Evenimentul a fost organizat de "Community Center of Sacramento", în colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Sărbătoarea Centenarului Unirii de la Sacramento s-a bucurat din plin de graţiile mamei natură. A fost o zi superbă de toamnă, în care vara încă îşi mai cerea drepturile. La loc de frunte, trebuie spus că şi anul acesta, sufletul evenimentului a fost Abigaila Budac, care pe lângă munca titanică pe care o implică organizarea unui asemenea eveniment, şi-a "etalat" şi minunata sa voce, prin melodii din muzică populară şi muzică uşoară. Ruxandra Vidu, Katica Got şi Boris Budac au fost "locotenenţii" săi de nădejde, care au format o echipă bine sudată, făcând din această manifestare pur românească un eveniment reuşit. În secolul pe care-l trăim, entuziasmul nu ne dă afară din casă, şi de aceea, când întâlnim oameni dispuşi să ne facă gratuit bucurie, e bine să le rostim numele.
Cu această ocazie, mii de participanţi români, dar şi alte etnii din Statele Unite, au cântat, au dansat şi au mâncat... româneşte. Pentru mai bine de 7 ore, ei s-au simţit ca acasă, în atmosfera intimă a festivalului. S-au lăsat cuceriţi de muzică, de dansuri, dar şi de bunătăţile culinare, printre care aş aminti nelipsiţii mititei, sarmale, cârnaţi cu varză şi mămăliguţă, precum şi dulciuri tradiţionale "de casă", cozonac, plăcinte moldoveneşti cu brânză, delicatese foarte apreciate de românii, dar şi de americanii prezenţi la festival, care au avut numai cuvinte de laudă la adresa produselor culinare româneşti.
Programul artistic a avut ca invitaţi artişti cunoscuţi din România, dar şi artişti români locali, stabiliţi în SUA. Trubadurul veşnic îndrăgostit, Gheorghe Gheorghiu, a bucurat inimile românilor nostalgici cu melodiile sale de suflet. Cu multe aplauze au fost răsplătiţi şi membrii Ansamblului artistic profesionist "Crişana" din Oradea, avându-l ca solist pe Leontin Ciucur, alături de Ghiţă Berinde, solist de muzică populară de la ansamblul "Stelele Banatului" şi Mircea Pelea, nepotul lui Amza Pelea. A fost de faţă şi o delegaţie de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, alături de Secretara de Stat, Lilla Boglarka Debelka, Consulul General de la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, Scott Alvord, din partea Consiliului Primăriei oraşului Roseville, alături de artiştii locali - Augustin Lazăr, Estera Bercea, Viorica Onuţ, Abigail Budac, Boris Budac.
La final de festival, cei cu inima română şi-au dat mână cu mână şi au încins o mare horă frăţească, o horă a unirii, care a aprins nostalgia în sufletele românilor aflaţi departe de ţară, dar care nu şi-au uitat rădăcinile şi obiceiurile tradiţionale româneşti.
Festivalul românesc de la Sacramento - o adevărată oază de românism autentic, şi-a închis porţile la orele 19:00, când cortina s-a lăsat în sincron cu apusul soarelui. Cu siguranţă că entuziaştii participanţi vor reveni şi pentru ediţia a XIX-a, care se va desfăşura anul viitor, în septembrie.