Ingrediente (pentru 4 porţii):
- 800 g dovleac
- 250 g morcovi
- 1 ceapă mare
- 2 căţei de usturoi
- 225 g caise uscate
- puţin zahăr
- sare, piper
- praf de chili
- 1 l (eventual 1,2 l) zeamă concentrată de legume (Knorr +apă)
- 1 ardei iute roşu
- 1-2 linguriţe chimen
- 3 fire de mentă.
Mod de preparare:
1. Se încinge cuptorul la 200°. Se curăţă dovleacul de coajă şi de seminţe şi se taie bucăţi. Morcovii curăţaţi se taie cubuleţe, ceapa şi usturoiul se toacă ceva mai mare. Se amestecă toate într-o tavă, se condimentează cu sare, piper şi zahăr, se dau la cuptor neacoperite şi se lasă să se pătrundă o oră şi un sfert. După circa 30 de minute se toarnă peste ele 1 l de zeamă de legume.
2. Se taie frunzele de mentă fâşii. Se taie ardeiul iute în două, se îndepărtează seminţele şi apoi se toacă mărunt. Se taie bucăţele 75 g de caise uscate şi se amestecă cu ardeiul iute şi menta. Se mixează supa, se condimentează cu sare, piper, chili şi chimen, se presară deasupra amestecul de caise, ardei iute şi mentă şi se serveşte imediat.
Legume gratinate cu caşcaval
Ingrediente
(pentru 4 persoane):
Pentru umplutură:
- 800 g cartofi nesfărâmicioşi
- 400 g morcovi
- 250 g rădăcină de pătrunjel.
Pentru sos:
- 3 căţei de usturoi
- 3 ouă
- 200 ml frişcă lichidă
- 500 ml lapte
- sare, piper măcinat
- 1 linguriţă seminţe de chimen
- 1 linguriţă seminţe de in
- 250 g caşcaval ras.
În plus: unt pentru formă.
Mod de preparare:
1. Umplutura: Se spală cartofii, morcovii şi pătrunjelul, se curăţă de coajă şi se taie bucăţele de circa 2 cm. Se unge forma cu unt. Se-ncinge cuptorul la 180°.
2. Sosul: Se presează usturoiul într-un castron mai înalt, se adaugă ouăle, frişca lichidă şi laptele şi se bat bine cu telul. Se adaugă sare, piper şi chimen şi seminţele de in.
3. Se pun legumele într-o formă unsă cu unt şi se toarnă sosul peste ele. Se dau 20 de minute la cuptor, se presară cu caşcaval ras, se dau din nou la cuptor şi se gratinează 25 de minute. Se servesc fierbinţi.
Budincă de varză acră cu ciolan fiert şi caltaboşi
Ingrediente
(pentru 6 persoane):
- 1 kg cartofi nesfărâmicioşi, curăţaţi de coajă
- sare, piper
- 1 linguriţă chimen (seminţe întregi)
- 2 cepe tocate
- 2 linguri ulei (sau untură)
- 750 g varză acră tăiată fâşii subţiri
- 1/2 linguriţă praf de chili
- 2 linguriţe zahăr
- 300 g ciolan afumat fiert (carnea aleasă de pe os)
- 2 cabanoşi tăiaţi felii
- 200 g smântână
- 150 g bacon tăiat felii
- unt pentru formă.
Mod de preparare:
1. Se taie cartofii felii groase de 5 mm, se lasă să clocotească 4 minute în apă cu sare şi se răstoarnă într-o strecurătoare.
2. Se mărunţeşte chimenul în mojar. Se căleşte ceapa în grăsimea încinsă, se adaugă varza stoarsă bine şi se dunstuieşte 2 minute, amestecând întruna.
3. Se taie ciolanul bucăţele şi se încorporează în varză, împreună cu felile de cabanos.
4. Se-ncinge cuptorul la 180°, se unge o formă cu unt şi se pune în ea un strat de cartofi. Se sărează, se piperează şi deasupra se întinde un strat de varză (o treime). Se continuă aşa cu straturile, până la epuizarea ingredientelor şi se termină cu un strat de cartofi.
5. Se acoperă forma cu hârtie pentru copt, se dă budinca la cuptor şi se coace 50 de minute. Se scoate, se îndepărtează hârtia, se stropeşte cu smântână şi se acoperă cu feliile de bacon. Se dă din nou la cuptor şi se lasă să se rumenească 35-40 de minute.
Pui cu vin
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 1 pui (circa 1,2 kg)
- sare, piper
- 5 cepe mici (de arpagic)
- 4 căţei de usturoi
- 2 morcovi
- 3 cepe verzi
- 150 g ciuperci
- 2 linguri făină
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 linguri unt
- 250 ml vin roşu sec
- 4 crenguţe de rozmarin
- 3 crenguţe de cimbru
- 1 foaie de dafin
- 3 frunze de salvie
- 350 ml zeamă de carne de pui (Knorr +apă)
- 600 g cartofi mici.
Mod de preparare:
1. Se spală puiul, se şterge, se împarte în 8 bucăţi, se sărează şi se piperează. Se încinge cuptorul la 200°.
2. Se curăţă arpagicul şi se taie în două. Se curăţă usturoiul şi morcovii şi se taie felii. Ceapa verde curăţată şi spălată se taie în bucăţi lungi de 8 cm. Se curăţă ciupercile şi se taie în patru.
3. Se dau bucăţile de pui prin făină şi se prăjesc într-o tavă, în care s-au încins uleiul şi untul. Se adaugă legumele tăiate şi se sting cu vin.
4. Se spală şi se zvântă plantele aromate - salvia se taie mărunt, se încorporează toate în mâncare. Se adaugă zeama de carne, se dă la cuptor şi se lasă să fiarbă încet, circa o oră.
5. Se spală cartofii, se fierb 25 de minute în apă cu sare, se scurg, se taie în două sau în patru şi se pun lângă puiul din tavă.
Ruladă cu varză acră şi costiţă afumată
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 300 g făină
- 3 ouă
- 2 linguri ulei
- sare, piper
- 200 g costiţă afumată
- 1 ceapă
- 600 g varză acră
- 1 linguriţă chimen
- 300 ml zeamă concentrată de legume (Knorr+apă)
- 150 g smântână.
Mod de preparare:
1. Se frământă un aluat din făină, ouă, 1 lingură de ulei, 1 lingură de apă şi 1/2 linguriţă de sare, se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă să se odihnească 30 de minute.
2. Se taie costiţa cubuleţe. Se curăţă ceapa, se toacă şi se taie varza fideluţă. Se încinge o lingură de ulei şi se călesc în el, circa 5 minute, ceapa şi costiţa afumată. Se adaugă varza acră şi chimenul, se dunstuiesc, cu capac, 10-15 minute şi se condimentează cu piper. Se unge o formă înaltă de budincă.
3. Se-ncinge cuptorul la 200°. Se taie aluatul în două şi se întind 2 dreptunghiuri subţiri. Se întinde varza peste ele, se rulează, iar rulourile se taie felii groase de circa 4 cm. Se pun în forma unsă, se toarnă deasupra zeama de legume, se acoperă cu folie de aluminiu şi se dau 40 de minute la cuptor. Se servesc cu smântână.
Budincă de pâine cu şuncă
Ingrediente
(pentru 4 persoane):
- 12 felii de pâine integrală (toast)
- 12 felii şuncă fiartă (jambon), 400 g
- 300 g ciuperci
- 4 linguri ulei
- sare, piper
- 1 priză nucşoară rasă proaspăt
- 6 cepe verzi
- 200 g caşcaval.
Pentru sos:
- 6 ouă
- 600 ml lapte
- sare, piper
- 1 priză nucşoară rasă proaspăt.
În plus:
- unt pentru formă
- 1 legătură pătrunjel verde tocat mărunt.
Mod de preparare:
1. Umplutura: Se prăjesc feliile de pâine şi se taie în două pe diagonală. Se curăţă ciupercile şi se taie felii subţiri.
2. Se-ncinge uleiul într-o tigaie şi se prăjesc în el ciupercile pe ambele părţi. Se condimentează cu sare, piper şi nucşoară. Între timp, se spală ceapa verde, se curăţă şi se taie rondele fine.
3. Se unge o formă de budincă cu unt şi se pun în ea, alternativ, pe verticală, feliile de pâine şi feliile de jambon, iar printre ele se presară ciupercile şi rondelele de ceapă verde. Se dă caşcavalul pe răzătoarea mică.
4. Sosul: Se bat ouăle cu laptele, sarea, piperul şi nucşoara şi se toarnă peste umplutură. Se presară deasupra caşcavalul ras.
5. Se dă budinca la cuptorul încins la 200° şi se coace 25-30 de minute. Se serveşte caldă, presărată cu pătrunjel verde tocat.