Codiţe de CĂPŞUNI
Conţin componente benefice pentru sănătatea omului. În primul rând, vitamina C. Codiţele se culeg în perioada de înflorire sau de la căpşunile coapte. Conţinutul minim de zaharuri permite folosirea lor şi de către bolnavii de diabet.
Oncologie
Pe lângă tratamentul de bază al tumorilor canceroase se bea şi infuzie preparată dintr-un amestec de codiţe de căpşuni, flori de muşeţel şi rostopască, câte o linguriţă de fiecare. Se infuzează în 200 ml de apă clocotită, timp de 2 ore, apoi se strecoară. Se beau câte 30-50 ml, o dată pe zi, la aceeaşi oră, de exemplu la ora 15, la două ore după masă.
Disbacterioză, dureri de stomac, diaree
Se amestecă câte o lingură de codiţe de căpşuni, seminţe de fenicul zdrobite şi 3 linguri de cimbru. O lingură de amestec se pune la fiert în 500 ml apă, se ţine pe foc mic încă 5 minute, în vas cu capac, apoi se infuzează timp de 2 ore. Se beau câte 50 ml, de 3-4 ori pe zi.
Cosmetică - pentru vitaminizarea tenului
Se mixează câte 100 de codiţe şi frunze de căpşuni, se amestecă cu 100 ml suc de patlagină şi se aplică masca pe faţă. Masa verde se lasă pe ten 25 de minute, apoi se spală cu apă minerală gazoasă, puţin încălzită.
Codiţe de DOVLEAC
Sunt benefice în rezolvarea problemelor sistemului digestiv: favorizează vindecarea proceselor inflamatorii din intestinul gros, se folosesc în constipaţii legate de bilă leneşă, scot din organism metalele grele.
Pielonefrită, hidronefroză
Într-un litru de apă se pun pe foc 5 codiţe de dovleac, 3 linguri de rădăcini de pir târâtor şi se lasă pe foc mediu, până rămân 500 ml de apă. Se infuzează în termos, timp de 24 de ore. Se beau 300 ml pe zi împărţit în 3-4 doze, timp în care se prepară următoarea porţie. Se fac 4-5 cure urmate de analize medicale pentru verificarea rezultatelor.
Diabet
Se opăresc 50 g de codiţe zdrobite de dovleac şi o linguriţă fructe de ienupăr, cu 300 ml de apă fierbinte. Se fierb 15 minute, se infuzează până la răcire. Se beau câte 50 ml, de 3 ori pe zi, între mese, în cure de 7 zile, cu pauze de 3 zile între cure.
Colită cu constipaţie
Se toacă mărunt 4-5 codiţe de dovleac, se pun în apă care clocoteşte şi se mai fierb 15 minute în 400 ml de apă. Se consumă de 2 ori pe zi, terci din mei galben, apoi se beau 200 ml de ceai din codiţe de dovleac.
Dureri de dinţi
O codiţă de dovleac se toacă mărunt, se opăreşte cu 200 ml apă fierbinte, se fierbe pe foc mic, 3 minute, în vas acoperit cu capac. Se clăteşte gura din două în două ore.
Parodontoză
Herpes, stafilococ, streptococ
Câteva codiţe de dovleac se aprind pe o farfurioară. Cenuşa se amestecă cu 2-3 picături de ulei de floarea-soarelui. Cu pasta obţinută se ung locurile afectate.
Întărirea organismului femeilor însărcinate
Se usucă la cuptor 50 g de codiţe de dovleac cu lungime de 1,5 cm, până capătă o culoare maronie. Se râşnesc şi se păstrează într-un borcănel. Se adaugă câte 10 g de pulbere de dovleac în mâncarea de orez, în luna a II-a de sarcină.
Ulcer stomacal
Se taie mărunt 20 g de codiţe de dovleac şi 2 g propolis solid, se pun pe foc mic, cu 200 ml de apă fierbinte. Se amestecă periodic, ca să topească propolisul. Soluţia strecurată se bea în timpul zilei, pentru înlăturarea durerilor stomacale.
Codiţe de ROŞII
Amigdalite, tuse persistentă
Se opăresc 10 codiţe de roşii, cu 400 ml de apă, se ţin câteva minute pe foc, până apar aburii. Se fac inhalaţii deasupra vasului.
Dureri de articulaţii
Se infuzează două ore, în termos, în 300 ml de apă clocotită, 5 codiţe de roşii, câte o linguriţă de rădăcini de muşcată cu flori roşii şi scoarţă de salcie. Se beau câte 60 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. O cură durează o lună. Se poate repeta după o pauză de 10 zile.
Codiţe de VIŞINE
În secolul 19, Rusia exporta în Franţa zeci de tone de codiţe de vişine, pentru producerea de preparate terapeutice diuretice. Codiţele de vişine favorizează slăbitul relativ rapid prin eliminarea surplusului de lichid din organism. Reţeta clasică este următoarea: 4 linguri de codiţe tocate se fierb, timp de 10 minute, într-un litru de apă şi se infuzează până la răcire. Doza zilnică, care se bea în 4 reprize, este de câte 250 ml, înainte de masă. Reţeta se recomandă şi pentru eliminarea nisipului din rinichi, activarea procesului de urinare, impotenţă, edeme, diabet, gută, artrită.
Ceaiul longevităţii
Se râşnesc în cantităţi egale, codiţe uscate de vişine şi sâmburi de struguri. O linguriţă de pulbere se infuzează în 200 ml de apă clocotită, timp de 30 de minute. Ceaiul se bea zilnic, o perioadă cât se poate de lungă.
Menstruaţii dureroase
Se prepară două infuzii. În primul vas se pun o lingură de codiţe şi frunze de vişine tăiate mărunt, şi se opăresc cu 200 ml apă care clocoteşte pe foc. Vasul se înveleşte în plapumă şi se lasă 30 de minute. În alt vas se infuzează o lingură de rostopască, tot în 200 ml de apă fierbinte, şi se infuzează 30 de minute. Infuziile se strecoară şi se amestecă. Se beau câte 50 ml, de 3 ori pe zi, după masă, pe toată perioada ciclului.
Hemoragii uterine
Se toacă mărunt cantităţi egale de codiţe de vişine, flori de coada-şoricelului şi traista-ciobanului. O lingură rasă de amestec se opăreşte cu 250 ml de apă fierbinte, se ţine pe foc mic 10 minute, în vas acoperit, se infuzează 30 de minute învelit în prosop. Se beau câte 50 ml de ceai, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, până la rezolvarea problemei.
Slăbire rapidă
Se macerează 220 de codiţe de vişine, timp de 12 ore, într-un litru de apă rece. Apoi se pun pe foc şi se fierb 10 minute după primul clocot. Decoctul trebuie băut într-o zi sau două, în loc de apă.
Codiţe de CIREŞE
Un decoct preparat dintr-o lingură de codiţe de cireşe, fierte în 200 ml de apă este un remediu universal pentru multe probleme de sănătate: hipertensiune, litiază renală, gută, reumatism, nevroză, diaree, afecţiuni ale ficatului şi rinichilor; reglează activitatea inimii, diminuează hemoragiile uterine, elimină toxinele din rinichi. Codiţele de cireşe sunt apreciate şi pentru efectul benefic în vindecarea afecţiunilor bărbaţilor, ca adenom de prostată şi prostatită. În perioada de acutizare a bolii, se amestecă câte o lingură de codiţe de cireşe, rădăcini de cicoare, coada-calului şi se opăresc cu 600 ml de apă clocotită. Se infuzează în termos trei ore. Se beau câte 200 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă.