RODICA CULCER despre... Tăcerea asurzitoare a domnului preşedinte şi războiul pădurilor
Din partea unui preşedinte despre care lumea spune deja că promovează "România lucrului bine tăcut", orice declaraţie critică ajunge să pară spectaculoasă. Să nu uităm însă că nemulţumirile prezidenţiale faţă de haosul declanşat de introducerea cardului de sănătate şi faţă de proiectele de modificare a legislaţiei penale au fost doar răspunsuri la întrebările jurnaliştilor, nu luări de poziţie de sine stătătoare, elaborate ca răspuns la deficienţele din sistemul sanitar şi, respectiv, la campania tot mai agresivă a majorităţii parlamentare de a bloca lupta anti-corupţie.
Citeste tot articolul
Organizaţiile ecologiste, mai puternice decât scutul de la Deveselu
Un nor negru s-a abătut asupra proiectelor miniere aurifere străine din România, cu toate că reprezentanţii statului au încercat să le pună în operă pe furiş, după metode... era să spun comuniste, dacă n-ar fi profund corporatiste şi corupte. Dacă proiectul Roşia Montană a fost, slavă Domnului, pus deocamdată "pe raft", în aşteptarea vană că societatea civilă va uita de ea, citim tot mai des despre un alt proiect, cel de la Certej, Hunedoara, unde tot o corporaţie canadiană, Eldorado Gold (ELD), încearcă să dea lovitura.
Citeste tot articolul
Impozitul pe firfirici
Ţin în mână un bon pe care scrie limpede - 9 bani. Nu lei. Bani! Nici măcar zece. Doar nouă! Atât am vrut să las la o benzinărie, pentru că nu puteam primi un astfel de rest, întrucât în România, cea mai mică monedă e de zece bani. Aşa că i-am spus vânzătoarei să păstreze firfireii şi am dat să ies. Ea mi-a zâmbit amar şi mi-a eliberat rapid bonul cu pricina pentru că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 8/2015, bacşişul se impozitează cu 16%.
Citeste tot articolul
BOGDAN AURESCU - "Resping ideea unui atac la adresa ţării noastre"
După cum arată un sondaj INSCOP, aproape 70% dintre români sunt de acord cu mărirea bugetului Armatei. Concetăţenii noştri au început să se teamă şi-şi doresc o armată modernă, puternică. De cine se tem? Desigur, de Rusia. Teama de Rusia are o veche istorie la noi, încă din vremurile în care Ţările Române se aflau sub ocupaţia "fraţilor" de la răsărit (secolele al 18-lea şi al 19-lea).
Citeste tot articolul
BOGDAN AURESCU - "Ne dorim ca românii din Ucraina să se bucure de un tratament «în oglindă» cu tratamentul de care se bucură ucrainenii din România"
După cum se ştie, România este înconjurată de români în toate punctele cardinale: la vest, la nord, la est şi la sud. Cei mai mulţi sunt la nord-est. De acolo de unde vine şi frica. Circa 3 milioane în Basarabia şi peste 500.000 în Ucraina, toţi băştinaşi din foste teritorii româneşti acaparate de Rusia sovietică. În acest context, am profitat de disponibilitatea ministrului Bogdan Aurescu şi am extins interviul şi asupra acestor teme.
Citeste tot articolul
ERATĂ
În legătură cu articolul "Maladia Lyme. Vremea căpuşelor a sosit!", F. AS nr. 1164
Citeste tot articolul
Cu Pământul la doctor
Inundaţii, cutremure, alunecări de teren şi furtuni cumplite. De la an la an, natura parcă ne pedepseşte din ce în ce mai tare. Verile sunt tot mai secetoase, iar iernile, fără zăpadă. Oare ce se întâmplă cu frumoasa Planetă Albastră? Am reuşit să o distrugem de tot? Întreg acest rău are un singur nume, un nume care a pătruns pe furiş în viaţa noastră cotidiană, pe care îl pomenim deseori, dar nu îi acordăm niciodată atenţia pe care o merită. Un cuvânt simplu, dar care a devenit cu timpul, temut.
Citeste tot articolul
Opreşte barbaria, salvează ciocârlia!
Societatea Ornitologică Română (SOR) şi Federaţia Coaliţia Natura 2000, alături de toţi iubitorii de natură din România cer oprirea vânătorii de ciocârlii! O barbarie fără seamăn, despre care ştim prea puţin, se consumă chiar în acest moment, când citiţi aceste rânduri... Mai exact, zilnic sunt doborâte din zbor circa 1650 de păsări cântătoare, care s-au întors din ţările calde "acasă", acolo unde, de-a lungul secolelor, au fost protejate, iubite şi evocate în poezii şi cântece de plugarii români.
Citeste tot articolul
Magia atingerilor
În fiecare zi a vieţii noastre avem mii de prilejuri pentru atingeri şi îmbrăţişări. Mii de ocazii pentru a ne manifesta afecţiunea în chip concret. Şi totuşi, n-o facem. Ceva ne reţine. Oboseala? Indiferenţa? Educaţia? Lăsăm să crească spaţii uriaşe de gheaţă între noi, care duc la alienare. Multe din bolile secolului în care trăim sunt provocate de lipsa afecţiunii concrete, a tandreţii manifestate prin gesturi. Nu e vorba de sexualitate, ci pur şi simplu de îmbrăţişări.
Citeste tot articolul
Când mângâierile aduc vindecarea
"Cine dintre noi n-a simţit măcar o dată în viaţă căldura binefăcătoare a unei îmbrăţişări? Câteva atingeri tandre şi, pentru câteva clipe, ne simţim eliberaţi de tensiuni şi de gânduri rele. O stranie alchimie face ca o simplă strângere afectuoasă în braţe să redeclanşeze în noi bucuria şi pofta de a trăi. E oare îmbrăţişarea mai mult decât pare? Iată o întrebare pe care, în ultimul deceniu, au început să şi-o pună şi terapeuţii occidentali. Dacă o mângâiere sau un masaj tandru pot face atât de mult bine, n-ar putea fi oare folosită puterea benefică a atingerilor şi-n vindecarea anumitor boli?".
Citeste tot articolul
IOANA VOICU - "Am crescut într-o casă vie"
Bunicul a remarcat de foarte devreme că aveam datele necesare unui bun violonist, aşa că după ce am împlinit cinci ani, a început să mă dăscălească, să mă introducă în studiul viorii. Ăsta a fost începutul... După moartea lui, am intrat la Liceul de muzică "George Enescu", deşi multă vreme mi s-a părut că nu-mi place acest instrument care mă ţinea ore în şir cu arcuşul în mână. Voiam şi eu să ies pe-afară, să mă joc cu copiii, să mă plimb cu fetele...
Citeste tot articolul
Tărâmul adevărurilor mistice: Muntele Kailash
În zona îndepărtată a platoului tibetan, la graniţa dintre Nepal şi China, de unde izvorăsc cele mai lungi râuri din Asia, străjuit de lacuri adânci, se înalţă, misterios, masivul Kailash. Considerat sacru în religiile popoarelor asiatice, el este socotit poarta de intrare către Şambala, tărâmul nevăzut al marilor înţelepţi. Potrivit unor ipoteze moderne, muntele ar fi o piramidă construită în urmă cu mii de ani de către civilizaţii nepământene.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ROZALIA URBAN - Reşiţa, F. AS nr. 1064 - "Sufăr de gastrită de tip A"
Deşi în majoritatea cazurilor gastrita apare ca urmare a leziunilor produse de secreţia acidă a mucoasei gastrice, în cazul dvs. (gastrita de tip A) inflamaţia mucoasei gastrice este provocată tocmai de absenţa secreţiei de acid clorhidric. În astfel de cazuri, mucoasa este atrofiată (gastrită atrofică) şi se asociază, de obicei, cu carenţa de cianocobolamina (vit. B12) şi anemia pernicioasă severă, fiind o condiţie patologică întâlnită frecvent la persoanele vârstnice.
Citeste tot articolul
"Nici până azi nu am mai avut probleme cu bila"
Mă numesc Liliana Creţu, am 45 de ani şi sunt din Bucureşti. Doresc să aduc mulţumirile mele d-lui doctor Li Luoxi, pentru grija arătată faţă de mine. Acum 6 ani, am suferit de "bilă leneşă", cu senzaţie de greaţă, reflux, vărsături şi gust amar. De multe ori simţeam ameţeală şi durere sub coaste, în partea dreaptă.
Citeste tot articolul
"Hai noroc", cu licori din plante
Vin din flori de leurdă : 2 pumni de flori, 1/2 l de vin alb sec. Florile de leurdă (complet înflorite) se spală cu grijă şi se zvântă într-un ştergar. După care se pun într-o sticlă albă, transparentă, cu gâtul larg. Turnaţi vinul peste flori, astupaţi sticla şi lăsaţi-o să stea vreme de 6 săptămâni, într-un loc cald, însorit.
Citeste tot articolul
Usturoiul verde
Ţăranii noştri îi spuneau ai nou sau usturoi dintâiul, şi legau multe credinţe de el, majoritatea referitoare la efectul său tămăduitor. Spuneau despre el că "înnoieşte sângele" şi că "scoate otrava din inimă", dar şi că îi vindecă pe "ofticoşi" (bolnavii de TBC) sau pe "suferinzii de năduşeală" (astm bronşic). Flăcăii, când erau trimişi cu turmele la păscut, neapărat aveau în desagă şi o legătură cu usturoi, ca să-i apere de iele şi de moroi.
Citeste tot articolul
Sănătate cu aer de munte
Există senzaţii care nu se pot exprima. Sau care rostite, îşi pierd din putere. De pildă, sentimentul pe care îl trăieşti dimineaţa, la munte, când îţi umpli plămânii cu aer curat. Corpul parcă nu se satură să inspire mireasma brazilor, răcoarea pădurii, limpezimea văzduhului. O stare de bine care te face fericit că trăieşti şi care se explică prin comorile nevăzute cuprinse în aerul munţilor. Veritabile medicamente ale naturii, create anume ca să le fie oamenilor de folos.
Citeste tot articolul
Tăietura salvatoare: lăsarea sângelui
Leacurile băbeşti fac, mai nou, să triumfe ştiinţa. Înfierată până mai ieri, populara "lăsare de sânge", practicată pe scară largă în satele româneşti, a devenit o alternativă susţinută ştiinţific, pentru vindecarea hipertensiunii arteriale.O diferenţă există, totuşi. Sângele nu se mai "lasă" prin tăierea sub limbă, ci prin extragere cu seringi. O metodă recomandată chiar şi pentru oamenii sănătoşi, care vor să trăiască fără probleme, o sută de ani.
Citeste tot articolul
Hipertensiunea
Sebastian Kneipp, celebrul preot vindecător, recomanda trei remedii cu apă contra hipertensiunii: băile calde sau sauna, pentru a provoca transpiraţia, spălare generală cu apă rece, care reduce presiunea sângelui, şi cataplasmele cu apă şi argilă. Acestea se aplică în felul următor: se ia o bucată de pânză de circa 10 centimetri lăţime şi cu o lungime cât fluierul piciorului.
Citeste tot articolul
Sânge liniştit
Energia în exces care vatămă inima poate fi domolită cu exerciţii de gimnastică chinezeşti. Ele liniştesc întreg organismul şi, în primul rând, circulaţia sângelui. Rotirea braţelor: Un exerciţiu potrivit pentru deschiderea trupului: executat de trei până la şase ori în ambele sensuri, dilată coşul pieptului şi detensionează muşchii braţelor.
Citeste tot articolul
Prospături de primăvară
Secretul unui obraz frumos este curăţarea în profunzime, indispensabilă pentru vitalitatea, prospeţimea şi supleţea ei. Pielea curăţată poate să respire în voie şi să absoarbă substanţele binefăcătoare din creme şi loţiuni. Astfel, pe lângă curăţarea tenului în fiecare dimineaţă şi seară, cu ajutorul unui tampon de vată înmuiat în lapte demachiant (poate fi şi smântână sau lapte gras), o dată pe săptămână recurgeţi la gomaj.
Citeste tot articolul
Dieta cu lichide
Dacă vreţi să slăbiţi până la 3 kg într-o săptămână, luaţi în considerare dieta cu lichide. Slăbiţi uşor şi fără senzaţia de foame chinuitoare şi, în acelaşi timp, realizaţi o uşoară detoxifiere, o stimulare a digestiei şi îmbunătăţirea stării generale de sănătate.
Citeste tot articolul
Poveşti de pe Coasta de argint
Ne aflăm într-un apartament măricel, dintr-un bloc cochet, construit în Bucureşti prin anii '30, pe o stradă cu nume frumos: Romulus. Strada asta şerpuieşte prin inima Bucureştilor, în partea cea mai veche a lui - cea care a scăpat, ca prin minune, de buldozerele lui Ceauşescu. Pe strada asta a locuit, cândva, şi şi-a scris "Medelenii" un mare avocat şi scriitor: Ionel Teodoreanu. La capătul străzii, "peste drum", e şcoala primară de pe strada Mântuleasa, în care a învăţat Mircea Eliade.
Citeste tot articolul
Părintele IOSIF CHIRIAC - stareţul Mânăstirii Tazlău - "Credinţa face parte din identitatea noastră, a românilor"
Când am ajuns în biserica de la Tazlău, cu zidurile ei bătrâne, încărcate de rugăciunile tuturor celor care s-au nevoit aici, timpul s-a oprit în loc. În fiecare strană, din orice colţişor, prin fiecare privire de sfânt, veacurile se prăvăleau peste mine. Aerul însuşi era bătrân şi parfumat. Am început să mă rog. Nu pentru că îmi propusesem, ci pentru că totul, chiar şi pietrele, păreau că îl cheamă pe Dumnezeu. Hotărât lucru, rugile nu se trec aşa cum se trec oamenii.
Citeste tot articolul
PABLO ALBORAN - "M-am trezit peste noapte cu milioane de fani"
Pe 27 mai, la Sala Palatului din Capitală, îl puteţi asculta pe Pablo Alboran, un adevărat fenomen al muzicii spaniole actuale. Deşi are doar 25 de ani şi este la început de carieră, internetul l-a ajutat să se impună şi să-şi câştige celebritatea rapid. Acasă la el, pe piaţa muzicală iberică, este cel mai bine vândut artist din 2011 încoace.
Citeste tot articolul
ZODIACUL SĂPTĂMÂNII 22-28 MAI
Mercur retrograd şi Marte se întâlnesc în Gemeni, semn că devenim arţăgoşi sau că cei din anturajul nostru îşi pot pierde răbdarea cu noi într-o clipită. Şi la volan avem nevoie de un grad sporit de atenţie. În schimb, avem energia mentală necesară pentru a duce cu bine la capăt proiecte care necesită multă atenţie şi concentrare. Putem pune ordine şi în informaţii care s-au adunat, dar n-am apucat să le sortăm.
Citeste tot articolul