"Sunt o tânără absolventă de facultate, şomeră, care-şi drămuieşte bănuţul de zece ori înainte de a-l cheltui. N-o să vă-ntreb ce se întâmplă în ţara asta, unde o diplomă nu valorează nici cât un sul de hârtie igienică, fiindcă asta nu depinde de frumuseţe, vreau doar să ştiu dacă pot să folosesc pentru păr săpunul cu care mă spăl pe obraz şi pe mâini."
Simona - Iaşi
Nu există niciun fel de impediment pentru a folosi săpunul pe post de şampon, mai ales că multe dintre şampoane sunt de-a dreptul periculoase, prin excesul de sodă pe care-l conţin. Există doar o singură prevedere: ca în ultima apă de clătit să se adauge un păhărel de oţet alb (preferabil de mere). Rostul lui este să înlăture toate urmele de săpun şi să facă părul să strălucească.
"Ce efecte au plasturii pentru ochi?"
"În magazinele cu produse cosmetice am văzut cutiuţe cu plasturi de întrebuinţare cosmetică. Mă interesează în special cei care se pun împrejurul ochilor. Care e rostul lor?"
Carmen B. - Galaţi
De patru ori mai fină decât obrazul, pielea care înconjoară ochiul are nevoie de îngrijiri speciale. Plasturii reprezintă un tratament excelent, adaptat în mod special pentru această zonă sensibilă. Ei hidratează pielea, o netezesc şi o împrospătează, datorită extractelor de plante care intră în compoziţia lor - muşeţel, albăstrele, castravete etc. În plus, conţin şi particule nutritive, ca ceramida, de pildă, al cărei efect este imediat.
"De când am născut copilul, îmi cade masiv părul"
"De o lună de zile sunt mama fericită a unei minunate fetiţe. Am născut-o uşor, fără urmă de complicaţii, dar de câtăva vreme părul meu a început să cadă masiv. Sunt disperată, fiindcă el era «frumuseţea» mea: lung, ondulat şi bogat. Nu mi l-am vopsit niciodată, nu mi-am făcut permanent, n-am nicio boală de piele, căderea lui mă înspăimântă. Există, oare, riscul de a cheli? Ajutaţi-mă, vă rog, cu un răspuns... optimist."
Chiar vă dăm un răspuns optimist: după naştere, căderea părului este o problemă normală. Sarcina întârzie evoluţia capilară. Părul care ar trebui să cadă în mod normal, zi de zi, rămâne pe cap vreme de nouă luni şi cade după aceea dintr-odată. Nu e o lege obligatorie pentru toate femeile, dar este o întâmplare normală. Veţi vedea că totul va reintra în normal, peste câteva luni. Dacă sunteţi totuşi demoralizată de pierderea podoabei capilare, faceţi o cură cu multivitamine şi-un tratament local, din nenumăratele reţete publicate în rubrica noastră de "Cosmetică naturistă".
"Cum să scap de grăsimea depusă pe burtă?"
"În urmă cu doar câţiva ani, râdeam de femeile cu «şuncă» pe burtă, iar acum mă aflu în situaţia de a sta alături de ele. Nu ştiu cum s-a întâmplat. La corp sunt la fel de slabă ca înainte, dar pe burtă mi s-au pus grăsimi. Nu există ceva mai urât. Mă adresez dvs., în speranţa că în sacul cu sfaturi se va găsi un răspuns şi pentru problema mea. Mulţumesc."
Larisa C. - Chişinău
De la natură, pielea de pe burtă e mai slab irigată cu sânge şi, din cauza asta, grăsimile se formează mai uşor. În afara gimnasticii (de trei ori, câte zece abdomene pe zi), vă sfătuim să recurgeţi şi la masaj. Puneţi într-o cană două linguri de sare grunjoasă, turnaţi deasupra o lingură de ulei de dovleac sau măsline şi amestecaţi. Întinsă pe pat (puneţi dedesubt o bucată de plastic, ca să nu pătaţi lenjeria), aplicaţi amestecul uniform peste pântec, apoi masaţi-vă burta în profunzime, cu degetele ambelor mâini.