Prinţul colajului
În camera mică, degetele îi alunecă abile şi iuţi, una cu foarfeca. E noapte târzie, o noapte îngheţată, de la începutul anilor '80 ai României. Nea Ion Bârlădeanu, cum îi place să i se spună până în ziua de azi, îşi urmează îndârjit visele. Până dimineaţă e liber încă, singur cu imaginaţia lui.
Citeste tot articolul
Adolescentul care schimbă lumea: IONUŢ BUDIŞTEANU
Prestigioasa revistă "Time" l-a inclus, în 2013, în Top 10 al celor mai influenţi adolescenţi din lume, după ce tocmai uimise Occidentul cu viziunea sa asupra unei maşini care se conduce singură. Era doar ultimul mare premiu din CV-ul de zece pagini al tânărului informatician Ionuţ Budişteanu! Un băiat sclipitor, de o modestie remarcabilă, care nu s-a lăsat orbit de celebritate, de bani şi de promisiuni uşoare.
Citeste tot articolul
Două boli care fac ravagii: OSTEOPENIA şi OSTEOPOROZA
Osteopenia şi osteoporoza sunt rezultatul unui stil de viaţă modernizat, ce implică inactivitate fizică, alimente superprocesate, consum exagerat de alcool, utilizarea unor medicamente de sinteză chimică, stres, consumul de diverşi excitanţi şi fumatul. Problemele fiziologice ale femeii la menopauză (naturală sau postchirurgicală, post-iradiere) nu explică numărul mare de persoane cu osteoporoze şi osteopenii ce apar la vârste tot mai mici.
Citeste tot articolul
O metaforă pe internet
Surprinzătorul anunţ (postat pe Facebook), prin care premierul Victor Ponta îşi anunţă posibila retragere din politică, este numai aparent surprinzător. Toată suflarea PSD-istă se aştepta ca el să îşi anunţe candidatura la preşedinţia României. Nici Ponta, nici PSD-ul nu au alternativă la această soluţie. Pentru premierul în vârstă de patruzeci şi doi de ani, preşedinţia este singura modalitate de a-şi continua cariera politică.
Citeste tot articolul
Tâlcul Floriilor
Floriile sunt singurul praznic împărătesc al bisericii care şi-a păstrat numele păgân. "Floralia" era în vechime o sărbătoare a unei zeiţe romane care patrona florile şi primăvara. Aşa a ajuns biserica să unească mugurii ce se rup în floare şi iarba care frământă pământul cu intrarea Mântuitorului în Ierusalim.
Citeste tot articolul
Şantaje şi concedieri la Roşia Montană
În 2004, când a forţat închiderea exploatării miniere de stat din Roşia Montană, unde lucrau peste 750 de mineri, compania Gold Corporation şi-a atins planul diabolic de a şantaja autorităţile cu poziţia sa de "singur" angajator şi salvator al mineritului. Omori statul român ca să-i iei locul - aşa a funcţionat gândirea corporatistă de factură penală a vremii.
Citeste tot articolul
Prof. dr. MARCIAN BLEAHU - "Ca politician ecologist, privesc înapoi cu mânie şi înainte cu spaimă..."
La cei 90 de ani pe care i-a împlinit de curând, omul politic şi profesorul Marcian Bleahu se consideră un "neînvins", un luptător încă în putere pentru impunerea în viaţa politică a doctrinei ecologiste.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru IOAN PĂTRUI - Mediaş, F. AS 1112 - "Vreau un leac pentru ficat gras"
Este important de ştiut că steatoza hepatică reprezintă, de cele mai multe ori, o manifestare benignă, care rareori necesită tratament. Totodată, acumularea de grăsimi în exces în interiorul celulelor hepatice poate fi un fenomen temporar sau de durată. Ficatul este organul responsabil de transformarea grăsimilor ingerate prin alimentaţie, astfel încât să poată fi asimilate şi stocate în organism.
Citeste tot articolul
"Vă mulţumesc, d-le dr. Simu!"
Am ajuns la d-l dr. Rareş Simu în urmă cu un an, pentru o consultaţie. La 46 de ani, aveam multiple probleme de sănătate: alergii alimentare, atac de panică, oboseală cronică, colesterol şi glicemie mult peste cotele normale, circulaţie periferică deficitară. Mă chinuia şi o spondiloză cervicală, care îmi dădea dureri cumplite.
Citeste tot articolul
Astenia de primăvară
Odată cu trecerea de la iarnă la primăvară, atunci când creşte brusc luminozitatea, organismul nostru reacţionează, adeseori, iritat. Schimbarea este prea bruscă şi produce somnolenţă, lipsă de energie şi apatie, stări care ne împiedică să ne desfăşurăm viaţa la ritmul cu care suntem obişnuiţi. Numele răului este astenia sau oboseala de primăvară, cunoscută din timpuri străvechi.
Citeste tot articolul
Ridichile de lună - sănătate curată!
Ridichile sunt printre legumele domesticite cel mai timpuriu de către om, primele urme arheologice despre folosirea lor fiind mai vechi de 7000 de ani. În lumea ştiinţifică există o adevărată dispută despre originea acestei plante înrudite cu varza şi broccoli şi extrem de adaptabilă şi vivace.
Citeste tot articolul
6 reguli pentru a slăbi repede
Reduceţi carnea pe cât posibil şi înlocuiţi-o cât de des puteţi cu proteine vegetale: tofu, linte, mazăre, fasole, cereale complete. Două combinaţii reuşite: Cereale + legume uscate (orez natural + mazăre verde + cuşcuş); Cereale + oleaginoase (pâine de secară cu seminţe de floarea-soarelui + orez + măsline).
Citeste tot articolul
Floarea frumuseţii: Muşeţelul
De-a lungul timpului, micile şi delicatele flori de muşeţel au fost transformate în preparate pentru sănătate şi frumuseţe. În cosmetică sunt considerate preţioase şi au aplicaţii largi, pentru că sunt potrivite oricărui tip de piele. Efectul lor e regenerant, cicatrizant, antiseptic, antifungic, antiinflamator, emolient.
Citeste tot articolul
Slăbiţi cu ciocolată neagră
Dacă încercaţi să slăbiţi, cu siguranţă vi s-a spus să staţi departe de ciocolată. Însă, conform unor studii de ultimă oră, pe lângă multe alte beneficii pe care le are asupra sănătăţii, ciocolata neagră de bună calitate este un ajutor de nădejde pentru cei care vor să piardă în greutate.
Citeste tot articolul
Vă scriu din Germania...
Dragii mei, îmi permit să mă adresez aşa deoarece chiar îmi sunteţi dragi. Cuvintele mele de om simplu sunt sărace în a vă aduce noi elogii, în schimb, vă pot spune că mi-aţi luminat cu adevărat mintea şi sufletul cu ceea ce ne dăruiţi săptămână de săptămână, în mod special ajutorul dvs. de a ne cunoaşte istoria reală a ţării şi neamului.
Citeste tot articolul
UN FUM DE PIPĂ
Aşteptam deja de prea multă vreme. Îmi era tot mai limpede că nu va veni. Sosisem în faţa magazinului înainte cu zece minute şi m-am tot învârtit pe acolo până la ora întâlnirii, când m-am întors cu faţa către vitrină, prefăcându-mă interesat de îmbrăcămintea de pe manechine. O postură detaşată, care m-ar fi ajutat să nu-mi trădez surpriza, în clipa când ea ar fi apărut.
Citeste tot articolul
"Ce mirare că sunt!"
Ca un om care a stat multă vreme bolnav... Zăvorât îndelung, în penumbrele unei case... Se întâmplă aşa, deodată: într-o bună zi, te ridici din fotoliu şi te îndrepţi spre fereastră. Fără să mai stai pe gânduri. Şi rămâi acolo uimit, în picioare, în plină lumină, încercând parcă să îţi faci curaj.
Citeste tot articolul
CHRIS SIMION - Bomba atomică din Ieud
Este una dintre cele mai apreciate şi mai în vogă personalităţi artistice de la noi. Are publicate opt cărţi de succes, spectacolele pe care le regizează se joaca ani de zile cu casa închisă. Scumpă la vedere şi greu de prins la un interviu, Chris Simion a găsit totuşi răgazul "să se prezinte" cititorilor "Formulei AS".
Citeste tot articolul
Hai la teatru!
Un îndemn necesar pentru a fugi de oferta - cel mai adesea mediocră, dacă nu chiar penibilă - unor programe de "Divertisment" realizate de unele televiziuni. Ce-i drept, de la o vreme, spre lauda lui, Canalul TVR 2 ne oferă comori din sipetul de aur al ARHIVEI televiziunii publice, spectacole antologice, cu actori de zile mari, realizate de regizori de talie internaţională, cum ar fi Liviu Ciulei (vezi "Scrisoarea pierdută" - ca să nu dau decât un exemplu).
Citeste tot articolul
INIMI FIERBINŢI
Andrei stă pe scaun în faţa mea. Poartă o pereche de ochelari eleganţi, cu ramă neagră, la modă printre hipsteri, şi un pulovăr albastru deschis. E îmbrăcat frumos. Foarte frumos pentru un copil care trăieşte într-un orfelinat. Vorbeşte rar, moale, căutând alene fiecare cuvânt, pe care-l aşează apoi cu grijă între două tăceri. Aşa se face că firul discuţiei noastre e cufundat mai degrabă în linişte decât în cuvinte.
Citeste tot articolul
Sfinţii plutitori şi alte vedenii miraculoase
"Stăteam aşezaţi pe pământ, mai mulţi oameni, pe un singur şir. Prin faţa noastră, cu paşi domoli, se plimba Sai Baba. Deodată, s-a oprit în dreptul profesorului Karlis Osis, a întins mâna dreaptă, cu palma deschisă în jos, către pământ şi, cu degetele răsfirate, a început să realizeze în aer cu repeziciune mişcări circulare. În câteva secunde, sub palma sa, ca de nicăieri, a apărut o substanţă cenuşie, sub formă de granule, asemănătoare unui nisip..."
Citeste tot articolul