De piatră să fii, şi nu poţi rezista meselor de Crăciun şi de Anul Nou, gata să se scufunde, precum Titanicul, de mulţimea bunătăţilor întinse pe ele. Plus băuturile! Cel mai afectat este, fireşte, stomacul, care se supără şi reacţionează adesea violent, antrenând întregul sistem digestiv. Greaţă, vomă, diaree, constipaţie, balonare, dureri, gust amar, migrenă, ameţeli - sunt doar câteva dintre urmările exagerărilor culinare cărora le cădem victime. Din fericire, ele nu sunt întotdeauna motive de îngrijorare şi pot fi tratate uşor cu remedii naturale.
Beţi apă suficientă
Pentru cei cu probleme digestive, este important să rămână hidrataţi. Deshidratarea poate creşte probabilitatea unei digestii defectuoase. Organismul are nevoie de apă pentru a digera şi absorbi substanţele nutritive din alimente şi băuturi. De asemenea, vărsăturile şi diareea pot duce la deshidratare foarte repede, astfel încât persoanele care suferă de aceste simptome trebuie să înlocuiască apa pierdută.
În general, medicii recomandă:
* femeile ar trebui să bea aproximativ 2,7 litri de apă pe zi
* bărbaţii ar trebui să bea aproximativ 3,7 litri de apă pe zi
Aproximativ 20% din aceste cantităţi vor veni din mâncare, restul vin din băuturi: apă plată sau minerală, ceaiuri din plante, cafea, sucuri. Pentru majoritatea oamenilor, o cifră ideală este de 8 pahare de apă pe zi. Copiii mici au nevoie de ceva mai puţină apă decât adulţii.
Evitaţi poziţia orizontală
Când corpul este poziţionat orizontal, acidul din stomac este mai probabil să se mişte în sus, ceea ce poate intensifica arsurile la stomac.
Persoanele cu arsuri la stomac ar trebui să evite să stea întinse în pat sau să meargă la culcare după câteva ore, până trece criza. Cine vrea totuşi să se întindă ar trebui să-şi ridice capul, gâtul şi pieptul cu perne, în mod ideal la un unghi de 30 de grade.
Aplicaţi căldură
Căldura relaxează muşchii tensionaţi şi facilitează digestia, aşa că o baie caldă poate ajuta la ameliorarea simptomelor unei indigestii. Ar putea fi de asemenea de folos să se aplice o pungă cu apă caldă (se găseşte în magazinele cu electrocasnice) sau o sticlă cu apă caldă, în zona dureroasă, la nivelul stomacului sau al abdomenului, timp de 20 de minute sau până se răceşte.
Dietă specială
Medicii recomandă o dietă specială persoanelor cu diaree. Ea este compusă din banane (bine coapte), orez fiert, simplu, pâine prăjită, sos de mere (mere tăiate bucăţi şi fierte în foarte puţină apă, date prin blender şi amestecate în apa în care au fiert). Aceste alimente pot scădea numărul de scaune, ajută la refacerea mucoaselor intestinale şi stomacale iritate.
Opriţi fumatul şi consumul de alcool
Fumatul poate irita gâtul, crescând probabilitatea unui stomac deranjat. În cazul în care persoana a vărsat, fumatul poate agresa ulterior ţesutul deja iritat de acizii gastrici. De asemenea, fiind toxic, alcoolul este greu de digerat şi poate provoca leziuni ale ficatului şi mucoasei stomacale. Persoanele cu afecţiuni digestive trebuie să evite să fumeze şi să bea alcool până se simt mai bine.
Prietenii digestiei
Pe prietenii digestiei îi găsiţi pe rafturile magazinelor naturiste, plafarurilor, supermarketurilor şi vă ajută să reglementaţi micile probleme în cel mai eficient, natural şi sănătos mod.
Muşeţelul
Uleiurile volatile conţinute de muşeţel relaxează, dezinfectează şi dezinflamează. Este un remediu apreciat încă din antichitate pentru diverse probleme de digestie, cum ar fi spasme şi colici intestinale, diaree, gastrită, enterocolită. Muşeţelul poate calma şi ameliora greaţa, durerea şi disconfortul abdominal. De asemenea, este protector şi regenerant al ficatului.
Utilizare: Muşeţelul sub formă de infuzie este cea mai eficientă opţiune pentru a calma rapid o tulburare digestivă. Adăugaţi o lingură cu flori de muşeţel la o cană cu apă clocotită. Lăsaţi la infuzat 5 minute, apoi strecuraţi. Se beau 3 căni pe zi.
Muşeţelul este binefăcător şi sub formă de tinctură sau ulei.
Menta
Menta este un redutabil antiinflamator, dezinfectant hepatic, biliar şi intestinal, şi are darul de a potoli vărsăturile, greaţa, balonarea, diareea.
Utilizare: o lingură cu frunze de mentă proaspătă sau uscată se opăreşte cu o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară. Beţi 3 căni pe zi. Menta este eficientă şi sub formă de ulei esenţial sau tinctură.
Ghimbirul
Proprietăţile sale ajută la reducerea balonării şi a simptomelor de greaţă, vărsături, diaree.
Utilizare: Adăugaţi o lingură cu ghimbir ras, într-o cană cu apă pusă pe foc. Lăsaţi să fiarbă 3 minute, apoi să stea 5 minute. Strecuraţi şi adăugaţi o linguriţă cu miere. Beţi ceaiul înainte să se răcească. Se bea câte o cană înainte de mese.
Mestecaţi câteva bucăţele de ghimbir proaspăt, între mese, sau luaţi de trei ori pe zi câte o jumătate de linguriţă cu pulbere de ghimbir uscat. Ghimbirul este disponibil şi sub formă de tinctură sau extract.
Coriandrul
Este un remediu pentru tulburări digestive, folosit şi apreciat pe scară largă în ţările arabe, din vechime şi până azi. Efectele antispastice şi carminative, de stimulare a secreţiilor gastro-intestinale, ale seminţelor de coriandru ajută la vindecarea unui stomac deranjat şi facilitează digestia, combat balonarea şi chiar durerile abdominale.
Utilizare: Adăugaţi o linguriţă cu seminţe de coriandru măcinate într-o cană cu apă care fierbe, stingeţi focul şi lăsaţi la infuzat 5 minute. Strecuraţi şi adăugaţi miere. Se beau 2-3 căni pe zi, după mesele principale.
Coriandrul se foloseşte cu succes şi sub formă de tinctură sau ulei esenţial.
Cuişoarele
Conţin substanţe care pot ajuta la reducerea balonării şi la creşterea secreţiilor gastrice. Cuişoarele pot combate greaţa, vărsăturile, diareea, indigestia, arsurile la stomac.
Utilizare: consumaţi două-trei cuişoare măcinate, amestecate cu o linguriţă cu miere, seara, înainte de culcare.
O altă reţetă eficientă este infuzia preparată din una-două cuişoare pisate, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită; se lasă acoperit 5 minute, se strecoară şi se bea câte o cană, înainte sau după mese, de 2 ori pe zi.
Orezul
Poate uşura durerea şi crampele şi poate calma şi reface mucoasele digestive. De asemenea, este de ajutor prin efectul său de normalizare a scaunului şi prin puterea sa de a absorbi toxinele.
Utilizare: În caz de vărsături sau dureri de stomac, mâncaţi, încet, o jumătate de cană cu orez simplu, bine fiert, fără adaos de grăsimi sau condimente, doar cu un praf de sare. Cel mai bine este să aşteptaţi până la cel puţin câteva ore după ultimul episod de vărsături. Continuaţi să consumaţi de două ori pe zi câte o cană cu orez fiert, până la dispariţia simptomelor.