"Suntem în câştig, dar purtăm sechelele primilor ani de tranziţie"
Ca să-l parafrazăm pe Marx, în 1989, România nu avea nimic de pierdut, decât lanţurile regimului comunist. Marele câştig, imposibil de evaluat în cuvinte, a fost atunci libertatea, cea care ne-a permis, 18 ani mai târziu să intrăm, cu paşi mărunţi şi poticniţi, în Uniunea Europeană şi să trecem la construirea unui stat cu adevărat democratic, stat care nu ar fi avut nicio şansă dacă am fi rămas în afara comunităţii euro-atlantice.
Citeste tot articolul
Marea Unire şi marile dezbinări
La numai trei săptămâni după şocul electoral din România, când favoritul postului de la Cotroceni, Victor Ponta, a pierdut în faţa lui Klaus Iohannis, lumea românească primeşte o nouă lecţie de dincolo de Prut, unde forţele pro-europene au obţinut majoritatea mandatelor din viitorul legislativ de la Chişinău.
Citeste tot articolul
Execuţia n-a mai avut loc
Max, celebrul ciobănesc german şi primul câine de luptă al Armatei Române, născut în 2009 şi distins în grad de cavaler pe câmpul de luptă din Afganistan (unde şi-a riscat viaţa de nenumărate ori, în câmpurile minate de talibani), a fost lăsat să moară, de chiar soldaţii şi ofiţerii pe care i-a protejat şi pentru salvarea cărora era dresat să-şi dea viaţa.
Citeste tot articolul
Generalul DAN VOINEA Procuror militar (r) - "Trăiesc şi victimele, trăiesc şi criminalii. Sper să se facă dreptate într-o zi"
Pentru români, 22 Decembrie 1989 a fost o zi în care timpul şi-a suspendat zborul, iar lanţurile puşcăriei numite Republica Socialistă România au căzut zornăind cu zgomot asurzitor. A fost piatra de hotar între comunismul sângeros şi o "revoluţie" şi mai însângerată, lăsând în istorie mai multe întrebări decât răspunsuri.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru d-na MARIANA - Piteşti, F. AS nr. 1126 - "Sufăr de constipaţie, chist ovarian, meningiom"
Tratamentele naturiste sunt foarte eficiente dacă sunt bine dozate şi bine combinate între ele pentru a putea acţiona sinergic. Probabil că în cazul dvs., seminţele de in, senna etc., nu au fost foarte eficiente fiindcă nu aţi luat doze şi concentraţii suficiente. Pentru eficienţă se ia uleiul de in de 1000 mg, administrat de două ori pe zi, împreună cu alte remedii naturiste: Herbolax, Tonic E-lite 90-60-90.
Citeste tot articolul
Un aliat împotriva cancerului: AGARICUS (BLAZEI MURILL)
Calităţile terapeutice ale acestei ciuperci au fost relevate de doi cercetători americani, care au descoperit în pădurile Braziliei o comunitate de oameni în care media de vârstă nu doar că depăşea 100 de ani, dar indivizii respectivi erau foarte sănătoşi. Analizându-le modul de viaţă, au constatat că hrana lor de bază era constituită din ciuperca Agaricus.
Citeste tot articolul
"Cu tratamentele d-nei dr. Haimovich, am învins cancerul de vezică"
În anul 2009, luna martie, am fost diagnosticat cu cancer de vezică urinară, prostată şi căi urinare, fără metastaze. Am fost operat la Spitalul Fundeni, după care am urmat, la Institutul de Oncologie din Bucureşti, 8 şedinţe de citostatice.
Citeste tot articolul
Răcelile sunt eterne?
De regulă, după cinci până la şapte zile, spun specialiştii. Desigur, aceasta reprezintă o durată medie, ceea ce înseamnă că unele persoane pot fi din nou în formă după numai două zile, pe când altele, abia după două săptămâni. Totodată, se observă că anumite simptome persistă mai mult decât celelalte.
Citeste tot articolul
Leacuri pentru ALERGIA LA FRIG
- Imaginea idilică a iernii, cu întinderile ei de zăpadă şi sănii cu zurgălăi, nu se potriveşte cu toată lumea. Pentru mulţi dintre noi, prima ninsoare este doar vestitoarea unui cortegiu de neplăceri, provocate de umezeală şi frig -
Citeste tot articolul
Sănătate cu Kneipp
Să previi este mai uşor decât să vindeci: în acest sens pledează Kneipp pentru "călire". Ca să nu existe însă neînţelegeri - nu se pune problema "să strângem din dinţi". Starea de confort, buna dispoziţie şi un fitness plăcut constituie componentele de bază ale întreţinerii sănătăţii, iar ele se află în prim-plan şi de astă dată, când ne preocupă călirea.
Citeste tot articolul
Mâncăruri de iarnă ţărăneşti
Supă de dovleac... la cuptor. Se încinge cuptorul la 200°. Se curăţă dovleacul de coajă şi de seminţe şi se taie bucăţi. Morcovii curăţaţi se taie cubuleţe, ceapa şi usturoiul se toacă ceva mai mare. Se amestecă toate într-o tavă, se condimentează cu sare, piper şi zahăr, se dau la cuptor neacoperite şi se lasă să se pătrundă o oră şi un sfert.
Citeste tot articolul
Reţete din Provence
Câmpuri nesfârşite de lavandă, sate de piatră încremenite sub cerul albastru, miresme amărui, învăluitoare... Prin peisajele sale solare şi vegetaţia exuberantă de tip mediteranean, regiunea Provence, din sud-estul Franţei, este o sursă permanentă de inspiraţie, atât pentru pictori (aici şi-a desăvârşit Van Gogh opera), cât şi pentru producătorii de cosmetice...
Citeste tot articolul
Dieta cu varză murată
Nelipsită pe mesele tradiţionale româneşti, mai ales în Postul Crăciunului, gătită sau crudă, transformată în salate cu chimen şi untdelemn, varza acră bucură la nebunie stomacul şi papilele gustative. Dar gustului ei acrişor şi picant i se mai adaugă o însuşire: varza murată slăbeşte. Dinamizează metabolismul.
Citeste tot articolul
Bucuria cerului şi a pământului
Crăciunul este sărbătoarea bucuriei, când noi, drumeţii prin viaţă, poposim un moment ca să scrutăm zările speranţei, spulberând încrâncenările, alungând tristeţile, aprinzând în suflet nădejdea, întrupându-ne sub rugul sfânt al luminii cereşti. Este sărbătoarea unei minuni. Este bucuria cerului şi a pământului.
Citeste tot articolul
Crăciun în tranşee
Sunt pline cărţile de istorie de mari fapte de vitejie. Regi care-şi croiau drum cu barda printre duşmani, voievozi secerând fără frică oştiri întregi, infanterişti care şarjau nebuneşte, la baionetă, în faţa tancurilor duşmanului. Dar există şi altfel de eroi ai războiului. Militari care au avut îndrăzneala de a opri, o clipă, măcelul, pentru a fi, iarăşi, oameni.
Citeste tot articolul
La despărţirea de SORIN PREDA
...Când am primit vestea năprasnică a morţii tale, am simţit în inimă nişte gloanţe ascuţite şi reci, care-ţi provoacă o durere de neîndurat. Nu ştiam nimic rău despre tine. Nu aflasem că în vară trecuseşi printr-o operaţie grea. Nu ştiam că deveniseşi, deodată, atât de fragil. Te ştiam ocrotit, iubit de familie, de noi, colegii, de studenţii tăi.
Citeste tot articolul
Primele zăpezi
Ah, parcă o văd: cade mai întâi ca făina de grâu cernută prin sită, şi treptat, se înteţeşte şi creşte. Fulgul se face mare, argintiu şi greu. Se leneveşte şi devine tacticos şi mulţumit de sine ca o femeie frumoasă care întârzie privindu-se în oglindă. Prima ninsoare e cel mai spontan declanşator de bucurie, fie că o priveşti de la fereastra unui tren sau a unui birou de copiat acte, din cabina unei macarale sau dintr-un pat de spital.
Citeste tot articolul
Moş Crăciun a întârziat la întâlnire
6 decembrie, ora 9.30 dimineaţa. Îmi deschide uşa şi apare în prag cu zâmbetul lui blând şi îngăduitor, cu ochii lui mereu luminoşi, îmbrăcat frumos, ca un bunic dichisit, cu o cămaşă roşie, cadrilată, şi o vestă maro, din postav, încheiată până la gât. "Aţi întârziat puţin, credeam că nu mai veniţi", îmi spune cu o dojană jucăuşă şi tandră în glas. Mă invită amabil înăuntru şi mă roagă să-l urmez către sufragerie.
Citeste tot articolul
Despre îngeri, cu MARIAN şi VICTORIA ZIDARU
Începuse să ningă, când m-am întâlnit cu Victoria şi Marian Zidaru, în atelierul lor. În sobă trosneau lemnele, şi asta dădea locului un aer sărbătoresc. Lumina focului arunca umbre lungi şi stranii peste îngerii de lemn ai lui Marian Zidaru, şi îi făceau să sclipească pe cei ţesuţi în cusăturile fastuoase ale Victoriei Zidaru. Doi artişti în viaţa cărora îngerii sunt o prezenţă cotidiană. Eram aproape de Crăciun, şi mesagerii cerului începuseră deja să coboare în lume.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Constantin Beldie (1887-1953) a fost un personaj special al gazetăriei şi boemei bucureştene din prima jumătate a secolului trecut, un om care şi-a pus toată energia şi pasiunea şi în alcătuirea unor reviste, şi în satisfacerea plăcerilor lumeşti. Poate n-ar fi vorbit despre el azi decât istoricii presei, dacă prin 1950, scos din joc de noua putere comunistă, pensionarul sărac n-ar fi fost îndemnat de prieteni, fermecaţi de talentul lui de povestitor, să-şi scrie amintirile.
Citeste tot articolul
ANA MARIA MIRICĂ - "Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru binele şi frumosul din viaţa mea"
Eliminarea de la "Vocea României" a însemnat pentru mine o dezamăgire cruntă. Cu atât mai mult cu cât, după părerea mea, în seara aceea, avusesem cea mai bună prestaţie a mea din întreg concursul. În orice caz, am avut nevoie de o perioadă lungă în care să îmi vindec rănile, să mă adun. După care mi-am spus că a ştiut Dumnezeu de ce a aranjat aşa lucrurile.
Citeste tot articolul
"Ziua de mâine"
Vali Şerban este un fost membru de marcă al Cenaclului Flacăra. În urmă cu zece ani, el a pus pe picioare Festivalul de muzică folk "Ziua de mâine", menit să promoveze talente tinere, dar şi să aducă pe scenă "legendele" genului, cântăreţii atât de îndrăgiţi, care umpleau odinioară sălile de spectacole în care evolua Cenaclului Flacăra.
Citeste tot articolul
Crăciunul cu părintele Bora
În drumurile mele prin ţară m-am oprit adesea la liturghia de duminică din satul Ostrov, de la poalele Retezatului. O biserică istorică, înălţată de cnejii haţegani, care a străpuns vremurile şi a ajuns până la noi aproape nevătămată. La fiece slujbă, oficia acelaşi părinte cu părul albit de timp. Îşi rostea rugăciunile rar, cumpănit, căutând parcă să aşeze cu grijă fiecare cuvânt, să-i găsească un loc în inimile credincioşilor
Citeste tot articolul
ZODIAC SENTIMENTAL 2015
Marele benefic Jupiter este planeta care guvernează anul 2015 (începând cu echinocţiul de primăvară) şi, cu toate că nu e asociată direct cu poveştile de iubire, iată ce ne spune despre un asemenea an astrologia tradiţională: "Prea mare noroc cu dragoste arată" şi "acest an e bun pentru aşezare cu soţie".
Citeste tot articolul
"Primiţi cu colindul?"
Chiar dacă vremea de-afară aduce mai mult a toamnă târzie decât a iarnă, iar ploaia rece a scufundat Bucureştiul în "troiene" de apă, colindătorii nu se sperie cu una cu două şi au pornit dis-de-dimineaţă la drum, ca să vestească, pe la cât mai multe case, apropierea Crăciunului.
Citeste tot articolul