Stimate domn,
Este evident că parcurgeţi o perioadă foarte stresantă, care, cum e firesc, degenerează în timp, îmbrăcând forme depresive severe (printre care şi cele descrise de dvs.). Problema nu este fără ieşire, aşa cum probabil vă temeţi. Îmi permit, pe baza experienţei mele terapeutice, să vă expun câteva elemente esenţiale care pot constitui, să zicem, un ghid de urmat în vederea stopării şi eliminării suferinţelor dvs. Mai întâi încercaţi următoarele tehnici de destindere şi relaxare:
* Fugiţi de singurătate. Nu staţi acasă făcându-vă gânduri negre. Căutaţi compania unor vechi prieteni, lăsând rezolvarea problemelor pentru zilele următoare.
* Faceţi loc în viaţa dvs. pentru lucrurile care v-au pasionat odinioară: lecturi, cinema, decoraţiuni, grădinărit etc. Orice activitate recreativă este bună pentru a combate efectele stresului.
* Practicaţi un sport favorit, ca formă confirmată de eliminare a tensiunilor interioare.
* Acordaţi-vă zilnic un sfert de oră de relaxare. Faceţi întuneric în cameră, lungiţi-vă pe canapea, puneţi o pernă sub cap şi respiraţi profund.
* Practicaţi (dacă e posibil) tehnici de destindere fizică şi mentală, cum ar fi yoga, tai chi chuan, stretching.
* Acordaţi o atenţie deosebită somnului. Stresul contribuie frecvent la instalarea insomniei. Nu faceţi greşeala să vă îndopaţi seară de seară cu somnifere, care nu vor face altceva decât să mascheze realele probleme. Încercaţi să adormiţi în fiecare seară la aceeaşi oră, evitând orice consum de alcool sau cafea.
În continuare, vă rog să urmaţi această conduită terapeutică:
* Magneziul este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru combaterea stresului, anxietăţii, depresiei. Stresul (fapt demonstrat) antrenează epuizarea magneziului din organism. Această carenţă are drept consecinţă creşterea secreţiei de adrenalină (hormonul stresului) care agravează la rândul ei deficitul de magneziu, producându-se astfel un cerc vicios. Este necesară o cură de cel puţin 2 luni cu suplimente de magneziu.
* Luaţi vitamine! Cele din grupa B (B1, B6, B9, B12) au rol esenţial în combaterea depresiei şi menţinerea echilibrului nervos. Ideal este un aport zilnic de vitamina B, sub formă de comprimte.
* Faceţi o cură de Ginseng siberian. Este o plantă adaptogenă, care vă ajută să faceţi faţă solicitărilor stresante, caracteristice modului nostru de viaţă. Are efect tonic general, creşte tonusul fizic, îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare, combătând depresia.
* Consumaţi germeni de grâu, cereale integrale, nuci, seminţe, scoici, alune, seminţe de susan, sardine bogate în mangan, zinc şi cupru; oligoelemente esenţiale în lupta antidepresivă.
* Beţi în fiecare seară un ceai concentrat de sunătoare. Principiile ei active reuşesc să neutralizeze receptorii nervoşi ai depresiei. Vă doresc însănătoşire grabnică!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
(Răspuns pentru ANDONE - Bucureşti, F. AS nr. 1114)
Simptomatologia descrisă de dvs. pledează pentru diagnosticul de faringită cronică (o stare de iritaţie sau inflamaţie cronică a mucoasei orofaringiene). Bolnavul prezintă senzaţie de uscăciune în faringe, "nod în gât", tuse seacă, iritativă, sau tulburări vocale progresive. Factorii etiologici locali şi generali sunt: insuficienţă respiratorie nazală cronică, cu respiraţie de tip bucal, lezarea cronică a mucoasei prin agenţi chimici, aerul poluat, încăperi cu aer climatizat etc. Tratamentul faringitei cronice constă într-o substituţie lichidiană din abundenţă, cu ceaiuri şi gargară cu salvie, gălbenele, muşeţel şi tătăneasă (se prepară o infuzie cu o linguriţă din fiecare plantă la 200 ml apă, la care se adaugă un vârf de cuţit bicarbonat alimentar). Este utilă, de asemenea, apiterapia, cu miere de albine cristalizată, fagure de miere căpăcit şi propolis tablete (Proposept). Se vor evita băuturile carbogazoase acidulate şi alimentele foarte condimentate. Se recomandă aerosoloterapia, în staţiunile balneoclimaterice: Ocna Sibiului, Govora şi Călimăneşti-Căciulata. O metodă comodă şi eficace o constituie inhalaţiile şi pulverizaţiile la domiciliu cu Ocnasept spray, un extract salin natural din 8 plante medicinale aromatice, care se livrează la comandă (tel. 0733/67.87.85, tel/fax: 0269/21.78.61).
Dr. CĂLIN GÎRLEA - e-mail: calin.girlea@daciaplant.ro,
tel. 0268/28.30.63
"Abia mă mişc din cauza polineuropatiei şi a gonartrozei"
(Răspuns pentru DANIELA MORARU - Vaslui, F. AS nr. 1113)
Vă recomandăm următoarele produse:
* Pentru polineuropatia senzitivă motorie: Drojdie cu seleniu organic comprimate, de la "Dacia Plant" (câte 1 comprimat, de 2 ori pe zi, administrat pe stomacul gol, cu 30 minute înaintea mesei);
* Pentru gonartroza bilaterală şi periartrita scapulo-humerală stângă: Boswellia comprimate (câte 1 comprimat, de 2 ori pe zi, administrat pe stomacul gol, cu 30 minute înaintea mesei) asociată cu Harpagophytum comprimate (câte 2 capsule, de 2 ori pe zi, administrate pe stomacul gol, cu 30 minute înaintea mesei). Toate produsele sunt realizate de "Dacia Plant".
"Am pulsul foarte scăzut şi mă chinuie şi o arterită obliterantă"
(Răspuns pentru G. T. - Constanţa, F. AS nr. 1113)
Vă recomand următoarele produse:
* Pentru îmbunătăţirea funcţionării inimii şi reglarea ritmului cardiac: Coenzima Q10 Forte comprimate (din care se suge câte 1 comprimat, de 3 ori pe zi, după masă), asociată cu ceai de păducel (flori), administrat sub formă de pulbere sublinguală. Aceasta se obţine prin măcinarea plantei cu o râşniţă electrică. După măcinare, pulberea se pune într-un borcan, din care se ia de 4 ori pe zi câte o linguriţă, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă sau se mestecă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea sublinguală este cea mai eficientă formă de administrare a plantelor, deoarece, în contact cu limba, substanţele active intră direct în circulaţia sanguină.
* Pentru arterita obliterantă: Anghinare-leurdă-ridiche neagră comprimate (câte 2 comprimate, de 3 ori pe zi, administrate pe stomacul gol, cu 30 minute înaintea mesei). De asemenea, vă recomandăm să eliminaţi din alimentaţie carnea şi produsele de origine animală (lapte, brânză, ouă, smântână, unt etc.), alimente care contribuie într-o mare măsură la înfundarea vaselor de sânge. Toate produsele recomandate sunt realizate de "Dacia Plant".
Centrul de Consultanţă Naturopată "SECOM(R)" Bucureşti, str. Ştirbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro
"După un AVC, am diagnosticul esofag spastic"
(Răspuns pentru MARIAN F., F. AS nr. 1115)
Esofagul este partea sistemului digestiv prin care alimentele ajung în stomac, datorită contracţiilor coordonate ale muşchilor din peretele esofagului şi relaxării sfincterelor. Spasmele esofagiene se pot manifesta prin contracţii necontrolate sau controlate ale muşchilor esofagieni, care afectează în mod egal trecerea alimentelor din faringe în stomac. Tulburările contracţiilor se pot manifesta la nivelul esofagului superior, toracic şi inferior, dar, cel mai frecvent apar la nivelul esofagului superior şi inferior, care se închid şi deschid anormal.
Cauzele pot fi: refluxul gastro-esofagian (care poate modifica structura esofagului), anxietatea, alimentele prea reci sau calde, afecţiunile muşchilor gâtului sau nervilor, unele medicamente. Cea mai frecventă cauză este un accident vascular cerebral, care afectează zona creierului responsabilă de controlul deglutiţiei. Dermatomiozita, sclerodermia, miastenia gravis, distrofia musculară, poliomielita, boala Parkinson, scleroza amiotrofică laterală pot fi şi ele cauzele spasmelor esofagiene.
Boala se manifestă prin disfagie (dificultăţi de înghiţire a lichidelor şi/sau solidelor), durere toracică (asemănătoare unei crize cardiace), senzaţia că alimentele se blochează în gură, gât sau esofag, arsuri, regurgitare. Netratată, boala poate duce la formarea diverticulilor esofagieni. În cazul relaxării insuficiente a sfincterului esofagian inferior (dintre esofag şi stomac), numita acalazie, alimentele nedigerate rămân în esofag şi pot fi inhalate în plămâni, producând tuse, bronşiectazii, infecţii respiratorii. Spasmele esofagiene pot fi ocazionale sau permanente, acestea din urmă influenţând capacitatea de hrănire a pacientului, cu risc de malnutriţie şi deshidratare. O parte dintre manifestările bolii fiind prezente şi în alte afecţiuni, diagnosticul trebuie stabilit de medicul specialist, prin investigaţii specifice. Miile de pacienţi cu diferite probleme de sănătate, inclusiv digestive şi neurologice, trataţi cu succes în Centrul de Consultanţă SECOM, ne îndreptăţesc să credem că vă putem fi de ajutor în situaţia descrisă. Având la dispoziţie peste 180 de produse, importate de firma noastră de la producătorii internaţionali de prestigiu, medicii Centrului vă pot elabora un program de tratament natural complex, strict adecvat problemelor descrise, dar şi altor probleme de sănătate, dacă există, respectând totodată indicaţiile literaturii ştiinţifice de specialitate. De asemenea, la sediul nostru, putem efectua o ElectroScanare Interstiţială. Testarea prin EIS oferă informaţii privind starea funcţională a diferitelor organe şi riscurile de apariţie a unor afecţiuni şi permite urmărirea evoluţiei stării de sănătate şi a rezultatelor obţinute în urma administrării tratamentului complementar natural adecvat.
În cadrul Centrului funcţionează un magazin de unde vă puteţi procura produsele recomandate. Avantajele achiziţionării produselor din magazinul Centrului sunt Cardul de fidelitate şi promoţiile oferite lunar.