Legenda lui Manole
E oare în firea românilor înclinaţia de a bloca orice construcţie care, cât de cât, pare finalizabilă? Ne caracterizează, cumva, legenda meşterului Manole (ce ziua clădea, noaptea se dărâma)? O validare a acestei caracteristici în jocurile politice ale prezentului ar reprezenta o tristă confirmare a prezumtivului răspuns afirmativ.
Citeste tot articolul
Săptămâna 20-26 iunie
Odată cu solstiţiul de vară, Soarele intră în Rac, deci a venit momentul să le urăm "La mulţi ani!" nativilor acestei zodii cardinale de apă. Cu Luna în descreştere, e mai bine să consolidăm proiectele deja începute decât să începem lucruri noi. Micul benefic Venus intră marţi în Gemeni, ceea ce face ca drumurile şi întâlnirile noastre cotidiene să fie mai plăcute ca de obicei.
Citeste tot articolul
România profundă îşi schimbă faţa
Nu demult, Comisia Europeană a dat publicităţii situaţia agriculturii şi dezvoltării rurale româneşti, aşa cum se văd din perspectiva Politicii Agricole Comune (PAC). Cu toate că subvenţiile acordate României sunt mult mai mici decât cele primite de ţările vechi ale UE şi în ciuda reducerilor cu 3,2% ale bugetului general al Uniunii, satul românesc a avut de câştigat de pe urma intrării ţării în marele „club" al celor 28.
Citeste tot articolul
O nouă axă: SUA - Polonia - România
Mai întâi, a venit în România vicepreşedintele Joe Biden. Apoi a fost rândul secretarului Apărării, Chuck Hagel. În fine, cu mai puţin impact la nivel diplomatic, dar cu mai multă transparenţă a mesajului, a fost vizita la Bucureşti a celor trei congresmani americani, John McCain, Ron Johnson şi Christopher Murphy.
Citeste tot articolul
Conf. dr. IONEL NICU SAVA - "Ţările se modernizează cu poporul lor cu tot sau nu se modernizează deloc"
Eram student când, pe bulevardul Regina Elisabeta, fost 6 Martie, treceau muncitorii bucureşteni, strigând din toţi rărunchii: "Cuba da, yankeii nu". Apoi, a venit la rând marea adunare populară din Piaţa Palatului, din 1968, când Ceauşescu a condamnat invazia Cehoslovaciei, şi mitingurile populare de la 1 Mai şi 23 August, presărate cu primiri entuziaste de înalţi oaspeţi, cum au fost vizitele preşedinţilor Nixon şi Gorbaciov.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru M. PETRESCU - Slatina, F. AS nr. 619 - "Am momente când «deraiez», ajutaţi-mă să merg pe linie"
Este evident că parcurgeţi o perioadă foarte stresantă, care, cum e firesc, degenerează în timp, îmbrăcând forme depresive severe (printre care şi cele descrise de dvs.). Problema nu este fără ieşire, aşa cum probabil vă temeţi. Îmi permit, pe baza experienţei mele terapeutice, să vă expun câteva elemente esenţiale care pot constitui, să zicem, un ghid de urmat în vederea stopării şi eliminării suferinţelor dvs.
Citeste tot articolul
SCUMPIA (Cotinus Coggygria)
Planta este cunoscută din străvechime. Era foarte populară la daci, care îi foloseau frunzele pentru împachetări contra febrei, a rănilor infectate, contra hemoroizilor. A fost moştenită de medicina populară, care o foloseşte până azi. Plantă iubitoare de căldură şi lumină, creşte la marginile rariştilor pădurilor de stejar sau formând tufărişuri, ce pot atinge 5 metri înălţime.
Citeste tot articolul
Dr. LUCIAN RUSSU - "Multă lume nu ştie că melanomul este o boală mortală"
Ne-am gândit că orice afacere de succes trebuie să dea ceva înapoi şi în plan social. Chiar dacă funcţionăm în mediul privat, nu facem totul numai pentru profit. Reinvestim în aparatură medicală (o politică bună, în folosul pacienţilor!), dar şi în oamenii care ne-au acordat încrederea. Împreună cu mai multe firme am hotărât să oferim gratuit această analiză numită dermatoscopie, în valoare de peste 500 de lei.
Citeste tot articolul
Yoga pentru ochi
În mod normal, clipim din ochi o dată la 4 secunde, ceea ce permite lubrifierea lor şi un răstimp de odihnă în faţa luminii. Dar ochelarii şi fixarea îndelungată a unui ecran diminuează reflexul clipitului. Ochii obosesc, aţipesc, corneea se usucă şi vederea se tulbură. Pentru a evita aceste dezavantaje, trebuie să clipim cât mai des.
Citeste tot articolul
Alimente-medicament
Studii recente, realizate în Suedia, dovedesc că anumite alimente au efecte deosebit de puternice pentru sănătate. Fructele şi legumele pătrund tot mai hotărât pe lista medicamentelor. Bogate în antioxidanţi, în vitamine sau în Omega 3, ele contribuie la buna funcţionare a organismului nostru şi stopează apariţia şi evoluţia unor afecţiuni.
Citeste tot articolul
Vă place tenul de porţelan?
Majoritatea femeilor se dau în vânt după pielea bronzată, semn de energie şi prietenie cu soarele. Există însă doamne şi domnişoare care visează un ten ca petala de crin şi care nu se despart de umbreluţa de soare. Ce să mai vorbim de pete sau de pistrui! Dar o piele fără cusur este rară, şi puţine dintre noi o avem fără îngrijiri cosmetice speciale.
Citeste tot articolul
Anghinarea
Pe lângă faptul că este binefăcătoare în diverse boli, anghinarea ajută şi la scăderea în greutate. Are efecte puternic detoxifiante şi diuretice (de eliminare a apei în exces din ţesuturi), scade nivelul zahărului din sânge, scade pofta de alimente dulci.
Citeste tot articolul
IOAN PINTEA - "I-aş spune unui tânăr: dacă vrei să-ţi faci prieteni adevăraţi, plimbă-te printre paginile unei mari cărţi, aşa cum te-ai plimba printr-un mare parc înverzit"
Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc" din Bistriţa a găzduit anul acesta, în perioada 15-17 mai, Conferinţa naţională a bibliotecilor şi bibliotecarilor din România. Tema întâlnirii a fost "Nova Bibliotheca - Provocări şi tendinţe în bibliotecile publice". Într-un timp în care tehnologia se dezvoltă cu rapiditate, bibliotecile sunt totuşi prezente în viaţa oamenilor. Cum reuşesc bibliotecarii să apropie omul de carte şi dacă sunt ei pregătiţi să facă faţă cerinţelor tot mai exigente ale cititorilor, am aflat de la domnul Ioan Pintea.
Citeste tot articolul
O poveste cu nume frumos: AGAPIE
Nori negri şi uriaşi văd venind spre mine, ca nişte balauri fioroşi care vor să înghită pământul. Au apărut deodată, din spatele muntelui, aducând cu ei rafale grele de vânt. Deja plouă mărunt şi parcă n-aş vrea să merg mai departe. De fapt, nici nu ştiu prea bine unde merg şi ce caut pe-aici. Tot ce ştiu e o simplă poveste pe care am auzit-o acum aproape un an, de la un prieten care a copilărit prin părţile astea ciudate din Munţii Buzăului.
Citeste tot articolul
NUŢU OLTEANU - "Îl iubesc şi îl accept pe Cristi Minculescu aşa cum este şi mă bucur să facem muzică împreună"
Fanii rock-ului românesc au, în sfârşit, un motiv serios de bucurie. Un nou grup electrizează fiecare scenă pe care urcă, oferind energia şi spiritul originar al acestei muzici, ce păreau pierdute. Cristi Minculescu şi-a regăsit plăcerea de a cânta un rock direct, electric, şi face echipă cu vechiul său coleg, unul dintre cei mai îndrăgiţi chitarişti ai anilor '80, Nuţu Olteanu.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Aşa cum hazardul produce uneori bizare simetrii în viaţa noastră, există pentru cititorul de plăcere şi întâlniri întâmplătoare cu volume înrudite. Anul trecut scriam aici despre "Întoarcerea acasă. Povestea adevărată a unui drum anevoios spre libertate" de Slawomir Rawicz, tradusă la Editura Corint.
Citeste tot articolul
Dragoste la prima vedere
În mitologie, ea e reprezentată de Cupidon, zeul amorului, care te ţinteşte cu o săgeată. Francezii îi spun "coup de foudre", lovitură de fulger. Românii, mai hâtri, îi spun "orbul găinii", vremea în care omul umblă buimac de cap, stăpânit complet de "iubirea cu năbădăi". Psihologia certifică imaginaţia populară.
Citeste tot articolul
Cititori de pe toate meridianele globului, în dialog cu "Formula AS"
Sunt un om care scrie, pentru că aşa se descarcă atunci când se simte apăsat de griji, atunci când se întristează, atunci când se bucură, atunci când are nevoie să fie liniştit şi înţeles. Scriu din suflet, scriu cu drag, nu am făcut asta dintotdeauna, nu am experienţă, dar o fac pentru că îmi place. De fapt, cred că este foarte uşor de înţeles ce fel de om sunt, din ceea ce scriu.
Citeste tot articolul
OLIMPIA MELINTE - "Eu ştiu că Îngerul meu chiar există"
E frumoasă, e talentată. Şi e şi harnică. La recent încheiatul festival de film de la Cluj a fost prezentă cu trei filme şi a fost unul din invitaţii speciali la "Tiff Lounge", pentru o discuţie faţă în faţă cu publicul. Protagonista filmelor "Canibal" şi "Selfie", pe care le puteţi vedea zilele acestea pe marile ecrane, a fost considerată "revelaţia anului" de criticii de film spanioli, care i-au răsplătit performanţele cu "Premiul pentru cea mai bună actriţă".
Citeste tot articolul
Maica Domnului de la Mânăstirea Dintr-un lemn - Istoria unei icoane mare făcătoare de minuni
După ce Domnul s-a înălţat la ceruri, cea mai de preţ făptură de pe pământ a rămas Maica Lui, Fecioara Maria. Apostolii au iubit-o şi au ascultat-o până în ultimele clipe, iar creştinii au cinstit-o pentru sfinţenia ei şi pentru că-L născuse şi crescuse pe Fiul lui Dumnezeu. Şi ca să-şi ostoiască dorul de ea, au cerut să i se facă portretul, pictat de unul dintre cei mai apropiaţi ucenici.
Citeste tot articolul
ANA PASTI - "O carieră artistică în România capitalistă e mult mai dificilă decât în România comunistă"
Ana Pasti a avut şansa să cutreiere lumea în lung şi în lat şi să trăiască în locuri exotice, precum Madagascar, Uganda, Kenya, Thailanda şi Pakistan. Un globtrotter autentic care, în final, pare să-şi fi găsit destinaţia: Los Angeles! A ajuns în State acum mai bine de trei ani, pentru a-şi aprofunda studiile de actorie.
Citeste tot articolul
Alchimia revine în România
Prima dintre cărţile publicate la noi în ţară, dintre numeroasele lucrări ale lui Toni Ceron, "214 elixire alchimice", a trezit interesul unor terapeuţi români, care l-au invitat, anul trecut, pe continuatorul tradiţiilor medicale paracelsiene să ţină un seminar în România. Începând să folosească aceste elixire, au putut să verifice efectul lor în practică şi, dornici de noi cunoştinţe şi instrucţiuni, l-au invitat pe autor să revină, pentru a ţine un nou seminar la Bucureşti.
Citeste tot articolul
HUGH LAURIE - de la actorie, la blues - "Muzica mi-aduce o bucurie mai presus de cuvinte"
Pe 12 iulie, la Sala Palatului din Capitală, îl puteţi întâlni pe super-popularul actor britanic Hugh Laurie, cunoscut pentru rolul din serialul "Doctor House", într-o ipostază inedită. El a schimbat halatul de medic, ce l-a făcut celebru în lumea întreagă, pe un braţ de partituri şi un pian.
Citeste tot articolul