Îmi aduc aminte de un tinichigiu amărât care ne-a reparat acoperişul şi burlanele casei din Bucureşti. Avea doi copii studenţi pe care spunea că îi învăţase de mici să muncească şi să ştie legea vieţii: "Capul plecat sabia nu-l taie". M-a surprins această afirmaţie de acceptare necondiţionată a realităţii. De ce să stăm cu capul plecat? Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume. Ce doresc eu României este intrarea în normalitate, înscrierea pe drumul adevărului, pe drumul speranţelor noastre de mai bine, pe drumul care să ducă la acea Românie pe care o visăm. Copiii noştri merită o altă Românie, să luptăm pentru viitorul lor, pentru memoria celor ce au plătit cu viaţa în speranţa că istoria se va scrie altfel în România.
Şi pentru că suntem în anul Centenarului Marii Uniri, e momentul să fim mândri şi să spunem că Marea Unire este legată şi de monarhii ei patrioţi, de Regele Ferdinand, de Regina Maria. După părerea mea, Regina Maria ar merita o statuie undeva în Bucureşti şi în alte oraşe, pentru că a iubit ţara cu patimă şi devotament. Deşi englezoaică la origine, căsătorită cu un german, ajunsă pe tronul României, a devenit o adevărată româncă. Prin grijă, curaj şi dedicare, Regina Maria a pus România Mare pe harta Europei şi a lumii. De-a lungul vieţii, a urmărit mereu interesele naţionale ale României, a fost o neînfricată luptătoare a Patriei adoptive şi a poporului român.
Iată ce minunat testament a lăsat Regina Maria naţiunii române: "Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară, pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută". Nu merită ca în acest an, al Centenarului Marii Uniri, să-i onorăm personalitatea? Mă doare ceea ce se întâmplă acum cu ţara mea, se spune că dacă la conducerea unui popor vin oameni fără credinţă, fără iubire de neam, acel popor va fi pierdut, vor veni alte neamuri peste el. Nu aş vrea să fie şi cazul neamului meu. Cred însă că este timpul şi datoria noastră să refacem ceea ce au pus în operă românii, în ziua de graţie de la 1 Decembrie, a anului 1918. Astăzi, ne e greu să privim cu încredere spre viitor. Temeliile ţării se zdruncină prin fiecare decizie politică, iar recunoaşterea unor eroi sau a unor modele este din ce în ce mai dificilă. Cu toţii ne dorim astăzi, asemenea regelui Ferdinand I: "Să trăiască România mare, puternică şi unită".
DORINA CORNELIA ALDEA,
Vancouver - Canada