Vertijurile sunt o experienţă pe care mulţi dintre noi am trăit-o. Ba chiar aflăm din statistici că unul din zece oameni se plâng de ele şi le indică drept motiv al vizitei la cabinetul medicului de familie. De obicei, echilibrul revine după câteva secunde, însă alteori starea aceasta nefirească se prelungeşte pe durata mai multor ore - o senzaţie stranie şi neliniştitoare.
Ameţeala apare în momentul când creierul primeşte o serie de semnale contradictorii din urechea internă, de la percepţiile oculare, ca şi de la receptorii din muşchi şi piele. Atunci, noi începem să simţim mişcări care, de fapt, nu există. Ni se pare că ne balansăm dintr-o parte în alta, că suntem traşi în sus sau în jos de un lift nevăzut sau că ne rotim cu viteză, ca şi cum ne-am afla într-un carusel. Pierderea echilibrului şi această confuzie a simţurilor vizual şi proprioceptiv afectează anumite persoane atât de puternic, încât ele cad, efectiv, din picioare.
În căutarea cauzelor
Depistarea originii ameţelilor necesită o multitudine de investigaţii şi deducţii, aproape comparabilă cu munca minuţioasă a unui detectiv. Dacă problemele pornesc de la ochi, vorbim de un aşa-numit vertij ocular. El poate proveni, printre altele, de la o ametropie necompensată (adică de la un viciu de refracţie al ochiului), de la alegerea greşită a ochelarilor sau de la efortul de adaptare la ochelarii cu lentile progresive. Factori declanşatori lipsiţi de gravitate generează şi ameţelile de tipul celor apărute după ce am făcut o tură în carusel sau când ieşim cu o ambarcaţiune în larg, când ne ridicăm după ce ne-am legat şireturile la pantofi, când am băut ceva mai mult decât ar fi trebuit sau avem o migrenă. În schimb, este obligatoriu să cerem ajutorul medicului pentru vertijurile care durează mult, se manifestă în forţă, debutează fără o cauză aparentă, ori sunt însoţite de leşin, de o stare de toropeală, de tulburări ale percepţiilor vizuale şi auditive, deoarece există şi anumite boli care afectează echilibrul, de exemplu nevritele (leziunile inflamatorii sau degenerative ale nervilor), dereglările metabolice sau problemele sistemului circulator. Ameţelile se întâlnesc şi ca o consecinţă a hipoglicemiei, sau ca efect secundar, în urma administrării unor medicamente. La vârstnici, ele pot anunţa un accident vascular cerebral.
Pietricelele migratoare
O variantă foarte frecventă, dar cu totul benignă şi care poate fi tratată cu succes este vertijul postural (de poziţie). De regulă, el apare în cursul nopţii, provocând - aşa cum este lesne de înţeles - un sentiment puternic de spaimă. În zona senzorilor de mişcare din urechea internă există otoliţii, nişte pietricele calcaroase, care uneori se desprind şi plutesc în canalul semicircular al urechii, acţionând accidental asupra receptorilor vestibulari şi determinând astfel o falsă senzaţie de rotire. Aceşti corpusculi se pot deplasa din diverse motive, dintre care cel mai serios este un traumatism cranian. Însă poate fi vorba şi de fenomenele naturale de uzură cauzate de vârstă, precum şi de eventuale tulburări de circulaţie, de stres, somn insuficient sau fumat excesiv. Nu există medicaţie. Simptomele se combat prin exerciţii de repoziţionare ("manevra Semont", descrisă în acest articol), care urmăresc să readucă pietricelele la locul ce le este destinat în mod normal.
Fără explicaţie
Având de-a face cu o gamă extrem de largă de posibilităţi, medicii nu reuşesc întotdeauna să identifice adevărata provenienţă a ameţelilor. În cazul când nu poate fi indicat cu certitudine un anumit factor declanşator, ei pun diagnosticul de vertij nespecific, o simptomatologie tipică pentru oamenii ajunşi la o vârstă mai înaintată. Soluţia optimă o constituie un preparat pe bază de plante, care îmbunătăţeşte circulaţia la nivelul capilarelor, nu creează o stare de oboseală şi este perfect compatibil cu alte medicamente. Administrat cu regularitate, el poate reduce intensitatea, frecvenţa şi durata vertijurilor. Pe lângă aceasta, trebuie să ne îngrijim de o alimentaţie sănătoasă şi să facem suficientă mişcare, pentru a ne menţine în formă inima şi sistemul circulator. Iar exerciţiile prezentate în continuare ne pot consolida suplimentar echilibrul.
Rămâneţi în picioare!
În
momentul când simţiţi că începe un vertij, cel dintâi lucru care trebuie să vă preocupe este evitarea căzăturii, ce ar putea provoca răniri. Vă oferim mai jos cinci sugestii, care vă vor ajuta să treceţi nevătămaţi peste acest episod neplăcut.
* Sprijiniţi-vă de un obiect greu sau ancorat de perete. Dacă vă ţineţi doar de speteaza unui scaun, el se poate răsturna odată cu dvs.
* Aşezaţi-vă imediat undeva. De preferat ar fi să vă întindeţi la orizontală pentru câteva minute.
* Concentraţi-vă privirea într-un punct fix.
* Respiraţi liniştit în continuare.
Exerciţii pentru prevenirea ameţelilor
Exemplele următoare vă arată cum anume vă puteţi antrena zilnic echilibrul, astfel încât să puteţi fi mai siguri pe picioarele dvs.
* Culcaţi pe spate
Îndreptaţi-vă privirea către un punct aflat deasupra dvs., pe tavan. În continuarea exerciţiului, veţi mişca numai ochii, în timp ce capul se odihneşte liniştit pe o pernă. Uitaţi-vă mai întâi în sus şi în jos, apoi de la stânga la dreapta. Între timp, reveniţi mereu cu privirea la punctul fix. La început, veţi efectua exerciţiul foarte lent, iar mai târziu, într-un tempo mai rapid.
* Şezând pe scaun
Puneţi un obiect pe podea, în faţa dvs. - de pildă, o minge de tenis. Aşezaţi-vă pe un scaun cu spatele drept şi apoi aplecaţi-vă spre obiectul respectiv. Ridicaţi-l şi reveniţi în poziţia de pornire. Încercaţi să executaţi această succesiune de mişcări cu ochii deschişi, iar după aceea cu ei închişi.
* În poziţie de drepţi
Stând în picioare, cu spatele drept, sprijiniţi-vă mâinile în şolduri, îndoind braţele din coate. Răsuciţi lent tot trunchiul, de la cap până la ombilic, mai întâi spre dreapta, pe urmă spre stânga. Repetaţi exerciţiul cu ochii închişi, în vreme ce urmăriţi cu ochii minţii o ţintă pe care v-aţi fixat-o.
Manevra Semont - ajutor pentru vertijul postural
Cu acest mic program de mişcări ţintite, puteţi readuce otoliţii deplasaţi în poziţia corectă. Efectuaţi exerciţiile de trei ori în fiecare zi - până când nu veţi mai avea nici măcar un singur vertij în cursul unei zile.
* Dacă simptomele se manifestă pe partea stângă a corpului, aşezaţi-vă pe marginea patului, cu spatele drept, şi răsuciţi capul cu 45 de grade spre dreapta. (Dacă, dimpotrivă, problemele pornesc de la dreapta, parcurgeţi toate cele patru etape ale exerciţiului în direcţia inversă.)
* Tot pe marginea patului, fără să schimbaţi poziţia capului (rămâne întors spre dreapta), culcaţi-vă brusc pe latura stângă a corpului şi rămâneţi astfel timp de 2-3 minute. Este posibil să ameţiţi foarte tare, totuşi încercaţi.
* Culcaţi-vă repede pe partea opusă. Poziţia capului va rămâne mai departe neschimbată, astfel încât veţi avea lipit de pat obrazul stâng. S-ar putea să aveţi din nou o senzaţie de ameţeală, dar rezistaţi iarăşi 2-3 minute.
* Ridicaţi-vă şi staţi aşezaţi pe marginea patului, 3 până la 5 minute. Poate v-ar face bine să beţi acum un pahar cu apă.
Digipunctură
Următoarele două exerciţii fac să dispară senzaţia de ameţeală:
* Masaţi uşor punctul aflat pe partea de deasupra a labei piciorului, situat între degetul mare şi următorul. Faceţi mişcări de rotaţie cu vârful degetului arătător, vreme de trei minute. Se repetă de şase ori pe zi.
* În acelaşi fel, masaţi şi punctul aflat în spatele lobului urechii, folosind indexul.
Preparate din plante
* Dacă sunteţi ceva mai în vârstă şi suferiţi frecvent de ameţeli, vă poate fi de mare folos administrarea de Ginkgo Biloba, sub formă de ceai sau pastile. Se găsesc în farmacii.
* În cazul ameţelilor provocate de circulaţia sanguină, se recomandă preparate din vâsc, rozmarin şi păducel.
Homeopatie
Următoarele preparate pe care le puteţi cumpăra de la farmacie vă pot fi de real folos: Argentum nitricum D12, Barium carbonicum D6, D12, Tabacum D4, D6.