Nevii din zona ochilor (sunt lungi, ca nişte ţurţuri), de pe gât şi de la subsuori dispar în timp, dacă sunt tamponaţi frecvent, peste zi, cu suc de ceapă. Şi seara, înainte de culcare, atingeţi-i de mai multe ori cu o jumătate de ceapă zemoasă.
ANETA SLABU - Bârlad
Nuci verzi, pentru combaterea astmului bronşic
Ingrediente: 25 nuci verzi, de mărimea unei măsline mijlocii (ca pentru dulceaţă), 1 kg de miere de albine.
Mod de preparare: se spală nucile, se dau în clocot un minut şi apoi se scot. Separat, în alt vas, se pune mierea lichidă la fiert (mierea când fierbe, se umflă, face spumă). Când dă primul clocot, se pun şi nucile înăuntru şi se lasă să fiarbă vreme de 5 minute, la foc mic. Se dă vasul deoparte şi se lasă compoziţia să se răcească. Se pune într-un borcan.
Mod de administrare: se ia câte o linguriţă după fiecare din mesele principale, după care nu se mai mănâncă nimic.
Tratamentul se face până când se termină borcanul. Cura se ţine o singură dată pe an. Chiar după primele zile, mucozităţile se lichefiază.
Important: înainte de folosire, amestecaţi bine ingredientele.
PETRUŢA NICULESCU - Bucureşti
Urinare în exces
Cimbrul (Thymus serpyllum) de grădină sau cel sălbatic are reputaţia de a regla procesul de urinare. Pe cale internă: beţi 2 ceaiuri de cimbru pe zi, dimineaţa şi seara (o linguriţă de plantă se opăreşte cu apă în clocot, se lasă puţin să se infuzeze, se strecoară, se bea). Pe cale externă: se recomandă băile cu cimbru. 200 g de plantă uscată se pun de cu seară într-o căldare de apă rece (8-10 litri), se lasă peste noapte să stea, a doua zi se încălzeşte şi se adaugă la apa din baie, care durează 20 de minute. Lichidul nu trebuie să treacă peste inimă. După ce ieşiţi din baie, nu folosiţi prosopul. Înfăşuraţi-vă într-un halat şi lăsaţi lichidul să se usuce pe corp. Contra durerilor, folosiţi o pernă caldă cu cimbru. Seara, înainte de a vă culca, încălziţi uşor un pumn de plante într-o tigaie, băgaţi-le într-un săculeţ de tifon, apoi puneţi perna pe locul dureros, lăsând-o acolo şi peste noapte. Ca unguent, vă recomand alifia de gălbenele (Calendula officinalis) sau uleiul de sunătoare.
Astm, bronşită astmatiformă
Intern: ceai de cimbru şi pătlagină. Se pune la fiert o cană de apă rece cu o felie de lămâie (fără coajă) şi o linguriţă de zahăr candel maro, se lasă să dea 4-5 clocote, se ia de pe foc şi abia după aceea se adaugă o linguriţă cu vârf de amestec de cimbru şi pătlagină. Dacă plantele sunt verzi, se lasă o jumătate de minut să se infuzeze, dacă plantele sunt uscate, se lasă 1-2 minute. Se beau 4-5 căni pe parcursul unei zile. Ceaiul trebuie băut imediat după preparare, cât mai fierbinte.
Extern: Infuzii cu podbal. Primăvara, când câmpiile nu au nici un fel de verdeaţă, podbalul este prima plantă care iese la l
umină, cu florile lui galbene. El creşte în locurile cu pământ argilos, pietros sau înţelenit. Se face o infuzie dintr-un litru de apă clocotită, cu care se opăresc unu-doi pumni de flori şi frunze de podbal. Se fac inhalaţii de 2-3 ori pe zi. Sunt foarte eficiente în cazul insuficienţelor respiratorii sufocante. (Şi un pahar de suc de morcovi pe zi e foarte bun în bolile cu astm). Dumnezeu să vă ajute!
SORINA TRĂSNEA - Bucureşti