* Nu vă despărţiţi de Păducel - Pentru problemele de circulaţie există o plantă de leac - şi anume păducelul. El conţine principii active care îmbunătăţesc funcţionarea inimii, întăresc vasele coronariene şi stabilizează sistemul circulator. Şi atunci când suntem extenuaţi şi lipsiţi de putere, păducelul ne va revigora. Poate fi administrat sub formă de ceai, tinctură sau medicamente care includ în formula lor extracte de păducel.
* Şi piersicile întăresc vasele de sânge, reduc o tensiune arterială prea ridicată şi, în acelaşi timp, combat constipaţia. Iată acum o veste bună pentru amatorii de bere: un pahar băut pe zi (însă nu mai multe!) poate întări inima şi aparatul circulator. În plus, curăţă şi căile urinare.
* Un grepfruit pentru mai multă forţă - Dacă vremea nestatornică vă creează probleme circulatorii, aflaţi că există un remediu natural care vă poate ajuta. Beţi zilnic câte un pahar cu suc de grepfruit, care vă pune la dispoziţie numeroase substanţe ce protejează inima şi chiar micşorează riscul unui eventual infarct. Ele se găsesc în cantitate maximă în grepfruitul roşu. Dar atenţie: în cazul când luaţi medicamente pentru tratarea hipertensiunii sau a inimii, trebuie să ştiţi că sucul acrişor al cestui fruct va bloca metabolizarea preparatelor farmaceutice. În consecinţă, va ajunge în sânge o doză mai mare de substanţă activă, astfel încât efectul preparatelor va fi mai puternic decât s-a dorit.
* O perie contra frigului - Nu numai schimbările rapide ale vremii ne fac dificultăţi, ci şi temperaturile scăzute. Iarna, mulţi oameni au mâinile în permanenţă reci. Cauza o constituie tulburările circulaţiei periferice, pentru care va trebui să cereţi sfatul unui medic. Însă încercaţi mai întâi cu băi calde la mâini şi masaje. Procuraţi-vă o perie confecţionată din fire de păr natural şi întrebuinţaţi-o pentru a vă masa mâinile şi labele picioarelor. Astfel vă activaţi microcirculaţia. De asemenea, membrele reci se pot masa şi cu mâinile goale. Important este să executaţi mişcări circulare şi de frământare suficient de energice.
Tensiunea arterială
Măsuraţi-vă tensiunea periodic, deoarece riscul de hipertensiune creşte odată cu înaintarea în vârstă. Până la 35 de ani, suferă de această afecţiune cam un om din zece, iar începând de la 65, unul din patru. Şi numai jumătate din ei ştiu că sunt bolnavi. Tensiunea mărită este o cauză frecventă a infarctului miocardic, care ucide un număr tot mai mare de oameni. Deşi riscul de declanşare a unui infarct poate fi redus la minimum prin câteva modificări simple ale stilului de viaţă. Lăsaţi-vă de fumat, scăpaţi de kilogramele de prisos, trataţi-vă hipertensiunea, coborâţi nivelul colesterolului, faceţi mai multă mişcare, nu mâncaţi lucruri care vă îngreunează stomacul, evitaţi stresul psihic, efortul prelungit şi schimbările bruşte de temperatură.
* Falsele dureri cardiace - Dacă nu sunteţi cardiaci şi totuşi simţiţi pe neaşteptate dureri în zona inimii, ieşiţi mai întâi la aer şi încercaţi să faceţi acolo câteva exerciţii de respiraţie. Este posibil ca o respiraţie anormală, accelerată, să vă fi provocat dureri în piept, care se aseamănă foarte mult cu durerile cardiace veritabile.
* Două căni de ceai de lavandă - Când tensiunea dvs. începe să crească sau deja a atins un nivel prea ridicat, aveţi şanse s-o temperaţi cu două căni de ceai de lavandă pe zi. Pe lângă aceasta, faceţi săptămânal două băi, amestecând în apa din cadă 4 litri de infuzie de lavandă. Şi perele pot reduce valorile mărite ale tensiunii arteriale, întrucât conţin toate vitaminele complexului B şi o cantitate însemnată de minerale. De aceea, pacienţilor hipertensivi li se recomandă adesea să-şi fixeze o zi pe săptămână în care să mănânce între jumătate de kilogram şi două kilograme de pere.
* Planta celţilor: Vâscul şi-a cucerit de multă vreme un loc binemeritat în fitoterapie, ca remediu eficace în combaterea diverselor probleme legate de tensiune. Administrată sub formă de ceai, planta de vâsc - rămurele şi frunze - reechilibrează tensiunea arterială. Şi fructele deshidratate, bananele, lintea, fasolea uscată, seminţele de floarea-soarelui contribuie la scăderea tensiunii. Secretul tuturor acestor alimente stă în conţinutul lor bogat de potasiu. Mâncaţi mai des şi câte un macrou la cuptor. Acizii graşi Omega-3 din uleiul de peşte coboară, la rândul lor, nivelul tensiunii.
* Ulei de măsline şi cartofi fierţi. Procedaţi ca italienii: înainte de masă, înmuiaţi o bucată de pâine albă în ulei de măsline presat la rece ori preparaţi-vă salata cu acelaşi ulei. Se găseşte în el un polifenol numit oleuropeină, care dilată vasele şi fluidizează sângele. Astfel, uleiul de măsline vă asigură protecţie şi împotriva infarctului. De asemenea, hipertensivii ar trebui să-şi introducă regulat în meniu cartofi fierţi în coajă. Aceştia înlocuiesc cu succes medicaţia, acolo unde este vorba doar de o creştere uşoară a tensiunii, iar dacă valorile sunt deja mari, ei vor fi oricum de folos, ca adjuvant pe lângă tratamentul alopat.
* Pentru hipotensivi: cafea. Există şi persoane care au tensiunea arterială sub limita normală, în special dimineaţa şi la schimbările de vreme. Cu condiţia să nu creeze probleme, aceasta nu se consideră însă a fi o boală, ci mai degrabă un noroc, fiindcă oamenii cu tensiune scăzută au de obicei o durată de viaţă prelungită peste medie. Principala măsură terapeutică de luat la tensiunea scăzută constă într-un program de antrenament intensiv pentru aparatul circulator: duşuri alternative calde şi reci, călcarea apei şi jeturi după metoda Kneipp, gimnastică respiratorie, activitate sportivă permanentă (sportul ideal fiind înotul). Este necesar să dormiţi suficient şi să aveţi un somn odihnitor. Alte remedii la îndemână şi - de ce să nu recunoaştem? - foarte plăcute sunt o ceaşcă de cafea sau jumătate de pahar de şampanie.
* În formă, încă de dimineaţă - Dacă aveţi probleme de circulaţie dimineaţa, beţi o cană sau două de ceai de rozmarin. Sau, după ce v-aţi dat jos din pat, înmuiaţi o lavetă în apă rece, stoarceţi-o puţin şi frecaţi-vă braţele cu ea. Începeţi de la dosul palmei drepte, urcaţi până la umăr şi reveniţi în jos pe faţa internă a braţului. Pe urmă faceţi acelaşi lucru cu braţul stâng. Apoi încă cinci minute de gimnastică şi veţi fi din nou în formă. Mai întâi, alergaţi pe loc. După aceea, faceţi câteva genuflexiuni, iar la sfârşit balansaţi-vă încolo şi încoace pe vârfurile picioarelor.
Ca să rămânem sănătoşi şi plini de vitalitate, ar trebui să avem grijă de calitatea sângelui nostru. Pentru aceasta este nevoie să ne asigurăm un aport suficient de fier, să menţinem fluiditatea sângelui şi să facem consecvent mişcare. Astfel putem preveni o ateroscleroză prematură, ca şi trombozele şi infarctul.
Aşadar, ce ar trebui să se regăsească în meniul dvs.? Fierul vi-l furnizează produsele din făină integrală, merele, pătrunjelul, arpagicul, fasolea uscată şi meiul. Mâncaţi, de exemplu, o felie de pâine din făină integrală, unsă cu puţin unt şi un pumn de arpagic tăiat mărunt, sau o budincă de mei cu mere.
* Pentru a vă păstra sângele fluid, trebuie să beţi multe lichide, preferabil apă plată şi ceaiuri de plante. Minimum doi litri pe zi. Şi ceaiul verde are un efect pozitiv asupra sângelui. Mâncaţi usturoi, deoarece şi el subţiază sângele şi ajută vasele să rămână elastice. Dacă nu puteţi suferi gustul usturoiului, apelaţi la preparatele cu usturoi. Se iau câte două capsule de trei ori pe zi.
* Sănătos pentru sânge este şi peştele. Preparaţi mai des somon, macrou şi heringi. Îi puteţi consuma cu ardei iuţi sau ciuperci shiitake, deoarece substanţele conţinute în ele activează microcirculaţia.
* Pentru întărirea venelor - Când aveţi picioarele obosite şi dureroase, după o zi caniculară, turnaţi şapte litri de apă călduţă într-o găleată şi dizolvaţi în ea un pumn de sare grunjoasă. Faceţi o baie la picioare, de numai zece minute, iar după aceea, stimulaţi-vă circulaţia locală cu un masaj executat cu peria şi apoi ungeţi-vă picioarele cu ulei de măsline.