Corpul se şubrezeşte, dar spiritul se emancipează
În prezent, şansele de a ţine sub control modul cum îmbătrânim sunt mai mari decât au fost vreodată. În comparaţie cu bunicii noştri, noi trăim cu zece ani mai mult, suntem în medie mai instruiţi, mai sănătoşi şi ne putem lăuda cu o condiţie fizică mai bună. Totodată, suntem mai bogaţi - dacă nu în bani, cel puţin în posibilităţile pe care încă ni le oferă viaţa. În mod bizar, în anii când podoaba capilară le încărunţeşte (sau le dispare complet), mulţi oameni sunt cuprinşi de o poftă de viaţă neobişnuit de intensă. Este tocmai contrariul clasicei imagini a pensionarului resemnat şi apatic (care continuă să circule totuşi, în pofida faptului că şi-a pierdut valabilitatea deja de vreo trei decenii). Cum se explică fenomenul? Obiectiv, corpul se şubrezeşte, dar spiritul se distanţează cumva de el şi se emancipează, devenind principala noastră sursă de fericire. Şi chiar dacă nu mai au sănătatea robustă din tinereţe, observăm că majoritatea celor din jurul nostru se declară mai mulţumiţi la 57 de ani decât erau la 17 sau 27. Ei tezaurizează un câştig de pe urma trecerii timpului, ceva ce le întreţine sentimentul de fericire.
Desigur, dincolo de 45 de ani, fiecare întâmpină dificultăţi mai mari sau mai mici. Poate că apar, pe neaşteptate, primele boli grave, care îi lovesc pe prietenii apropiaţi. Poate că propriul corp dă semne de oboseală: o durere de spate sau de genunchi, înrăutăţirea vederii. Este firesc ca neputinţele fizice să ia amploare, odată cu înaintarea în vârstă. De exemplu, statisticile medicale ne informează că trei sferturi dintre persoanele de peste 65 de ani suferă de două sau mai multe afecţiuni cronice.
Curba "U"
Cu toate acestea, vicisitudinile vieţii şi neplăcerile provocate de boală nu ne mai zguduie sufleteşte tot atât de dramatic ca între 40 şi 50 de ani. Potrivit unui studiu realizat de gerontologii germani, aproximativ două treimi dintre seniorii cu vârste cuprinse între 65 şi 85 de ani sunt pe deplin mulţumiţi. Vi se pare paradoxal? Cercetătorii folosesc un termen consacrat pentru a denumi această situaţie: "paradoxul fericirii". Şi ne ajută să-i înţelegem semnificaţia: "Înrăutăţirea obiectivă a calităţii vieţii nu se răsfrânge asupra evaluării ei subiective de către persoana în cauză, respectiv a atitudinii sale faţă de viaţă. Pe măsură ce îmbătrânim, integritatea fizică trece pe un plan secund, iar locul ei este luat de un sentiment de mulţumire."
Psihologii olandezi au întrebat 1.340 de conaţionali, între 18 şi 87 de ani, dacă sunt sau nu mulţumiţi de viaţa lor. Răspunsurile confirmă faimoasa "curbă în formă de U" a satisfacţiei emoţionale, actualmente acceptată de specialiştii din întreaga lume. Ea rezultă din aşezarea gradului de satisfacţie subiectivă în raport cu vârsta: tinerii sunt fericiţi, însă atunci când ajung la vârsta mijlocie, muţumirea lor înregistrează de regulă o prăbuşire evidentă. Este perioada în care excesul de îndatoriri profesionale, familiale şi de cuplu se află într-un contrast abrupt faţă de speranţele adesea nerealiste legate de propria existenţă. În medie, cam între 45 şi 49 de ani, sentimentul nostru de fericire coboară la nivelul său cel mai de jos. Porţiunea inferioară a curbei echivalează cu o "vale a plângerii". Însă apoi ea continuă cu "jumătatea mai bună": curba se înalţă din nou.
Lucrul cel mai interesant este că însăşi înaintarea în vârstă constituie unul dintre principalii factori ce determină creşterea satisfacţiei la o vârstă înaintată. Dacă reuşim să traversăm "valea plângerii", fără a cădea victimă unor accidente majore, după aceea mulţumirea sporeşte de la sine. Cert este faptul că îşi regăsesc mulţumirea în a doua jumătate a vieţii mai ales acei oameni a căror existenţă are un scop.
Bărbaţi şi femei care au ce oferi şi care cred în ceva. Pe care îi satisfac relaţiile lor, credinţa purtată în suflet, prezenţa unui sens în propriile fapte, recunoştinţa pentru ceea ce primesc şi prilejul de a transmite celor ce vin după ei cunoştinţele acumulate de-a lungul vieţii. O importantă sursă de energie o reprezintă comuniunea cu natura. Să adăugăm că nu toată lumea parcurge curba în formă de U cu aceeaşi viteză. Uneori, intervin în evoluţia normală evenimente care accelerează procesele de creştere lăuntrică, ducând la o maturizare mai rapidă.
Redeşteptarea bucuriei de a trăi după vârsta de 50 de ani este în fond destul de ciudată, dacă avem în vedere unele lucruri care se petrec inevitabil în această etapă a existenţei noastre, ca de pildă, restrângerea contactelor sociale sau diminuarea capacităţii de a reacţiona la provocări exterioare. Aşadar, obiectiv ar trebui să ne simţim frustraţi, însă noi nu percepem sau nu evaluăm astfel situaţia. De ce? Fiindcă, de multe ori, vârstnicii sunt capabili să gestioneze mai bine decât tinerii împrejurările potrivnice. I-au întărit feluritele experienţe trăite ani de-a rândul, ei îmbinând acum înţelepciunea cu pragmatismul. Mulţi îşi spun cu seninătate: "Totul e bine." Sau: "Mă simt sănătos - în ciuda neputinţelor mele." Sau: "Am învăţat să convieţuiesc cu suferinţa şi să nu-i permit să mă tulbure."
După 50-60 de ani, este obligatoriu ca mişcarea să devină un element central în viaţa noastră
Pentru a menţine acest echilibru, este necesar să fim activi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă minimum două ore şi jumătate de mişcare pe săptămână. Un imperativ moderat. Totuşi, investiţia de timp va trebui să crească proporţional cu vârsta. Până la 50-60 de ani, o putem privi ca pe o preocupare secundară, însă după aceea este obligatoriu ca mişcarea să devină un element central în viaţa noastră. Forţă, rezistenţă, coordonare şi flexibilitate - numai antrenând în întregime acest pachet de întreţinere a aptitudinilor motorii vom păstra nealterată funcţionalitatea corpului nostru.
Totodată, activitatea fizică face să crească şi forţa interioară. Vârstnicii se deprind să nu se mai streseze din pricina unor inconveniente mărunte. Numeroase neplăceri, care odinioară li se păreau insuportabile, îşi pierd din proporţii şi însemnătate, pe măsura trecerii timpului. Încercând să descifreze resorturile acestor transformări, neurologii au constatat că, odată cu înaintarea în vârstă, creierul începe să dezvolte un anumit mecanism de reglare, ce permite persoanei respective să-şi păstreze calmul atunci când se confruntă cu o dezamăgire. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Clinica universitară Hamburg-Eppendorf, în urma unui experiment în cadrul căruia reacţiile participanţilor la un joc de noroc au fost înregistrate cu ajutorul tomografului.
De asemenea, o bătrâneţe împlinită presupune mai ales legături umane. Este ca şi cum în viaţa noastră s-ar închide un cerc: mai întâi ne îndreptăm către exterior, simţim nevoia de a primi recunoaştere din partea celorlalţi, aspirăm la carieră şi prestigiu, însă pe măsură ce îmbătrânim ne întoarcem la fundamentele vieţii, la ceea ce contează cu adevărat. Descoperim fericirea în forma ei lipsită de spectaculos, dar cu atât mai profundă, în ceea ce constituie, de fapt, esenţa lucrurilor: în relaţii bazate pe încredere deplină cu oameni care sunt importanţi pentru noi şi în contactul permanent cu natura.
Credinţa şi spiritualitatea au fost şi ele identificate de cercetători ca factori esenţiali, care contribuie la fericirea din amurgul vieţii. Cei ce văd un sens superior în tot ce li se întâmplă şi încearcă să acţioneze în acord cu el duc un trai mai armonios, au o deschidere altruistă faţă de semeni, astfel provocând din partea lor un răspuns similar. Şi găsesc în ei suficientă putere pentru a transmite senini ştafeta generaţiei următoare, cea căreia îi revine misiunea de a construi viitorul.