E drept că ciupercile conţin 70% apă. Însă celelalte 30 de procente sunt cu adevărat preţioase. Peste 700 de studii internaţionale au dovedit că în compoziţia lor există mai mult de o sută de principii bioactive. "Ele ajută sistemul imunitar să dezvolte o combativitate sporită în lupta cu infecţiile, dar şi cu celulele maligne", spune prof. Jan Lelley, preşedintele Societăţii de micologie aplicată din Franţa. "Fiecare dintre cele 15 soiuri de ciuperci studiate mai îndeaproape de cercetători posedă o combinaţie specifică de vitamine, minerale, oligoelemente, fibre şi aminoacizi esenţiali". Constatarea este valabilă şi pentru ciupercile mai modeste, cele care ajung în mod obişnuit în cratiţele gospodinelor, aşa cum sunt gălbiorii sau mânătărcile.
Cei ce doresc să obţină efecte favorabile sănătăţii cu ajutorul lor ar trebui să le mănânce de minimum trei ori pe săptămână. Iar la anumite afecţiuni sunt mai utile ciupercile uscate, pulberea sau extractele, deoarece substanţele cu acţiune medicinală se găsesc în ele într-o formă mai concentrată.
1. Ghebele
(Armillaria mellea)
Unde cresc - Pe conifere şi foioase, în parcuri, mai rar în grădini.
Ce le conferă valoarea terapeutică - Pe lângă proteine, carbohidraţi, minerale şi fibre, conţin acid valerianic şi o mare cantitate de vitamina A.
La ce ajută - Infecţii microbiene, micoze, gastrită, hemeralopie (diminuarea vederii la lumină mai puţin intensă), nervozitate, ameţeli.
Cuvântul specialistului
N-ar trebui să mâncaţi aceste ciuperci decât fierte sau fripte. În stare crudă, sunt toxice.
Reţeta optimă
Luaţi 150 g de ghebe, curăţaţi-le, spălaţi-le, scurgeţi-le de apă, ştergeţi-le prin tamponare cu un prosop de hârtie şi tăiaţi-le în felii subţiri. Uscaţi-le în cuptor, pe un grătar acoperit cu hârtie de copt, cu aer recirculat la temperatura de 60° C. Lăsaţi uşa cuptorului întredeschisă. După o oră, întoarceţi-le pe partea cealaltă şi uscaţi-le încă o oră. Aşteptaţi să se răcească, apoi măcinaţi-le în râşniţa pentru condimente, până le transformaţi în pulbere. Amestecaţi 1-2 linguriţe din această pulbere într-o ceaşcă de ceai negru, slab, călduţ. Beţi 3 ceşti pe zi.
2. Reishi
(Ganoderma lucidum)
Unde creşte - Pe scoarţa copacilor bătrâni, în special pe castani, dar şi pe mesteceni, cireşi sau pini.
Ce îi conferă valoarea terapeutică - Peste 400 de compuşi bioactivi, dintre care 200 de triterpene, acizi ganoderici, zinc, mangan, fier, cupru şi un oligoelement de însemnătate deosebită: germaniu.
La ce ajută - Sistem imunitar slăbit, bronşită cronică, astm.
Cuvântul specialistului
Ciuperca medicinală nr. 1este un remediu antialergic excepţional care, administrat în febra fânului, blochează secreţia de histamină. Totodată, combate cu succes insomnia.
Reţeta optimă
Amestecaţi 10 g din pulberea de ganoderma în jumătate de litru de apă rece, încălziţi-o treptat şi apoi fierbeţi-o 15 minute la foc mic. Îndulciţi după preferinţă. Aceasta va fi porţia pentru o zi.
3. Maitake
(Grifola frodosa)
Unde creşte - Pe castani şi alţi arbori foioşi.
Ce îi conferă valoarea terapeutică - Cupru, fier, calciu, potasiu, magneziu, ergosterol (un precursor al vitaminei D), adenozină.
La ce ajută - Alergii, neurodermită, insuficienţă hepatică, tulburări de somn, stres, hipertensiune, valori crescute ale colesterolului şi trigliceridelor, osteoporoză (inclusiv ca prevenţie).
Cuvântul specialistului
Extractul de maitake este deosebit de eficient ca adjuvant în tratamentul cancerului şi atenuează efectele secundare ale chimio- sau röntgenterapiei.
Reţeta optimă
Turnaţi 1 cană de apă clocotită peste 1 lingură de ciuperci date pe răzătoarea fină, acoperiţi vasul şi infuzaţi 10 minute, după care strecuraţi. Se beau 3 căni pe zi.
4. Buretele de soc
(Auricularia auricula judae)
Unde creşte - În preajma iazurilor, pe malurile apelor curgătoare, pe scoarţa arţarilor, fagilor, a socului (de unde i se trage şi numele).
Ce îi conferă valoarea terapeutică - Un conţinut foarte mare de beta glucan, vitaminele B6 şi B12.
La ce ajută - Inflamaţii oculare şi ale mucoaselor, tulburări de microcirculaţie, calcifieri ale arterelor, sistem imunitar slăbit.
Cuvântul specialistului
Ciuperca ameliorează foarte bine inflamaţiile oculare şi stopează coagularea anormală a sângelui în interiorul vaselor, reducând astfel frecvenţa trombozelor.
Reţeta optimă
3 g de bureţi de soc (uscaţi la cuptor, în acelaşi mod ca ghebele) se lasă la înmuiat peste noapte într-o cană de apă rece. Apoi se fierb înăbuşit la foc foarte mic timp de una până la două ore, după aceea se strecoară, iar zeama se îndulceşte cu 1-2 linguriţe de miere. Beţi zilnic câte o cană seara, înainte de culcare.
5. Champignon
(Agaricus bisporus)
Unde creşte - Prin pajişti, parcuri, în apropierea păşunilor pentru vite sau cai.
Ce îi conferă valoarea terapeutică - Tiamina, riboflavina, niacina, enzima numită tirozinază şi o serie de minerale: calciu, potasiu, magneziu.
La ce ajută - Hipertensiune, glicemie peste limitele normale, supragreutate, gută, constipaţie, dificultăţi la alăptare.
Cuvântul specialistului
Este una dintre puţinele ciuperci comestibile care pot fi mâncate crude, fără niciun fel de probleme. Are o remarcabilă acţiune de protecţie anti-cancer.
Reţeta optimă
Consumaţi de minimum 2-3 ori pe săptămână câte 150 g de ciuperci champignon, fripte sau crude, amestecate în salate.
6. Pleurotus
(Pleurotus ostreatus)
Unde creşte - În parcuri, în păduri de foioase ori mixte, mai ales pe trunchiurile fagilor, plopilor, sălciilor sau aninilor.
Ce îi conferă valoarea terapeutică - Este o sursă bună de acid folic, vitamine din complexul B, potasiu, fosfor şi fibre care favorizează digestia.
La ce ajută - Căderea părului, inflamaţii în cavitatea bucală (ex. afte), un nivel ridicat al colesterolului şi trigliceridelor, rezistenţă scăzută la infecţii.
Cuvântul specialistului
Dacă aveţi probleme cu colesterolul, mâncaţi în loc de şniţel câteva ciuperci pleurotus gătite pane. Ca gust şi consistenţă, ele se aseamănă mult cu carnea de viţel. Şi au calitatea de a reduce grăsimile din sânge.
Reţeta optimă
Consumaţi zilnic cam 90 g de ciuperci pleurotus - cel mai bine, pane sau fripte.
7. Buretele cu perucă
(Coprinus comatus)
Unde creşte - Pe pajişti, la marginea drumurilor, în parcuri şi grădini.
Ce îi conferă valoarea terapeutică - Numeroşi aminoacizi, ca triptofanul, valina, treonina, de asemenea şi calciul, potasiul, vitamina C.
La ce ajută - Hemoroizi, constipaţie, valori ridicate ale glicemiei, slăbiciune a tendoanelor, îmbolnăviri ale venelor, afecţiuni hepatice, precum şi în cazul când flora intestinală găzduieşte microbi nefaşti.
Cuvântul specialistului
Trebuie consumat foarte proaspăt, preferabil la nu mai mult de 3 ore din momentul când a fost cules. După o depozitare de două zile, pălăria lui se autodistruge, lamelele se transformă într-o gelatină neagră-albăstruie (întrebuinţată odinioară drept cerneală), aceasta reprezentând o modalitate de împrăştiere a sporilor. De reţinut şi faptul că, în combinaţie cu alcoolul, coprinul din compoziţia buretelui cu perucă provoacă unele simptome destul de neplăcute, deşi pasagere: transpiraţie abundentă, frisoane şi tahicardie.
Reţeta optimă
Zilnic, daţi pe răzătoare sau tăiaţi în bucăţi mici 100-150 g de bureţi proaspeţi şi amestecaţi-i într-o porţie de brânză de vaci, împreună cu verdeţuri şi praz, tocate mărunt.
8. Shiitake
(Lentinula edodes)
Unde creşte - Pe copaci cu lemnul de esenţă tare, asemănător cu stejarul.
Ce îi conferă valoarea terapeutică - Lentinana (întăreşte sistemul imunitar), eritadenina (echilibrează metabolismul lipidelor), vitamina D, zincul.
La ce ajută - Hepatită, reumatism, gută, artroză, oboseală cronică, stări de epuizare, viroză respiratorie, erupţii pe piele, acnee, coşuri provenite din dezechilibre hormonale, aspect îmbătrânit al pielii.
Cuvântul specialistului
Este cea mai veche şi mai răspândită dintre ciupercile comestibile existente în lume. S-a dovedit ştiinţific faptul că ea reduce nivelul colesterolului, combate viruşii, de pildă în situaţia unei viroze respiratorii şi oferă protecţie anti-cancer. Se consumă foarte bine preparată termic. Crudă, are efecte toxice.
Reţeta optimă
Circa 20 g de pulbere de shiitake (obţinută după aceeaşi metodă ca aceea de ghebe), 2 linguri de argilă fină, 5 picături de zeamă proaspătă de lămâie şi 250 g brânză de vaci degresată se amestecă bine, până când sunt transformate într-o pastă omogenă. De două ori pe săptămână, întindeţi-vă această pastă pe faţă într-un strat de grosimea degetului, lăsaţi masca să acţioneze 20-30 de minute, apoi îndepărtaţi-o şi spălaţi-vă faţa.