Războiul pentru justiţie
După "marţea neagră", când parlamentarii puterii au încercat să impună legal salvarea corupţilor condamnaţi sau condamnabili, scriam că PSD-ul nu a renunţat şi nu va renunţa niciodată la proiectul dominării totale a statului român. Eşecul loviturii de stat parlamentare din vara lui 2012 nu a făcut decât să impună schimbarea tacticii prin care statul trebuia confiscat.
Citeste tot articolul
Drama unui preşedinte
Încă de la începutul fulminantului său traiect politic, legea a fost, mereu, cuvântul-cheie asociat lui Traian Băsescu. Încă dinainte de a prelua puterea în PD, din mâinile fostului premier Petre Roman, Traian Băsescu s-a făcut remarcat, în 1996, printr-o atitudine unică în peisajul politic românesc post-decembrist...
Citeste tot articolul
Cei doi Băsescu şi banii negri ai României
De câteva zile, ziarele dezbat acerb problema cârdăşiei dintre Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, şi clanul lui Bercea Mondialu'. Ultimul i-a dat primului un sac de bani (600.000 de euro, spune interlopul) pentru ca primul să intervină pe lângă preşedintele Băsescu, pentru a fi scăpat de braţul justiţiei. Infractorul îşi înjunghiase într-un bar un nepot minor, de faţă cu clienţii îngroziţi.
Citeste tot articolul
NICOLAE CERIŞER - "Speranţa noastră este că mulţi dintre tinerii plecaţi în Europa se vor întoarce şi vor construi Europa aici, în Ţara Pădurenilor"
Cum eternitatea s-a născut la ţară, e lesne de închipuit că un sfert de veac din viaţa unei comune din România nu poate aduce prea multe schimbări. Din 1989 şi până astăzi, comuna Topliţa din judeţul Hunedoara s-a încadrat lejer în acest tipar după care se dezvoltă sau, mai bine spus, se agaţă de timp zonele tradiţionale.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru GHEORGHE CIOMAGA - Vaslui, F. AS nr. 1122 - "Vreau un sfat avizat pentru diverticuloză colonică"
Cred că s-a exagerat atunci când vi s-a spus că nu există tratament medicamentos pentru diverticuloză colonică, chiar dacă, în general, pentru formele asimptomatice (nu e cazul la dvs.), tratamentul nu este, de obicei, necesar. Aşa cum există cazuri în care alimentaţia bogată în fibre şi consumul de lichide în cantitate suficientă pot reduce riscul complicaţiilor...
Citeste tot articolul
"Cu ceaiurile d-nei GEORGETA STANCIU m-am vindecat de hepatită C"
Mă numesc Mihaela Neacşu, sunt din Bucureşti, am 49 de ani şi, în anul 2000, am fost diagnosticată cu hepatită C de intensitate minimă. În urma tratamentului cu ceaiuri recomandate în "Formula AS" de doamna Georgeta Stanciu din comuna Măgurele, judeţul Prahova, pe care l-am urmat intensiv, timp de un an de zile, şi încă un an, cu mici pauze şi regim normal pentru ficat, viremia a ieşit negativă.
Citeste tot articolul
Sindromul oboselii cronice
Aş vrea să deschid în paginile revistei "Formula AS", o discuţie despre o boală grea: encefalomielita mialgică. M-am hotărât destul de greu să scriu pe tema asta, pentru că nu sunt autorizată, decât ca autodidact, dar cred că "Formula AS" este singura revistă serioasă care s-ar ocupa de aşa ceva.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Natura oferă nenumărate plante ale căror virtuţi pot vindeca multe din bolile declarate de medici "nevindecabile". Cu o condiţie: ca cel care s-a hotărât să se tămăduiască cu ele să aibă răbdare şi să facă tratamentele conştiincios. Multe eşecuri în aplicarea metodelor fitoterapeutice se explică prin faptul că bolnavii aşteaptă rezultate imediate şi întrerup, înainte de vreme, tratamentele.
Citeste tot articolul
Plante medicinale uitate - CIULINUL
- La sfârşitul lunii iunie, pe marginea drumurilor, printre alte buruieni neînsemnate la prima vedere, apar ciulinii. Cu capetele lor ciufulite, spinoase, aceste plante parcă încearcă să-şi camufleze calităţile terapeutice deosebite, recunoscute, de altfel, din cele mai vechi timpuri.
Citeste tot articolul
Stâlpii vieţii
Vitamina A: Întăreşte acuitatea vederii şi sistemul imunitar, leagă radicalii liberi şi acţionează, astfel, împotriva îmbătrânirii timpurii a pielii. Dar, pentru că poate fi valorificată doar în combinaţie cu o substanţă grasă, picuraţi, de pildă, puţin ulei în sucul de morcovi. Sursele cele mai importante: ficatul de viţel, ţiparul afumat, toate legumele şi fructele verzi, galbene şi portocalii.
Citeste tot articolul
Necazurile verii: Cum scăpăm de transpiraţia în exces
În trecutul nu prea îndepărtat, se credea că procesul natural de eliminare a apei din organism prin transpiraţie este un semn de sănătate bună. În Rusia secolului 19, de pildă, o nuntă într-o familie nobilă se organiza numai după o verificare riguroasă a miresei. Rudele feminine din partea mirelui o duceau în saună, unde se îmbăiau împreună, observând două lucruri esenţiale: dacă fata nu are defecte fizice şi dacă transpiră normal.
Citeste tot articolul
Învăţaţi să îmbătrâniţi frumos
Există nişte mecanisme psihice de protecţie, care se activează automat în cursul procesului de îmbătrânire. După o primă reacţie de refuz şi chiar de panică, declanşată de confruntarea cu această nouă etapă a vieţii care începe de la 50 de ani, multe femei descoperă că e minunat să nu mai fii nevoită să faci doar ce trebuie, să trăieşti pentru alţii.
Citeste tot articolul
Ouăle de prepeliţă
Beneficiile ouălor de prepeliţă asupra sănătăţii sunt binecunoscute de secole. Datorită concentraţiei mari de vitamine, minerale şi proteine de calitate superioară, ele vindecă o mulţime de boli şi întăresc imunitatea. Dar ouăle de prepeliţă ajută şi frumuseţea. Folosite mai ales în Asia, tratamentele cu ele au efecte excepţionale asupra pielii şi părului. Iată câteva reţete uşoare şi de mare succes.
Citeste tot articolul
Pentru cei care nu reuşesc să ţină regim şi să facă sport
Înainte de masa de prânz sau de seară, consumaţi o farfurie de supă de legume. Veţi mânca aproximativ 130 de calorii mai puţin la o masă. În ceai sau cafea adăugaţi îndulcitor artificial şi alegeţi băuturi cu înlocuitor de zahăr; astfel "economisiţi" cel puţin 400 de calorii.
Citeste tot articolul
Moara cu noroc
Dimineaţa urcă prin ceruri, şi norii, la început de foc, devin blânzi şi trandafirii. Culmile domoale prind contur auriu şi o lumină magică alunecă peste pajiştile nesfârşite şi unduite. Lumina se îmbracă în mirosul a milioane de flori, al fânului cosit. Din loc în loc, pe câte o colină, se vede o biserică veche, săsească, masivă, albă, şlefuită de timp. Simţi cum toată frumuseţea asta îţi creşte în suflet şi laşi fluturii să se rotească, la nesfârşit, în jurul tău.
Citeste tot articolul
DIANA CAVALLIOTI - "Eu merg pe principiul budist: în fiecare dimineaţă, când te trezeşti, începi o nouă viaţă"
Chiar de curând am aflat şi eu că asta e descrierea care circulă "prin târg" despre mine: cineva m-a propus pentru un rol într-o piesă şi replica "factorului de decizie" a fost: "Nuuu, Diana lucrează deja prea mult!". Când mi s-a relatat întâmplarea, mintea mea s-a blocat. Cum adică lucrez PREA mult? Eu asta îmi doresc cel mai tare: să lucrez! Să muncesc cât mai mult!
Citeste tot articolul
Poveste despre soacră şi noră sau năframa de haras
Despre soacre şi nurori s-a scris şi s-a vorbit atâta, încât nu cred că ar mai fi lucruri noi de adăugat. Şi totuşi, n-am citit încă până acum despre ceea ce înseamnă pentru un copil să asiste la înfruntarea zilnică dintre două fiinţe pe care le iubeşte necondiţionat: mama şi bunica.
Citeste tot articolul
Salcâmul din poartă
În fiecare primăvară, când salcâmii înfloriţi ne trimit efluvii de miresme, o amintire dragă sufletului meu mă cheamă în trecut - copacul falnic din poarta bunicilor mei. El mi-a vegheat copilăria şi mi-a însoţit adolescenţa. Îl văd aievea, după lungul şir de ani ai existenţei mele presărate cu dezamăgiri, mici bucurii şi profunde regrete.
Citeste tot articolul
Dragă "Formula AS" - Scrisori de la cititori
Dragă "Formula AS", Mă numesc Andreea şi am 23 de ani, dar am avut plăcerea să descopăr revista dvs. acum mai bine de... 10 ani, când bunica mea avea abonament şi o citeam împreună. Pe vremea aceea, eram fascinată de cronicile bizare şi de diversele celebrităţi care se perindau prin paginile revistei.
Citeste tot articolul
Pr. MATEI BOILĂ - "Dumnezeu e cel fără de care nici să clipesc nu pot"
Este nepotul lui Iuliu Maniu, unul dintre foarte puţinii supravieţuitori care mai pot depune azi mărturie despre o perioadă frământată şi controversată a istoriei noastre şi despre demnitatea şi eroismul marelui nostru om politic. A fost de două ori întemniţat, pentru că a participat la mişcările studenţeşti anticomuniste din 1946 şi pentru faptul că, alături de fraţii săi, Ioan şi Elena Boilă, a scris un memoriu către Occident, pentru a arăta că românii nu doresc dictatura sovietică.
Citeste tot articolul
Comorile de la poalele Munţilor Căpăţânii
Aflată pe şoseaua naţională care leagă Vâlcea de Târgu Jiu, localitatea Horezu e cunoscută datorită celebrilor ei olari, care-şi vând marfa în magazine înşirate pe kilometri întregi. Dar ceramica de Horezu e doar una din comorile ascunse în "ţinutul de piatră" al Vâlcii, care urcă spre nord până la rezervaţia naturală Buila-Vânturariţa şi apoi şi mai sus, spre culmile Căpăţânii.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Gabriela Adameşteanu e una dintre puţinele scriitoare de la noi pasionate de politică şi istorie (un volum al ei de interviuri din 1995 se intitulează chiar "Obsesia politicii"). În toate cărţile de proză ce-i poartă semnătura, viaţa personajelor fictive, destinele familiale, psihologiile sunt determinate şi malformate de contextul istoric, de evenimentele secolului 20 românesc şi de consecinţele lor sociale.
Citeste tot articolul
Biserica tăcerii din inima Bucureştiului
Refugiată stingher, într-un mic scuar al Dâmboviţei, bisericuţa Sfântului Meletie pare cea mai mică şi mai discretă biserică din Bucureşti. O biserică sfioasă şi cuminte în toate. O biserică a tăcerilor de tot felul. Un mic refugiu creştin, construit pe la 1740, în amintirea Sfântului Elefterie şi a Cuviosului Meletie, ocrotitorul oamenilor nevorbitori, cu deficienţe de auz.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
Sfântul Nectarie este ocrotitorul meu şi al familiei mele, iar de când l-am cunoscut, m-a ajutat de nenumărate ori. Acum 5 ani, dintr-o fată sănătoasă, plină de viaţă, care nu suferea de nici o boală, m-am transformat într-o "legumă", din cauza unei depresii grave. Mama m-a dus la nenumăraţi doctori, care nu şi-au dat seama ce aveam şi îşi dădeau cu presupusul. Nici unul nu m-a trimis la un psihiatru, pentru a lua un tratament serios.
Citeste tot articolul
Caramitru la apogeu
La Teatrul Naţional din Bucureşti s-au produs, de curând, două notabile premiere: "Furtuna", de William Shakespeare, şi "Anonimul veneţian", de Giuseppe Berto. Două evenimente artistice pline de inspiraţie şi strălucire, purtând marca inconfundabilă a personalităţii lui ION CARAMITRU.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII IULIE
Luna Iulie, ce marchează începutul celei de-a doua jumătăţi a anului, vine cu o sumedenie de schimbări. Mercur revine în mişcare directă pe data de 2, în zodia Gemenilor, redându-ne capacitatea de-a integra rapid informaţiile noi şi modificările ce se produc în mediul nostru cotidian.
Citeste tot articolul
Muzica bate ploaia
Chiar dacă vara asta, ploile nu mai par să se oprească, încercând, parcă, să ne spele păcatele, organizatorii de spectacole în aer liber nu vor să-şi transforme programele în apă de ploaie şi îi invită pe cei curajoşi să-şi ia pelerinele şi umbrelele şi să meargă la festival, chiar în parcul de lângă casă
Citeste tot articolul
Săptămâna 4-10 iulie
Planeta comunicării, Mercur, şi-a reluat mersul direct în zodia Gemenilor, pe care o stăpâneşte, şi iată că ne revine precizia în comunicare, iar drumurile noastre zilnice se transformă în plăceri, în loc de corvoade. Asta, cu atât mai mult cu cât şi micul benefic Venus e tot în Gemeni, ceea ce înseamnă că putem lega prietenii noi sau flirta cu cei cu care ne intersectăm. Marte şi Nodul Nord desenează la rândul lor aspecte frumoase, deci nu ne va lipsi energia, iniţiativa, precum şi situaţiile (mai degrabă favorabile) dictate de destin.
Citeste tot articolul