1. Aliaţii anti-cancer
Alimentaţia este un element-cheie în prevenirea acestei boli şi din acest punct de vedere putem conta pe 5 aliaţi serioşi.
Varza şi suratele ei
Companioni detoxifianţi
Binefaceri: Principalul lor atu este bogăţia în compuşi sulfuroşi şi, în special, în glucozinolaţi. În timpul digestiei, aceştia se transformă în izotiocianaţi, molecule ce activează sistemul de detoxifiere şi accelerează eliminarea substanţelor cancerigene, împiedicându-le să provoace "daune" materialului genetic al celulelor.
Recomandări: De cel puţin două ori pe săptămână. Nu puse la fiert direct în apă clocotită, deoarece compuşii sulfuroşi se pierd în apă, şi nici fierte prea mult, pentru a păstra enzimele care permit transformarea glucozinolaţilor.
Ceaiul verde
Antioxidantul-rege
Binefaceri: Frunzele sale sunt foarte bogate în catehine (o treime din greutatea lor), molecule cu o mare putere antioxidantă. Acestea blochează angiogeneza, adică formarea reţelei sangvine necesare dezvoltării celulelor precanceroase şi facilitează apoptoza (moartea celulară programată) acestora din urmă.
Recomandări: Studiile au arătat o reducere cu 50% a riscului de cancer la marii băutori de ceai. Dar şi doar două ceşti de ceai pe zi prezintă binefaceri. Preferaţi ceaiul verde japonez şi infuzaţi-l suficient de mult pentru o bună propagare a catehinelor şi pentru o reducere a efectelor stimulante ale teinei (importantă, dacă ceaiul este băut seara).
Curcuma
Vedeta anti-inflamatorilor
Binefaceri: Conţine curcumină, una din moleculele cele mai antiinflamatorii din regnul vegetal. Or, inflamaţia joacă un rol important în apariţia a numeroase afecţiuni. Împiedicând producerea de molecule inflamatorii de către celulele precanceroase, curcumina previne transformarea acestora în cancer.
Recomandări: Un vârf de cuţit de curcuma în fiecare zi este doza optimă. Dar şi încorporarea ei regulată în diverse feluri de mâncare este suficientă! Curcuma e bine să fie consumată împreună cu o materie grasă, precum uleiul, pentru a uşura absorbţia ei intestinală şi trebuie asociată cu piperul, a cărui piperină potenţează efectele.
Roşia
Prietena prostatei
Binefaceri: Incidenţa cancerului de prostată este mai redusă în ţările mari consumatoare de roşii (Italia, Spania, Mexic). Această protecţie se datorează cantităţii mari de licopen, un pigment antioxidant şi antiinflamator, care îi conferă culoarea roşie.
Recomandări: Mâncaţi roşii pe săturate, atât vara, cât şi în celelalte anotimpuri. Şi nu evitaţi sosul de roşii: prin fierbere, conţinutul în licopen creşte, iar asimilarea acestuia se face mai uşor în combinaţie cu o materie grasă precum uleiul.
Usturoiul
Atuul digestiei
Binefaceri: Legumele din familia aliaceelor (usturoiul, ceapa, prazul) conţin compuşi sulfuroşi care accelerează eliminarea substanţelor cancerigene. Consumul regulat de usturoi reduce riscul apariţiei cancerului, mai ales al celui digestiv (de stomac, de intestin, de colon).
Recomandări: 14 căţei de usturoi crud pe săptămână. Adăugaţi-l în salate sau în mâncăruri la sfârşitul fiertului, pentru că una din enzimele sale benefice pentru sănătate se dezactivează prin căldură.
Şi de asemenea...
Cacao (flavonoide), vinul roşu (resveratrol), soia (isoflavone, fito-estrogeni), ghimbirul (gingerol), algele (fucoxantine), citricele (mono-terpene şi flavonoide, vitamina C), seminţele de in (lignare) etc.
2. Partenerii anti-infecţii
Sistemul nostru imunitar, cu "armata" lui de globule albe, ne protejează de bacterii, de virusuri şi de paraziţi. Următoarele alimente îl pot ajuta să-şi îndeplinească misiunea.
Mierea
Sprijin anti-microbian
Binefaceri: Cicatrizant recunoscut, mierea are numeroase proprietăţi ce variază în funcţie de plantele din care este extrasă. Cercetătorii sunt deosebit de interesaţi de mierea de Manuka, din Noua Zeelandă: bogată în metylglyoxal, un anti-bacterian, aceasta pare a fi extrem de eficientă împotriva sinuzitelor, anginelor şi bronşitelor.
Recomandări: O lingură pe zi, iarna, pentru întărirea sistemului imunitar.
Stridiile
Reginele cicatrizării
Binefaceri: Conţin o cantitate-record de zinc (1-2 stridii acoperă necesarul nostru cotidian). Zincul contribuie mai ales la buna funcţionare a sistemului imunitar, protejează celulele de oxidare şi favorizează procesul de vindecare şi cicatrizare.
Recomandări: Stridiile sunt un produs sezonier şi "festiv" şi nu pot face obiectul unei alimentaţii cotidiene. Dar nu trebuie neglijate, mai ales pentru că în afară de bogăţia lor în substanţe minerale, stridiile au şi un aport de calorii foarte redus.
Ciuperca shiitake
Specialistă în imunitate
Recomandări: Fiind puţin digeste crude, este mai bine ca ciupercile să fie gătite - în supe, în omlete, în paste... Se găsesc proaspete sau uscate, în magazinele bio şi asiatice.
Merişoarele
Zânele anti-cistită
Binefaceri: Sunt bogate în antioxidanţi (proantocianidine), iar studiile au demonstrat puternica lor acţiune antibacteriană. Protejează de ulcerele digestive, datorate helicobacter pylori dar şi de infecţiile urinare, împiedicând aderenţa bacteriilor E.coli.
Recomandări: Persoanelor ce suferă de infecţii urinare recidivante li se recomandă 1 pahar de suc de merişoare pe zi. De preferinţă, fără adaos de zahăr. Aceste fructe acide originare din America de Nord se găsesc şi uscate.
Laptele fermentat
Aliatul florei intestinale
Binefaceri: Conţine miliarde de probiotice (lactobacili, bacterii bifidus), adică bacteriile "bune", care au grijă de flora intestinală, punând, astfel, o barieră în calea microbilor şi participând, de asemenea, la producerea anticorpilor.
Recomandări: 1 pahar pe zi, dacă vreţi să beneficiaţi - pe durată lungă - de binefacerile lui, pentru că probioticele nu rămân în intestin şi efectul lor se sfârşeşte atunci când încetăm să le mai consumăm.
Lămâia
Campioana anti radicali liberi
Binefaceri: Principalul ei atu este cantitatea mare de vitamină C pe care o conţine. Antioxidantă, lămâia protejează celulele de radicali liberi, care, în cantitate prea mare, slăbesc organismul, făcându-l mai vulnerabil la infecţii.
Recomandări: Zilnic, un firicel de zeamă de lămâie peste crudităţi sau salate de fructe reprezintă o bună posibilitate de a ne acoperi necesarul de vitamină C. Folosită în infuzii, împreună cu mierea, este un remediu eficient împotriva micilor indispoziţii zilnice.
3. Jokerii anti-vârstă
Pentru a ne feri de îmbătrânire, ar fi bine să mizăm pe aceste alimente bogate în antioxidanţi şi în grăsimi sănătoase.
Uleiul de măsline
Secretul regimului mediteranean
Binefaceri: Este bogat în grăsimi bune mono-nesaturate şi în fenoli antioxidanţi şi antiinflamatori. Uleiul de măsline ne permite să luptăm împotriva uscării pielii şi împotriva efectelor nefaste ale radicalilor liberi asupra structurii fibrelor acesteia.
Recomandări: Uleiul trebuie folosit în fiecare zi. Pentru asezonarea salatelor, poate fi asociat cu uleiul de rapiţă, bogat în Omega 3.
Fructele roşii
Seniorii super-vitaminizării
Binefaceri: Zmeura, murele, afinele, frăguţele etc. sunt foarte bogate în polifenoli, cu o putere antioxidantă deosebită. Ele conţin o cantitate importantă de vitamina C, antioxidantă, care participă la sinteza colagenului, o componentă a dermei, ce-i conferă acesteia atât rezistenţă, cât şi supleţe.
Recomandări: Introduceţi-le cât mai des şi în mod regulat în deserturile dvs. (iaurt, compot, salată). Iar iarna, optaţi pentru amestecurile congelate.
Rodia
"Bomba" anti-îmbătrânire
Binefaceri: Este bogată în antocianine şi în taninuri, iar activitatea ei antioxidantă este de trei ori mai intensă decât cea a vinului roşu sau a ceaiului verde! Rodiile se opun efectului nefast al radicalilor liberi, al moleculelor agresive care ne afectează celulele şi a căror producţie este intensificată de tutun, poluare, raze UV, stres...
Recomandări: Dacă nu găsiţi rodii proaspete, luaţi suc de rodii. Dar optaţi pentru sucurile naturale, fără adaos de apă sau zahăr.
Peştele gras
În topul Omega 3
Binefaceri: Este una din principalele surse alimentare de Omega 3, care joacă un rol important în structura celulelor, în protecţia vederii şi în menţinerea funcţiilor cognitive.
Recomandări: De 2 ori pe săptămână, preferând peştii mici (sardine, macrouri, heringi). Situaţi la începutul lanţului trofic, peştii acumulează în mod firesc, un număr mai redus de compuşi toxici.
Fructe oleaginoase
Marii maeştri ai protecţiei solare
Binefaceri: În afară de grăsimile lor bune, polinesaturate, nucile, alunele şi migdalele conţin vitamina E, care, stocată în pereţii celulelor, ne protejează de razele nocive ale soarelui. Fructele oleaginoase conţin, de asemenea, substanţe minerale: seleniu (antioxidant) sau zinc (care intervine în procesul de cicatrizare).
Recomandări: Un pumn de fructe, în fiecare zi. Sunt foarte nutritive, dar şi calorice, aşa că nu trebuie să faceţi abuz!
Spanacul
Protectorul vederii
Binefaceri: Conţine două carotenoide de "marcă" - luteina şi zeaxantina, care protejează celulele de oxidare - mai ales pe cele ale retinei - frânând, astfel, îmbătrânirea ochilor.
Recomandări: În alternanţă cu alte legume verzi, n-ar trebui să lipsească din meniul zilnic. Căci, în afară de bogăţia lui în carotenoide, spanacul are un aport important de nutrienţi importanţi (fibre, vitamine, minerale), faţă de aportul caloric foarte redus.
Şi de asemenea...
Germenii de grâu (vitamina E), fructele de goji (antioxidante), morcovul (carotenoide), sfecla roşie (antocianine)...