RODICA CULCER: Să ne îmbătăm cu apă rece!
Cred că etnia lui Klaus Johannis contează mai puţin în evaluările cancelarului german Angela Merkel, decât politica pe care o va duce noul preşedinte al României în privinţa întăririi statului de drept, a combaterii corupţiei şi a întăririi securităţii flancului estic al NATO. Îndrăznesc chiar să spun că şi pentru saşii din Transilvania, tot aceste lucruri vor conta.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 16-22 IANUARIE
Sfârşitul de săptămână este numai bun ca să ne punem la punct planurile pe termen lung, mai ales pe acelea legate de carieră şi studii. Sâmbătă, însă, există tendinţa de a vedea totul în negru. Aceste momente de descurajare nu trebuie să ne determine să renunţăm la planurile noastre.
Citeste tot articolul
Goldiştii lui Ponta 4
Recent, premierul Victor Ponta, noul "yesman" de pe lângă preşedintele Johannis, a dorit să-şi arate din nou măiastra sa capacitate... repetitivă, vorbind de un subiect pe care-l credeam îngropat printre coşmarurile trecute ale societăţii civile: Roşia Montană.
Citeste tot articolul
O alegere capitală: cine îi va urma la episcopia Covasnei şi Harghitei lui ÎPS Ioan Selejan?
Sfârşitul lui 2014 a adus cu sine o schimbare foarte importantă în viaţa Bisericii Ortodoxe Române. O schimbare mai subtilă decât poate părea, la prima vedere, simpla alegere a unui înlocuitor pentru scaunul de Mitropolit al Banatului, rămas vacant după trecerea la Domnul a ÎPS Nicolae Corneanu.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "2015 va fi un an al surprizelor politice, dar nu al minunilor"
Primul eveniment politic major de anul trecut, în ordine cronologică, şi cel mai important, prin prisma consecinţelor, a fost ruperea USL şi, implicit, ieşirea PNL de la guvernare. Ceea ce a creat premisele celui de-al doilea eveniment: alianţa PNL-PDL, care a dus în final la unificarea celor două partide de dreapta, într-o redutabilă forţă de opoziţie, făcând posibilă câştigarea preşedinţiei României de către candidatul Dreptei.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru T. STOICESCU - Bucureşti, F. AS 1096 - "Am un somn agitat, cu coşmaruri şi momente de apnee"
Apneea în somn este o problemă des întâlnită, cu potenţial grav asupra sănătăţii. Ea poate fi definită prin oprirea respiraţiei timp de cel puţin 10 secunde. Există două feluri de apnee în somn - cea obstructivă şi cea centrală. Forma obstructivă este mult mai frecvent întâlnită, cauzată de probleme mecanice, iar forma centrală, mai puţin frecvent întâlnită, este cauzată de probleme neurologice.
Citeste tot articolul
"Prin tratamentul cu Apisan Forte, dezlipirea retinei s-a stabilizat"
După cinci operaţii chirurgicale la ochiul stâng (dezlipirea repetată a retinei), cura cu Apisan Forte, împreună cu procedurile executate conform dosarului întocmit pentru mine, făcute doi ani la rând (2012, 2013), au stabilizat mecanica ochiului. Dezlipirea retinei nu s-a mai repetat.
Citeste tot articolul
Bolile moderne
Cuvântul "modă" ne induce în eroare, cred eu. Sună cumva peiorativ, ca şi cum aceste afecţiuni ar fi un fel de emanaţii ale spiritului vremii noastre, iar nu nişte suferinţe reale. E o nedreptate faţă de pacienţi. De aceea, prefer să vorbesc despre "bolile moderne". Sintagma include toate acele afecţiuni care se manifestă cu deosebită pregnanţă într-o anumită perioadă, pentru ca apoi să dispară.
Citeste tot articolul
Afecţiunile psihosomatice
Suferinţele fizice trecătoare fac parte din viaţa noastră. Adesea, ele dispar de la sine. Dacă persistă, totuşi, fără a se fi descoperit o cauză organică suficient de convingătoare pentru a le justifica existenţa, se consideră că e vorba de tulburări nespecifice sau psihosomatice. Aşa se întâmplă la 20-30% dintre pacienţii care se prezintă la medic, acuzând simptome permanente.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Fructele iernii - GUTUILE (Cydonia oblonga)
Nelipsite din odaia bunicilor noastre, unde tronau pe dulapuri şi în fereastră, asemenea unor lampioane aurii, gutuile sunt nelipsite şi din amintirile copilăriei, parfumate încă de mireasma lor dulceagă-amăruie. Cât despre deliciile preparate din ele - dulceţuri, peltele şi prăjituri - ele sunt atât de prezente pe lista de bucate a iernii, încât e greu să te mai gândeşti că gutuile pot fi folosite şi ca leacuri de sănătate, într-o mulţime de boli.
Citeste tot articolul
Leacuri de iarnă din toată lumea
Dureri de gât, nas înfundat, tuse sufocantă... Iarna a venit cu adevărat, dar până să ne bucurăm de farmecul ei, bolile frigului ne-au şi înhăţat. Iar anul ăsta, par mai necruţătoare ca niciodată. Noroc că tradiţia populară ştie să le oprească la timp, folosind leacuri sigure.
Citeste tot articolul
DIETA RAW VEGANĂ
Este cea mai în vogă dietă la nivel mondial, având printre adepţi elite din lumea artelor, a ştiinţei şi-a sportului, dar şi pe mulţi dintre bogaţii planetei. La nivelul nutriţioniştilor, raw veganismul este fie susţinut cu entuziasm, fie puternic contestat. Adepţii săi spun că este singura cale pentru a ne menţine sănătoşi şi în formă până la adânci bătrâneţi, iar contestatarii îl consideră o exagerare periculoasă, ce conduce la subnutrire. Care este adevărul?
Citeste tot articolul
Ridurile din jurul buzelor
Pielea subţire din jurul gurii este una dintre cele mai vulnerabile zone în faţa agresiunilor meteorologice, precum frigul, vântul şi soarele. Ea conţine mai puţine glande sebacee, de aceea se deshidratează uşor şi îşi pierde mai devreme elasticitatea. De asemenea, la fiecare manifestare a emoţiilor (zâmbim, plângem, strigăm) se reduce tonusul muşchiului orbicular al gurii. Pentru eliminarea ridurilor din jurul buzelor trebuie să combinăm exerciţiile speciale cu aplicarea măştilor antirid.
Citeste tot articolul
Gomaj detoxifiant pentru o piele proaspătă
Un gel exfoliant, blând şi purifiant, compus din aloe vera şi migdale. Piele curată şi frumoasă, la "cheie". Folosiţi-l neîntârziat! Ingrediente: 3 linguri gel de aloe vera, 1/2 linguriţă praf de cărbune activ, 1 lingură pudră de migdale, 1 linguriţă zahăr pudră.
Citeste tot articolul
Dieta cu grâu germinat
Un ingredient valoros pentru regimurile de slăbit este grâul germinat. Reglator al greutăţii, revitalizant şi tonifiant, el vă ajută să slăbiţi uşor şi sănătos, pentru că este bogat în vitamine, minerale şi fibre necesare unei diete echilibrate.
Citeste tot articolul
O poveste la taragot - PERA BULZ
Cântăreţul Pera Bulz din Vaţa de Jos a fost numit de UNESCO "tezaur uman viu". Cine este acest om, ce se ascunde în spatele acestui titlu neobişnuit, cum s-a ajuns să fie el ales şi nu altcineva, cum se desfăşoară viaţa lui acum, după ce a fost premiat pentru felul minunat în care cântă, iată doar câteva dintre întrebările cu care am pornit la drum în nordul judeţului Hunedoara, dincolo de Brad, înspre Apuseni.
Citeste tot articolul
Aveţi superstiţii la început de an?
Când eram mai mică, aveam o colecţie întreagă de superstiţii care-şi intrau în rol, cu mult înainte să bată 12. Trebuia să mă îmbrac cu şosete noi, să-mi pun în buzunar bani, iar pe masa Bunii, sare şi apă. Mai prevăzătoare ca mine, Buna punea bani şi-n sân, bine pitiţi lângă pachetul cu dohan (tutun). Iar când miezul nopţii se apropia, mai strecura sub faţa de masă bine călcată şi-o băncuţă mare (bancnotă), să fie din bugăt (destul).
Citeste tot articolul
Călătorii sentimentale: La Ploieşti, pe urmele lui NICHITA STĂNESCU
Decembrie era tăiat chiar prin mijlocul dimineţii lui, de un soare viclean, rece ca un bisturiu. Cerul, decupat cu tot cu lună, dintr-o poveste nordică, era golit de nori şi de sensuri, violent de albastru. Socotind şi aerul tare, pe care mi l-am închipuit pe loc şi curat, am prins încredere. "E o zi minunată pentru a lua urma lui Nichita", mi-am spus.
Citeste tot articolul
DANIEL LOVAS - "Suntem mândri că servim America"
Braşovean la origine, a plecat din ţară în anul 1995, pe un vas de croazieră, ca ospătar, în căutarea El-Dorado-ului american. Aerul de munte şi perioada grea din timpul comunismului în România l-au călit şi l-au pregătit pentru aventura care urma. Chiar şi perioada grea şi umilitoare din timpul armatei i-a fost de folos, când s-a înrolat în US Army, la doar câteva luni după ce a debarcat pe pământul american.
Citeste tot articolul
CORINA DĂNILĂ - "Trenul vieţii a pornit mai departe"
Înainte de toate, dă-mi voie să încep dialogul nostru cu o mărturisire: mi-a fost dor de voi, de "Formula AS"! Îmi amintesc cu mare plăcere de toate discuţiile noastre. În plus, de multe ori mi-aţi fost şi sursă de inspiraţie, de documentare pentru emisiunea mea zilnică de la TVR 2, "Ieri, Azi, Mâine". Şi, ca să-ţi răspund punctual la întrebare: da, am început anul 2015 plină de energie şi bucurie, aşa cum mă ştiţi!
Citeste tot articolul
Acad. CONSTANTIN BĂLĂCEANU-STOLNICI - "Mă consider un om al locului şi al timpului meu"
Luminos, calm, zâmbitor, de o serenitate dăruită de înălţimea vârstei şi a experienţei de viaţă, academicianul nonagenar Constantin Bălăceanu-Stolnici scrie ultima carte din saga boierilor de viţă veche, din rândul cărora a pornit el însuşi în viaţă. La început de an, la gura unei sobiţe vechi, din fontă, prin care se văd vâlvătăile focului, în salonul plin de tablouri şi mobile vechi al casei sale, ne-a făcut onoarea unei convorbiri din care am ieşit luminaţi sufleteşte şi fericiţi.
Citeste tot articolul
Legende religioase vlăheşti: Fecioarele martire din Caliacra
În Bulgaria, în fostul Cadrilater, nu departe de Balcicul reginei Maria, se află Capul Caliacra - un stei înalt, de stâncă, care iese departe, în mare, străpungând-o ca un cuţit. De capul acesta se leagă multe legende, născute toate în vremuri de ceţuri şi spaime, când puhoiul turcesc s-a revărsat pe aceste meleaguri, tulburând viaţa creştinilor, vlahi şi bulgari, semănând moartea pentru a-i stăpâni apoi veacuri de-a rândul.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
În ultima vreme, am remarcat că tot mai mulţi români au evlavie la Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul. Mulţimi tot mai numeroase vin în pelerinaj la Mânăstirea "Radu Vodă", la hramul Sfântului (pe 9 noiembrie). Mii de oameni aşteaptă răbdători, timp de ore în şir, ca să se poată închina la moaştele Sfântului lor drag, grabnic ajutător.
Citeste tot articolul
Plasticul care ucide
Cu ce-au găsit în stomacul unei balene, cercetătorii oceanografi din Canada ar fi putut construi o întreagă hală comercială: 30 m2 de prelată din material plastic, 9 m de funie de nailon, 4,5 m de furtun, folie pentru protecţia solului şi două ghivece de flori. Cadavrul mamiferului marin, lung de 10 m, fusese găsit în urmă cu un an, pe o coastă a Oceanului Pacific.
Citeste tot articolul
ZODIACUL ANULUI 2015
Anul 2015 se găseşte sub influenţa marelui benefic Jupiter. Aceasta se face simţită odată cu echinocţiul de primăvară, căci atunci începe anul astrologic (care este de altfel anul natural, marcând începerea primăverii). Până atunci, avem de trecut prin ultima rundă a "marelui meci" Uranus-Pluton, care ne-a bulversat pe toţi, cu începere din 2011. Acest moment culminant se petrece pe 17 martie.
Citeste tot articolul
START 2015
Nici nu s-a instalat încă bine 2015, că sălile de spectacol au şi început să-şi înnoiască afişele. România pare tot mai tentantă pentru vedetele internaţionale, care apreciază epuizarea rapidă a biletelor la concerte şi stilul interactiv al publicului românesc (mai fierbinte ca-n alte părţi). De altfel, unii dintre oaspeţi sunt acomodaţi, deja, cu scenele româneşti: Toto Cutugno, Marc Anthony, Jose Feliciano, David Bisbal, Mariza, André Rieu, Robbie Williams, Roxette...
Citeste tot articolul