Mii de ocazii pentru a ne manifesta afecţiunea în chip concret. Şi totuşi, n-o facem. Ceva ne reţine. Oboseala? Indiferenţa? Educaţia? Lăsăm să crească spaţii uriaşe de gheaţă între noi, care duc la alienare. Multe din bolile secolului în care trăim sunt provocate de lipsa afecţiunii concrete, a tandreţii manifestate prin gesturi. Nu e vorba de sexualitate, ci pur şi simplu de îmbrăţişări. De-un braţ după umeri. De-o strângere afectuoasă de mână. De un sărut pe obraz. Analizat de medici şi psihologi, efectul atingerii corporale asupra sănătăţii noastre sufleteşti şi trupeşti s-a dovedit mai presus de orice medicamente, de cele mai noi terapii. Aşa cum rezultă şi din dezbaterea care urmează, la care vă invităm să participaţi.
Îndrăgostiţii se ating de 38,7 ori în medie pe zi.
Pe pielea noastră există aproximativ 5 milioane de celule senzoriale, densitatea lor fiind maximă pe limbă, pe buze şi degete.
64% dintre oameni şi-au dat seama că durerea li se calmează dacă pun mâna pe locul dureros.
"Simte-mă! Atinge-mă!"
Atingerea este primul limbaj pe care îl învăţăm. Şi ea rămâne până la sfârşitul vieţii cel mai bun mod de a ne exprima sentimentele.
Bebeluşii care au şansa de a se bucura de mult contact fizic cu părinţii, în cursul primelor luni de viaţă, se dezvoltă mai repede şi mai bine decât alţii, de aceeaşi vârstă cu ei, care au fost mângâiaţi mai puţin. Iar mai târziu, la vârsta adultă, primesc cu plăcere atingerile, se apropie de alţii fără reţineri şi au un limbaj corporal mai sincer.
Contactul pielii, spun psihologii, este mai important decât sexul. "Absenţa atingerilor provoacă tulburări psihice mult mai puternice decât privarea de sex. Numeroase persoane care caută ajutor pentru problemele lor sexuale, în realitate nu duc lipsă decât de un singur lucru: tandreţe. Nevoia de contact fizic este mereu prezentă. Din păcate, impulsurile fireşti sunt adesea reprimate de convenţiile sociale".
O scurtă strângere de mână, un sărut fugar pe obraz - cam la atât se limitează dovezile de simpatie pe care ni le îngăduim în văzul lumii. O statistică realizată în Franţa a constatat că femeile îndrăznesc, în medie, de douăsprezece ori, în cursul unei zile, să întindă mâna pentru a atinge pe cineva. Bărbaţii cedează de maxim opt ori dorinţei lor de contact.
"Feel me, touch me!" ("Simte-mă, atinge-mă!") intona în anii '70, formaţia britanică de rock The Who, exprimând nostalgia generaţiei tinere de atunci. Dar, în detrimentul trupului şi al sufletului, oamenii continuă să se folosească încă prea puţin de acţiunea binefăcătoare a atingerilor. Mai nou, vedem că penuria prelungită de afecţiune le inspiră unora idei ciudate: cei aflaţi în căutare disperată de contact fizic au început să se întâlnească în "seri de dezmierdări". De câţiva ani, în marile oraşe din Germania, se organizează reuniuni cu până la cincizeci de participanţi, care se văd acolo pentru prima dată şi schimbă între ei mângâieri. Ei poartă o îmbrăcăminte lejeră, însă sexul e prohibit, invitaţii îşi oferă doar apropiere şi mângâieri.
Femeile mai receptive decât bărbaţii
Să facem un efort de imaginaţie: pe o bucăţică de piele de mărimea unei monede se găsesc minimum cincizeci de terminaţii nervoase extrem de fine, care aşteaptă să fie stimulate. Aceste puncte de apăsare atât de sensibile se aglomerează, în număr şi mai mare, pe vârfurile degetelor şi în zonele erogene (dintre care fac parte şi labele picioarelor, rădăcina părului şi coatele).
În ce priveşte simţul tactil, femeile sunt în general mai receptive decât bărbaţii. Oare această caracteristică explică predilecţia lor pentru cumpărături, pentru atingerea mărfurilor din magazine? În orice caz, cercetătorii de la Universitatea Illinois au ajuns la următoarea concluzie: cine a intrat într-un magazin şi ţine în mână obiectul râvnit mai mult de câteva secunde nu mai poate opune rezistenţă şi îl cumpără - indiferent de preţ. Favoritele femeilor cu simţuri delicate: genţile din piele întoarsă, catifelată la pipăit, rochiile de mătase alunecoasă, puloverele din caşmir moale...
Materialele fine care ating pielea acţionează ca un stimul, căldura creează intimitate. De exemplu, atunci când ţin în mână o băutură fierbinte, atât bărbaţii, cât şi femeile, capătă spontan mai multă încredere în interlocutor. Oamenii de ştiinţă au descoperit de mult că senzaţiile influenţează sentimentele. În acelaşi timp, şi creierul. Astfel, psihologii sunt de părere că anorexia manifestată la femeile tinere are legătură cu un deficit al simţului tactil. După cum afirmă cercetătorii, la aceste paciente percepţia eronată a propriului corp se asociază cu o incapacitate de a percepe formele prin pipăit. De regulă însă, conexiunea strânsă dintre receptorii din piele şi creier aduce mai curând avantaje. De pildă, s-a dovedit că o combinaţie de stimulare electrică a pielii şi masaje poate îmbunătăţi, după numai şase săptămâni, memoria pacienţilor cu Alzheimer.
Vitamine pentru trup şi suflet
Arta masajului! Top-modelul Kate Moss îşi permite luxul unor călătorii în Thailanda, ca să se răsfeţe cu masaje relaxante. Iar vedeta americană Britney Spears e atât de înrobită de farmecul acestor tandre atingeri, încât s-a decis să urmeze ea însăşi un curs de masaj terapeutic.
Tehnic vorbind, un masaj blând acţionează asupra căilor nervoase, determinând creierul să elibereze endorfine în sânge. Aceşti hormoni dau naştere unei stări de calm desăvârşit, asemănătoare cu transa, foarte apropiată de meditaţie.
Diverse studii confirmă faptul că durerile de cap provocate de contracţia musculară dispar şi că depresivii care beneficiază regulat de şedinţe de masaj dobândesc treptat o perspectivă mai optimistă asupra vieţii. De asemenea: sistemul imunitar, digestia şi metabolismul sunt activate, circulaţia sângelui funcţionează mai bine, respiraţia devine mai profundă. "Atingerile sunt vitamine pentru trup şi suflet", sublinia etologul american Ashley Montagu.
Acesta este unul din motivele pentru care proaspăt îndrăgostiţii sunt aşa de relaxaţi şi plini de elan: ei se mângâie, în medie, de 38,7 ori zilnic, în vreme ce la cuplurile vechi, contactul nu mai apare decât de opt, până la douăsprezece ori pe zi.
Pune mâna!
Deja din prima fază a flirtului e recomandabil "să pui mâna". Psihologul francez Nicolas Guéguen a testat reacţiile unor femei invitate la dans de un tânăr chipeş. Când acesta le-a atins uşor braţul, majoritatea nu l-au putut refuza: 65% au fost de acord să danseze. În schimb, acelaşi bărbat atrăgător a fost respins de multe dintre cele pe care le invitase la dans fără să le atingă.
Şi invers, contactul la nivelul pielii cu o femeie produce asupra bărbatului un efect incontestabil. Câteodată, în forme surprinzătoare. Astfel, psihologii americani au remarcat că, după ce au fost atinşi de o femeie, bărbaţii devin mai curajoşi în asumarea riscurilor, indiferent dacă e vorba de investiţii financiare sau de activităţi sportive. De aici rezultă chiar şi profituri băneşti, după cum o arată studiile. Căci cei ce doresc să vândă ceva ori să-şi impună punctul de vedere într-o afacere îşi realizează mai uşor scopul dacă, în timpul discuţiei, ating uşor braţul interlocutorului. Iar chelnerii şi chelneriţele care prezintă nota de plată însoţind-o cu un mic contact epidermic, aparent neintenţionat, se pot aştepta la un bacşiş mai generos din partea clientului, încântat de acest banal gest prietenos.
Atingerile puterii
Nu numai iubirea sau reclamarea unui drept de posesiune se exprimă prin gesturi, deseori şi autoritatea sau poziţia într-o ierarhie sunt demonstrate prin atingeri. Superiorul poate bate încurajator pe umăr pe subordonaţii săi, însă nu e deloc recomandabil ca respectivul gest jovial să fie făcut în sens invers. Cel aflat în postura dominantă are căderea de a hotărî dacă şi în ce fel se va produce atingerea. Cercetătorii au observat că se întâmplă mai des ca atingerile să pornească de la şefi către colaboratorii lor de rang inferior, decât viceversa. În mod similar, nu atât reprezentantele sexului slab, cât mai ales bărbaţii sunt cei ce ating femeile (chiar şi străine) pe umăr, pe spate, pe braţ ori pe mână.
Dina Bran