Vitamina A
Întăreşte acuitatea vederii şi sistemul imunitar, leagă radicalii liberi şi acţionează, astfel, împotriva îmbătrânirii timpurii a pielii. Dar, pentru că poate fi valorificată doar în combinaţie cu o substanţă grasă, picuraţi, de pildă, puţin ulei în sucul de morcovi.
Sursele cele mai importante: ficatul de viţel, ţiparul afumat, toate legumele şi fructele verzi, galbene şi portocalii.
Vitamina B1
Influenţează interacţiunea creier-nervi-muşchi, ajutând, deci, la menţinerea forţei fizice şi psihice. O lingură de drojdie de bere pe zi poate compensa micile carenţe. Evitaţi, pe cât se poate, făina albă, zahărul şi dulciurile, pentru că metabolizarea lor consumă vitamina C.
Sursele cele mai importante: pâinea din făină integrală de grâu, grâul încolţit, boabele de năut.
Vitamina B2
Îi este necesară organismului pentru a transforma hidraţii de carbon, grăsimile şi proteinele în substanţe nutritive. Stimulează procesele de vindecare a pielii şi combate radicalii liberi dăunători. Puteţi acoperi uşor necesarul dvs. zilnic, consumând produse lactate. Invers - renunţarea la produsele lactate poate duce repede la o carenţă în vitamina B2.
Sursele cele mai importante: iaurtul, brânza de vaci, drojdia de bere, broccoli, spanacul şi ciupercile.
Vitamina B6
Contribuie la sinteza şi descompunerea albuminei în organism, la energizare şi la comunicarea celulelor nervoase. "Vitamina gravidităţii" dirijează diviziunea celulară şi produce un somn odihnitor.
Sursele cele mai importante: sardinele, somonul, ficatul de viţel, bananele, varza de Bruxelles, cartofii, morcovii, avocado.
Vitamina B12
Joacă un rol important pentru metabolismul celulelor nervoase, la formarea şi maturizarea globulelor roşii şi pentru materialul genetic. La persoanele cu regim vegetarian strict (vegani) pot apărea fenomene de carenţă (distrofie).
Sursele cele mai importante: drojdia de bere, germenii de legume, anumite alge, heringii, stridiile, varza murată şi brânza.
Vitamina B7 (biotina)
Sprijină funcţiile centrale de metabolism şi stimulează structura sănătoasă a părului, a unghiilor, a pielii şi a mucoaselor şi funcţiile ficatului. O alimentaţie echilibrată acoperă, de regulă, necesarul zilnic.
Sursele cele mai importante: drojdia de bere, avocado, peştele, ouăle, multe soiuri de varză, leguminoasele şi ciocolata.
Activează metabolismul celular şi întăreşte sistemul imunitar, protejându-ne de răceli. Previne arterioscleroza şi opreşte dezvoltarea tumorilor. Băuturile cu vitamina C consumate în timpul meselor stimulează asimilarea fierului.
Sursele cele mai importante: ardeiul gras roşu, coacăzele negre, citricele, varza, salata verde, roşiile.
Vitamina D
Întăreşte oasele şi dinţii, previne hiperacidizarea stomacului şi osteoporoza şi stimulează - în combinaţie cu vitamina A - respiraţia celulelor. 10-20 de minute de soare pe zi sunt suficiente - în general - pentru ca organismul să-şi asigure nivelul necesar de vitamina D.
Sursele cele mai importante: somonul, avocado, ciupercile, spanacul şi varza.
Vitamina E
Are efect antiinflamator, accelerează vindecarea rănilor, stabilizează membranele celulare, protejează de arterioscleroză şi "înarmează" pielea împotriva substanţelor toxice din mediul înconjurător şi împotriva radiaţiilor solare.
Sursele cele mai importante: germenii de grâu, nucile, avocado, leguminoasele, soia şi legumele verzi.
Vitamina B9 (acidul folic)
Este important, printre altele, pentru formarea şi divizarea celulelor, de pildă în mucoasa intestinală şi la globulele roşii. În ciuda numeroaselor surse naturale, multe persoane prezintă un deficit de acid folic.
Sursele cele mai importante: drojdia de bere, germenii de grâu, spanacul, feniculul, broccoli, sfecla roşie, salata verde, boabele de soia, migdalele, vişinele şi citricele.
Vitamina K
Stimulează coagularea sângelui şi, deci, închiderea rănilor uşoare. Deoarece contribuie la mineralizarea oaselor, ne protejează de osteoporoză. Cantităţi mici de vitamina K produce însuşi organismul, prin bacteriile din intestinul gros.
Sursele cele mai importante: toate verdeţurile, kiwi, avocado, fulgii de ovăz, roşiile şi leguminoasele.
Vitamina B3 (niacina)
Contribuie la funcţionarea metabolismului şi a sistemului nervos, ca şi la resorbţia hidraţilor de carbon, proteinelor şi grăsimilor. Şi poate "repara" informaţiile genetice greşite, făcând posibilă, astfel, regenerarea celulelor.
Sursele cele mai importante: bureţii galbeni (urechiuşele), somonul, varza verde şi porumbul.
Vitamina B5 (acidul pantotenic)
Susţine procesele de metabolism din organism şi întăreşte imunitatea mucoasei. Stimulează creşterea părului, previne îmbătrânirea timpurie şi grăbeşte (folosit în creme) vindecarea abceselor, a rănilor produse de arsuri şi a juliturilor.
Sursele cele mai importante: produsele din cereale integrale, leguminoasele.
Salvaţi vitaminele!
Cumpărarea. Fructele exotice sunt culese - în mod frecvent - necoapte şi sunt transportate pe distanţe foarte lungi, ceea ce "omoară" vitaminele. Este, deci, mai bine să vă oferiţi mai rar ananas et comp., să cumpăraţi fructe proaspete, autohtone, şi să nu le lăsaţi ore în şir în portbagajul încins.
Depozitarea. În principiu, toate alimentele trebuie păstrate într-un loc rece şi uscat. Şi pe durată cât mai scurtă. Cumpăraţi, mai bine, mai des şi în cantităţi mai mici.
Prepararea. Curăţaţi mai întâi fructele şi legumele (de coajă, de codiţe etc.) şi ţineţi-le foarte puţin sub jetul de apă.
Legumele şi fructele deja tăiate trebuie consumate cât mai repede, iar cele congelate se pot fierbe imediat, fără a le decongela. Folosiţi, pentru preparare, apa în care au fiert, reduceţi cât se poate durata de fierbere şi folosiţi vase speciale pentru "menajarea" legumelor şi fructelor (oale cu aburi, wok-uri etc.)