Faptul că folosirea cu regularitate a berii în cantităţi mici scade riscul bolilor cardio-vasculare şi ridică simţitor puterile de apărare a organismului a fost dovedit ştiinţific. O recunoaştere pe care medicina populară o ştie demult. În Tibet şi în Siberia, berea este şi astăzi un leac la îndemână când e vorba de boli dintre care fac parte şi suferinţele inimii.
STENOCARDIA
Bere cu măceş
Ingrediente: 150 ml bere, 20 g rădăcină de măceş, 250 ml apă.
Mod de preparare: Înmuiaţi rădăcina de măceş în bere câteva ore, pe urmă uscaţi-o şi mărunţiţi-o. Turnaţi apă fierbinte pe rădăcina mărunţită şi fierbeţi-o la foc mic 15 minute. Răciţi preparatul şi strecuraţi-l prin 1-2 straturi de tifon.
Mod de administrare: Se bea infuzia caldă, câte un pahar, de 3 ori pe zi, după masă. Perioada de terapie este de o săptămână, apoi se ia o pauză de 10 zile.
Bere cu păducel şi usturoi
1. Ingrediente: 250 ml bere proaspătă slab alcoolizată, câte 50 g fructe de păducel şi măceş, 20 g flori de păducel, 1-2 căţei de usturoi, 1/2 l apă.
Mod de preparare: Opăriţi fructele şi florile de păducel, măceş, usturoiul pisat. Infuzaţi-le câteva ore, apoi strecuraţi-le.
Mod de administrare: Beţi infuzia de 4 ori pe zi, înainte de masă, adăugând la fiecare pahar câte o lingură de bere.
Perioada terapiei este de 2 săptămâni. Vă puteţi folosi de această reţetă în caz de insuficienţă vasculară.
Concentrarea plantelor medicinale menţionate mai sus, infuzate în bere, îmbunătăţeşte alimentarea muşchiului inimii cu sânge.
2. Ingrediente: 2 linguri bere blondă proaspătă, 100 g fructe de păducel, 1/2 l apă.
Mod de preparare: Opăriţi păducelul şi infuzaţi-l câteva ore la temperatura camerei. Strecuraţi prin câteva straturi de tifon.
Mod de administrare: Beţi de 4 ori pe zi, după masă, adăugând în paharul de infuzie câte 2 linguri de bere. Cura ţine 18 zile.
ARITMIA
(Tulburări de ritm cardiac)
Bere, scoruş, stafide...
Ingrediente: 150 ml bere, câte 100 g fructe uscate de măceş, scoruş, păducel, călin, stafide, caise, 1 l apă.
Mod de preparare: Amestecul se mărunţeşte, se opăreşte şi se lasă să se infuzeze peste noapte.
Mod de administrare: Se bea câte un pahar de 3 ori pe zi. Înainte de administrare, adăugaţi două linguri de bere proaspătă slab alcoolizată. Perioada terapiei este de 3 săptămâni.
Bere cu urzici
Ingrediente: 150 ml bere, 100 g urzică tânără, două linguri de miere, 2 linguri de zahăr, 1 l apă.
Mod de preparare: Tăiaţi vârfurile şi frunzele urzicii tinere înainte de înflorire, uscaţi-le la umbră, pe urmă mărunţiţi-le. Opăriţi urzica cu apă fierbinte, puneţi-o pe foc, fierbeţi-o la foc mic, timp de 5 minute. Pe urmă răciţi decoctul şi strecuraţi-l.
Mod de administrare: Beţi ceaiul cald, de 4 ori pe zi, câte 1/2 pahar, adăugând câte o lingură de bere proaspătă, miere şi zahăr. Repetaţi luarea decoctului timp de 10 zile, pe urmă faceţi o pauză de o săptămână şi repetaţi procedeul.
TAHICARDIA
(Mărirea numărului de contracţii)
Bere cu mentă şi alte plante
Ingrediente: 150 ml bere proaspătă slab alcoolizată, câte 20 g mentă bună, rădăcină de valeriană, frunze de roiniţă, flori de păducel, 10 g talpa-gâştei, 1 l apă.
Mod de preparare: Înmuiaţi amestecul de plante în bere, pe urmă uscaţi-l şi mărunţiţi-l. Opăriţi-l, lăsaţi-l să se infuzeze 30-40 de minute. Când ceaiul s-a infuzat, strecuraţi-l.
Mod de administrare: Luaţi de 3 ori pe zi câte 1/2 pahar după masă, timp de 3 săptămâni.
Baie cu bere şi rocoină
Ingrediente: 750 ml bere, 1 kg plante de rocoină (Stellaria media), 1 l de apă.
Mod de preparare: Opăriţi planta uscată sau proaspătă. Când ceaiul s-a răcit, strecuraţi-l.
Mod de administrare: Infuzia se toarnă în vana cu apă, adăugând şi berea. Se recomandă două băi pe săptămână.
Infuzie de usturoi cu bere
Ingrediente: 150 ml bere proaspătă, 1 căpăţână de usturoi.
Mod de preparare: Curăţaţi şi mărunţiţi usturoiul. Turnaţi peste el bere proaspătă (dar nu la cutie) şi lăsaţi amestecul la macerat trei ore.
Mod de administrare: Luaţi înainte de masă câte o linguriţă, de 3 ori pe zi, timp de o săptămână.
Bere cu valeriană
Mod de preparare: Înmuiaţi rădăcina mărunţită de valeriană în bere timp de două ore, apoi strecuraţi-o. Opăriţi-o şi lăsaţi-o peste noapte în termos. Strecuraţi lichidul înainte de utilizare.
Mod de administrare: Beţi de 3 ori pe zi câte 1/3 de pahar. Durata terapiei este de două săptămâni.
HIPOTONIA
(Tensiune scăzută)
Bere, lămâie şi caise
Ingrediente: două linguri de bere blondă, o lămâie, două pahare de caise, 3 linguriţe de miere, preferabil din flori de hrişcă.
Mod de preparare: Treceţi prin maşina de tocat lămâia şi caisele. În amestecul obţinut adăugaţi mierea dizolvată pe baie de aburi. Amestecaţi. Adăugaţi berea înainte de administrarea ulterioară a ceaiului.
Mod de administrare: Luaţi câte două linguriţe, de 3 ori pe zi, înainte de masă, timp de 30 de zile.
Bere şi scoruşe
Ingrediente: 250 ml bere, 30 g scoruşe roşii.
Mod de preparare: Mărunţiţi scoruşele, turnaţi berea, lăsaţi-o la macerat 12 ore. Păstraţi-o într-un vas de sticlă, în frigider.
Mod de administrare: Luaţi seara (înainte de culcare) două linguriţe de 2-3 ori pe săptămână, timp de 21 de zile.
ATEROSCLEROZA
Bere şi pepene verde
Ingrediente: 250 ml bere blondă slab alcoolizată, 2 kg pepene.
Mod de preparare: Stoarceţi sucul din pulpa pepenelui. La fiecare pahar de suc de pepene adăugaţi trei linguri de bere.
Mod de administrare: Luaţi câte un pahar, de 3 ori pe zi, înaintea mesei. Durata terapiei este de două săptămâni.
COLESTEROLUL
Bere şi plante
Ingrediente: 150 ml bere proaspătă slab alcoolizată, câte 20 g rădăcină de păpădie şi plante de coada-şoricelului, 50 g măceşe, 1 l apă.
Mod de preparare: Infuzaţi măceşele zdrobite în bere 1-2 ore, pe urmă strecuraţi lichidul. Mărunţiţi rădăcinile de păpădie, amestecaţi-le cu coada-şoricelului şi cu măceşele zdrobite, opăriţi-le şi fierbeţi-le 15 minute. Răciţi-le şi strecuraţi-le. Decoctul se ţine în frigider maximum 7 zile.
Mod de administrare: Se ia dimineaţa câte 3/4 pahar, timp de două săptămâni, pe urmă faceţi o pauză de 5 zile şi repetaţi procedeul.
Bere cu călin
Ingrediente: două linguri de bere proaspătă, 50 g călin, 250 ml apă.
Mod de preparare: Înmuiaţi călinul în apă fierbinte, lăsaţi-l să se infuzeze 30 minute.
Mod de administrare: Beţi de câteva ori pe zi, adăugând în paharul de ceai 2 linguri de bere proaspătă slab alcoolizată.
Durata terapiei este de trei săptămâni.
CARDIOSCLEROZA
Bere, păducel, talpa-gâştei
Ingrediente: 2 linguri de bere, 20 g talpa-gâştei, 30 g păducel uscat, 1/2 l apă.
Mod de preparare: Udaţi amestecul mărunţit de plante cu apă fierbinte. Infuzaţi-l câteva ore, pe urmă strecuraţi.
Mod de administrare: Luaţi de trei ori pe zi, timp de două săptămâni, după masă, câte 1/2 pahar, adăugând câte 2 linguri de bere proaspătă slab alcoolizată.
Bere, valeriană, roiniţă
Ingrediente: 3 linguri de bere proaspătă slab alcoolizată, câte 20 g rădăcină de valeriană şi frunze de roiniţă, 15 g coada-şoricelului, 750 ml apă.
Mod de preparare: Mărunţiţi ingredientele, turnaţi peste ele apă fierbinte şi infuzaţi-le 3 ore. Pe urmă strecuraţi infuzia.
Mod de administrare: Luaţi câte 1/2 pahar, de 3 ori pe zi, înainte de masă, adăugând o lingură de bere. Durata terapiei este de două săptămâni.
INSUFICIENŢĂ CARDIACĂ
Bere, măceşe, morcovi
Ingrediente: 250 ml bere blondă slab alcoolizată, câte 100 g fructe de măceş şi coacăze negre, morcovi, frunze de urzică, 1 l apă.
Mod de preparare: Fierbeţi amestecul în clocot rapid şi infuzaţi-l câteva ore. Pe urmă strecuraţi.
Mod de administrare: Luaţi câte 1/4 pahar, de 4 ori pe zi, înainte de masă. Înainte de administrare, adăugaţi două linguri de bere. Pentru terapie sunt suficiente 20 de zile.
Bere şi fructe de pădure
Ingrediente: 250 ml bere blondă slab alcoolizată, câte 20 g fructe de măceş, frunze de zmeur, coacăze negre şi merişor, 750 ml apă.
Mod de preparare: Turnaţi apă fierbinte peste amestecul mărunţit de plante, puneţi-l la foc mic şi fierbeţi 10-15 minute. Pe urmă infuzaţi 4 ore şi strecuraţi produsul prin 1-2 straturi de tifon.
Mod de administrare: Luaţi câte 1/2 pahar de ceai, de 2-3 ori pe zi, adăugând câte 3 linguri de bere. Perioada terapiei durează 4 săptămâni.
MARTA BEURAN