Stimată doamnă,
Apreciez interesul pe care-l acordaţi răspunsurilor mele şi, de aceea, deşi am abordat tema angioamelor într-un număr anterior, la solicitarea dvs. voi relua această problematică medicală. Hemangiomul este cel mai răspândit tip de semn vascular şi, deşi nu se cunoaşte exact cauza apariţiei sale, cea mai acceptabilă teorie este cea a malformaţiei anumitor vase sanguine pe parcursul dezvoltării fetale. Ca orice parte a organismului, şi dezvoltarea sistemului vascular este guvernată de genele fetale. Altfel spus, în cazul leziunilor vasculare, ca de pildă aşa-numitele "pete de vin", putem vorbi despre o disfuncţie genetică în care genele ce controlează creşterea nu se "decuplează", fenomen care are drept rezultat continuarea creşterii vaselor sanguine. O altă ipoteză demnă de reţinut în cazul anumitor semne vasculare este că inervarea zonei afectate (faţă, picior etc.) este deficitară sau absentă. Deoarece terminaţiile nervoase sunt răspunzătoare de diametrul vascular, anomaliile sau lipsa acestor terminaţii determină dilatarea excesivă a vaselor sanguine, care se umplu apoi cu sânge în exces, rezultând un semn de culoare roşie. Este bine să se ştie că, deşi majoritatea semnelor vasculare sunt nedureroase, ele necesită întotdeauna o evaluare medicală, în vederea excluderii unor eventuale complicaţii. Spre exemplu, una dintre complicaţiile majore ale malformaţiilor vasculare este hiperplazia ţesutului afectat. Aceasta constă în extinderea zonei afectate din cauza unui ritm crescut de reproducere celulară, care poate afecta pielea, muşchii sau oasele. În cele mai multe cazuri, aceste semne vasculare vor creşte odată cu pacientul şi, în mod ocazional, se vor îngroşa şi îşi vor mări dimensiunile. Petele întinse, de acest fel, de la nivelul unui membru, pot duce şi la apariţia sindromului Kuppel-Trenaunay-Weber, caracterizat prin umflarea semnificativă a membrului afectat.
În privinţa tratamentului, trebuie spus că laserul pare să fie cea mai indicată formă de abordare terapeutică. Laserul (amplificarea luminii prin stimularea emisiei de radiaţii), generează un fascicul de lumină foarte puternică, care poate fi focalizat asupra anumitor ţesuturi din corp şi poate fi utilizat în scopul îndepărtării sau al reducerii zonei de extindere a semnului vascular. Laserele utilizate în managementul semnelor vasculare sunt lasere pulsatile colorate. Fasciculul subţire de lumină, emis de unitatea laser, este absorbit de globulele roşii din vasele de sânge care intră în alcătuirea petei vasculare. La rândul lor, vasele suferă leziuni termice (cauzate de caldură), fiind, practic, cauterizate şi închise definitiv. Emisia de fascicule pulsatile scurte asigură, totodată, şi protecţia ţesuturilor învecinate, fapt pentru care cicatricele rezultate sunt minore. Lumina laser pătrunde numai până la 1,2-1,5 mm sub suprafaţa pielii, astfel încât este foarte utilă în tratarea semnelor vasculare de tipul "petelor de vin" şi a hemangioamelor capilare, când sunt încă aplatizate. Acest tip de terapie este sigur şi eficient şi cel mai bine este ca, la copii, ea să fie începută cât mai curând posibil.
Alte metode de tratament al semnelor vasculare includ crioterapia (se utilizează azot lichid pentru îngheţarea şi îndepărtarea leziunilor), extirparea chirurgicală (metodă pe care nu o agreaţi), medicaţia corticosteroidă în aplicaţii topice (locale), injecţii sau administrare orală. Din sfera medicinei naturiste, ajutorul poate veni prin administrarea extractului de Cimişir, dar numai sub formă de gemoderivat (extract din mlădiţe de Cimişir) şi numai pe cale orală. Indicat în multe alte patologii, Cimişirul se poate utiliza şi în cazul hemangioamelor sau neoformaţiilor vasculare cutanate (se poate folosi şi pentru hemangioame cu alte localizări, ex. hepatice, spinale, cerebrale), rezultatele obţinute fiind, în general, încurajatoare.
Atenţie! Din cauza prezenţei ciclobuxinei conţinute (este un venin tetanizant), ingerarea întâmplătoare sau sub formă de preparate empirice a Cimişirului poate provoca vertij, tremurături, vomismente, diaree, congestie pulmonară, paralizie respiratorie şi chiar paralizie spinală spastică, iar contactul extern cu seva acestei plante produce iritaţii cutanate importante.
Să auzim numai de bine!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Sunt operată de neoplasm mamar şi am ficat steatozic"
(Răspuns pentru ALEXANDRA MIHAI - Botoşani, F. AS nr. 1093)
Stimată doamnă, strigătul dvs. de ajutor adresat "Formulei AS" şi specialiştilor acesteia, privind un tratament eficace pentru ambele afecţiuni menţionate mai sus, este justificat şi, mai ales, extrem de urgent, pentru neoplasmul mamar, operat în 2012.
Analizând cu atenţie evoluţia markerului tumoral CA15-3, cu valori postoperator exagerat de crescute (13 sept. 2013 - 197,6 U/ml şi 3 oct. 2013 - 244 U/ml) rezultă că anomaliile de concentraţie hormonală feminină din organism, cu implicare în declanşarea neoplasmului, nu au putut fi reglate odată cu operaţia şi şedinţele de chimioterapie.
Nivelul extrem de crescut al markerului CA 15-3 corespunde cu metastaze la distanţă, cauzate de tumora malignă iniţială a sânului, ceea ce vă obligă să monitorizaţi cu atenţie tratamentul actual şi viitor, astfel încât acest marker să scadă şi să se menţină sub valoarea de 32 U/ml.
Vă rog să mă sunaţi şi să-mi transmiteţi valorile la zi ale markerilor CA 15-3, CA 27, 29, transaminazele, TGO/TGP, VSH, nr. trombocite, nr. globule roşii, pentru a vă alcătui o schemă de tratament naturopat. Înainte cu 10 zile de efectuarea testului sanguin, nu faceţi nici un examen radiologic. În funcţie de stadiul bolii, tratamentul va cuprinde medicaţie cu acţiune complexă, inclusiv împotriva acumulării de grăsimi (trigliceride), în ficat. Multă sănătate!
Dr. ing. GHEORGHE NEAG -fitoterapeut, e-mail: gheorghe.neag@gmail.com
"Am dureri de cap intense, care nu dispar sub nici un tratament"
(Răspuns pentru SIMONA PĂTRAŞCU - Oradea, F. AS nr. 1109)
Remediul natural cel mai simplu şi mai eficient pentru durerile de cap şi pentru orice fel de durere este pulberea de ardei iute (Capsicum annum). Conţine capsaicină, care inhibă puternic substanţa P, o neuropeptidă, asociată cu durerea şi cu procesele inflamatorii. Foarte important pentru succesul terapiei este ce fel de pulbere de ardei iute folosiţi şi cum o folosiţi. Nu vă sfătuiesc să apelaţi la boia de ardei iute din comerţ, care este procesată industrial şi care conţine o cantitate impresionantă de pesticide şi coloranţi. Cel mai bine este să folosiţi ardeiul iute dintr-o sursă sigură, netratat cu pesticide şi uscat natural. Trebuie să verificaţi fiecare ardei în parte, deoarece în interior ardeiul dezvoltă, în anumite condiţii, mucegaiuri cu micotoxine extrem de periculoase. Pentru a beneficia de un conţinut maxim de capsaicină, se macină ardeiul cu seminţe cu tot. După măcinare, se trece prin sită fină şi se pune într-un borcan de sticlă, păstrându-se în frigider maximum 10 zile. Dacă vi se pare complicat şi nu aveţi posibilitatea să vă preparaţi singură pulberea, vă recomand să o comandaţi accesând site-ul: www.alimente-geriatrice.ro sau sunând la tel. 0745/58.34.05. Tratamentul începe cu o jumătate de linguriţă de pulbere de ardei iute, urmând ca doza să crească la o linguriţă, pe măsura obişnuinţei. Se ia cu puţină apă şi se ţine sub limbă 5-10 minute, amestecându-se bine cu saliva din gură, după care se înghite. Se administrează de trei ori pe zi, de preferinţă înaintea meselor principale. Nu vă fie frică de ardeiul iute! Disconfortul uşor, dat de iuţeala lui, este repede compensat de o excelentă stare de bine, favorizată de capsaicină, care generează din abundenţă endorfine. Beneficiile pulberii de ardei iute nu se opresc doar la tratarea durerii. Mai multe studii ştiinţifice arată că ardeiul iute este un adevărat campion în tratarea următoarelor afecţiuni: bolile de inimă şi ale sistemului circulator, artrite şi artroze, diabet de tip 2, boli respiratorii, boli de rinichi, cancer, parodontoză etc. Ardeiul iute este de asemenea recomandat pentru creşterea imunităţii şi reîntinerirea organismului.