RODICA CULCER - Un tsunami necesar
Cred că, fie şi împotriva voinţei politicienilor, întreaga cultură politică se va schimba după ultimul tsunami declanşat de anchetele DNA şi de condamnările pronunţate de instanţe în cazurile miniştrilor corupţi. Guvernul Tăriceanu a fost decimat, opt din cei 21 de miniştri fiind condamnaţi, doi din stâlpii guvernului Boc, Elena Udrea şi Adriean Videanu, sunt urmăriţi penal, patriarhul opoziţiei faţă de reformele preşedintelui Băsescu, Dan Voiculescu, se află şi el în penintenciar, un judecător al Curţii Constituţionale este pe punctul de a fi arestat şi trimis în judecată de DNA, reţeaua de baroni locali ai PSD este în curs de dezmembrare.
Citeste tot articolul
Roşia Montană - Certej: aceeaşi Mărie, cu aceeaşi pălărie!
Potrivit unui comunicat al organizaţiei "Mining Watch Romania", instituţia prefectului Hunedoara a atacat în instanţă autorizaţia de construire a minei aurifere de la Certej, emisă ilegal de Primăria Certeju de Sus. Pitită în "umbra" mediatică a Roşiei Montane, exploatarea minieră de la Certej dorea să dea lovitura, punând autorităţile judeţene şi centrale în faţa faptului împlinit.
Citeste tot articolul
Distrugerea creatoare a capitalismului
Conform unui studiu Eurostat dat publicităţii de Ziarul Financiar, doar 2% dintre români continuă să înveţe şi după absolvirea şcolii, pe tot parcursul vieţii. Asta, pentru că ne-am obişnuit ca şcoala, care, între noi fie vorba, nu mai e nici ea ce a fost, să ne ofere toată informaţia de care avem nevoie. Din păcate pentru noi şi pentru vecinii bulgari, care stau şi mai prost la acest capitol, lumea s-a schimbat.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Scandalul Udrea-SRI pune sub semnul întrebării lupta anticorupţie"
Arestările din ultima vreme au lăsat şi această impresie de alternanţă, nu numai la putere, ci şi în boxa acuzaţilor, completând lista celor anchetaţi pentru corupţie şi fraude, cu alte personaje care se credeau intangibile, ca Alina Bica, fost procuror-şef al DIICOT, sau Dorin Cocoş, puternic om de afaceri şi fostul soţ al Elenei Udrea. Putem, desigur, să interpretăm realitatea şi aşa, dar cred că, de fapt, mecanismul DNA-SRI, odată pornit, a ajuns să funcţioneze şi împotriva celor care l-au pus la punct.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ROZALIA URBAN - Reşiţa, F. AS 1149 - "Sufăr de chinuitoarea cistită interstiţială"
Cistita interstiţială, în formele ei avansate, este o boală chinuitoare, pacienta sau pacientul trebuind să urineze la fiecare oră, zi şi noapte. De multe ori, şi urinarea se face cu dificultate, deoarece bolnavul, din cauza durerii, strânge perineul în timpul urinării, în loc să îl relaxeze, şi astfel simptomele devin tot mai supărătoare. Ambele aspecte ar trebui tratate: atât felul în care urinaţi, învăţând cum să relaxaţi muşchii perineului, cât şi mucoasa vezicală, a cărei deficienţă face ca urina să devină agresivă pentru propria vezică.
Citeste tot articolul
Leacuri-minune pentru suferinţele frigului
Hipertensiunea arterială, numită şi "ucigaşul tăcut", pentru că simptomele sale sunt ascunse o perioadă lungă de timp, este astăzi una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, o treime din populaţia lumii suferind de această afecţiune. Se ştie că în timpul iernii, presiunea sanguină este mai mare decât în perioada verii, pentru că temperaturile scăzute determină contractarea vaselor de sânge şi creşterea tensiunii arteriale.
Citeste tot articolul
O plantă miraculoasă - TĂTĂNEASA (Symphytum officinale). Din reţetele domnului farmacist Bobaru
Tătăneasa este o plantă medicinală folosită în terapeutica medicală din vremuri imemoriale. Medicul roman de origine greacă Dioscorides, în celebra sa carte "Materia medica" (o adevărată farmacopee a ierburilor de leac, cea mai citită carte din vremea sa, chiar mai citită decât biblia), include, printre cele 600 de ierburi medicinale, tătăneasa, preaslăvindu-i virtuţile vindecătoare. În medicina tradiţională românească, ea este folosită încă de pe vremea dacilor.
Citeste tot articolul
Bolile primăverii şi leacurile lor
Acumularea de apă în ţesuturi este o consecinţă a măririi proporţiei de ţesut adipos, pe fondul supraalimentării şi al lipsei de mişcare, precum şi al încetinirii activităţii rinichilor. Rezultate foarte bune se obţin prin conjugarea a două tratamente: administrarea de tinctură de ienupăr şi consumul zilnic de zarzavaturi crude. Tinctura de boabe de ienupăr se administrează în cure de două săptămâni, cu o săptămână de pauză.
Citeste tot articolul
AMEŢELILE
Vertijurile sunt o experienţă pe care mulţi dintre noi am trăit-o. Ba chiar aflăm din statistici că unul din zece oameni se plâng de ele şi le indică drept motiv al vizitei la cabinetul medicului de familie. De obicei, echilibrul revine după câteva secunde, însă alteori starea aceasta nefirească se prelungeşte pe durata mai multor ore - o senzaţie stranie şi neliniştitoare.
Citeste tot articolul
Necazuri la vreme de iarnă
Pe umezeală şi frig, frumuseţea are de suferit. Pielea se usucă, apar iritaţii şi mâncărimi. Toate astea dispar dacă apelaţi la câteva leacuri băbeşti. Seara, la culcare, imediat după baie, aplicaţi un ulei de corp, pe care îl masaţi uşor, iar surplusul îl ştergeţi cu un şerveţel. Uleiul poate fi de măsline, de argan sau de migdale. Uleiurile păstrează apa în piele şi astfel previn uscarea ei.
Citeste tot articolul
Dieta cu brânză şi cartofi
Se bazează pe cartofi şi brânză de vaci, două alimente sănătoase, săţioase şi la îndemâna tuturor, şi vă ajută să slăbiţi uşor. Cartofii se consumă doar fierţi în coajă sau copţi, după ce s-au răcit. Fiecare masă se poate combina cu câte o salată din roşii, ardei gras, castraveţi, salată verde, mărar, pătrunjel tocate, amestecate cu suc de lămâie, puţină sare, dar fără ulei.
Citeste tot articolul
De-a ucigaşii
Iaşi, 2009. Teodosian Gherman, de 13 ani, era un copil cuminte, disciplinat şi foarte isteţ. Avea doi părinţi respectabili, tatăl era asistent medical, iar mama profesoară de geografie. Avea însă un viciu grav şi ascuns: dependenţa de jocuri pe calculator. Zi de zi, stătea ore în şir în faţa monitorului, înverşunându-se cu cele mai violente jocuri online. Uita să-şi facă lecţiile, uita să mănânce şi, uneori, îl prindeau zorii zilei dormind cu capul pe tastatură. Dacă se bloca internetul sau calculatorul avea o problemă, intra imediat în sevraj.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
După 1990, descendenţi ai unor intelectuali străluciţi, total sau parţial interzişi în timpul comunismului, le-au tipărit scrierile, scoţându-i din uitarea ce-i acoperise în decenii de tăcere. Dar memoria pioasă a familiei nu e de ajuns pentru cunoaşterea lor de către noile generaţii. Scrierile acestor personalităţi cândva faimoase au azi nevoie de lămuriri asupra contextului în care şi-au petrecut autorii existenţa, a oamenilor şi evenimentelor ce au marcat-o, a felului cum erau văzuţi de contemporanii lor.
Citeste tot articolul
Iarna regizorilor
"Din punct de vedere al planurilor pentru viitor, din păcate, nu sunt într-o perioadă prea grozavă. Am avut un proiect care continua oarecum linia ultimului meu film, «Sunt o babă comunistă», după cartea lui Dan Lungu, dar din cauza unor încurcături... auctoriale, proiectul întâmpină dificultăţi..."
Citeste tot articolul
Ce nu ştiţi despre: Cel mai bogat om de pe planetă - BILL GATES
Bill Gates s-a priceput mereu să facă două lucruri: informatică şi bani. Astăzi, Microsoft-ul său este unul dintre cele mai cunoscute brand-uri din lume, iar el conduce în topul celor mai bogaţi pământeni. Biografia, inovaţiile şi conturile i-au fost în permanenţă stoarse de informaţii şi analizate. Totuşi, există şi lucruri mai puţin ştiute despre omul care a transformat computerul în obiect de uz casnic şi business-ul Microsoft, în tiparniţă de dolari.
Citeste tot articolul
ION CREŢEANU (Rapsod popular) - "Muică, da' de ce cântă omu'?"
Eu sunt oltean. Am copilărit la Voineasa, în judeţul Olt, un sat frumos şi bogat, aşezat între dealuri şi câmpia Romanaţiului, înconjurat de zăvoaie şi de păduri de stejar, prin care curg pâraie ce se varsă, toate, în Olteţ. Acolo, deschizând eu ochii în lume, pe la vreo patru anişori, am auzit întâia dată lăutarii satului. Cântau balade minunat de frumoase, acompaniate pe corzi de cobză, ori tremurat la fluier, despre vremi şi eroi duşi demult.
Citeste tot articolul
Poveşti de dragoste: Sare în pantof
Când au aflat că un băiat îmi face curte (sper ca cititorii revistei să-şi mai amintească această expresie, care li se pare atât de demodată tinerilor de astăzi), toate mătuşile mele s-au simţit obligate ca ori de câte ori ne întâlneam să-mi dea sfaturi binevoitoare, să-mi povestească cine ştie ce întâmplări din tinereţea lor şi să-şi puncteze spusele cu proverbe şi învăţături legate de căsătorie.
Citeste tot articolul
Superstiţii de păcălit moartea
Toată noaptea, peste colinele alburii ale Fundeniului au bubuit focurile de artificii ale oraşului. Era deja anul 2014 şi se făcea dimineaţă. De săptămâni, eram internat în spital, cu perfuzii în amândouă braţele. În patul meu de lângă fereastră, stăteam cu ochii deschişi şi aşteptam să intre cineva, să-şi amintească cineva de-un Bogdan pierdut între muribunzi.
Citeste tot articolul
TIBERIU ALBU - "Vreau să-mi urmez visul. Să fac muzică"
A apărut la marele concurs "Vocea României" din necunoscut, luând prin surprindere spectatorii şi antrenorii deopotrivă, cu vocea sa de excepţie, care i-a pus în braţe trofeul, dar şi cu atitudinea lui de băiat bine crescut şi sfios. O modestie lăudată în public chiar şi de Tudor Chirilă, cel care l-a condus, cu mână sigură, pe Tiberiu Albu, către victorie. Susţinători înfocaţi, pe toată durata competiţiei, ai concurentului din Orăştie, bucuroşi peste poate de succesul lui, fanii muzicii rock din redacţia revistei "Formula AS" îl felicită pentru victorie şi sunt nerăbdători să-i asculte povestea.
Citeste tot articolul
Sfânta care aduce ploaia
Afumaţi, însă demni, sfinţii de la Bistriţa priveghează lespezile grele de piatră sub care îşi află tihna de veci neamul voievozilor Muşatini. O nălucă în haine cernite lunecă pe sub bolţile bisericii domneşti, se apropie sfielnică de catapeteasmă, apoi cade în genunchi în faţa icoanei Sfintei Ana, cea făcătoare de minuni. Degete subţiri întorc nerăbdătoare foile zdrenţuite ale unei cărţi de rugăciuni, apoi un glas întretăiat de suspine destramă liniştea naosului. La sfârşit, fruntea pelerinei atinge pardoseala, buzele sărută cu evlavie mâna argintată a Sfintei, iar trupul i se frânge de la mijloc, pentru a trece pe dedesubtul icoanei.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
Dragă "Formula AS", Cum aş fi putut să-mi încep altfel scrisoarea, decât la modul cel mai firesc cu putinţă? Aşadar, mulţumesc că exişti, "Formula AS"! Sunt o cititoare fidelă, printre miile de alţi cititori la fel de fideli ca şi mine. Sunt un om credincios, din păcate, mai puţin practicant. Cred în puterea rugăciunii sincere, venite din suflet, în momentele noastre de deznădejde.
Citeste tot articolul
ZODIACUL DRUIZILOR
Galii şi preoţii lor, druizii, în ţara lor acoperită de păduri, le confereau arborilor virtuţi care îi făceau sacri. După formă, talie şi caracteristici, copacii erau consideraţi ca o dublură a fraţilor lor, oamenii, dar având puteri cu mult mai mari, pentru că rădăcinile care îi legau de pământ se înrudeau cu spiritele subterane, în timp ce coroana lor era mângâiată de divinăţile celeste. La druizi, fiecare individ era asociat, în funcţie de data sa de naştere, cu un arbore.
Citeste tot articolul