- E colega noastră de redacţie, Delia. De când s-a luptat cu o boală nemiloasă, şi-a trecut pe lista pasiunilor un şir întreg de terapii complementare, fără de care poate n-ar fi ieşit biruitoare. Între ele, la loc de frunte se află terapia florală Bach, de mare ajutor în tratarea depresiilor. Bolile nu vin singure, ci însoţite de stări sufleteşti pierzătoare. Îndepărtarea lor este fundamentală în lupta pentru sănătate -
"M-am îndrăgostit pe loc de terapia florală Bach"
- Delia, vorbeşti cu multă însufleţire despre terapia cu esenţe florale Bach. Ai apelat la ea şi te-au ajutat rezultatele obţinute?
- Am ajuns să practic terapia florală Bach în 2013, la un an şi jumătate de când o născusem pe fetiţa mea, când, întâmplător, la duş, am descoperit un nodul în sânul drept. Ştii ce peripeţii au urmat, pentru că mi-am scris în revistă povestea vindecării de cancer de sân... Dacă anul 2014 a fost medical şi 2015 a fost spiritual, 2016 a fost un an al revelaţiilor, al aflării răspunsurilor, în care au început să se lege multe informaţii din experienţele pe care le-am trăit. 2016 a fost, de fapt, anul în care m-am vindecat, şi o spun cu infinită recunoştinţă! A fost o poveste de viaţă ca un film cu happy-end, din care încă trag învăţăminte şi încerc să le ofer şi altora daruri din învăţătura trăită de mine. În ultimii ani m-am apropiat de naturopatie (noroc că lucrez la "Formula AS" şi am acces la atâtea terapii naturale din surse atent verificate!), m-am hrănit vegetarian şi am învăţat să mă rog, fără să fiu un cerşetor neputincios în faţa divinităţii. Nu m-am temut nicio clipă. Şi nici nu m-am îndoit, probabil că asta mi-a dat putere. Dar ştiam că pierdusem contactul cu mine însămi şi cu Dumnezeu şi trebuia să revin pe calea cea bună. Am adoptat un stil de viaţă sănătos, am probat biofeedback-ul, osteopatia, terapia cranio-sacrală, am urmat tehnici EFT de eliberare emoţională, am făcut acupunctură, Qi Gong, armonizare, echilibrare şi vindecare energetică prin lucru pe chakre. Am studiat psiho-oncologia şi cristaloterapia şi astfel am ajuns la Terapia Florală Bach, de care m-am îndrăgostit instantaneu. Parcă am revenit acasă. Viaţa e o călătorie minunată, presărată cu daruri divine, pe care învăţ zi de zi să le recunosc şi să le împărtăşesc cu cei din jur.
- Există sute de terapii naturale, toate bine fundamentate ştiinţific. Cum m-ai putea convinge să aleg Terapia Bach, dacă aş avea o problemă de suflet? Dă-mi câteva argumente care s-o scoată din anonimat!
- Dr. Bach, creatorul terapiei cu flori, spunea aşa: "Boala este o măsură corectivă, deloc revanşardă sau crudă, adoptată de sufletul nostru pentru a scoate în evidenţă erorile în care persistăm, cu scopul de a ne împiedica să comitem greşeli şi mai mari ori să ne facem şi mai mult rău, şi să ne aducă blând, înapoi, pe calea adevărului şi a luminii, cale de la care n-ar fi trebuit deloc să ne abatem".
Diagnoza în terapia florală Bach nu se bazează pe stările fizice, somatice, ci are în centru dizarmonia sufletului, stările negative cu care te confrunţi atunci când nu eşti în rezonanţă cu legile divine. Ei bine, remediile florale acţionează direct asupra sufletului, aducând ceva acolo unde lipseşte. Din acest motiv, ele sunt inofensive, nu au efecte adverse, nu interferează în mod periculos cu alte medicamente, nu dau dependenţă şi administrarea nu poate fi supradozată accidental.
Remediile florale Bach ne susţin să ne dăm voie să sperăm că vindecarea e posibilă. De exemplu, dacă ai o personalitate pesimistă şi gândeşti mereu că nu vei reuşi, că n-are sens să mai încerci sau să mai speri pentru că oricum vei da greş, remediile te ajută să-ţi schimbi perspectiva, să ai curajul să nădăjduieşti. Îţi redau speranţa şi încrederea în tine. Remediile florale pur şi simplu funcţionează, aduc armonie într-o viaţă dezechilibrată, ne susţin pe calea pe care am ales-o în viaţă. Remediile ne ajută să dăm la o parte hăţişul de gânduri în care ne-nvârtim, adesea, ca-ntr-un vârtej, să ieşim din tiparul repetitiv care întreţine starea depresivă, anxietatea, tristeţea, nemulţumirea de sine, deznădejdea... Ne ajută să ne apropiem de propriul nostru suflet, să ne conectăm la emoţiile noastre profunde - să le vedem, să le acceptăm, să le înţelegem. Ne ajută să fim mai hotărâţi, mai perseverenţi şi să putem face paşii necesari spre însănătoşire.
"Sunt tot atâtea depresii câţi oameni pe pământ"
- A venit partea urâtă a toamnei. E întuneric şi frig, perioada din an în care tristeţi mai vechi sau mai noi se transformă-n depresii adânci. Ne poate ajuta terapia Bach să ne uşurăm sufletul de poveri?
- Într-adevăr, noiembrie a venit cu vânt aspru, cu zile scurte şi ploioase, cu nopţi lungi şi din ce în ce mai reci, care contribuie într-o măsură considerabilă la schimbarea stării de spirit, iar depresia se insinuează treptat. Paradoxal, când avem probleme emoţionale, mentale sau sufleteşti, tratăm lucrurile superficial; n-avem răbdare şi căutăm soluţia în exterior, în loc să ne explorăm interiorul, aşteptăm un miracol care să ne vindece...
Se spune că sunt atâtea tipuri de depresie câţi oameni există pe pământ. Asta înseamnă că nu există boală, ci bolnavi. Totuşi, sunt câteva moduri tipice în care se exprimă stările depresive. Una dintre caracteristicile depresiilor este autoînvinovăţirea şi stima de sine scăzută. Depresia este autodistructivă, cum la fel sunt şi aceste atitudini, care nu fac altceva decât să ne târască mintea într-o negură fără speranţă de scăpare. Remediile florale Bach ajută foarte mult în tratarea depresiei, pentru că au puterea să elimine gândurile şi emoţiile autodistructive.
Remediul Pine (flori de pin), de exemplu, uşurează sufletul în stările de autoînvinovăţire.
Remediul Sweet Chestnut (flori de castan dulce) ajută în situaţii în care omul se simte copleşit de disperare, când ştie că a făcut tot ce a putut ca să evite să ajungă la fundul butoiului, dar acum nu mai vede altă cale de ieşire.
Remediul Star of Bethlehem ajută în situaţii traumatizante, de şoc, când omului îi vine greu să înţeleagă ceea ce s-a întâmplat (spre exemplu, refuză să accepte moartea unei persoane dragi), se simte paralizat, împietrit, şi nu poate vărsa nici măcar o lacrimă. Şi remediul Rock Rose ajută la spargerea barierei propriei inflexibilităţi, ajutând persoana afectată de şoc să vadă şi să accepte situaţia în care se află.
Remediul Willow (flori de salcie) acoperă depresia şi stările de nelinişte ale celor care suferă din cauza unei nedreptăţi. Oamenii care se simt nedreptăţiţi se amărăsc încontinuu şi devin, în timp, complet incapabili să mai vadă partea bună a vieţii.
Remediul Mustard (flori de muştar) este foarte bun pentru episoadele depresive subite, care par să răsară de nicăieri, fără un motiv anume - stări impredictibile, în care se trece uşor de la o stare morocănoasă la bună-dispoziţie şi invers.
Remediul Gorse (flori de grozamă) este foarte util în stările cronice de descurajare, în care omul se simte total lipsit de speranţă şi de motivaţia de a mai încerca să facă ori să schimbe ceva; când crede că "nu mai e nimic de făcut". Deznădejdea este cel mai adesea acompaniată de apatie, de amărăciune, omul nu mai doreşte să se trateze, uneori nici măcar să mai trăiască. Ei bine, acest remediu trezeşte motivaţia de a trăi.
Remediul Honeysuckle (flori de caprifoi) este minunat pentru cei ancoraţi în trecut, copleşiţi de nostalgie, care nu încetează să deplângă "ce-au avut şi ce-au pierdut", lucru care îi face incapabili să privească în viitor şi cu atât mai puţin să se ancoreze în prezent.
Remediul Olive (flori de măslin) este util pentru echilibrarea stărilor de extenuare emoţională şi mentală. O persoană extenuată fizic, mental şi emoţional devine amorţită, absentă, lipsită de iniţiativă şi motivaţie, stare care duce foarte uşor la depresie. Remediul are capacitatea de revitalizare rapidă, îl face pe om conştient de nevoia de odihnă, de somn. Este excelent mai ales pentru eliminarea insomniei cauzate de extenuare.
"Calea schimbărilor profunde"
- În ce constă, concret, terapia?
- Remediile florale Bach ne deschid calea schimbărilor profunde. Terapia funcţionează în timp şi vine cu daruri minunate, pentru că îţi dezvăluie calităţile sufletului, dar pentru asta e nevoie să te aşezi mai întâi în inima ta, să te îngădui, să-ţi asculţi sufletul şi să-ţi accepţi inclusiv stările negative, ca tristeţea sau depresia, pentru că din fiecare experienţă ai numai de învăţat. Doar însuşindu-ţi învăţătura cu care vine fiecare experienţă a vieţii tale poţi să treci mai departe. Cu voinţă, disciplină şi determinare putem realiza absolut orice ne propunem!
Esenţele florale sunt foarte uşor de folosit. Dar mai întâi trebuie consultat un practician specializat în terapia florală Bach, care, pe baza stărilor emoţionale resimţite, te ajută să-ţi afli cauzele depresiei, apoi stabileşte combinaţia şi durata de administrare a remediilor. Dacă se recomandă un singur remediu, se pun două picături din esenţa respectivă într-o băutură, la alegere. Pentru stările depresive cu origini multiple, care diferă în intensitate şi manifestare, se folosesc combinaţii de remedii florale. Când se impune folosirea mai multor esenţe, se pun câte două picături din fiecare remediu într-o sticluţă, apoi se adaugă apă plată şi 5 ml de brandy, pentru conservare. Se închide sticluţa, se agită înainte de utilizare şi se iau câte patru picături, de patru ori pe zi, până la terminarea dozei.
La folosirea Rescue Remedy (remedii care ajută imediat, în situaţiile de criză) se pun patru picături în paharul cu apă, deoarece acesta este un remediu combinat. Se poate utiliza şi esenţă nediluată, direct din sticluţa originală: se pun două picături direct pe limbă şi se repetă picurarea, la nevoie. În cazuri acute, până la ameliorarea stărilor intens deranjante, remediile se pot administra de mai mult de patru ori pe zi.
"Acceptă confruntarea cu răul"
- Oricine poate urma terapia florală Bach?
- Terapia Bach este indicată tuturor vârstelor, inclusiv femeilor gravide şi bebeluşilor, amplificând efectele benefice ale altor tratamente, inclusiv cele alopate. Cei care au interdicţie totală la alcool pot opta pentru remedii preparate cu glicerină sau pentru alte modalităţi de administrare.
- Cât timp ar trebui urmată terapia pentru rezultate de durată?
- Dr. Edward Bach spunea: "Tratează persoana, şi nu boala de care aceasta suferă!". Cum tratamentul este personalizat, şi reacţiile individuale la remedii sunt diferite, implicit şi durata de administrare a remediilor poate fi variabilă.
- Odată alungată depresia, există şanse să reapară?
- Până nu înveţi lecţia pe care depresia a venit să ţi-o arate, n-o poţi ocoli decât prin "tehnica struţului": fugind sau ascunzându-ţi "mizeria" sub covor! Însă psihologia te învaţă că e mai bine să-ţi afli rădăcina "răului" din tine, să te confrunţi cu propriile limite şi neputinţe, altfel nu poţi să mergi mai departe!
- Se pot "îmblânzi" şi alte probleme sufleteşti cu ajutorul esenţelor florale? Acoperă acestea emoţiile negative ale secolului XXI?
- Stările emoţionale sunt aceleaşi de sute de ani. Chiar dacă factorii de stres s-au modificat şi s-au amplificat, reacţiile emoţionale sunt aceleaşi: ură, tristeţe, nefericire, lipsă de încredere în sine, nesiguranţă, timiditate, dorinţă de răzbunare, lăcomie, anxietate etc. Fiecare fiinţă umană e unică şi are propriul tablou emoţional, care se descoperă în momentul evaluării. Noroc că Dumnezeu, în bunătatea Lui, a lăsat câte o plantă de leac pentru fiecare suferinţă! Şi în cazul terapiei Bach, există remedii pentru fiecare dintre aceste probleme. Le putem folosi atât pentru echilibrarea stărilor emoţionale de zi cu zi, cât şi pentru rezolvarea unor probleme cu rădăcini mai vechi în trecut. Obiceiuri nesănătoase ori dependenţe de care dorim să scăpăm, tristeţe, teamă, indecizie, neîncredere, însingurare ori
traume emoţionale - toate îşi găsesc leacul în esenţele florale Bach. Desigur, pentru o eficienţă sporită, se pot folosi şi alte terapii (homeopatie, fitoterapie, gemoterapie sau suplimente alimentare), în funcţie de caz.
Remediile Bach ne corectează blând stările emoţionale pe care le trăim zi de zi, emoţii care ne influenţează comportamentul şi relaţiile cu ceilalţi. Terapia vizează restabilirea echilibrului psiho-emoţional pe care ni-l dorim cu toţii, ca să trăim în armonie cu tot ce ne înconjoară şi să fim sănătoşi. Iubesc această terapie pentru simplitatea ei, pentru uşurinţa cu care se administrează şi pentru rezultatele remarcabile pe care oamenii le obţin. S-au ridicat multe întrebări pe tema simplităţii unor soluţii naturale: "Cum e posibil ca numai două picături dintr-un remediu obţinut din plante să facă atât de multe?". Trebuie doar să acceptăm faptul că natura ne-a dăruit multiple mijloace de vindecare fizică şi emoţională, să avem încredere în inteligenţa Mamei Pământ!