Un stat pe cale de a fi confiscat
Acum o sută de ani, în 1917, România, încă tânără, se afla într-o primejdie mortală. Trădată de Rusia (aflată în plină revoluţie), pe jumătate ocupată, fără legături cu aliaţii săi vestici, ea era la mila Puterilor Centrale. Germania şi Austro-Ungaria ezitau între a o înghiţi cu totul - cedând unele bucăţi din trupul ei şi sateliţilor lor balcanici - sau a o "cuminţi”, schimbându-i dinastia şi controlându-i resursele. Pentru România, anul 1917 a fost un an negru.
Citeste tot articolul
Săptămâna 19-25 ianuarie
Vineri, micul benefic Venus intră în Vărsător, urmată la numai o zi de Soare. Înseamnă că timpul petrecut cu prietenii în weekend poate fi deosebit de plăcut. Suntem preocupaţi, la modul serios, de lucruri serioase. Problemele profesionale sunt pe primul loc, conjuncţia dintre Mercur şi Saturn ne permite să negociem contracte favorabile, cu toate clauzele bine puse la punct.
Citeste tot articolul
UDMR şi Centenarul României
Nici nu a început bine "Anul Centenarului”, nu s-a bifat măcar vreun eveniment mai acătării organizat de autorităţile române pentru serbarea Marii Uniri, iar ceea ce era de aşteptat că se va întâmpla s-a întâmplat: UDMR şi celelalte partide maghiare au luat prim-planul evenimentelor cu propria lor agendă pentru 2018.
Citeste tot articolul
Aurul de la Rovina, un pariu greşit
Potrivit datelor tehnice, dintr-o tonă de telefoane mobile vechi se pot scoate circa 280 de grame de aur, 10 grame de platină şi 140 de kilograme de cupru. Din telefoanele aruncate la gunoi în ţara noastră s-ar scoate mai mult aur decât există la Roşia Montană!
Citeste tot articolul
Prof. Dr. MIRCEA COŞEA - "2018 ar putea accentua poziţia periferică a României în ierarhia europeană"
"Politica românească este imprevizibilă, deci orice se poate întâmpla, dar nu cred că se va repeta episodul Grindeanu. Riscul ar fi prea mare, deoarece Preşedintele ţării ar putea nominaliza un prim ministru independent (tehnocrat) sau din rândul opoziţiei, ceea ce ar însemna pierderea puterii de către actuala coaliţie."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MARIANA - Italia, F. AS nr. 1296 - "Îmi puteţi recomanda un leac pentru hipotiroidie?"
Semnele şi simptomele hipotiroidiei variază foarte mult, în funcţie de severitatea deficitului hormonal. La adulţi, această afecţiune apare gradat, pe parcursul mai multor luni sau ani, simptomele (astenie, bradicardie, constipaţie, creştere în greutate, sensibilitate la frig, piele uscată, răguşeală, hipercolesterolemie, dereglări de ciclu etc.), devenind din ce în ce mai evidente, pe măsură ce activitatea metabolică a organismului încetineşte.
Citeste tot articolul
Urgenţa urgenţelor
Nu toate simptomele care la prima vedere par grave ne pun viaţa în pericol. Unele dintre ele pot să aştepte o consultaţie făcută de un medic de familie. În schimb, altele pot să ducă la complicaţii foarte grave, dacă nu sunt tratate imediat. În cazul lor, trebuie chemată "salvarea". Iată câteva indicii pentru a face diferenţa între zece situaţii care ne îngrijorează.
Citeste tot articolul
Inima, iarna - Dr. CRISTIAN ALEXANDRU UDROIU: "Optimismul şi bucuria sunt cel mai bun tratament pentru bolile omului modern!"
"De obicei, în perioada anotimpului rece, se constată o creştere a numărului pacienţilor care acuză durere în piept, valori tensionale mari sau chiar fac infarct miocardic. Durerea în piept (angina pectorală) apare mai des la eforturi mai mici, este mai intensă şi de durată mai lungă. Pacientul nu mai poate face aceleaşi deplasări când iese afară."
Citeste tot articolul
Sfaturi pentru un cord record
Pentru problemele de circulaţie există o plantă de leac - şi anume păducelul. El conţine principii active care îmbunătăţesc funcţionarea inimii, întăresc vasele coronariene şi stabilizează sistemul circulator. Şi atunci când suntem extenuaţi şi lipsiţi de putere, păducelul ne va revigora.
Citeste tot articolul
HYGGE - bucurie cu lucruri mici
La sfârşitul unei zile de lucru, danezii îşi iau rămas-bun de la colegii lor de serviciu cu o politeţe ieşită din comun, spunând: "Tak for i dag", adică "Mulţumesc pentru astăzi". În Danemarca există multe obiceiuri specifice, deosebit de agreabile. Şi un mod de a trăi care se dovedeşte atât de reuşit, încât ar merita să fie imitat de toţi locuitorii planetei. A fost denumit hygge (se pronunţă: hüge) şi poate fi descris ca o modalitate minunată de a trăi şi simţi viaţa.
Citeste tot articolul
MEDITAŢIA: la ce foloseşte, de fapt?
Indiferent ce tip de meditaţie ni se pare mai promiţător, este de ajutor ca, pentru început, să ne propunem să îi alocăm doar câteva minute, pentru ca apoi să creştem treptat durata. Ideal este să medităm la aceleaşi ore, şi în jurul nostru să fie linişte. Poziţia? Una în care să ne putem simţi confortabil. Ca de pildă, în poziţie turcească sau stând aşezat pe un fotoliu.
Citeste tot articolul
Când vine iarna...
Acum este momentul să sprijiniţi frumuseţea şi din interior: urmaţi o cură intensivă de vitaminizare, cu sucuri de fructe şi legume, drojdie de bere, ulei şi ceai de cătină, lăptişor de matcă, miere amestecată cu polen şi propolis. Să nu lipsească nici vitamina A, cea mai puternică armă împotriva pielii uscate.
Citeste tot articolul
Sendviciuri cu pâine neagră
De ce sunt suedezele atât de subţiri? Pentru că mănâncă doar pâine neagră, de secară, şi sunt atente la alimentele pe care le pun pe ea. Iată câteva sendiviciuri care nu ridică probleme...
Citeste tot articolul
Dreptate pentru Runcurel
Exact acum doi ani, în decembrie 2015, chiar înainte de sfintele sărbători ale Crăciunului, 134 de familii din satul Runcurel, judeţul Gorj, au găsit la cutia poştală nişte notificări prin care erau somaţi să-şi părăsească gospodăriile...
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Cărţile lui Lucian Boia provoacă mereu controverse aprinse. A fost acuzat că nu "face istorie", ci eseistică pe marginea Istoriei. Unii i-au contestat dreptul de a vorbi în numele românilor fiindcă şi-a permis să pună în discuţie miturile lor fondatoare.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Există şi în provincie edituri mici, cu programe de înaltă calitate, despre ale căror apariţii nu poţi afla decât întâmplător. Aşa se face că am citit cu întârziere acest volum excepţional, pe care vi-l recomand în speranţa că, în stocul editurii, mai există exemplare şi pentru dvs. Dacă citiţi rubrica asta, ştiţi cu siguranţă ce datorăm geniului dostoievskian, forţei sale de creaţie, incandescenţei ideilor întruchipate în personajele lui.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Există probabil şi o genă literară de vreme ce în unele familii apar "dinastii" de scriitori. Bunica pe linie paternă a Cristinei Struţeanu e fiica lui Ioan Slavici, bunicul, Scarlat Struţeanu, a fost estetician, critic şi istoric literar, un unchi, Alexandru Struţeanu - scriitor şi scenarist, iar doi dintre fiii ei, Filip Florian şi Matei Florian, sunt prozatori consacraţi.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Fiindcă mi-au plăcut mult cărţile lui Montefiore traduse la noi (vi le-am recomandat pe rând aici), am cumpărat de la târgul Gaudeamus şi această cărămidă, apărută în original anul trecut şi tradusă, într-un admirabil efort al Irinei Negrea şi al editurii, în timp record. Nu-i ieftină, dar îşi merită din plin preţul.
Citeste tot articolul
RĂZVAN VOICULESCU - "Rostul satului românesc nu dispare cu ultimii bătrâni"
"Am vrut să imortalizez rămăşiţele unei lumi care e clar că dispare: lumea vechiului sat românesc. Dispare în primul rând prin propriul ei rost. Ceea ce odată se numea vatra satului, cu bătrânii ei, cu rânduiala ei şi cu rostul ei pentru o bună convieţuire, nu mai există. Ceea ce vedem noi acum sunt nişte rămăşiţe. Rămăşiţe ţinute de nişte oameni aflaţi ici-colo, răzleţi, care sunt destul de bătrâni."
Citeste tot articolul
SORE MIHALACHE - "Nu m-am temut de nimic din ceea ce mi-a adus fericire"
"Eu cred că pentru un artist, cele mai importante elemente sunt sinceritatea şi autenticitatea: să nu încerce să copieze o voce sau un stil, doar pentru că ele sunt în trend. Copiile nu se ridică niciodată la valoarea originalului! Şi nici nu primesc aceeaşi apreciere. Ca artist, trebuie să descoperi în tine acel ceva, pe care cu toţii îl avem, şi să ştii cum să-l pui pe note muzicale."
Citeste tot articolul
GICU CHITARISTU - "A luat Dumnezeu tot ce-a fost mai bun din muzica lăutărească"
"Ne adunam la un salon, la un restaurant, cântam până pe la unu, două noaptea, pentru toată lumea care era acolo, apoi rămâneam noi între noi şi cântam tot ce-i mai frumos în muzica lăutărească. Aia originală. Ce se-ntâmplă, e o diferenţă între lăutărească folclorică şi lăutărească ţigănească. Asta a noastră-i mai văitată şi nu le place la toată lumea. Asta poate din cauza textului, da sunt melodii foarte frumoase. "
Citeste tot articolul
Românii şi bretonii: asemănări tulburătoare - Interviu cu pictorul restaurator VALENTIN SCĂRLĂTESCU
"Eu am restaurat o bună parte din patrimoniul de pictură murală breton şi am văzut şi alte ansambluri descoperite recent. Sigur, aici este o altă ţară, şi pictorii au avut ades alte viziuni. Dar ceea ce mă frapează, dacă mă întrebaţi de asemănări, sunt picturile din bisericuţele săteşti bretone. Sunt foarte apropiate de ale noastre!"
Citeste tot articolul
ZODIACUL ANULUI 2018
Cel mai greu e să ai răbdare, dar tocmai de această rară virtute avem nevoie pentru a trece cu bine de primele luni ale anului 2018 marcat de energia războinică a anului 2017. Odată cu echinocţiul de primăvară vom trece (cu ajutorul zisei răbdări) sub razele dulci ale planetei Venus. În fine, energia feminină va avea un cuvânt de spus, iar valori ca amabilitatea, prietenia, frumosul vor fi mai prezente în preocupările noastre.
Citeste tot articolul
Finalistele "Vocii României" în faţa publicului bucureştean - Careul premiantelor
Primul eveniment muzical al anului ce abia a-nceput are un caracter democratic şi popular: cele patru finaliste ale ediţiei a VII-a a concursului "Vocea României" de la PRO TV vor cânta alături, la "Berăria H" din Bucureşti. Nu e "Covent Garden", dar e un loc "fierbinte", iubit mai ales de adolescenţi.
Citeste tot articolul