Telefonul fără fir
Licenţiat al faimoasei Universităţi din Cambridge, Rupert Sheldrake explorează de mulţi ani puterile necunoscute ale animalelor domestice. După părerea lui, nu oamenii de ştiinţă sunt cei care ştiu cel mai mult despre câini şi pisici, ei fiind obişnuiţi să considere animalele mai curând un fel de "obiecte mişcătoare". Adevăraţii "specialişti" sunt aceia care au relaţii afective cu animalele, în primul rând copiii, apoi stăpânii şi crescătorii de animale. Rupert Sheldrake şi echipa sa au strâns cu răbdare, timp de cinci ani, mii de mărturii în această privinţă. Apoi le-au studiat pe cele mai tulburătoare dintre acestea.
Unul dintre cele mai stranii exemple se referă la pisicile care "răspund" la telefon. Ele ştiu dinainte că stăpânul este acela care sună şi se agită în preajma aparatului. Chiar dacă apelurile stăpânului se petrec la orele cele mai imprevizibile, mâţele cu pricina se reped către telefon şi se alintă cu burta lipită de podea, în timp ce restul apelurilor le lasă indiferente. Mai mult decât atât, ele se agită încă înainte ca cineva să răspundă sau chiar înainte ca telefonul să fi sunat. Cum pot fi oare explicate aceste premoniţii?
În realitate, orice stăpân de pisici este obişnuit cu tot felul de mistere cotidiene, atât de numeroase, încât nici măcar nu le mai bagă în seamă. De multe ori, pisicile rămân, dintr-odată, pur şi simplu imobilizate în câte o poziţie bizară, ca şi cum ar vedea lucruri invizibile, ca şi cum ar auzi zgomote care urechilor omeneşti le rămân ascunse... Ce percep ele în acele momente? Să fie oare numai mirosuri, imperceptibile pentru oameni, care au acest simţ de 14 ori mai puţin dezvoltat decât al lor? Sau este ceva mai mult decât atât? Să fie oare vorba despre percepţia infrasunetelor, acele unde sonore pe care noi nu le putem auzi? Sau poate că realitatea este încă şi mai surprinzătoare...
Dialog la distanţă

Alte mărturii uluitoare: mai mulţi proprietari de pisici s-au simţit pur şi simplu "ghidaţi" către micul lor animal care s-a rătăcit şi se află într-o situaţie dificilă. De obicei, mai întâi aleargă "orbeşte", îl strigă pe nume disperaţi, îl caută, pentru ca, în cele din urmă, să abandoneze căutarea, neştiind încotro s-o apuce. Şi, dintr-odată, au sentimentul straniu dar clar, că ştiu cu certitudine unde să caute. "Am mers într-o direcţie precisă", povesteşte o femeie, "apoi am ştiut că trebuie s-o iau pe o străduţă la stânga, apoi din nou la stânga, într-un gang. Când am ajuns la capăt... Rufus, motanul meu, era acolo. Mă aştepta."
Mângâie-mă şi spune-mi că mă iubeşti

Cum se pot explica aceste fenomene şi modul surprinzător în care acţionează animalele în asemenea situaţii? Pentru cercetătorul Rupert Sheldrake este evident că există un anumit tip de comunicare telepatică între om şi animal, comunicare "condiţionată, în primul rând, de forţa legăturii afective" care îi uneşte. Numai că în cazul oamenilor "civilizaţi", raţionali, din ce în ce mai separaţi de natura-mamă, acest dar al telepatiei este pe cale să se piardă. Cu toate acestea, mai există încă urme ale acestei puteri naturale de a comunica. Boşimanii din Kalahari, în Africa australă, ştiu dacă vânătoarea a fost norocoasă sau nu înainte ca vânătorii să ajungă acasă. Cum spun ei, comunică "fără fir", adică prin transmiterea gândurilor unii către alţii. Acelaşi lucru se petrece şi în cazul aşa-numitului "fenomen vardoger" - tradus literal "spirit care te avertizează" -, care mai funcţionează încă în mediul rural norvegian. Cu zece până la treizeci de minute înainte ca un apropiat al casei să se întoarcă, cel care aşteaptă, "receptorul", aude uşa deschizându-se şi închizându-se la loc, îl aude pe cel care urmează să vină, punându-şi paltonul în cuier sau mergând către camera sa, şi toate acestea fără ca cineva să fi intrat încă în casă. Atunci, stăpâna casei, liniştită şi sigură pe sine, pune pe foc ibricul pentru ceai, ştiind că omul va apărea în curând. Ei bine, niciunul din toate aceste fenomene nu a fost studiat vreodată cu temeinicie.
Despre spirit şi stele
Rupert Sheldrake e de părere că puterile misterioase ale animalelor sunt manifestările cele mai vizibile ale unei puteri telepatice "universale". Acestea erau cândva implicite şi fireşti, însă evoluţia noastră şi tabu-urile noastre culturale au sfârşit prin a ne face să le pierdem, să le uităm. "Dogmele ştiinţei şi medicinii actuale separă spiritul de corp", spune el. De ce să nu repunem în discuţie această idee acceptată fără să fi fost vreodată dovedită? Astfel, cercetătorul propune "cercetarea posibilităţii ca spiritul să se întindă cu mult mai departe decât limitele materiale ale creierului, aşa cum au crezut dintotdeauna popoarele vechi, de-a lungul istoriei umanităţii". Spiritul, departe de a fi un biet prizonier în interiorul cutiei craniene, şi-ar putea avea graniţele undeva, în infinitul universului. El ar putea fi cu adevărat în legătură - aşa cum propovăduiau vechile credinţe - cu spiritele străbunilor, ale animalelor, ale naturii... Suntem noi oare sortiţi să pierdem această legătură cu universul? Sau poate că ne vom întoarce la origini şi vom începe să vedem universul altfel, ca pe un tot viu, în evoluţie eternă, în care fiecare părticică poate comunica şi le poate simţi pe toate celelalte, în care fiecare gând, îndrumat de iubire, creează echilibru şi armonie.
Inima şi torsul pisicilor

Pisica din vis
Doctorul francez Fernand Mery povesteşte despre uluitoarele experienţe pe care le-a trăit cu o pisică. Într-o zi, unul dintre pacienţii săi i-a încredinţat un motănel pe nume Minou, pentru ca apoi să uite să-l mai ia înapoi. Fernand Mery a început să ţină la micuţul animal, însă, la capătul unui an, acesta moare în urma unei meningite fulgerătoare. În mod straniu, chiar a doua zi după moartea lui Minou, veterinarul primeşte veşti de la fostul stăpân al motănelului: "Dragă doctore, după o atât de îndelungată tăcere, sunt sigur că mă veţi considera un «tată» denaturat, dar aş vrea să ştiu dacă îl mai aveţi pe Minou... Chiar noaptea trecută, soţia mea a avut un coşmar teribil. Se făcea că Minou al nostru era rănit la cap şi încerca disperat să se caţere pe faţada casei până la noi. Vă rog deci, domnule doctor, daţi-ne veşti despre Minou, căci soţia mea nu mai are linişte". Minou însă tocmai murise în chinuri teribile, cu capul înfăşurat în bandaje cu gheaţă, menite a-i alina durerile îngrozitoare. Să fi fost o simplă întâmplare visul fostei sale stăpâne? Cum să nu credem că ea a fost pur şi simplu "prevenită", într-un fel pe care nu-l înţelegem, despre agonia lui Minou?
Animale care vindecă

Conform unui studiu publicat în Revista Americană de Cardiologie, victimele unui infarct au de 6 ori mai puţine şanse de a muri, în anul care urmează acestui accident... dacă au acasă un animal domestic. Experienţele care urmăresc transformarea animalelor de companie într-un sprijin pentru sănătatea oamenilor sunt din ce în ce mai răspândite. Clinica "Schlossli d'Oetvil-am-See" din Elveţia, unde sunt trataţi pacienţii cu depresii puternice, a adoptat-o pe Pippo, o pisică în vârstă de 8 ani. Personalul medical a remarcat că această pisicuţă nu numai că destinde ambianţa, dar, mai mult decât atât, caută compania acelor pacienţi care sunt într-o stare mai gravă. De asemenea, la spitalul pentru copii "Great-Ormond" din Londra, voluntarii aduc cu ei căţei şi pisici în vizită la micii pacienţi internaţi acolo. Tristeţea acestora, cauzată de şederea prelungită în spital, este spulberată într-o manieră atât de concludentă, încât experienţele continuă.
LIVIU ŞUTEU
Foto: Dreamstime, 123RF - 3