intensă a vieţii de cuplu, s-ar zice. Totuşi, în loc să se regăsească în "Romeo şi Julieta", numeroase perechi se recunosc, mai curând, în versurile lui Victor Eftimiu: "La vreo opt ani de când s-au cunoscut (şi se cunoşteau de acum sută-n mie)/, iubirea lor dintr-odată s-a pierdut./ Cum pierd unii un baston sau o pălărie".
Fenomenul este adesea justificat cu argumente la îndemână: dragostea nu durează veşnic, oamenii se schimbă şi nu se mai potrivesc unul cu celălalt. Diagnosticând cuplurile intrate în criză la sfârşitul perioadei de consolidare a familiei, psihologii le reproşează că s-au bazat prea mult pe ideea că "dragostea merge de la sine".
Într-o măsură considerabilă, de vină sunt eforturile prea mari, depuse pentru cucerirea unei existenţe confortabile. Goana după bunuri şi bani. În ultimii ani de dinaintea despărţirii, Maria şi Daniel s-au întâlnit rareori acasă. "Am dorit să avem ceva de oferit copiilor noştri", spune Daniel. Din acest motiv, bărbatul, astăzi în vârstă de 46 de ani, a lucrat suplimentar, două week-end-uri pe lună, contabil la o firmă. În celelalte două duminici, a fost rândul soţiei sale să contribuie la bugetul familiei, lucrând ca menajeră la o familie de bătrâni.
De unde timp pentru atâtea lucruri? Soţii Ostafie l-au luat de acolo de unde li s-a părut că puteau să-şi permită: din ceasurile pe care ar fi trebuit să le petreacă împreună. De la naşterea copiilor, n-au mai ieşit seara în oraş decât de două ori pe an şi aproape că nu mai stăteau de vorbă. Tocmai fiindcă se cunoşteau aşa de bine, de cele mai multe ori, o singură frază le era de ajuns ca să pună la punct treburile zilei. Dacă găseau vreodată răgazul pentru o discuţie mai lungă, subiectul erau copiii. Şi sexualitatea lor a avut de suferit. "Stăteam în faţa televizorului, mergeam împreună la culcare şi asta era tot", recapitulează acum Daniel. În vreme ce pentru observatorii imparţiali astfel de simptome anunţă iminenţa unei crize, cuplurile în cauză se consideră, de regulă, imune. Încrezătoare în durabilitatea iubirii lor, ele privesc problema ca pe ceva trecător. Istoria comună şi ţelurile pentru care luptă îi împiedică să vadă limpede înstrăinarea care îi ameninţă. De aceea, soluţia crizei nu constă în părăsirea partenerului, ci în părăsirea ţelului devenit sufocant. Cursa acumulării trebuie stopată sau încetinită cu orice preţ. Despărţirea este un proces greu şi traumatizant.
"Am înţeles, brusc, că aş fi putut trăi foarte bine şi singură"
Aurelia şi Mircea, doi cititori ai revistei noastre, ne-au trimis o scrisoare de "S.O.S.", menită să le fie de ajutor cuplurilor pe cale să se destrame. Între Aurelia, în vârstă de 47 de ani, inginer horticultor, şi soţul ei, cu doi ani mai tânăr, acustician specializat în proteze auditive, "sexualitatea începuse la un moment dat să lâncezească". Din "teama de a nu-şi provoca suferinţă" şi dintr-o "anume dificultate de a găsi cuvintele potrivite", ei îşi trecuseră sub tăcere insatisfacţia, ani de zile. Pentru un timp, şi-au canalizat energia în profesie: ea s-a specializat o perioadă în străinătate, el a preluat conducerea unui magazin. Ulterior, când volumul de muncă le-a mai scăzut, tensiunile dintre ei s-au amplificat. Într-o seară, un documentar despre tulburările dinamicii sexuale, văzut la televizor, a declanşat criza: "Am înţeles, brusc, că legătura noastră era terminată şi că aş fi putut trăi foarte bine şi singură", mărturiseşte în scrisoare Aurelia. Dar cei doi soţi au hotărât să-şi mai acorde o şansă. Două săptămâni mai târziu, cuplul găseşte pe internet adresa Institutului de Sexologie din cadrul Spitalului Charité din Berlin şi solicită consult medical la distanţă. După ce se îndeplinesc formalităţile şi psihologul află în ce constă problema celor doi, soţii primesc două teme pentru acasă: au de întocmit textul unui contract prin care se obligă să nu facă dragoste o lună de zile, în schimb, să poarte o discuţie sinceră despre ceea ce le face plăcere şi ceea ce îi supără la celălalt. După o relaţie de 25 de ani, o asemenea "analiză" îi aduce pe cei doi în pragul disperării. "Nu ne-am simţit deloc în largul nostru", scrie Mircea, "pentru că ni se cerea să ne deschidem total, să ne dăm în vileag cele mai adânci ascunzişuri ale sufletului."
Într-adevăr, "discuţiile despre ei" smulg cuplurilor o serie de adevăruri. Ele dezvăluie scrupule false şi minciuni comode, ca şi evaluări reciproce eronate şi prejudecăţi îndrăgite. Dar revelaţia cea mai şocantă pentru fiecare dintre cei doi o reprezintă conştientizarea faptului că partenerul a parcurs între timp o evoluţie independentă, prin urmare, nu mai este de mult persoana de care s-au îndrăgostit. Aceasta i-a făcut pe Aurelia şi Mircea să se privească reciproc ca doi străini: "Până atunci, vorbiserăm mereu despre NOI", spune Aurelia, "şi, dintr-odată, ne puneam întrebarea: oare mai avem ce căuta unul lângă altul?".
"Ce-am mai putea face noi împreună?"
Dar, odată ce se produce izgonirea din paradisul îndrăgostiţilor şi cuplurile acceptă că relaţia lor nu poate redeveni ceea ce a fost în trecut, numeroase conflicte dispar, lăsând în urmă o atitudine binevoitoare.
Pentru terapeuţi, acesta este momentul când întrebarea "Să plec ori să rămân?" se transformă într-o alta, constructivă şi înclinată spre reflecţie: "Ce am mai putea face noi împreună?" Aurelia şi Mircea au trăit separaţi un an, după care s-au decis să-şi mai acorde o şansă. Ei şi-au propus nu numai programe comune pentru week-end, ci şi proiecte pentru următorii cinci ani. În afară de aceasta, au trecut pe o listă ce anume îşi doresc unul de la celălalt.
Însă discuţiile şi schiţarea unei posibile perspective de viitor nu constituie totdeauna o garanţie pentru supravieţuirea cuplului. Căci ceea ce ar putea trăi împreună partenerii este umbrit de ceea ce ei au trăit deja în timpul crizei: certuri frecvente, reproşuri reciproce, ofense şi frustrări sexuale. "Mulţi nici nu-şi mai imaginează că partenerul lor ar mai putea fi iubit", spune Aurelia în scrisoare. "La clinica din Germania, psihologul ne cerea să reprezentăm simbolic relaţia noastră ca o sculptură. La început, şi Mircea, şi eu, ne-am imaginat stând spate în spate..."
Plăcinta cu mere
O altă cerinţă formulată de psihologi este ca membrii cuplurilor să se trateze cu respect. Aceasta înseamnă, printre altele, să nu-şi ia unul altuia vorba din gură şi să-şi înceapă frazele cu "eu". Dacă reuşesc să respecte aceste reguli autoimpuse, perechile se pot concentra asupra punctului nevralgic al comunicării lor: modul cum se ascultă. Şi Mircea, şi Aurelia au constatat, uluiţi, ce discrepanţe enorme există la ei, între ceea ce spun şi ceea ce înţeleg. "Ne-am dat seama că nu recepţionaserăm cel puţin un sfert din cele spuse de celălalt".
Actualmente, cei doi soţi reuşesc tot mai des să-i anihileze pe "sabotorii" ascunşi ai relaţiei lor şi încearcă să afle cu ce se pot "răsfăţa" reciproc. Şi la asta renunţaseră tacit, în cei zece ani de convieţuire. "Habar n-aveam cât de mult îi place bărbatului meu plăcinta cu mere, e de-a dreptul incredibil", scrie Aurelia.
Chiar dacă răsfăţul reciproc presupune oarecare efort, el contabilizează un plus considerabil în "contul" afectiv al relaţiei. Partenerii pot câştiga, de asemenea, puncte, cu o laudă, o ofertă de ajutor, un cadou sau, pur şi simplu, cu disponibilitatea de a-l asculta pe celălalt. Şi invers: jignirile fac sus-amintitul cont să se prăbuşească. După constatările psihologilor, un suflet lezat pretinde cinci compensaţii ca să-şi vindece rana.
Deoarece cuplurile înţeleg rareori acest mecanism, ele irosesc ani întregi, încercând să remedieze simptomele crizei. Soluţiile clasice la care se apelează sunt: ieşiri la teatru, cursuri de dans, un week-end în doi şi dormitoare separate. Unii îşi iau avânt şi se aruncă într-o a doua fază de îmbunătăţire a statutului social, făcând încă un copil. Aceasta nu le salvează însă relaţia şi se ajunge, în mod fatal, fie la divorţ, fie la o prăpastie casnică de netrecut. Ca să nu mai vorbim despre suferinţa groaznică a copilului, care realizează, în cele din urmă, că a fost un simplu experiment, adeseori regretat.
"La revedere, dar cu respect"
Cu toate astea, acel "Mai bine mă despart" este mai uşor de declarat decât de pus în practică. O despărţire înseamnă implicit părăsirea unui întreg context de existenţă. Pe lângă aceasta, chiar cei mai învrăjbiţi parteneri privesc în urmă cu nostalgie, amintindu-şi de perioadele bune şi de izbânzile comune. Mircea îi datorează soţiei sale descoperirea muzicii clasice, iar ea s-a eliberat, cu ajutorul lui, de dominaţia unui tată autoritar. Până la urmă, cei doi s-au plimbat ţinându-se de mână.
Despărţirea desfiinţează intimitatea familială, taie legătura cu istoria comună ("Îţi mai aduci aminte?"). Dispare şi satisfacţia prilejuită de realizările obţinute împreună. De aceea, terapeuţii încearcă să stabilească exact dacă în spatele intenţiilor de despărţire se ascunde dorinţa "despărţirii de partener" sau a "despărţirii de o situaţie insuportabilă". Despărţirea de partener se poate face cu onestitate şi respect, situaţia insuportabilă se poate schimba.
După discuţiile despre ei şi faza de abstinenţă de la actul sexual propriu-zis, care a durat câteva luni, Aurelia şi Mircea sunt ferm convinşi că "vor face dragoste împreună şi la optzeci de ani". "Criza ne-a trezit", spune Aurelia.
DINA BRAN