Bătălia pentru Justiţie
Oricine priveşte din exterior societatea românească actuală constată o scindare interioară profundă între poziţiile cetăţenilor faţă de statul din care fac parte. Istoria, şi mai ales istoria recentă, a produs două mentalităţi opuse, în raport cu instituţia fundamentală. Una dintre ele ar putea fi numită "mentalitatea de asistat", detaşată, nepăsătoare faţă de acţiunile statului, condiţia minimă fiind "să pice ceva", adică să asigure, pe moment, un oarecare confort, şi speranţa că în viitor "va fi mai bine".
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 13-19 OCTOMBRIE
Micul benefic Venus iese sâmbătă din conul de umbră al zodiei Fecioarei, de unde nu ne-a putut fi de mare folos, şi ne arată ce ştie din Balanţă, unde se simte cât se poate de bine, fiind o zodie pe care o stăpâneşte. De aici ne sporeşte gradul de amabilitate faţă de cei din jur, iar dacă ne-am certat cu cineva drag, ne ajută să ne împăcăm. Relaţiile sociale se pot îmbunătăţi şi nu e exclus să câştigăm noi prieteni.
Citeste tot articolul
Buba care se va sparge
România are un aparat de stat obez, cu picioare de ceară. Nu-i un secret, dar parcă prea adesea uităm asta. Din cei 4,8 milioane de salariaţi, 1,4 lucrează pentru stat, în administraţie, instituţii sociale (educaţie, sănătate etc.) sau companii subordonate. Bugetari, carevasăzică.
Citeste tot articolul
Orban ur: "Viitorul Ardealului e scris în limba maghiară". Zău?
După cum se ştie, premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat zilele trecute, la Cluj-Napoca, la o ceremonie religioasă a Bisericii Centrale Reformate. Nu este prima dată când "maghiarul tată" vine în Transilvania şi îndeamnă maghiarimea la autonomie.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Mă bazez mult pe capacitatea PSD de a-şi da foc la valiză"
"PSD a dovedit de mult că unul dintre obiectivele sale majore este confiscarea Justiţiei. Dar nu e singurul obiectiv. PSD încearcă să pună mâna pe toate instituţiile publice. Parcă şi-a propus să schimbe absolut tot ce, de bine, de rău, funcţiona în ţara asta. Cât despre Justiţie, şeful PSD în persoană, Liviu Dragnea, a anunţat că bătălia contra ei se apropie de sfârşit, spunând că luna octombrie va fi decisivă, pentru că s-ar fi "încălcat linia roşie"."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru DUMITRU, F. AS nr. 1281 - "Am steatoză hepatică"
Este important de ştiut că steatoza hepatică reprezintă, de cele mai multe ori, o manifestare benignă, care rareori necesită tratament. Totodată, acumularea de grăsimi în exces în interiorul celulelor hepatice poate fi un fenomen temporar sau de durată. Ficatul este organul responsabil de transformarea grăsimilor ingerate prin alimentaţie, astfel încât să poată fi asimilate şi stocate în organism.
Citeste tot articolul
Codiţele plantelor
Sunt, cu adevărat, un miracol al mamei naturi! Cine să creadă că măruntele codiţe cu care florile, fructele sau legumele stau aninate de ramuri sunt ele în sine leacuri de sănătate, cu puteri magice? Despre această minune adevărată va fi vorba în rândurile de faţă, dedicate celor care au nevoie de ajutor.
Citeste tot articolul
Sănătate cu ciuperci
E drept că ciupercile conţin 70% apă. Însă celelalte 30 de procente sunt cu adevărat preţioase. Peste 700 de studii internaţionale au dovedit că în compoziţia lor există mai mult de o sută de principii bioactive. "Ele ajută sistemul imunitar să dezvolte o combativitate sporită în lupta cu infecţiile, dar şi cu celulele maligne", spune prof. Jan Lelley, preşedintele Societăţii de micologie aplicată din Franţa.
Citeste tot articolul
ANTIBIOTICE DIN PLANTE - Remedii contra suferinţelor sezonului rece: FARINGITA şi OTITA
Nu toate suferinţele noastre cer, neapărat, un tratament cu antibiotice chimice. Natura dispune de mijloace extrem de puternice, care ne întăresc sistemul imunitar fără efecte nedorite.
Citeste tot articolul
VITAMINELE - necesitate sau modă?
Afacerea cu vitamine explodează. Tablete, picături, pilule care conţin săruri minerale ca mangan, molibden, cupru, crom, magneziu, fier, drajeuri cu enzime, pastile de usturoi, capsule cu untură de peşte - sunt câştigătoarele absolute ale vânzărilor în toate farmaciile, drogheriile şi supermarketurile din Occident. Şi, în ultima vreme, o mare parte dintre ele se revarsă, ce-i drept, la preţuri enorme, spre dorinţa de vitaminizare a românilor.
Citeste tot articolul
Secrete pentru păr frumos
Se prepară o pastă din 3 linguri de ulei de cocos, un gălbenuş şi o linguriţă de suc de lămâie. Se întinde pe păr, după care se înfăşoară capul într-un prosop. Se stă o oră, apoi părul se spală cu şampon.
Citeste tot articolul
Înconjurul pământului în... kilograme
Cine vrea să slăbească frumos, rapid şi eficient face un tur în jurul lumii şi ia aminte la experienţa şi obiceiurile altora. Ingredientele le aflaţi în magazinele naturiste, farmacii şi plafaruri.
Citeste tot articolul
Istorie într-un sertar de scrin
Povestea unui aromân fârşerot, căruia "Micul Paris" i-a datorat o parte din luminile lui.
Citeste tot articolul
LAURA COSOI - "Mă străduiesc să pun în lumină partea plină a paharului"
"Indubitabil, în tot ceea ce scriu sunt absolut sinceră. Dar să ştii că genul ăsta de "onestitate publică" e ceva care nu-mi vine tocmai firesc, adică mă mai lupt şi azi cu reflexul de a mă cenzura. În anii de zile cât am lucrat în Pro TV, unde oamenii de la PR filtrau orice informaţie, astfel încât tot ce apărea în presă trebuia să fie de înţeles într-un singur fel, să fie de neinterpretat, dezvoltasem un mecanism de autocenzură. Şi uite că el se dovedeşte a fi greu de înfrânt!"
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Deşi a murit în 1923, la trei luni după ce împlinise 34 de ani şi a scris doar proză scurtă, Katherine Mansfield are o posteritate bogată în reeditări, exegeze, biografii şi filme documentare ce ne-o fac contemporană. Se citeşte şi azi cu aceeaşi admiraţie şi se vorbeşte despre ea la fel de mult ca şi despre Virginia Woolf.
Citeste tot articolul
Un aliat în lupta cu viaţa - Încrederea în sine
De la o vreme, ieşim prea adesea înfrânţi din meciurile pe care le purtăm cu viaţa. Nu e vorba de bătăliile mari, sociale, pe care nu le putem duce singuri, ci de bătăliile cotidiene pe care, cu un moral ridicat şi cu o mentalitate optimistă, le-am putea câştiga. Dramatizăm în exces: un loc de muncă pe care îl pierdem sau pe care nu putem să îl dobândim, adaptarea greoaie la standardele mult mai ridicate ale meseriei pe care altădată o făceam fluierând, suferinţe familiale provocate de trădări sau de lipsa de dialog, probleme legate de vârstă şi de singurătate - toate astea devin, adesea, motive de panică, bariere de netrecut.
Citeste tot articolul
Când visele se împlinesc
Sunt o persoană cu un nume predestinat, se pare. El se compune din numele celor doi evanghelişti pictaţi pe bolta bisericilor ortodoxe, în partea dinspre altar. Mă numesc Ioana Matei şi m-am născut exact la jumătatea secolului al XX-lea, într-un sat pitoresc din mijlocul Olteniei. Deşi am copilărit la ţară, nu pot spune că n-am cunoscut şi zile de bucurie.
Citeste tot articolul
Pictori străini, într-un sat din Oltenia
Luna septembrie a fost marcată de o expoziţie prestigioasă, organizată la Institutul Italian de Cultură din Bucureşti. Acolo s-au strâns, pentru un splendid recital, câţiva artişti români şi străini, găzduiţi într-o tabără de pictură, la Conacul Oteteleşanu din Vâlcea. O certă izbândă artistică, dar şi una sentimentală: efectul principal al artei de la Conac a fost că pictorii străini au plecat îndrăgostiţi fără leac de România.
Citeste tot articolul
LEONTINA VĂDUVA - "Între mine şi mama a fost mereu un raport de forţe."
Dacă o asculţi, te învăluie din prima catifeaua inconfundabilă a vocii ei - o căldură şi o forţă care i-au făcut pe critici să o încoroneze cu premii şi să se declare doborâţi de vocea ei excepţională. ...
Citeste tot articolul
Episcopul Ioan Maximovici, marele făcător de minuni - "Spune lumii că, deşi am murit, sunt viu!"
Nu avea nimic atrăgător în făptura sa. Trupul scund şi îndesat, un chip neregulat, părul aspru, vâlvoi, un picior mai scurt decât celălalt şi un defect de vorbire nu aveau cum să îl facă iubit. Dar toate aceste trăsături păleau în faţa sufletului său aprins. Şi când privirea prin care duhul i se revărsa nestingherit în afară se oprea asupra unui credincios, se întâmpla un mic miracol.
Citeste tot articolul
Pisicile misterioase
Anumite pisici au puteri magice. Ele pot comunica telepatic şi percep lucruri care scapă înţelesului omenesc. Şi mai greu de crezut, ele pot să vindece anumite boli! Un biolog englez de renume internaţional, Rupert Sheldrake, a cercetat ani de zile puterile stranii ale pisicilor. Vă prezentăm câteva dintre descoperirile sale.
Citeste tot articolul
Înţelegeţi limbajul pisicilor?
- Vă cunoaşteţi bine pisica, atitudinea şi comportamentul ei? Verificaţi-vă cunoştinţele prin intermediul testului pe care vi-l propunem. Fiecare răspuns corect valorează cinci puncte -
Citeste tot articolul
Trump şi urmările eclipsei totale de soare din 21 august
Spaima generată de ideea că orice eclipsă ar fi de rău augur nu este întemeiată. Trebuie să recunoaştem, însă, că aceste întâlniri între Soare şi Lună, care se petrec de patru până la şase ori pe an, au dobândit, în cursul istoriei, reputaţia de-a fi mesageri ai unor evenimente preponderent nefaste.
Citeste tot articolul
STING - "Sunt un muzician călător şi, cel mai probabil, voi muri acolo sus, pe scenă"
Este unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului, genial, în egală măsură, ca interpret şi compozitor. În cei peste 40 de ani de activitate a rupt inimile, mai întâi cu melodiile compuse pentru trupa The Police, şi mai apoi cu cele compuse pentru cariera lui de solist: "Roxanne", "Englishman in New York", "Shape of My Heart", "Fields of Gold " etc.
Citeste tot articolul