Leacul satelor
Ţăranii noştri îi spuneau ai nou sau usturoi dintâiul, şi legau multe credinţe de el, majoritatea referitoare la efectul său tămăduitor. Spuneau despre el că "înnoieşte sângele" şi că "scoate otrava din inimă", dar şi că îi vindecă pe "ofticoşi" (bolnavii de TBC) sau pe "suferinzii de năduşeală" (astm bronşic). Flăcăii, când erau trimişi cu turmele la păscut, neapărat aveau în desagă şi o legătură cu usturoi, ca să-i apere de iele şi de moroi. În unele sate din Vrancea, usturoiul verde era legat din loc în loc de coarda viilor, pentru a le apăra de boli, iar în zona muntoasă a Olteniei era pus la uşa grajdurilor, pentru a nu le fi luată vacilor mana laptelui. Tradiţia consumului de usturoi verde vine din vremea dacilor, care-l numeau baibustron şi îl foloseau ca leac în zeci de boli, aşa cum a consemnat, cu două milenii în urmă, medicul roman Dioscoride, în lucrarea sa de referinţă Materia Medica. Dar folosirea acestei legume verzi în medicina antică este consemnată în zeci de alte civilizaţii, de la cea babiloniană la cea egipteană sau cea chineză. În zilele noastre, medicina reconfirmă, prin studii ştiinţifice, proprietăţile curative ale usturoiului.
O bombă de substanţe vitale
Usturoiul verde este o combinaţie unică între un conţinut ridicat de clorofilă (o substanţă cu efecte detoxifiante remarcabile) şi compuşi pe bază de sulf, care au un puternic efect antibiotic şi antioxidant. Apoi, tulpinile verzi de usturoi conţin cantităţi însemnate de vitamina C, vitamina B1, B2, B9, potasiu, calciu şi chiar fier. Însă, în afară de nutrienţii clasici, această delicatesă vegetală mai conţine câteva substanţe cu efecte terapeutice de excepţie:
* Uleiul volatil - este, de fapt, o combinaţie de aproximativ... 70 de substanţe, care împreună îi dau usturoiului mirosul specific. După ingerare, ele sunt eliminate prin respiraţie, ceea ce explică efectele terapeutice ale usturoiului asupra arborelui bronşic şi al plămânilor.
* Fitohormonii - ajunşi în organismul uman, ajută la reglarea secreţiei de estrogen şi testosteron (cu efecte benefice în tulburările genitale la tineri), dar şi la scăderea glicemiei.
* Acizii organici - unii dintre ei (acidul malic, clorogenic etc.) au demonstrat o acţiune antitumorală puternică, inhibând procesul de dezvoltare a celulelor maligne şi împiedicând apariţia mutaţiilor la celulele sănătoase. Ca atare, datorită compoziţiei sale chimice atât de complexe, usturoiul verde are proprietăţi terapeutice mult mai intense decât usturoiul păstrat pentru iarnă. O cură de usturoi verde, prelungită până în vară, are efecte depurative, antidiabetice, reglează activitatea hormonală a organismului, prevenind şi tratând boli din cele mai diverse.
Preparate din usturoi verde
Usturoiul verde ca atare
După ce a fost spălat cu atenţie, firul de usturoi se consumă cu tot cu frunze, mestecându-l foarte bine, aşa încât să uşurăm sarcina digestiei, care are de lucru destul de serios cu această legumă bogată în fibre alimentare. Până mai ieri, din hrana pe care ţăranul român o mânca la muncile câmpului, nu lipseau mămăliga, usturoiul sau ceapa verde, şi asta de primăvara devreme şi până la mijlocul verii, când frunzele începeau să devină tari şi necomestibile. Astăzi, usturoiul verde şi-a extins aria folosirii, ca însoţitor nelipsit lângă aperitive, ciorbe şi mâncăruri gătite.
Usturoiul verde în salată
Se iau 2-4 tulpini de usturoi verde, se spală foarte bine, se toacă fin şi se pun într-o porţie de salată (pentru o persoană). De regulă, el se asociază foarte bine cu frunzele de pătrunjel şi cu cele de mărar, care îl fac mai digerabil şi mai uşor de suportat de vezica biliară. În rest, pentru obţinerea salatei, usturoiul verde se poate combina cu orice tip de verdeţuri (salată verde, spanac, salată roşie), dar şi cu roşiile sau ardeii. Cei care tolerează bine usturoiul îl pot consuma preparat simplu, doar cu sare, suc de lămâie şi puţin ulei de măsline.
Sucul de usturoi verde
Se obţine din tulpinile de usturoi, cu tot cu frunze, bine spălate, prin următoarele modalităţi:
* cu maşina de tocat carne, filtrând prin tifon usturoiul după ce a fost bine zdrobit şi rezultând astfel un suc verzui.
* cu storcătorul electric centrifugal, obţinând un suc ceva mai limpede şi mai pur, întrucât partea de celuloză din usturoiul verde este eliminată prin centrifugare.
Indiferent de metoda prin care a fost obţinut, sucul de usturoi trebuie să fie consumat proaspăt, câte 20-50 ml, în doză unică, administrată înainte de masă.
Tratamente interne
* Bronşita cronică, astmul - usturoiul verde este printre cele mai bune remedii contra bolilor respiratorii cronice, fie ele cu substrat infecţios sau alergic. Administrat sub formă de salată, el ajută la eliminarea secreţiilor bronşice în exces, calmează tusea şi uşurează respiraţia. Apoi, usturoiul este un puternic antiviral şi antibacterian, distrugând majoritatea germenilor care produc infecţiile respiratorii recidivante. Se recomandă curele cu salate ce conţin usturoi verde, administrate de două ori pe zi, vreme de minimum o lună.
* Alergia - este mult ameliorată prin administrarea usturoiului verde, care are un puternic efect detoxifiant, ceea ce ajută la reglarea reacţiilor sistemului imunitar. Consumul lui ajută, de asemenea, la buna funcţionare a glandelor cortico-suprarenale, care produc în organism aşa-numitul cortizon, adică antiinflamatorul şi antialergicul cu care ne-a dotat natura. Aşadar, dacă aveţi predispoziţie spre alergie, nu ezitaţi să consumaţi usturoi verde proaspăt, zilnic.
* Efeminare la bărbaţi - adăugat în hrana persoanelor de sex masculin, usturoiul verde stimulează testiculele, determinând o secreţie endocrină mai mare, crescând nivelul de testosteron, care este chiar hormonul masculinităţii. El determină creşterea masei musculare în detrimentul ţesutului adipos specific feminin, generează creşterea apetitului sexual, precum şi trăsături de caracter specific masculine, cum ar fi curajul, spiritul de iniţiativă, combativitatea. Apoi, clorofila din usturoiul verde este un adevărat magnet pentru substanţele cu efect estrogen din detergenţi, cosmetice, mase plastice etc., care ajung frecvent în organismul nostru şi care pot fi astfel eliminate.
* Virozele respiratorii - sunt tot mai frecvente în anotimpul cald, dar pot fi prevenite şi tratate foarte eficient cu usturoi verde. Acesta stimulează sistemul imunitar şi distruge, prin acţiune directă, viruşii gripali. Se consumă câte 4-5 fire de usturoi la fiecare masă, atunci când simţiţi că răceala vă "dă târcoale", dar şi atunci când deja s-a instalat.
* Hipertensiunea arterială - este una din cele mai periculoase afecţiuni ale sezonului cald, care tocmai începe. Din fericire, usturoiul, în general, şi cel verde, în special, au o acţiune semnificativă în această afecţiune. Trei studii, făcute în anii '90, în spitale din Germania, au arătat reduceri semnificative ale presiunii arteriale, prin tratamentul cu usturoi. Se recomandă sucul de usturoi verde, în cure de trei luni, timp în care se administrează câte 3 linguriţe (adică aproximativ 15 ml) pe zi.
* Ateroscleroza - este stopată de cura cu usturoi. Pe timpul primăverii şi al verii, se va consuma usturoiul verde, care are un efect antioxidant mai puternic, ulterior consumându-se usturoiul matur. Un studiu realizat pe 280 de persoane, timp de 4 ani, arată că această legumă previne formarea plăcilor de grăsime pe pereţii arterelor şi poate chiar să diminueze dimensiunea celor deja existente. Oamenii care au consumat cca 6-7 g de usturoi zilnic au avut cu 18% mai puţine depuneri de colesterol în artere, la sfârşitul studiului, decât cei din grupul-martor. La femei, efectul a fost mai pronunţat, ajungându-se la reduceri de până la 25% ale nivelului colesterolului, în urma tratamentului cu usturoi.
* Cancerul de colon şi cancerul gastric - oamenii de ştiinţă au observat, studiind obiceiurile alimentare ale unor mase largi de oameni, că la populaţiile unde usturoiul intră în dieta zilnică, există un risc mult diminuat de dezvoltare a cancerului de colon şi de stomac. Doza de usturoi care "imunizează" împotriva cancerului este de minimum 10 grame pe zi, efectele antitumorale fiind mai intense la usturoiul verde, probabil datorită conţinutului ridicat de clorofilă şi fibre alimentare.
* Cancerul de esofag şi laringe - un studiu foarte interesant, făcut în China, s-a concentrat asupra zonelor unde există o rată foarte ridicată a acestei cumplite boli. Cercetătorii de la Nanjing Cancer Institute au ajuns la concluzia că persoanele care consumau usturoi au prezentat cu 69% mai puţine cazuri de cancer faţă de cei care nu consumau. Interesant este că, la cei care consumă şi ceapă pe lângă usturoi, rata "imunităţii" la aceste forme de cancer ajunge până la cifra-record de 83%.
* Cancerul de rect - administrarea regulată de usturoi sau ceapă verde reduce riscul cancerului de colon şi de rect cu 10% la cei care consumă preponderent carne, şi cu până la 50%, la cei care, pe lângă faptul că sunt consumatori de usturoi, au şi o dietă preponderent vegetariană, cu multe crudităţi. De asemenea, consumul de usturoi verde şi usturoi matur ajută la prevenirea unor boli care sunt precursoare ale cancerului de rect, cum ar fi boala Crohn.
Precauţii şi contraindicaţii la tratamentul cu usturoi verde
Se consumă cu prudenţă de bolnavii de gastrită, colită de fermentaţie şi de cei cu indigestii frecvente. Există relativ multe persoane care au o intoleranţă digestivă, mai mică sau mai mare, la usturoi. În cazul lor, ingerarea sa poate inhiba peristaltismul gastric, poate încetini procesul digestiv, mergând până la apariţia stărilor de greaţă şi a indigestiei puternice. În aceste cazuri, doza de usturoi verde va fi redusă până la limita suportabilităţii, organismul urmând să fie obişnuit gradat cu acest remediu. Din punct de vedere igienic, este bine ca după administrarea usturoiului să se consume puţin suc de lămâie şi să se mestece frunze de leuştean sau de pătrunjel, pentru corectarea mirosului respiraţiei.