Hipertensiunea
Hipertensiunea arterială, numită şi "ucigaşul tăcut", pentru că simptomele sale sunt ascunse o perioadă lungă de timp, este astăzi una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, o treime din populaţia lumii suferind de această afecţiune. Se ştie că în timpul iernii, presiunea sanguină este mai mare decât în perioada verii, pentru că temperaturile scăzute determină contractarea vaselor de sânge şi creşterea tensiunii arteriale. De asemenea, în perioada anotimpului rece, oamenii devin mai puţin activi fizic, iar alimentaţia lor este mult mai bogată în mâncăruri grase şi sărate, precum murăturile şi conservele, ele contribuind major la creşterea tensiunii arteriale.
Fierturi şi infuzii cu plante
* Peste o lingură de frunze uscate şi tocate de viţă-de-vie se toarnă o cană de apă clocotită. Se pune la fiert pe baie de abur, pentru 15 minute. Se trage de pe foc, se acoperă şi se lasă să se răcească. Se strecoară şi se bea în trei reprize, înaintea meselor principale. Tratamentul se ţine până ce starea de sănătate se îmbunătăţeşte.
* Într-un termos, peste două linguri de seminţe de in se toarnă două căni de apă clocotită, lăsându-se la infuzat peste noapte. Se bea ceaiul în două reprize, fără să fie strecurat, dimineaţa, pe stomacul gol, şi seara, cu o oră înainte de cină. Tratamentul se ţine timp de o lună, se face o pauză de alte două luni şi se poate relua, în aceeaşi schemă, de două, maximum trei ori pe an.
* O ceapă uscată, necurăţată, se spală bine sub jet de apă. Se introduce într-un pahar cu apă rece şi se lasă peste noapte. O jumătate de pahar se bea dimineaţa, pe stomacul gol, iar cealaltă jumătate seara, înainte de culcare. Ceapa înmuiată se poate folosi la gătit. Durata tratamentului este de 12 zile. Se face o pauză de alte 12 zile, după care se poate relua.
* Peste 300 de grame de coajă de brad se toarnă doi litri de apă rece. Se pun la fiert, pe foc mediu, timp de 20 de minute, după care se acoperă vasul şi se lasă până ce lichidul se răceşte complet. Se administrează câte 50 de mililitri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul durează 10 zile. Se face o pauză de două săptămâni, apoi se poate relua.
* Peste două linguri de flori de trifoi roşu se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de trei ore, în vas acoperit. Se bea timp de două săptămâni, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, câte un sfert de cană. Infuzia se păstrează la frigider, nu mai mult de trei zile.
Remedii din fructe şi legume
* Peste două linguri de hrean (dat pe răzătoare) se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 24 de ore. Separat, se prepară o cană de suc proaspăt din sfeclă şi morcovi şi se mixează cu infuzia de hrean (în prealabil strecurată). Se adaugă zeama de la o lămâie şi o jumătate de cană de miere. Se amestecă bine, se acoperă cu capac şi se păstrează la frigider. Se administrează de trei ori pe zi, câte o lingură, înainte de a mânca, sau la două-trei ore după masă. Durata tratamentului este de 21 de zile.
* Vara, după ce aţi mâncat pepene roşu, nu aruncaţi seminţele şi cojile! Lăsaţi-le la uscat, măcinaţi-le şi apoi amestecaţi-le bine, căci sunt un remediu benefic împotriva hipertensiunii. Se administrează câte o jumătate de linguriţă de pulbere din seminţe şi coajă de pepene, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de o lună de zile.
* O lingură de miere se dizolvă într-un pahar cu apă minerală. Se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie şi se bea într-o singură repriză, pe stomacul gol. Se administrează timp de opt-zece zile.
Ingrediente: trei kilograme de ceapă uscată, o jumătate de kilogram de miere, 25 de grame de miez de nucă mărunţit, o jumătate de litru de vodcă. Nucile şi vodca se amestecă, se toarnă într-un recipient de culoare închisă şi se lasă la macerat timp de şapte zile, într-un loc răcoros. Din ceapă se face suc şi apoi se amestecă foarte bine cu mierea. Peste acest sirop, se adaugă tinctura din nuci, şi totul se mai lasă la macerat încă zece zile.
Se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, timp de 21 de zile. Se face o pauză de două săptămâni, apoi tratamentul se poate relua.
Băi la picioare
Într-un lighean cu apă fierbinte se dizolvă 200 de grame de sare, 50 de grame de bicarbonat de sodiu şi şapte picături de iod. Se scufundă picioarele în această apă pentru 15 minute, seara, nu mai târziu de ora 19. Se şterg energic picioarele şi apoi se ung cu ulei de măsline. Tratamentul se face timp de două săptămâni, apoi se ia o pauză de zece zile. Se poate relua.
Artrita
Este o afecţiune ce se manifestă prin inflamarea articulaţiilor, fiind mai adesea însoţită de dureri care se vor intensifica în zilele geroase de iarnă.
Tratamente de uz intern
* La sfârşitul lunii aprilie, când mesteacănul înmugureşte, se taie câteva crenguţe din copac, fără să scuturăm mugurii. Ramurile, cu tot cu muguri, se pun la uscat într-un loc întunecos. Când s-au uscat complet, mugurii se îndepărtează şi se depozitează în săculeţi din pânză.
Împotriva durerilor articulare, se face următorul decoct: peste o lingură de muguri zdrobiţi de mesteacăn se toarnă patru căni de apă clocotită. Se fierbe la foc mic timp de o jumătate de oră. Se trage vasul de pe foc, se acoperă, se lasă la infuzat timp de o oră şi apoi se strecoară. Se bea câte un pahar, de trei ori pe zi, la două ore după mesele principale, timp de două săptămâni.
* Peste o lingură de rădăcină proaspătă de măcriş, pisată mărunt, se toarnă o jumătate de cană de apă clocotită. Se fierbe la foc mic timp de 15 minute. Se trage de pe foc, se acoperă şi se lasă la infuzat două ore. Se strecoară. Se administrează câte două linguri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de şapte zile. Se face o pauză de zece zile, după care se poate relua o dată.
* Peste o lingură de rostopască se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de o oră. Se administrează câte 50 de mililitri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, timp de maximum două luni.
* Peste o lingură de frunze de dafin mărunţite se toarnă 400 de mililitri de apă clocotită. Se pune la fiert, la foc mic, timp de zece minute. Decoctul se toarnă într-un termos şi se lasă la infuzat timp de opt ore, după care se strecoară. Se administrează câte o treime de cană, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de trei de zile. După o pauză de o săptămână, trebuie reluat. Nu se ţine mai mult de două ori pe an!
* Patru lămâi şi trei căpăţâni de usturoi se dau prin maşina de tocat. Peste acest amestec se toarnă şapte căni de apă clocotită. Se acoperă vasul şi se lasă la infuzat, timp de 24 de ore, apoi se strecoară. Se administrează o dată pe zi, câte 40 de mililitri, cu o oră înainte de a mânca. Durata tratamentului este de o lună de zile. Este indicat să se mai facă o dată, după două săptămâni, chiar dacă durerile dispar.
Tratamente de uz extern
* Peste 100 de grame de rădăcină mărunţită de urzică şi 100 de grame de usturoi zdrobit se toarnă un litru de vodcă şi se amestecă bine. Se pun într-un recipient de culoare închisă şi se lasă la macerat timp de o săptămână, agitând conţinutul zilnic. Se strecoară printr-un tifon pus în mai multe straturi, storcându-se foarte bine resturile rămase. Se ung zonele dureroase cu această tinctură, fără restricţii.
* Peste 300 de grame de castane sălbatice, mărunt pisate, se toarnă o jumătate de litru de vodcă. Se lasă la macerat timp de 14 zile, într-un recipient închis ermetic, care se pune într-un loc întunecos şi răcoros, agitând periodic sticla. Preparatul se poate conserva timp de doi ani. Se frecţionează zonele afectate, folosind un tampon înmuiat în tinctură, seara, înainte de culcare. Nu este indicat ca tratamentul să dureze mai mult de un an de zile.
* Două rădăcini de mutătoare (Bryonia alba) se spală bine şi se dau pe răzătoarea mare. Peste această pastă se toarnă un litru de vodcă. Recipientul se acoperă şi compoziţia se lasă la macerat timp de zece zile, într-un loc întunecos. Un tifon pus în mai multe straturi se îmbibă în tinctură, se aplică pe zona afectată, se bandajează şi se lasă să acţioneze două-trei ore. Durata tratamentului este de şapte zile.