* Feriţi-vă de legumele ambalate. Adesea, în pachete se pun conservanţi. Preferaţi legumele de pe tarabe, care se cumpără la kilogram. Dacă totuşi le găsiţi ambalate, scoateţi-le cât mai repede afară din pungă. Fac forme invizibile de mucegai.
* Semnul de recunoaştere: codiţa verde. Când cumpăraţi morcovi, pătrunjel, gulii sau conopidă, fiţi atenţi ca frunzele ori codiţele legumelor să fie puternic verzi. Tocate mărunt, ele pot fi folosite împreună cu restul legumei. Puneţi-le însă cu economie în mâncare, fiindcă au un gust extrem de accentuat.
* Curăţaţi şi spălaţi legumele doar înainte de preparare. Dacă faceţi aceste operaţiuni cu mult timp înaintea preparării, legumele îşi pierd toate vitaminele.
* Fierbeţi legumele în apă puţină. Legumele trebuie fierte în apă sărată, dar numai atât cât lichidul să le acopere. Belşugul de apă "spală" substanţele hrănitoare.
* Aburii sunt ideali. Modul ideal de preparare a legumelor este fierberea în abur. În comerţ există oale speciale cu o strecurătoare adaptată deasupra, în acest scop.