Deşi în majoritatea cazurilor gastrita apare ca urmare a leziunilor produse de secreţia acidă a mucoasei gastrice, în cazul dvs. (gastrita de tip A) inflamaţia mucoasei gastrice este provocată tocmai de absenţa secreţiei de acid clorhidric. În astfel de cazuri, mucoasa este atrofiată (gastrită atrofică) şi se asociază, de obicei, cu carenţa de cianocobolamina (vit. B12) şi anemia pernicioasă severă, fiind o condiţie patologică întâlnită frecvent la persoanele vârstnice.
O altă particularitate a gastritei de tip A este că apare în urma unei predispoziţii ce reprezintă un risc crescut pentru cancerul gastric şi poate fi însoţită de alte boli autoimune, precum tiroidita autoimună (Hashimoto), hepatita autoimună sau diabetul. Gastrita atrofică este punctul terminus al unui proces patologic cronic, caracterizat de pierderea celulelor gastrice glandulare şi înlocuirea lor cu ţesut epitelial de tip piloric şi ţesut fibros. Efectele nedorite pot fi anemia pernicioasă şi riscul crescut de carcinom gastric, mai ales când atrofia epiteliului glandular se asociază şi cu infecţia produsă de Helicobacter pylori.
În caz că gastrita atrofică se asociază cu deficit de cianocobolamină, este necesar să se administreze vit. B12 injectabil, o dată pe lună, pentru tot restul vieţii. Totodată, pot fi, de asemenea, folosite medicamente care protejează mucoasa gastrică, cum ar fi sucralfatul sau misoprostolul.
Alte opţiuni terapeutice includ corectarea complicaţiilor bolii (hematologice, neurologice, gastro-intestinale), eradicarea Helicobacter pylori, în cazul în care este prezentă.
Complementar tratamentului alopat, se pot utiliza remedii naturiste menite a reduce intensitatea şi frecvenţa episoadelor dispeptice, caracteristice gastritei atrofice, şi care urmăresc refacerea epiteliului parietal, cum ar fi L-glutamina, aminoacid semiesenţial cu proprietăţi imunomodulatoare, protectoare şi regeneratoare asupra mucoasei gastrice şi intestinale (reduce ataşarea bacteriilor patogene de celulele mucoasei gastrice) şi sucul de Aloe vera, îmbunătăţit cu extract standardizat de polizaharide, cu rol imunomodulator şi reepitelizant, în gastrite atrofice autoimune sau boala Crohn.
Pentru lămuriri suplimentare contactaţi-mă telefonic! Să auzim numai de bine!
Dr. ANGELA HIMOVITH - tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: dr.himovith@gmail.com
"Ştie cineva leacuri naturiste pentru noduli tiroidieni?"
(Răspuns pentru VERONICA ROBU - Deva, F. AS nr. 1156)
Nodulii tiroidieni apar ca o acumulare de lichid în interiorul glandei, sub formă de mici chisturi, rezultaţi prin efortul ţesutului glandular tiroidian de a secreta mai mult, pentru a contracara lipsa hormonilor tiroidieni. În jur de 90% dintre noduli sunt formaţi din celule normale, restul de 7-10% sunt formaţi din celule neoplazice. Majoritatea nodulilor tiroidieni nu evoluează şi nu se asociază cu disfuncţii tiroidiene. Cauzele apariţiei nodulilor tiroidieni sunt necunoscute în general, unele dintre presupusele cauze fiind deficitul de iod, sau iradierea, care poate fi terapeutică sau accidentală, şi ereditatea.
Experienţa noastră de-a lungul anilor ne-a arătat că produsele Elixir of Youth, Lifeforce şi Immunoforce au o acţiune benefică, de aproape 95%, la persoanele diagnosticate cu noduli tiroidieni. Substanţele care se regăsesc în formulele produselor mai sus menţionate ajută la inhibarea vascularizării nodulilor tiroidieni şi a dezvoltării acestora, până la completa lor eradicare; stabilizează membrana celulară fluidizând-o, iar din toate cele observate de noi, produsele sunt un foarte bun stimulator al imunităţii. Administrarea lor se face pe o perioadă de 8-10 luni, chiar dacă rezultatele sunt vizibile din primele luni de administrare. Dorim să precizăm că produsele noastre sunt naturale şi că efectul lor se vede în timp. Foarte important de precizat, de asemeni, este că acţiunea lor urmăreşte cauza, şi nu simptomul.
Hipotiroidia este boală în care glanda tiroidă funcţionează mai puţin decât normal, neproducând suficienţi hormoni tiroidieni în organism. Simptomele care apar sunt: oboseală, uscarea pielii, căderea părului, intoleranţă la frig, creşterea în greutate, constipaţia, depresia. Tratamentul implică administrarea pe perioade lungi de timp a unui hormon tiroidian sintetic (de obicei, Eutirox). Acest medicament nu înlătură cauza reală a bolii şi are reacţii adverse.
Ce puteţi face pentru a vă îmbunătăţi starea de sănătate:
* Iodul este elementul chimic cheie pentru funcţia tiroidei; el este antagonizat de toţi ceilalţi halogeni (clor, fluor, brom). De aceea, evitaţi să consumaţi apă cu clor, la robinet puneţi un filtru pentru apa de băut; evitaţi pastele de dinţi cu fluor (fluorul de asemenea antagonizează iodul); trebuie să ştiţi ca majoritatea făinii folosite industrial pentru prepararea pâinii şi în patiserii conţine bromură de potasiu - nocivă în cazul persoanelor diagnosticate cu hipotiroidie, deci, folosiţi o făină "bio", fără aditivi.
* Luaţi suplimente care să crească cantitatea de iod din organism: de exemplu, alge marine.
* Testaţi-vă prin analize de sânge nivelul de metale grele (cadmiu, plumb, mercur); ele antagonizează producţia de hormoni tiroidieni şi conduc, indirect, la formarea nodulilor tiroidieni.
* Schimbaţi-vă dieta: excludeţi alimentele care interferează cu producţia hormonilor tiroidieni: varza, broccoli, soia.
Vă doresc multă sănătate.
CĂTĂLIN MITRULESCU - medic specialist ortoped, asistent universitar UMF "Victor Babeş" Timişoara, tel. 0723/35.68.00, e-mail: ortoped.mitrulescu@gmail.com
"Am dureri mari şi merg ajutată de un cadru. Daţi-mi un sfat"
(Răspuns pentru ALINA - Suceava, F. AS nr. 1160)
În cazul dvs., este necesar să vă operaţi cât mai repede, dacă proteza Moore, iniţială, a început să vă facă probleme. La vârsta dumneavoastră, dacă spuneţi că vă deplasaţi greu, muşchii se atrofiază destul de repede şi se recuperează foarte greu, prin urmare, cu cât aşteptaţi mai mult, cu atât rezultatul viitoarei intervenţii chirurgicale va fi mai slab (avem nevoie de forţă musculară pentru a pune în mişcare orice parte a corpului, deci şi noua proteză.) Vă recomand o proteză cimentată, care vă va da posibilitatea unei recuperări rapide postoperatorii. Succes!
"Am necroză de cap femural şi nu pot merge"
(Răspuns pentru MAGDA ASOLTANEI - Botoşani, F. AS nr. 1162)
Necroza de cap femural este o boală a cărei etiologie este de multe ori necunoscută şi al cărei tratament este, după cum probabil ştiţi, dificil. Osul din capul femural îşi pierde vascularizaţia şi, ulterior, nemaiavând tăria necesară, începe să se deformeze sub acţiunea forţelor mecanice la care este supus, apărând coxartroza. În stadiile iniţiale tratamentul poate fi unul în care se încearcă, prin diferite metode, chirurgicale sau conservatoare, să i se restabilească vascularizaţia. Însă, după cum spuneam, doar în stadiile iniţiale, când încă nu s-a deformat capul şi nu a apărut coxartroza. În stadiile mai avansate, intervenţia chirurgicală care rezolvă problema este cea de protezare a şoldului, cu rezultate foarte bune, atât din punct de vedere al durerii, cât şi al funcţiei. Deci, totul depinde de stadiul bolii, care se apreciază în funcţie de examenul clinic, radiografic şi uneori, cu rezonanţă magnetică. Sănătate!
Dr. DAN SPĂTARIU - Doctor în medicină, specialist în cardiologie, practicant Ayurveda (medicină tradiţională indiană)
Cabinet medical "Esculap Aeternus" Timişoara, Telefon: 0740/15.18.31, e-mail: esculap.aeternus@gmail.com
"Tatălui meu i s-a recomandat o operaţie pentru adenom de prostată. Există alternativă?"
(Răspuns pentru VICTOR A. - Iaşi, F. AS nr. 1162)
Da, există pentru tatăl dumneavoastră o alternativă. Recomand un regim lacto-vegetarian, dar mai ales vegan. Regimul vegan presupune să excludeţi complet alimentele de origine animală (carne, lactate, ouă), în timp ce regimul lacto-vegetarian permite totuşi consumul lactatelor şi ouălor, excluzând doar carnea. Se indică, de asemenea, o zi pe săptămână de post negru, în care să se consume doar apă şi remediile prescrise mai jos:
* Amestec de tincturi (se găsesc la magazine naturiste) din ghimpe şi pufuliţă cu flori mici. Se consumă o linguriţă amestec, la jumătate de pahar de apă, minimum de 5-6 ori pe zi.
* Macerat la rece de plante medicinale: ienupăr, flori de soc, urzică moartă albă şi traista-ciobanului. Maceratul la rece se realizează punând 1,5 linguriţe de pulbere din fiecare plantă la o cană cu apă, lăsându-se 6-8 ore la temperatura camerei. Se beau câte 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă, cu o oră.
* Întrucât prostata ţine de aparatul reproducător şi funcţia sexuală, cele mai multe dintre cazurile pe care le-am avut au necesitat şi o abordare a planului psiho-emoţional. Pacienţii diagnosticaţi cu prostată au, de obicei, conflicte de frustrare sexuală, fie prin reprimare indusă de educaţie sau în cadrul relaţiei de cuplu, fie prin exces. Aşadar, indic şi o consiliere psihologică concomitentă, pentru conştientizare.
* Medicina psihosomatică foloseşte anumite contracţii ale anusului, urmate de relaxări (aproximativ 250-300/pe zi), pentru reglarea funcţiei prostatice. Fiecare contracţie şi relaxare durează 2-3 secunde. Vă indic să realizaţi şi dvs. acest exerciţiu.
* Extern, se fac băi de şezut cu coada-calului sau mesteacăn, în fiecare seară, dar şi aplicaţii de cataplasme cu argilă, la nivelul punctului prostatic.
În ceea ce priveşte dieta, ar fi indicat să vă determin tipul constituţional. Pentru aceasta, puteţi intra pe site-ul cabinetului www.esculap-nature.ro şi completaţi chestionarul de la butonul "Ayurveda".
Vă voi trimite apoi un regim individualizat.