Cumpăna centenară
"În plan politic, cele "trei ceasuri rele" din ziua de marţi, 13 noiembrie 2018, s-au tradus într-o critică fără precedent a acţiunilor guvernului României. Critica n-a venit din partea Preşedinţiei ţării (obligată la coabitarea cu majoritatea parlamentară deţinută de gruparea PSD-ALDE), nici din partea opoziţiei sau a societăţii civile, grupate în manifestaţiile #rezist."
Citeste tot articolul
Un gând la 100 de ani
"Suntem obişnuiţi să ne raportăm la istorie mai cu seamă când e vorba despre greşelile din care (a devenit de mult clişeu) nu învăţăm mai nimic. Iar când privim spre marile fapte din trecut şi spre marile personaje care ne însufleţesc istoria, cădem, inevitabil, într-o nostalgie dezarmantă."
Citeste tot articolul
În Harghita, Covasna şi Mureş, cei care au nevoie de protecţie sunt românii, nu maghiarii
"În data de 18 noiembrie, în Piaţa Libertăţii din oraşul Sfântu Gheorghe, câteva mii de maghiari au sărbătorit împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Naţional Secuiesc. Un Centenar care dovedeşte înţelepciunea conducătorilor români de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, când au stimulat deschis, democratic, libertatea şi drepturile minorităţilor naţionale."
Citeste tot articolul
Centenarul Unirii în Statele Unite - Festivalul românesc de la Sacramento
"Pe 29 septembrie, la Royer Parc, în Roseville, cu ocazia Festivalului Românesc din Sacramento - care s-a aflat la cea de-a XVIII-a ediţie - s-au adunat mii de români americani, ca să sărbătorească împreună Centenarul Unirii. Evenimentul a fost organizat de "Community Center of Sacramento", în colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni."
Citeste tot articolul
Centenarul Unirii în Canada - "E momentul să spunem că Marea Unire e legată şi de regii ei, patrioţi"
"După cele ce se întâmplă cu noi, românii, de 26 de ani încoace, cred că ne-am sădit în gene o atitudine dăunătoare, de acceptare. Îmi aduc aminte de un tinichigiu amărât care ne-a reparat acoperişul şi burlanele casei din Bucureşti. Avea doi copii studenţi pe care spunea că îi învăţase de mici să muncească şi să ştie legea vieţii: "Capul plecat sabia nu-l taie". M-a surprins această afirmaţie de acceptare necondiţionată a realităţii. De ce să stăm cu capul plecat?"
Citeste tot articolul
"Cum îi pot uşura suferinţa soţiei, bolnavă de Alzheimer?"
"Stimată doamnă Sânziana Pop, Sunt un cititor vechi al revistei dvs. şi chiar am fost găzduit în revistă. De ce vă scriu: soţia mea are pierdere de memorie, demenţă sau Alzheimer (se spune că este o diferenţă între aceste boli). V-aş ruga dacă se poate ca într-un număr viitor să abordaţi această problemă."
Citeste tot articolul
"Sufăr de pitiriazis uscat al scalpului"
"Nu vă mai spălaţi pe cap cu şampon. Folosiţi ceaiul de urzică şi oţetul de mere. Pentru situaţia în care sunteţi, vă recomand ca, timp de 7 zile, să vă spălaţi pe cap cu ceai de rostopască. Preparaţi o infuzie dintr-o lingură de rostopască la 200 ml apă fierbinte. Se pun comprese, se fac badijonări de 3 ori pe zi."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru CONSTANTIN PECILĂ, F. AS 1256 - "Am o roşeaţă pe faţă de care nu mai scap"
"Stimată doamnă, stimate domn, Ceea ce aţi descris în scrisorile dvs. sunt forme diferite ale unei maladii cutanate numite rozacee. Ea este considerată o maladie inflamatorie, de cauză necunoscută. Afectează pielea în mod preponderent, dar poate afecta şi ochii."
Citeste tot articolul
Ce facem cu un stomac supărat?
"Sfârşitul anului aduce, pe lângă clipe frumoase, şi destule necazuri. De piatră să fii, şi nu poţi rezista meselor de Crăciun şi de Anul Nou, gata să se scufunde, precum Titanicul, de mulţimea bunătăţilor întinse pe ele. Plus băuturile! Cel mai afectat este, fireşte, stomacul, care se supără şi reacţionează adesea violent, antrenând întregul sistem digestiv. Greaţă, vomă, diaree, constipaţie, balonare, dureri, gust amar, migrenă, ameţeli - sunt doar câteva dintre urmările exagerărilor culinare cărora le cădem victime."
Citeste tot articolul
DELIA APOSTOL-HANZELIK - "Tristeţe, teamă, indecizie, neîncredere, însingurare ori traume emoţionale - toate îşi găsesc leacul în esenţele florale Bach!"
"Am ajuns să practic terapia florală Bach în 2013, la un an şi jumătate de când o născusem pe fetiţa mea, când, întâmplător, la duş, am descoperit un nodul în sânul drept. Ştii ce peripeţii au urmat, pentru că mi-am scris în revistă povestea vindecării de cancer de sân... Dacă anul 2014 a fost medical şi 2015 a fost spiritual, 2016 a fost un an al revelaţiilor, al aflării răspunsurilor, în care au început să se lege multe informaţii din experienţele pe care le-am trăit. "
Citeste tot articolul
MEDICINĂ TRADIŢIONALĂ CHINEZĂ - Leacuri pentru ridicarea moralului
"Decoct de lemn-dulce, grâu şi curmale - Vi s-a întâmplat vreodată să izbucniţi în lacrimi într-un magazin, fiindcă tocmai s-a vândut în faţa dvs. obiectul pe care vi-l doreaţi cu ardoare? Este un caz clasic de epuizare nervoasă. Cu această mixtură, veche de două mii de ani, necazul dvs. va dispărea fără urmă."
Citeste tot articolul
Paradoxul fericirii: Aveţi 50 de ani? Viaţa abia începe!
"Noi trăim astăzi mai mult decât generaţia bunicilor noştri. Şi trăim mai bine. Mai sănătoşi. Mai mulţumiţi. A doua jumătate a vieţii este mai fericită decât prima. Ce ne ajută, de fapt, să ne transformăm bătrâneţea în bucurie? Sfaturile care urmează sunt rodul unor studii recente."
Citeste tot articolul
Remedii contra oboselii obrazului
"Fără greş, obrazul nostru e frate cu sufletul şi cu oboseala. Fericirea n-are nevoie de "corecturi". Starea de bine se vede în primul rând pe expresia feţei, care întinereşte şi străluceşte, fără ajutoare cosmetice. Dar ce te faci atunci când grijile zilei, stresul şi oboseala îşi pun amprenta posomorâtă pe chipul unei femei?"
Citeste tot articolul
Slăbiţi cu vitamina C!
Stimată redacţie, Aş dori să-mi exprim şi eu, alături de alţi cititori, admiraţia pentru munca pe care o depuneţi şi să vă spun că realizaţi o revistă de milioane! Scopul scrisorii mele este de a vă propune o dietă la rubrica "Clubul dietelor de slăbit".
Citeste tot articolul
Câinele soldatului
"Întâmplările pe care vreau să vi le povestesc s-au petrecut în timpul Primului Război Mondial şi au fost trăite cu adevărat. Eroii povestirii au fost un dezertor şi un câine. Dezertorul - un român fugit din armata austro-ungară, împreună cu alţi şase camarazi, pentru a lupta alături de fraţii români de peste munţi - şi câinele, un dulău de stână, întâlnit de bietul fugar pe drum."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Caut urgent căsuţe primitoare pentru trei pisicuţe - Goldie, Honey şi Cherry, deosebit de frumoase, cuminţi şi nerăbdătoare să fie alintate, iubite şi răsfăţate. Goldie are 4 luni, este vaccinată, deparazitată, foarte lipicioasă, jucăuşă, inteligentă - într-un cuvânt o splendoare de pisicuţă care vă va umple casa de drăgălăşenie."
Citeste tot articolul
Fundaţia "Formula AS" - Încasări luna OCTOMBRIE 2018
Încasări luna OCTOMBRIE 2018
Citeste tot articolul
Cazuri de extremă urgenţă
"Stimată doamnă Sânziana Pop, Condiţiile inumane ale vieţii pe care o duc m-au determinat să vă implor ajutorul. Pe lângă rugăciuni, altceva eu nu am mai ştiut să fac, ca să ies din acest impas, decât să mă adresez dvs. Vă mulţumesc pentru că existaţi, vă mulţumesc că daţi o şansă oamenilor să ceară şi să obţină ajutorul prin intermediul revistei dvs."
Citeste tot articolul
Oastea Marii Uniri
"Chemaţi de Iuliu Maniu, soldaţii români din armata austro-ungară, rătăciţi prin tranşeele primului război mondial, au format, la Viena, "Oastea Marii Uniri"."
Citeste tot articolul
Dezastru în parcurile naţionale din România
"România traversează una dintre cele mai grave crize de mediu înregistrate la nivelul Uniunii Europene. Distrugerile şi exploatările din Parcurile Naţionale şi siturile Natura 2000, au ajuns săptămâna trecută în atenţia oficialilor de la Bruxelles. După perioada de restricţii impusă de guvernul Cioloş, cifrele aduse la lumină de organizaţiile de mediu sunt înfricoşătoare. Câţiva specialişti ne-au explicat cât de gravă este situaţia creată de abuzurile permise şi încurajate de autorităţile din România."
Citeste tot articolul
EMI şi DAN, o poveste de dragoste
"Dintotdeauna a fost un om de acţiune, gata oricând să mişte munţii din loc, mai ales atunci când trebuia să ajute pe cineva drag. În copilărie, cel mai mult iubea aventura. O căuta, o inventa, o făcea să fie cât mai grozavă, cât mai năstruşnică. În dimineţile frumoase de vară, când se trezea primul din casă, înfuleca degrabă o bucată de pâine cu magiun şi-apoi o zbughea nerăbdător în faţa blocului, aşteptând să apară prietenii. Aştepta o oră, două, şi tare mult se perpelea de-atâta nerăbdare."
Citeste tot articolul
STELA DĂNILĂ (TVR MOLDOVA) - "Nu sunt actriţă. Toate ştirile trec prin mine"
"Să ştii că salut cu mare mândrie în fiecare seară românii de pe ambele maluri ale Prutului, pe TVR Moldova şi TVR 3. Mă bucur că zilnic reuşim să oferim telespectatorilor noştri un produs comun de calitate, eliminând astfel graniţele informaţionale dintre noi. În plus, "Telejurnalul" pe care îl prezint e un stil care mi se potriveşte. Pot fi sinceră cu cei care mă privesc, astfel că merg acasă cu inima împăcată."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Pe lângă meseria de nuvelist (povestirile sale, scrise pe când nu se inventase încă termenul şi aşezate apoi cronologic în ediţia de Opere, s-au legat într-un lung roman autoficţional), Radu Cosaşu are, de vreo 65 de ani, şi profesia de gazetar. Şi-a câştigat existenţa întâi ca reporter, apoi ca redactor şi deţinător de rubrici de cinema, de sport, de TV sau pe alte teme la care toată lumea crede că se pricepe dar în care el e chiar competent fiindcă le frecventează de o viaţă din pură pasiune."
Citeste tot articolul
CORNEL CONSTANTINIU - Autograf cu mâini tremurânde dar cu sufletul neclintit
"Păcate vechi de când lumea: nerecunoscători, ne lepădăm de cei pe care i-am adorat, grăbiţi să punem alţi idoli în loc. După ce le dăruim gloria ..."
Citeste tot articolul
Pr. INOCENTIU CÂNDEA din Aţel, jud. Sibiu - "E greu, în ziua de azi, să fii păstor între oameni"
"Cândva, primii români din Aţel, greco-catolici, au ridicat, cu truda lor, din puţinul muncii lor, o bisericuţă. După o vreme, s-a-ntâmplat ca în ea să mai slujească doar pustiul. Românii veniţi ulterior în satul majoritar săsesc au fost îngăduiţi a se statornici pe la margini, pe dealuri. Oameni vrednici şi credincioşi, au durat o altă biserică acolo, sus, pe o culme, dincolo de care se-ntinde şi astăzi, cuminte, pădurea."
Citeste tot articolul
Seducţie şi mister - GEORGIA
"O expediţie arheologică desfăşurată în Dmanisi, în partea de sud a Georgiei, a condus la o descoperire uluitoare, care a dat peste cap teoriile referitoare la apariţia primilor oameni. În 1999, respectiv 2002, cercetătorii au deshumat două cranii de Homo Erectus, hominid preistoric datând din Pleistocen. Situl arheologic a fost datat cu ajutorul stratului de lavă bazaltică din proximitate, ca fiind vechi de 1,8 milioane de ani."
Citeste tot articolul
Cămeşa ciumii şi alte întâmplări cu iele şi priculici
"Nicăieri, pe teritoriul judeţului Hunedoara, credinţele străvechi în făpturi "de pe ceea lume" nu sunt mai vii ca în Platoul Luncanilor, locul de trecere spre cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Doar aici, într-o neobişnuită armonie, trăiesc alături două lumi: cea pământeană, a oamenilor locului, şi o alta, nepământeană, a unor fiinţe imateriale."
Citeste tot articolul