De Paşte, când lumânările se aprind
Era acolo, în stânga uşii de la intrarea în biserică. Mare - să fi avut trei sau patru metri - uriaşă, pentru copilul care eram atunci, îmbrăcată toată într-o pânză albă. Nu puteam să văd din ea nimic. Era învelită bine, în giulgiul acela alb şi plin de mister, un fel de nălucă, de care într-un fel mă temeam, dar care mă şi ispitea, îndemnându-mă să-i aflu taina. Dar nu puteam. Nu aveam cum. Mama îmi spusese că sub pânza albă se ascunde de fapt o icoană.
Citeste tot articolul
Părintele Pantelimon de la Mânăstirea Oaşa: "Depresia apare atunci când oamenii nu-şi mai înţeleg menirea pe acest pământ"
S-a retras din lume la poalele Munţilor Şureanu, unde trăieşte în post şi rugăciune, cu bucuria de a fi alături de fraţii săi întru Hristos. Absolvent de Belle Arte, pictor de icoane şi fotograf, Părintele Pantelimon Şuşnea e şi un minunat vorbitor, ale cărui cuvinte învăluite de har au salvat de la naufragiu sufletesc mii de tineri. I-am căutat prezenţa mângâietoare în Postul Paştelui, pentru a găsi răspunsuri despre o suferinţă adesea subestimată, ce ameninţă să se transforme într-o boală a secolului. Un îndreptar de vindecare şi de înviere sufletească.
Citeste tot articolul
Reţetele domnului Bobaru: când salcâmii înfloresc
Ca şi în cazul cătinei, unde există două specii diferite folosite ca plante medicinale (cătina albă şi cătina tibetană sau goji), şi în cazul salcâmului sunt două specii apropiate, din aceeaşi familie, dar care au proprietăţi terapeutice...
Citeste tot articolul
Lupul paznic la oi
Nu putem privi această numire decât ca pe o sfidare, nu numai a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, ci şi a principiilor de drept care fundamentează conceptul de Avocat al Poporului - instituţie menită să-i apere pe cetăţeni în conflictele cu administraţia publică şi singura abilitată să conteste la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă ale guvernului.
Citeste tot articolul
Când cerurile se deschid
Săptămâna în care suntem e atât de aproape de Înviere, încât Biserica o numeşte "luminată". Neamul nostru românesc, neam născut pe cruce şi crescut la focul iubirii creştine, are o tradiţie străveche, care spune că cine moare acum ajunge direct în rai. Da, în aceste şapte zile de după Înviere, iadul are porţile închise.
Citeste tot articolul
Protopop OVIDIU DAN - "Ceea ce mănâncă preotul trebuie să mănânce şi omul necăjit"
Pusă între paranteze de regimul comunist, vreme de aproape 50 de ani, Biserica Ortodoxă Română a fost considerată, în derâdere şi în opoziţie cu alte confesiuni, o biserică "slujitoare", şi nu una "luptătoare". Mai pe înţeles, o biserică "pasivă", a "bodogănelii" de la amvon, a vorbelor meşteşugite şi a pildelor livreşti, şi mai puţin o biserică a faptelor sociale, a implicării în ajutorarea materială a bolnavilor, bătrânilor şi săracilor, a intervenţiei milostive acolo unde statul este neputincios.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ANTONIA, F. AS nr. 1112 - "Se poate trata fără operaţie un angiom?"
Apreciez interesul pe care-l acordaţi răspunsurilor mele şi, de aceea, deşi am abordat tema angioamelor într-un număr anterior, la solicitarea dvs. voi relua această problematică medicală. Hemangiomul este cel mai răspândit tip de semn vascular şi, deşi nu se cunoaşte exact cauza apariţiei sale, cea mai acceptabilă teorie este cea a malformaţiei anumitor vase sanguine pe parcursul dezvoltării fetale.
Citeste tot articolul
"Cum am slăbit 12,5 kg"
Sunt o veche cititoare a ta, însă doar acum mă învrednicesc să îţi scriu. Şi asta pentru că sunt datoare să împărtăşesc cu alţi cititori micul miracol pe care l-am trăit cu un remediu pe care l-am găsit în paginile tale. Trebuie să spun că, la fel ca mulţi, mulţi alţi români, sufăr de obezitate. Stresul, decepţiile din viaţa personală, singurătatea, m-au făcut să mă abonez la dulciuri şi la alte "bunătăţi", care m-au dus la o obezitate de gradul doi.
Citeste tot articolul
Boli de inimă - Tratamente cu bere
În acest capitol vă vom explica despre felul cum poate berea să ajute la terapia câtorva boli ale sistemului cardio-vascular. În aceasta nu este nimic uimitor, oamenii ştiu deja de mult despre diferite însuşiri curative ale berii. Faptul că folosirea cu regularitate a berii în cantităţi mici scade riscul bolilor cardio-vasculare şi ridică simţitor puterile de apărare a organismului a fost dovedit ştiinţific.
Citeste tot articolul
Dr. LADISLAU ELTHES - "În medicina mondială nu există «foşti cirotici». Singura excepţie este medicina românească"
În contextul în care o boală înspăimântătoare, cum e ciroza hepatică, face ravagii în România şi în lume, revenim la cazul doctorului Ladislau Elthes din Oradea, creatorul produsului "Elcohep". Dr. Elthes a tratat şi a ajutat la refacerea ficatului a mii de bolnavi. Din această bătălie, şanse de revenire au avut numai cei ce au renunţat definitiv la băuturile alcoolice, indiferent de tărie, indiferent de concentraţie.
Citeste tot articolul
LEACURI DE LA CITITORI
Nevii din zona ochilor (sunt lungi, ca nişte ţurţuri), de pe gât şi de la subsuori dispar în timp, dacă sunt tamponaţi frecvent, peste zi, cu suc de ceapă. Şi seara, înainte de culcare, atingeţi-i de mai multe ori cu o jumătate de ceapă zemoasă.
Citeste tot articolul
Cura cu borş
Pe lângă că este uşor de ţinut, e şi din cale-afară de sănătoasă: cura cu borş. Există însă şi o condiţie: borşul să fie proaspăt, preparat acasă sau cumpărat de la un producător cunoscut. Inventivitatea românilor merge atât de departe, încât la piaţă se vinde, adesea, borş preparat din rumeguş de lemn...
Citeste tot articolul
Reţeta cu viţă-de-vie
Vă trimit o reţetă de slăbit cu ajutorul căreia am pierdut 5 kg într-o lună. Se pune la fiert un litru de apă în care se adaugă 50 g frunze de viţă-de-vie. După ce dă în clocot, se lasă la fiert 20 de minute. Se opreşte focul, se lasă 15 minute să se infuzeze şi se strecoară.
Citeste tot articolul
Salcâmul
Înflorirea salcâmilor, primăvara, e unul dintre miracolele naturii. Ciorchinii de flori albe şi parfumate, atârnaţi ca nişte lampioane în copaci, transformă lumea în sărbătoare. Şi ca şi când prezenţa lor n-ar fi un prinos de frumos, gingaşele flori dăruiesc din frumuseţea lor şi femeilor care ştiu să le transforme în leacuri pentru obraz.
Citeste tot articolul
Cumpărături de primăvară
Cumpăraţi numai legume proaspete. Ele au o culoare puternică, sunt tari şi se rup uşor.
Citeste tot articolul
Un leac sufletesc
Stimată doamnă director Sânziana Pop,De ani de zile citesc cu mare plăcere "Formula AS" şi "Asul verde", pe care le consider două publicaţii deosebite, foarte interesante, în domenii diferite. În scrisoarea pe care v-o expediez din Germania, vă trimit, şi eu, o poezie care îmi stă la suflet: "De Paşti, la noi acasă", scrisă de Demostene Botez...
Citeste tot articolul
Academia de Belle Arte din Bucureşti - 150 de ani
Anul consemnat al înfiinţării Şcolii de Belle Arte de la Bucureşti este 1864, dar demersurile pentru fondarea ei sunt chiar mai vechi. În acea perioadă de după 1860, s-au structurat, de altfel, toate marile instituţii de cultură ale României: Academia Română, Universitatea Mare, Conservatorul din Bucureşti. Cât priveşte Şcoala de Belle Arte, primele demersuri de înfiinţare a ei au fost făcute de pictorii Theodor Aman şi Gheorghe Tattarescu.
Citeste tot articolul
Dimineaţa, când vin căprioarele
Mă uit la mâinile lui aşezate cuminţi pe faţa de masă, de-o parte şi alta a farfuriei cu frunze de salată. Mâini subţiri, cu pielea uscată, presărată de pete maronii. Altădată, mânuind cu putere dalta şi ciocanul, acum, înnobilate doar de verigheta care a rămas prea largă. Salata am cules-o împreună din grădina de lângă casă.
Citeste tot articolul
Florile de cireş
Când mă gândesc la el, îmi vine mereu în minte felul în care ştia să privească pe geam. Liniştit, calm, cu toată primăvara întipărită în ochii lui, până la cele mai mici frunze şi fire de iarbă abia ieşite, stătea de ceva vreme nemişcat, în faţa mea, în rapidul care ne ducea de la Bucureşti la Baia Mare.
Citeste tot articolul
TOM WILSON - "În România e acel «acasă» din inimă"
Englez şcolit la Oxford (a studiat politica, filozofia şi economia), a ales să se mute în România, pentru că s-a îndrăgostit de-o româncă şi pentru că viaţa de la noi e mai frumoasă decât aceea din Anglia. Iniţial a lucrat ca DJ, în diverse cluburi cu faimă din Bucureşti, apoi a practicat jurnalismul, pentru publicaţii ca "Elle România", "Ziarul Financiar" sau "Business Magazine", dar şi pentru presa englezească.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Simone de Beauvoir, ca şi Jean-Paul Sartre, partenerul ei de viaţă, cu care a format un cuplu mitizat, aparţin unei epoci revolute. Militantismele lor sunt văzute azi în altă lumină, iar orbirea lor politică de după dezvăluirea crimelor staliniste pare de neînţeles, în contradicţie cu tema centrală a existenţialismului, văzut ca o filosofie a libertăţii individuale.
Citeste tot articolul
SORIN LAVRIC: "Paştele este învierea Domnului, a naturii şi promisiunea învierii mele"
E ceva aievea, nu e rezultatul sugestiei mediatice, ci mai degrabă o vibraţie sufletească ce pluteşte în aer. Mergi pe stradă şi zbârnâi ca o coardă, şi nu ştii prea bine de ce. Apoi îţi dai seama că sărbătoarea e un eveniment colectiv, e glasul comunităţii, e vocea prietenilor sau a iubitelor, e, într-un cuvânt, expresia adunării celor apropiaţi.
Citeste tot articolul
Părintele Arsenie Boca la Radio România Cultural
În acest an, Praznicul Învierii Domnului Iisus Hristos este sărbătorit la Radio România Cultural prin redifuzarea documentarelor artistice realizate în anii 2009-2011 de regizorul Nicolae Mărgineanu şi scenaristul Ion-Costin Manoliu, închinate Cuviosului Mărturisitor Arsenie Boca.
Citeste tot articolul
JIMI "EL" LACO - "La Nightlosers, ne distrăm la fel de bine ca acum 20 de ani"
I-am văzut pe Nightlosers la unul din primele lor concerte bucureştene, când veniseră aici ca noua senzaţie de la Cluj. Sub arcadele de cărămidă ale clubului unde cântau răzbătea o veselie pe care arareori o auzi la vreun concert de rock. Dar, ce-i drept, cine mai auzise aşa ceva, ca în mijlocul unei piese americane, să porneşti o sârbă la vioară, în chiuiturile publicului?
Citeste tot articolul
DIANA DUMITRESCU - "Renasc, precum verdele crud al naturii"
N-a fost decizia mea să renunţ la seriale, ci, pur şi simplu n-am mai fost solicitată pentru altele noi. În schimb, a venit propunerea cu emisiunea şi, cum îmi doresc şi îmi place mult să muncesc, am luat noua propunere ca pe o provocare. Totuşi, la primele apariţii din emisiunea "De Suflet" am avut nişte emoţii incredibile!
Citeste tot articolul
Ultimele zile ale lui Iisus
Tânărul Jehohanan ben Hagkol atârna cu braţele ţintuite de cruce şi picioarele în aer. Călăii i-au apucat piciorul drept, l-au apăsat lateral de stâlp şi au pus o mică bucată de lemn pe partea de deasupra labei piciorului. Apoi au luat ciocanul şi au bătut un piron prin bucata de lemn şi călcâiul condamnatului, până l-au înfipt în stâlpul crucii. Victima trebuie să fi urlat de durere.
Citeste tot articolul
Învierea Domnului, la românii de peste Tisa
Transcarpatia este cel mai european ţinut al Ucrainei. De acolo a descălecat Dragoş către Moldova, acolo se află izvorul graiului pur românesc. Un nume barbar, care ascunde o mare parte din Maramureşul nostru istoric. Circa 50.000 de români curaţi, "moroşeni" iubitori ai tradiţiilor, păstrători ai comorilor străvechi de credinţă, locuiesc în cele 12 comune şi sate ce se înşiră ca o salbă a românismului de-a lungul malului stâng al Tisei.
Citeste tot articolul