Vin din flori de leurdă
* 2 pumni de flori, 1/2 l de vin alb sec.
Florile de leurdă (complet înflorite) se spală cu grijă şi se zvântă într-un ştergar. După care se pun într-o sticlă albă, transparentă, cu gâtul larg.
Turnaţi vinul peste flori, astupaţi sticla şi lăsaţi-o să stea vreme de 6 săptămâni, într-un loc cald, însorit. În acest răstimp, destupaţi sticla din când în când, pentru aerisire.
Doza recomandată: 1 păhărel (de lichior) pe zi, ca aperitiv.
La ce ajută: pentru stomac şi intestin.
Rachiu din bulbi de leurdă
* Bulbi de leurdă, rachiu curat (limpede).
Dezgropaţi bulbii de leurdă începând cu sfârşitul lunii noiembrie, dar trebuie să fiţi siguri că i-aţi "nimerit" pe cei buni!
După ce i-aţi spălat, i-aţi curăţat şi i-aţi tăiat mărunt, umpleţi cu ei o treime dintr-o sticlă albă, transparentă, cu gâtul larg şi turnaţi deasupra rachiul. Lăsaţi să stea cel puţin 6 săptămâni într-un loc cald, însorit şi... gata rachiul!
Doza recomandată: De două ori pe zi câte 12 picături, diluate în puţină apă.
La ce foloseşte: Reduce hipertensiunea arterială.
Ţuică din frunze de leurdă
* Frunze de leurdă (culese înainte de a apărea mugurii), rachiu curat (între 38-43 de grade).
Spălaţi frunzele de leurdă, zvântaţi-le puţin, tăiaţi-le mărunt şi umpleţi cu ele cam o treime dintr-o sticlă albă, transparentă, cu gâtul larg. Turnaţi peste ele rachiul şi ţineţi sticla, vreme de 6 săptămâni, la soare şi căldură. După care ţuica poate fi folosită.
Doza recomandată: Se iau de 2 ori pe zi câte 12 picături de ţuică (cam o jumătate de linguriţă) în puţină apă.
La ce ajută: este bună pentru creier. Poate preveni sclerozarea.
Atenţie mare! Când culegeţi leurdă, să n-o confundaţi cu brânduşele sau cu frunzele de lăcrămioară. Acestea fiind otrăvitoare, nu pot fi în niciun caz mâncate sau prelucrate!
Rachiu de coada-şoricelului
* Coada-şoricelului proaspătă, rachiu de fructe sau de cereale.
Doza recomandată: Câte 1 păhărel de rachiu, la nevoie.
La ce ajută: Eficient în bolile de stomac şi în cele intestinale.
Lichior de urzici
* 2 pumni de frunze de urzică, 1/2 l rachiu de fructe.
Culegeţi frunze tinere şi plăpânde de urzică şi scuturaţi-le bine, ca să nu rămână pe ele murdărie sau insecte. Puneţi-le, apoi, într-o sticlă albă, transparentă, cu gâtul larg, acoperiţi-le cu rachiul de fructe şi astupaţi sticla.
Lăsaţi-le să stea vreme de 6 săptămâni într-un loc cald, însorit, destupând sticla din când în când.
Doza recomandată: 1 lingură de lichior pe zi, la nevoie.
La ce foloseşte: Bun pentru întregul organism. Curăţă stomacul şi intestinul.
Vin din boabe de ienupăr
* 50 g de boabe de ienupăr, 1 l de vin roşu.
Se zdrobesc boabele de ienupăr într-un mojar şi se pun într-o oală împreună cu vinul roşu. Se lasă să fiarbă 1 minut, din momentul când au dat în clocot, apoi se lasă să se pătrundă 48 de ore şi se strecoară vinul.
Doza recomandată: se beau zilnic 1-2 păhărele de vin.
La ce foloseşte: Este bun pentru stomac şi intestin. Stimulează pofta de mâncare. Vindecă edemele.
Vin de hrean
* O rădăcină de hrean, 1 l de vin alb.
Tăiaţi rădăcina de hrean în felii groase de 2,5 cm, puneţi 10 felii într-un litru de vin alb şi lăsaţi-le 10 ore să se pătrundă.
Doza recomandată: Dacă aveţi pietre la rinichi, beţi zilnic câte un păhărel de vin. Ar fi bine să începeţi tratamentul când luna este în descreştere şi să-l continuaţi câteva săptămâni la rând.
La ce ajută: Împotriva calculilor renali.
Atenţie! În caz că pietrele au devenit prea mari, nu trebuie mişcate din loc, pentru a evita o eventuală colică renală. Consultaţi, în orice caz, medicul!
Vin roşu de salvie
* 1 pumn de frunze proaspete de salvie, 1 l de vin roşu.
Spălaţi frunzele de salvie, mărunţiţi-le şi puneţi-le într-o oală, împreună cu vinul roşu. Puneţi-le pe foc şi după ce dau în clocot, lăsaţi-le să fiarbă 1 minut. După care luaţi-le de pe foc, lăsaţi-le să se odihnească 24 de ore şi strecuraţi vinul.
Doza recomandată: Se bea câte un păhărel de vin, de 2 ori pe zi.
La ce foloseşte: În caz de afecţiuni ale stomacului. Calmează arsurile de stomac.
Bitter din nuci, pentru stomac
* 20 g de nuci verzi (necoapte), 1 pumn de boabe de ienupăr, 5-6 cuişoare, 2 batoane de scorţişoară, rachiu limpede.
Bitterul se prepară din nuci complet verzi, dar în al căror interior există deja forma de nucă. Se taie nucile felii (la fel ca salamul) şi se pun într-un borcan cu capac. Se adaugă boabele de ienupăr zdrobite, cuişoarele şi scorţişoara şi se toarnă peste ele rachiul. Se lasă să stea 6 săptămâni la soare sau la căldură. Când culoarea nucilor devine maro spre neagră, e gata bitterul. O licoare benefică pentru stomac, superioară bitterului ce se găseşte în comerţ.